Mount & Blade II: Bannerlord, Zirvedeki Yerini Koruyor

Büyük bir başarı hikayesi

Çıkışı yıllarca beklenen Mount & Blade II: Bannerlord nihayet 30 Mart tarihinde erken erişim serüvenine başladı, hem de ne başlamak. Oyunun daha ilk günden itibaren gördüğü inanılmaz ilgi malumunuz, oyuna dair sayısal veriler de Bannerlord'un birçok AAA oyunun lansmanını geride bıraktığını gösteriyor. İlk hafta verilerine göre Steam'de yılın oyunu olan ve gelmiş geçmiş en iyi erken erişim kampanyasına imza atan Bannerlord'un bu başarısını kardeş sitemiz GoodGamers'tan Setenay Koç haberleştirdi. Bu güzel araştırmayı biz de sizinle paylaşıyoruz.

- o -

Yılın en çok beklenen oyunlarından olan Mount & Blade II: Bannerlord’un çıktığı gün satış ve sayfa görüntülemede üst sıralara yükselmesi normal. Ancak Mount & Blade II: Bannerlord’un çıkış yaptıktan bir hafta sonra bile birçok listedeki sırasını korumayı başarması oldukça çarpıcı bir başarı.

Erken erişimde birinci haftasını tamamlayan Mount & Blade II: Bannerlord, Steam’in eş zamanlı oynanma verilerine göre şu an üçüncü sırada. Sıralamada ilk üçte yer alan ilk iki oyun ise ücretsiz oyunlar. Bu da ücretli oyunlar için değerlendirdiğimizde Mount & Blade II: Bannerlord’u birinci yapıyor. Listedeki ilk beş incelendiğinde, çoğu çok oyunculu çevrimiçi oyunlar. GTA V de sadık oyuncu kitlesi sebebiyle yıllardır sırada stabil bir yere sahip. Çevrimiçi oynanan ve eski bir oyuncu kitlesi olan oyunlar arasında Mount & Blade II: Bannerlord, çıkış yapmasının ardından bir hafta geçmiş olmasına rağmen hala listenin yukarılarındaki yerini korumayı başarıyor.

Bu bizim için çok önemli bir veri, çünkü oyunun aynı zamanda hem satış hem de süreklilik (retention) başarısını bir arada ortaya koyuyor. Bu da oyunun uzun dönem başarısını tahmin etme açısından önemli bir röper noktası.

Karşılaştırmak gerekirse, Doom: Eternal çıktığında ilk gün gördüğü en yüksek anlık oyuncu sayısı 104,891 iken Mount & Blade II: Bannerlord, 178,562 anlık oyuncuya sahip. Elbette Doom: Eternal‘ın oynandığı farklı platformlar olduğu için tam bir kıyaslama yapmak mümkün değil ama oyunların kıyaslanabilir satış başarıları olduğu görülüyor.

Ayrıca oyunun “tüm zamanlar en yüksek anlık oyuncu” verileri bugüne dek Steam’de hep üst sıralarda yer almış Total War, Civilization, PayDay, No Mans Sky, Ark, Path of Exile, XCOM gibi pek çok popüler seriyi geride bırakmış gözüküyor. Bu veriyi göz önüne aldığımızda Mount & Blade II: Bannerlord, gelmiş geçmiş tüm ücretli Steam oyunları arasında The Elder Scrolls V: Skyrim‘in hemen ardından yedinci sırada yer alıyor.

Ayrıca eş zamanlı oyuncu konusunda oyun, erken erişim oyunları arasında tekrar kırılması zor bir Steam rekoruna da imza atmış oldu.

Satış Verilerinde Birinci Sırada

Mount & Blade II: Bannerlord, Steam’de çıkış yaptığı gün, yarım saat içinde en çok satılanlar listesinde birinci sıraya yükseldi. Çıktığı ilk günden Steam’in 2020’de en çok satılan oyunu koltuğuna geçen Mount & Blade II: Bannerlord, ilk haftasını tamamlarken birinciliği hala elinde tutuyor. Oyunu almak için heyecanla bekleyen hayranların ilk günkü ilgisinden sonra da insanların ilgisini üstünde tutmayı başaran Mount & Blade II: Bannerlord, hala yeni oyuncular tarafından indirilmeye devam ediyor. Oyunun uzun yıllar en çok satanlar listesinde kalacağını tahmin etmek hiç zor değil.

Oyunculardan Gelen Geri Dönüşler

Şu anki Steam verilerine göre Mount & Blade II: Bannerlord’un erken erişim sürümü, 58.427 değerlendirme sonucu %86 gibi yüksek bir olumlu geri dönüş oranına sahip.

Serinin geçmişteki performansı ile kıyaslayınca oran çok yüksek gelmeyebilir, ancak unutulmamalı ki oyun erken erişimde ve oyuncuların eleştirileri daha çok çökme gibi teknik konulardan kaynaklanıyor.

TaleWorlds oyunun çıkışından bu yana oyunculardan gelen geri dönüşleri doğrultusunda çalışarak oyundaki çökmeler için günlük yamalar çıkartarak sorunlara hızlı bir cevap verdi. Yayınlanan altıncı yama ile birlikte oyunun inceleme notunun da yükselmeye başladığını görüyoruz, oyunun tam sürümüyle birlikte puanının da %90+ seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Twitch İzlenmeleri

Twitch istatistiklerine göre Mount & Blade II: Bannerlord, çıktığı gün en çok izlenilen oyunlar listesinde de birinci sıraya yerleşti ve ilk hafta boyunca ilk 10’da kalmayı başardı. Oyunun çıkışını takip eden ilk hafta verilerine göre 10.17 milyon saatlik toplam izlenme ile oyun en çok izlenen sekizinci oyun oldu. Burada League of Legends, Counter-Strike ve Dota gibi süper popüler ücretsiz oyunları ve bunların Espor müsabakalarını göz önüne alırsak çok büyük bir başarı söz konusu. İlk hafta izlenmelerinde Mount & Blade II: Bannerlord’u geçen ücretli oyunlar sadece GTA V ve Animal Crossing oldu.

