Mass Effect'i Renegade Oynayanların Sayısı Yok Denecek Kadar Azmış

Kötü adam olmanın zorluğu

Mass Effect üçlemesinin en güzel yanlarından biri de iyi ve kötü olma işini çok güzel biçimde sunmuş olmasıydı. Diyaloglarda seçtiğimiz ve eylemlerde yaptığımız çoğu şey Shepard'ın Paragon ve Renegade puanlarına etki ediyordu. Acımasız şeyler yaptığımızda Renegade tarafı ağır basmaya başlıyor, anlayışlı davranıp iyilik meleği gibi dolaşarak da Paragon ağırlıklı bir oyun oynayabiliyorduk.

Ancak BioWare'deyken Mass Effect'in sinematik tasarımcısı olarak görev yapan, sonrasında Assassin's Creed: Odyssey ve Jedi: Fallen Order'da da sinematik direktörlüğü yapan John Ebenger'a göre oyuncuların çok büyük bir kısmı bu oyunları doğrudan Paragon olarak oynamış. Hatta şöyle diyelim, oyunu oynayan her 10 kişiden 9'u iyi olmayı tercih etmiş.

Bu kadar ezici bir çoğunluğun oyunu Paragon olarak oynaması, Renegade için hazırlanan içeriklerin çoğunu da oyuncuların görememesiyle sonuçlanmış. Ebenger "halbuki Renegade içeriği üzerinde o kadar da uğraşmıştık" diye dert yakınmış biraz da :)

Ama gerçekten de oyunlar iyi adam olma durumu genel olarak ağır basıyor olsa gerek. Telltale'in hikaye tasarımcısı Matt Boland da aynı şeyi söylüyor, Telltale oyunlarında da aynı durumla karşılaşmışlar. "İnsanlar daima iyi olmak istiyor. Burada işin sırrı, yapmak istedikleri şeyin karşısına yapmaları gereken şeyi koymak. Biz oyuncuların farklı ihtiyaçları olan karakterlere bağlanmasını istiyor ve sonra da onları en sevdiklerini seçmeye zorluyoruz. En sevilen karakterler arasında doğrudan çatışma olması harika oluyor" demiş.

Mass Effect oyunlarında Paragon'u seçen oyuncu sayısı tam olarak %92. Düşününce ben de oyunlarda kötü adam olmayı sevmiyorum, nedense elim şiddet içeren, acımasız seçeneklere bir türlü gitmiyor. Kötüyü oynadığımız iddia edilen Tyranny'i bile mümkün olduğunca herkese yardım ederek bitirmiştim mesela. Ama sırf geliştiricilerin emekleri boşa gitmesin, bizim için ne tür kötü yollar tasarlamışlar görmek için bir oyunu da kötü adam olarak oynamak istiyorum. İstiyorum, ama bunu yapmayacağıma da neredeyse eminim :) Sanırım her oyunda iyilerin kötülere oranı böyle %90-%10 şeklinde olmaya devam edecek.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum