Harley Quinn ve 40 Vigilantiler
Devamını okuSavaş oyunlarının popülerliğini ve savaşı olağan bir şeymiş gibi göstermeleri daha önce de çeşitli tartışmalara konu olmuştu. Belki hatırlarsınız, bundan birkaç ay önce bir savaş gazisi Call of Duty: Modern Warfare'in "bir savaşın içinde olmanın nasıl bir şey olduğunu mümkün olan en gerçekçi şekilde yansıtmak istiyoruz" mesajına tepki göstermiş ve oldukça çarpıcı bir makaleyle bu iddiaları kendi perspektifinden görmemizi sağlamıştı. Bu yazıyı şuradan okuyabilirsiniz.
Şimdi de benzer bir tepki Dakota Meyer ismindeki bir gaziden gelmiş. 2009 yılında Afganistan'da görevli olduğu sırada yaralanan, Medal of Honor sahibi bir asker kendisi.
Meyer, savaş oyunlarının insanların kapıları tekmeleyerek kırmak ve başkalarını öldürmenin eğlenceli veya heyecan verici olduğunu düşünmelerine neden olduğunu, ancak bunların gerçekte kendisini geceleri uyutmayan türde kabuslar olduğunu söyleyerek başlıyor Joe Rogan Experience podcast konuşmasına.
"Acı çekmek, insanlar için normal bir şeye dönüştü. Bir eğlenceye dönüştü. Savaş hakkındaki video oyunları yüzünden savaş artık 'romantikleşti'. Savaşmak öyle romantikleşti, öyle havalı bir şey oldu ki, insanların "kapıyı tekmeleyerek içeri girmek ve insanları kafalarından vurmak istiyorum" dediklerini duyuyorum. Bunu isteyebildiğinize göre hayatınızda hiç yapmamışsınız demektir. Bu tür oyunların çocuklar tarafından oynandığını düşününce uykularım kaçıyor. Hangi noktada bu şeyleri insanlaştırmaya başladık ki?"
"Bir başkasının hayatını almanın havalı bir tarafı yok. Video oyunları oynarken şu kadar kişiyi öldürdüm diye böbürleniyorlar. Bu çocuklar o ekranlara defalarca bakıyor, gördükleri manzara ne kadar kanlı, ne kadar gerçekçiyse bir başkasının acı çekmesine karşı o kadar duyarsızlaşmaya başlıyorlar. Öyle ki, artık gerçek insanların bu acıları çektiğine dair empati bile yapamaz hale geldik. Bunları gerçekten yaşayan insanlar var."
Tüm savaş oyunlarının şiddeti ve ölümü yüceleştirdiğini söylemek tabii ki mümkün değil, bazı oyunlar savaşın korkunç gerçeklerini anlatmayı tercih edebiliyorlar. Ancak ne olursa olsun, savaş kelimesinin içinin boşaltıldığını düşünenlerin söylemlerine de saygı duymak gerekiyor.
Git sor bakalım babasının Çanakkalede ne işi varmış ? Buna da sorun bakalım Afganistanda ne işi varmış . Tatava yapmasın .