Bannerlord Twitch İzlenme Sayıları

Oyunun çıkış günü en yüksek anlık kullanıcı görüntülemesi ise 234.397 olarak kaydedildi. Çıktığı günden berien düşük anlık kullanıcı görüntülemesi 18,576. Yani bir yerlerde sürekli Mount & Blade II: Bannerlord’u oynayan ve izleyen birileri var.

Kimler Oynadı?

Mount & Blade II: Bannerlord, hem yerli hem yabancı tanınmış birçok yayıncı tarafından oynandı. Türk yayıncılar arasında Elraen, Jahrein, PintiPanda ve Enis önde gelen isimlerden. PintiPanda, Youtube üzerinden yayınladığı Mount and Blade II: Bannerlord serisinde ilk haftadan 21. bölüme geldi bile.

Bunun yanında dünyada Twitch üzerinden en çok Mount and Blade II: Bannerlord yayını yapanlar yabancılar oldu. MOONMOON, LIRIK, CohhCarnage ve HandIOfIBloodgibi dünyaca ünlü isimler, oyunun yayınını yapanlar listesinde en üst sırada yer alıyor. En çok yayın yapan MOONMOON, bir hafta içerisinde 31 saat Mount and Blade II: Bannerlord yayını yaptı ve toplamda 525.842 saatizlendi. Bu yayınlarının ise Twitch partnerlerine abone sayısı olarak olumlu geri dönüşü olduğu da verilerden görülebiliyor.

Başka Neler Oldu?

Çıktığı ilk gün TaleWorlds Entertainment, Mount & Blade II: Bannerlord için farklı yayıncıların yer aldığı bir açılış yayını düzenledi. Altı saat süren ve Steam, Twitch, YouTube ve Facebook’da eş zamanlı gelişen yayında Resonant, MarkTheBard, ESO, Reneesky ve Zerkovich sunuculuk yaptı. TaleWorlds’ün resmi yayını için çok popüler yayıncılardansa M&B topluluğunun yakından tanıdığı ve bugüne dek seri üzerine çok içerik üretmiş isimleri tercih ettiği görülüyor. Bu yüzden resmi yayının daha çok topluluktan isimleri ön plana çıkarmayı hedeflediği söylenebilir.

Buna karşın yapılan resmi yayının özellikle Steam’de çok büyük kitleye ulaştığı ve 300.000 anlık izleyiciyi gördüğü gözlemlendi. Tüm kanalların toplamında, tüm yayınlarla yakalanan anlık izleyici sayısı ise 500.000’in üzerindeydi.

Lansman aktiviteleri daha çok canlı yayınlara odaklansa da, YouTube’da da ciddi bir popülerliğe ulaştı. Oyunun çıkışı ile birlikte Youtube kanalında yeni bir fragman yayınlandı ve 130.000 izlenmeye ulaştı, ayrıca resmi yayınlar da 200.000 kişi tarafından izlendi. YouTube’da oyunun çıkışının ardından yayınlanan 70’den fazla video da 100.000’in üzerinde izlenme sayılarına ulaştı.


Steam’de çıktığı ilk gün giriş sayfasında ‘takeover’ olarak yayınlanan oyun, hala ana sayfada öne çıkarılan ve önerilen oyunlar arasında yer alıyor.

Peki İleride Ne Var?

TaleWorlds Entertainment, Türkiye’de üretilen bilgisayar ve konsol oyunları içinde en başarılı oyun çıkışını gerçekleştirmiş gözüküyor. 100.000 oyuncuya ulaşması 100 dakika süren Mount & Blade II: Bannerlord, küresel oyun basınında da ilgi ve takdir toplamaya devam ediyor. Bu başarının oyunun erken erişimiyle yakalanmış olması da, oyunun tam sürümünde nasıl bir geri dönüş alacağını az çok belli ediyor.

Erken erişimde bir sene kalması planlanan oyun şu an için İngilizce, Türkçe ve Çince lokalizasyona sahip. Tam sürümde ise toplam 12 dilde lokalizasyon olacak. Henüz TaleWorlds oyuna gelecek güncellemeler ile ilgili bir plan paylaşmadı.

YORUMLAR
Wolvorus
10 Nisan 2020 12:35

Başta konsollara hemen çıkmadığı için üzülmüştüm ama oyundaki bazı eksilerin giderilip öyle çıkartılırsa konsolda daha zevkli olacağını düşünüyorum. Türk oyun sektörü için büyük adımlar dilerim kalitesinin üzerine koyarak büyümeye devam eder. Umarım crytek’i de toparlanmıs tekrar piyasaya dönmüş şekilde görürüz.

mserhatsari
9 Nisan 2020 13:13

Pollyannalik yapiyor gibi olmayayim da satislarin yuksek olmasiyla sonraki oyunun azicik da olsa kaliteli yapilabilecegini umuyor ve mutlu oluyorum. Bugun degil, yarin degil ancak gunun birinde elle tutulur bir oyunumuz olacak...

Parolamı Unuttum