Metacritic'te İnceleme Bombalamak Son Derece Kolaymış

En son kurban Kunai oldu

İnceleme bombardımanı aslında bir protesto biçimi, ancak yersiz kullanıldığı zaman son derece rahatsız edici olabilen bir yöntem. Valve geçtiğimiz aylarda bu tür inceleme bombardımlarına karşı önlemlerini sıkılaştırmıştı, çünkü oyunların inceleme notlarını ciddi biçimde düşürebilen ve diğer oyuncuların oyun hakkında yanlış izlenimlere kapılmalarını sağlayabilen bir durum bu.

Ancak inceleme bombardımanlarının yapıldığı tek mecra Steam değil, çoğu oyuncunun not ortalamalarını takip etmek için kullandığı, haberlerde kaynak olarak başvurduğumuz Metacritic'te de aynı sorun var ve görünüşe göre orada durum çok daha ciddi. Bunun da en yeni örneğini bir indie oyun olan Kunai'de gördük ve oyunun notunu içler acısı duruma düşüren de tek bir kişinin yaptığı bombardıman oldu. Bu bombardıman sonucunda oyunun 8.1 olan kullanıcı meta notu, 1.7'ye düşmüştü. Sonrasında olay ortaya çıkınca Metacritic müdahale etti ve oyunun notu tekrar yükseldi.

Junai'nin geliştiricisi Benjamin de Jager, "bu bizim yaptığımız bir yanlışa dikkat çekmek isteyen bir grup mutsuz oyuncunun koordine bir saldırısı değildi, Kunai kafası iyi olan, öfkeli bir kişi tarafından rasgele hedef alındı" diyor.

Durum gerçekten de böyle. Reddit'te yaptığı şeyi paylaşan "Review Bomber" ilk olarak Insurgency Sandstorm'un notunu düşürmüş, öfkesi hala geçmeyince de kendisine Kunai'yi hedef seçmiş.

İşin tuhaf kısmı yaptığı bu saçmalığın sebebi. Aslında buyurun, kendiniz okuyun :) Netflix'te Pokemon Sun and Moon izlerken sevdiği Casey'i göremeyince delirmiş eleman. "Öfkemi bir yerlerden çıkarmalıydım" diyerek kendisine rasgele hedefler seçmiş. Bunu nasıl yaptığını açıklayan Review Bomber, Metacritic'te inceleme bombalamanın acayip kolay olduğunu, tek yaptığının geçici emailler açıp oyuna 0 vermek (yorum yazmaya bile gerek yokmuş), sonra da o emaili silip yenisini açmak olduğunu söylüyor. Oyunun puanını mahvetmek için 200'den fazla hesap kullanmış ve gerçekte Metacritic'in kullanıcı puanlarının ne kadar zavallıca olduğunu söylemiş.

Bu olayın ortaya çıkışıyla birlikte Metacritic'in de Steam gibi çeşitli önlemler almasını bekleyebiliriz. Aynı IP adresinden çok sayıda not verilememesi, Mailinator gibi rasgele email yaratan servisleri bloklaması gibi önlemler bile ilk etapta bombardımanları zorlaştırabilir.

YORUMLAR
Ghost AssassiN
20 Şubat 2020 20:07

Acilen önlem alınması gerekiyor, çünkü bunun tersi de mümkün.Mesela oyununu çok iyi puan almış olarak göstermek gibi.Aslında bu durumdan dolayı arkadaşa teşekkür bile etsek yeridir. :)

Parolamı Unuttum