Lost Ark - Sınıf Rehberi

Sınıf seçiminde kararsız kalanlara

Lost Ark gibi bir DVO'dan keyif almanın yolu hiç şüphesiz ki kendi oyun tarzınıza uygun bir sınıf bulmaktan geçiyor. İşbu rehberde oyuna başlamadan hangi sınıfı seçeceğinize karar verebilir, oyunun ilerleyen safhalarındaki dizimlerinizi ayarlayabilirsiniz.

Sınıfların ne olduğuna geçmeden önce, kimi sınıfların “alt sınıflara” ayrıldığını belirtmekte fayda var. Ayrıca Lost Ark, Amerika’yı yeniden keşfetmemiş ve sınıfları esasında “tank, hasar, büyücü” şeklinde temel oynanış tarzlarına ayırmış.

Warrior

En kaba tabirle Warrior’lar oyunun tank rolü. Lost Ark dünyasındaki tehlikeli düşmanların hasarlarını kolaylıkla sırtlanabiliyorlar. Fakat Warrior’ların elleri armut toplamıyor! Hızlı hareket kabiliyetleri olmasa da hasar çıkarma konusunda hiç fena değiller. Ayrıca alt sınıfları partinin diğer üyelerini destekleyici nitelikte olabiliyor.

Berserker: Çift elleriyle kullandıkları palaları ve “öfke modları” sayesinde Berserker’lar, kolay ölmek istemeyenlerin fakat hasar çıkmak konusunda da korkak davranmayacakların alt sınıfı olarak karşımıza çıkıyor. Yakın dövüşe odaklı alan temizleme becerileriyle birlikte birçok zindanın gözde sınıflarından bir tanesi.

Paladin: Paladin’ler “tank destek” tanımının tam karşılığı. Ön saflarda savaşabilmesi, düşmanların üzerine direkt atlayabilmesi ve belli bir alandaki kişilere kitle kontrolü uygulayabilmesi Paladin’lere has özelliklerin başında geliyor.

Gunlancer: Hasarı bir sünger gibi emen Gunlancer’lar bunu ek zırh becerileriyle sağlıyor. Düşmanlara kanca atabilmek, yakın menzilden ateşli silahla tesir edebilmek fakat tüm bunları yaparken hasar sırtlayabilmek Gunlancer’larla mümkün.

Martial Artist

Kelebek gibi uçan arı gibi sokan Martial Artist’ler yakın menzilli saldırılarında en güçlü silahlarını kullanıyorlar: Yumruk ve tekme! Çeviklikleri oyun alanında gözle görülür bir farkla hissediliyor. Ayrıca hasar çıkarma konusunda hiç altta kalır yanları olmasa da Warrior’lardan daha kırılgan oldukları bir gerçek.

Striker: Bir rüzgar gibi geçen Striker’lar hızlı aksiyon seven oyuncuların tercih edebileceği bir alt sınıf olarak karşımıza çıkıyor. Tekmeleriyle düşmanları sersemleyebilmesi ve düz bir hat üzerinde duran düşmanlara hasar çıkarabilmesi mühim özelliklerinden.

Wardancer: “Savaş danscısı” adının hakkını veren Wardancer’lar alan temizlerken neredeyse hedef alınamaz hale gelmesiyle güçlü alt sınıfların başında geliyor. Ayrıca tek bir düşmana odaklanırken de havadan yaptığı saldırılar sayesinde hasardan kolaylıkla kaçınabiliyor.

Scrapper: Yakın menzilli olmasına rağmen uzak menzilli olan yetenekleri sayesinde pozisyon almayı oldukça konforlu bir hale getiren bir alt sınıf. Fakat yönlendirmeli saldırılarının uzun sürmesi nedeniyle çok tercih edilmiyor.

Soulfist: Soulfist’ler aşırı efektif kombolar çıkarabilmek adına yakın ve uzak menzil arasında geçişler yapabilen bir alt sınıf. Fakat Soulfist’lerin de en büyük sıkıntısı geniş alanlara sahip olmayan yeteneklerin bulunması.

Gunner

Silah çıktı, mertlik bozuldu! Silah çeksem ne yapabilir ki? Sahneye silah çıktı mı patlamak zorundadır… Ateşli silahlarla alakalı bütün şakaları yaptığıma göre Gunner’ı açıklayabilirim ki kendileri isimlerinden de anlaşıldığı üzere uzak menzilli ve ateşli silah kullanan bir sınıf. Kelimenin tam anlamıyla hasar çıkmak için yaratılmışlar.

Gunslinger/Deadeye: Tabanca, pompalı ve uzun menzilli bir tüfek arasında geçişler yapabilen ve bu silahlar arasında kombolar çıkarabilen oldukça efektif bir DPS. Yükleme süresi uzun becerileri beklerken diğer silahlarına geçebilmesi nedeniyle maksimum verim sağlayan Gunslinger’ların oyundaki favori sınıflardan birisi olmamasına şaşmamalı.

Artillerist: Devasa zırhlar, bir alev makinesi, işte karşınızda Artillerist’ler! Hareket kabiliyetleri Gunslinger’lardan kısıtlı olsa da ezici vuruşları ve ani hasar yerine zamana yaygın bir hasar çıkarması Artillerist’lerin “parladığı” kısım oluyor.

Sharpshooter: Menzilli mekanik bir yay kullanan ve özel oklara sahip olan Sharpshooter’lar mücadelelerde daha sinsi tutumlar izleyerek rakiplerinin hakkından geliyor.

Mage

Adından da anlaşıldığı gibi Mage’ler, Lost Ark’ın büyücü kontenjanını dolduruyor. Uzak menzilli bu sınıf, alt sınıflarına göre ya dostlarına destek çıkıyor ya da güçlü büyülerle rakiplerin işini bizzat kendisi bitiriyor.

