Miles Morales Kimdir?

"E ama bu Peter Parker değil?!"

Marvel Sinematik Evreni öncesi tüm Marvel markasının vitrin yüzü ve en büyük markası Spider-Man karakteriydi. Tüm zamanların en popüler çizgi roman karakterlerinden biri olan Spider-Man'i hepimiz Peter Parker ile tanıdık. Ancak zaman içerisinde karşımıza yeni bir Spidey daha çıktı. Marvel'ın deneme tahtası niyetine kullandığı Ultimate Evren içerisinde Peter Parker ölünce, 2011 yılında Brian Michael Bendis ve Sara Pichelli ikilisi Miles Morales'i burada Spider-Man olarak kullanmaya başladı ve işler epey gelişti. Hazır yeni Spider-Man oyununda bolca Miles ile ağ atıp kötü adam pataklayacakken bu iyi kalpli çocuğu biraz tanıyalım. 

Yok Mu Beni De Isıracak Bir Radyoaktif Örümcek?

Peter Parker'ın orijin hikayesini hepimiz defalarca gördük. Radyoaktif bir örümcek tarafınıdan ısırıldıktan sonra güçlerine kavuşan Peter, kahramanlığa soyunarak Spider-Man oluyor ve gönlümüzde taht kuruyordu. Miles için de benzer bir orijin hikayesi var. Ultimate evrende Green Goblin olarak yakalanan Norman Osborn, SHIELD tarafından tutuklanıyor. Daha sonra terkedilen Osborn tesislerinden başka bir radyoaktif örümcek dışarıya sızıyor. Brooklyn'de gençliğini geçiren Miles Morales'in şansı da burada dönüyor. 

Amcası Aaron Davis'i ziyarete giden Miles, dayısınını evinde bu şanslı örümcek tarafından ısırılıyor. Ancak evrende Spider-Man'in yası henüz tazeyken güçlerine kavuşan Miles'ın ilk başta bu duruma alışması kolay olmuyor. Peter'ın aksine Miles'ın hemen öncesinde oldukça ikonik bir Spider-Man vardı ve Miles'ın taşıyacağı miras da epey ağırdı. Tabii Spider-Man olunca "Büyük güç, büyük sorumluluk getirir." mottosu hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geliyor.

Yeni Dönem, Yeni Spider-Man

Peter Parker'ın ayak izlerini takip etmeye başlayan Miles Spider-Man olarak ilk kez dışarı çıktığı gece orijinal Spidey'nin Cadılar Bayramı kostümüyle ağ atmaya başlıyor. Kangaroo ismindeki bir düşmanla dövüştükten sonra evrendeki diğer kahramanların da dikkatini çeken Miles, Spider-Woman ile de bir kavga yaşıyor. Durum netleştikten sonra SHIELD ile yolu kesişen Miles Morales, Nick Fury tarafından öğreniliyor. 

Doğal olarak tarihin en büyük Spider-Man düşmanı J. Jonah Jameson'a kadar da uzayan Miles'ın Spider-Man serüveni hem aile hayatına hem de sosyal yaşamına ciddi şekilde etkiler bırakıyor. Ancak tıpkı Peter Parker gibi insan hayatı kurtarmayı her şeyin önüne koyan Miles, bu noktadan sonra çizgi romanlarda inanılmaz bir şöhrete kavuşuyor ve Marvel'ın "Yeni Spider-Man" adı altındaki bir ikonu haline geliyor. Tabii ki Latin kökeni ve ten rengiyle bambaşka bir mücadelenin de simgesi haline gelen Miles'ı artık hayranlar ana evren olan Earth-616 içerisinde de görmek istiyor. 

Ana Evren Yiğidin Harman Olduğu Yer

Marvel çizgi romanlarında Ultimate Evren ile diğer evrenlerin iç içe geçtiği anlar genelde büyük bir kaosa sahne olur. Miles için de Earth-616 hayatı Ultimate tarafından epey farklıydı. 616'da Rigoletto Suç Ailesi'nin bir parçası olan Miles, Ryker Island hapishanesinde 3 yıllık bir cezaya mahkumdu. Daha sonra Small Hands tarafından Wilson Fisk'i öldürmesi için kiralanan Miles, bu işi kabul etmiyor. Hata üstüne Fisk'in hayatını kurtarınca Wilson Fisk ile aralarında bir bağ kuruluyor. Bir dönem beraber bir restoran bile işleten ikili (evet burayı doğru okudunuz Kingpin ile Miles Morales restoran işletiyor) daha sonra evrenlerin çarpışması nedeniyle anlamsız bir şekilde ayrılıyor.

Bir şekilde yolu Earth 1610'a yani Ultimate Evrenine düşen 616'nın Miles, burada da çeşitli belalar yaşıyor. Ancak Spider-Man olan Miles Morales'in ortaya çıkmasıyla birlikte kendisinden çok fazla haber alamıyoruz. Prime Marvel Uuniverse adı altında ortaya çıkan evrende Spider-Men serisi başlıyor. Bendis'in yazarlığını yaptığı bu seride artık Miles Morales'i asıl evrende Spider-Man olarak görmeye başlıyoruz. Üstüne Peter Parker da aynı evrende olunca ortaya bir "Spider-Fest" çıkıyor. Daha sonra bununla da yetinmeyecek olan Marvel, tüm evrenlerdeki Spider-Man karakterlerini bir araya getirecek hazırlıklar içerisine giriyor.

"Dünyanın Tüm Spider-Manleri Birleşin!"

Sony'nin yaptığı Into the Spider-Verse filmini izleyenler kainattaki Spider-Man çeşitliliğini biraz biliyordur. Ancak sizi temin ederim sanılandan çok daha fazla Spider-Man var. Bu kadar Örümceğin ne ara ortaya çıktığını kestirmek güç olsa da Noir, Miles, Peter, Gwen gibi karakterleri bir arada izlediğimiz Spider-Verse epey eğlenceli bir filmdi. Çizgi romanlar için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Artık Peter Parker'ın ardınıdan en kendini ispatlamış Spider-Man olarak gördüğümüz Miles'ı bolca yeni çizgi romanlarda görmeye başlıyoruz. Hatta evrenin en büyük olaylarından birisi olan Civil War 2'de Miles kilit bir rol oynuyor. Tıpkı ilk Civil War çizgi romanında Peter'ın oynadığı gibi.

Tüm bu evren karmaşıklıklarına daha fazla girmeden son olarak yeni çıkacak olan oyunla ilgili de iki kelam edelim. Miles Morales'in solo karakter olacağı bir Spider-Man oyunu yakın zamana kadar hayal bile edilemezdi ama Miles o kadar sevildi ve zamanında Peter'ın yaptığı gibi insanların içine o kadar sindi ki, Sony böyle bir işe kalkışma cesaretinde bulunabildi. Zaten orijinal oyunda güçlerine kavuşmasına tanıklık ettiğimiz Miles'ı yeni oyunda düşman pataklarken kontrol edebilmek epey eğlenceli olacak. Belki Peter kadar sağlam "punchline" şakalarına sahip değil ama Miles'ın da epey komik olduğu çok fazla an var. O yüzden halen Miles'a karşı ön yargıları olanlar varsa, Örümcek Adamlığın güzel hatrına Miles'a bir şans vermeli diye düşünüyorum. 

YORUMLAR
Wolflex
14 Kasım 2020 21:38

Sjw etkisiyle her yere sirayet eden karekterlerden biridir.

Parolamı Unuttum