Bard: Arpa sahip bu virzüözler dostlarına şifa, düşmanlarına bela dağıtıyor! Atakları diğer sınıflar kadar yok belki kabul. Fakat Bard’sız bir takım, soğansız menemene benzer…

Sorceress: Ateş, su, toprak… Bu sefer tahta yok. Üç element üzerine ustalık gösteren Sorceress’lar savaş alanını domine eden büyülerle rakiplerine hasar çıkaran ve alan temizleyen gözde alt sınıflardan.

Assassin

Şeytani, hızlı, renkli… Assassin’leri üç kelimeyle tarif et dense bunlar seçilirdi eminim. Rakiplerine nefes alma fırsatı vermeyen çeviklikleri ve yakın menzilleriyle dikkat çekiyor Assassin’ler.

Shadowhunter: Bir Shadowhunter’dan daha iyi ne vardır: Sinirli Shadowhunter! Doldurğu bar sayesinde farklı yeteneklere ve eşsiz bir çevikliğe sahip olan Shadowhunter’lar teke tek mücadelelerde de alan temizlemede de oldukça iyi bir alt sınıf.

Deathblade: Bir değil, iki hiç değil tam üç kılıç! Hafif ikili kılıçları ve bir büyük kılıcıyla Deathblade’ler kombo çıkarma konusunda iddialı bir alt sınıf.

Lost Ark’ta hangi sınıfı tercih etmeliyim?

Bu soruyu cevaplandırırken öncelikle hangi rolü benimseyeceğinizi, ardından da PvP mi yoksa PvE odaklı mı oynayacağınızı seçmeniz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse PvP oynayacak hasar odaklı yani DPS oynamak istiyorsanız Deadeye oynamak farz oluyor.

Öte yandan dengeli bir oyun tarzı sergilemek de isteyebilirsiniz pek tabii ki. Hem PvP’de harika performans sergileyeyim, hem PvE’de de hasar tanklayayım gibi bir takıntınız varsa Berserker çok iyi bir tercih olabilir. Bu nedenden ötürü alt sınıfların rollerine dair bir liste hazırladım.

Tank: Berserker, Paladin, Gunlancer
Yakın menzilli DPS: Berserker, Striker, Wardancer, Scrapper, Soulfist, Shadowhunter, Deathblade
Uzak menzilli DPS: Gunslinger, Artillerist, Deadeye, Sharpshooter, Sorceress
Şifacı: Bard
Destek: Paladin, Bard

Lost Ark sınıflarına nasıl eşya kasmalıyım?

Oyunun erken safhalarında esasında eşyaların istatistiklerine bakmaksızın “item level”ı yüksek olan ekipmanı kuşanmak daha az materyal harcamak bakımından en mantıklısı. İlerleyen safhalarında artık dizilimler yapmaya gelecek seviyelerde ise oynadığınız sınıflara göre takı arayışına girmeye başlayabilirsiniz.

Atak gücü, maksimum can gibi tek seferde okuduğunda anlayabildiğiniz stat’ların yanında Intelligence, Dexterity gibi rol yapma oyunlarında sıkça bulunan stat’ları da görebilirsiniz. Bu stat’lar oynadığınız sınıfa göre güçlendirmeler içerdiğinden dizilimlerinizi bunlara göre yapmanız ileri oyun için kritik bir hal alıyor.

Zırhlar doğrudan sınıflarınız ile ilişkilendiğinden sizin sınıfınızla ilişkili eşyalar temin edebiliyorsunuz. Fakat iş, oyuncular tarafından “iç item” olarak adlandırılan küpe, kolye, yüzük gibi takılara geldiği zaman sınıf gözetmeksizin takılabildiği için farklı stat’lar gelebiliyor. Oyundaki stat’lar:

●    Intelligence (Zeka): Mage sınıfı için atak gücü sağlayan stat.
●    Dexterity (Çeviklik): Gunner ve Assassin sınıfları için atak gücü sağlayan stat.
●    Strength (Kuvvet): Warrior ve Martial Artist sınıfları için atak gücü sağlayan stat.
●    Vitality (Canlılık): Karakterinizin maksimum canını arttıran stat.
●    Crit (Kritik): Kritik vuruş ihtimalinizi ve kritik vuruş hasarınızı arttıran stat.
●    Specialization (Uzmanlık): Becerilerinizi daha güçlü ve verimli bir hale getiren stat.
●    Domination (Hakimlik): Kitle kontrolü altındaki düşmanlara daha çok hasar vurmanızı sağlayan stat.
●    Swiftness (Tezlik): Becerilerin yeniden dolum ve kullanma sürelerini azaltan stat.
●    Endurance (Dayanıklılık): Fiziksel ve büyüsel kaynaklardan daha az hasar alıp iyileştirme etkilerini arttıran stat.
●    Expertise (Uzmanlık): Düşmanlara atılan zayıflıkların süresini uzatmanın yanı sıra düşmanlardan alınan zayıflamaların süresini kısaltan stat. Aynı zamanda “Stagger” hasarını da arttırıyor.
●    Additional Damage (Ek Hasar): Fazladan hasar çıkartan stat.
●    Speed (Hız): Becerilerin animasyonlarını hızlandıran ve dolayısıyla becerileri daha hızlı kullanmaya yarayan stat.

Bu stat’larla sınıfınızın uyumlu olması gerekli. Örnek vermek gerekirse tank oynayacağınız bir Warrior sınıfı için Vitality ve Endurance içeren ekipmanlara sahip olmak gerekiyor. Ya da DPS Gunner’lar için Dexterity ve Crit kasmak önem arz ediyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum