OGZ Online'da 2020 Nasıl Geçti?

İstatistiklere bir bakalım mı?

Zaman bir kez daha su gibi akıp gitti ve 2020 yılının da sonuna geldik. Tüm dünyanın ciddi biçimde değişim geçirdiği bir yılı geride bırakmak üzereyiz ve sanırım büyük bir çoğunluğumuz geriye dönüp baktığımızda bu yılı hatırlamak bile istemeyeceğiz. 2021 bundan farklı mı olacak, söylemek tabii ki zor ama yıl değişimleri insana ilginç bir şekilde umut veriyor işte.

Biz de 365 günü geride bırakırken bu yıl içerisinde Oyungezer Online'da işlediğimiz konular ve istatistikler üzerinden ufak bir derleme yapalım dedik :)

Bu yıl içerisinde 74'ü İnceleme olmak üzere toplam 4076 içerik girmişiz.

Bu içeriklerin 1567 tanesini ben yazmışım; 948 tanesini Mert, 852 tanesini Engin, 511 tanesi Oğuz hazırlamış. Bu yıl en fazla inceleme yapan isim ise 22 incelemeyle Engin olmuş.

Tüm bu içerikleri girerken kullandığımız karakter sayısı yaklaşık olarak 6.2 milyon. Ortalama bir dergi sayfasının 3000 karakter civarı olduğunu düşünürsek 2071 sayfa dergi dolduracak kadar yazı yazmışız yani :)

Aslında bu yılki içeriklerimizden en çok yorumu alanları da paylaşmak istiyordum, ama yıl içinde çok sayıda başlıktan çok sayıda yorum silindi, bir ara veritabanının o kısmı uçtu falan derken elde çok da sağlıklı bilgiler kalmadı. 2021 (umuyorum ki) Yorum Sistemimizin de kökten değişeceği bir yıl olacak. Yine de en çok yorum alan başlığın The Last of Us 2'nin o ilk günlerindeki düşük Metacritic puanlarını hak edip etmediğini tartıştığımız başlık olduğunu söyleyebilirim. Son günlerin en popüler başlığı ise tabii ki İhsan'ın Cyberpunk 2077 incelemesi.

Bu yıl en çok konuştuğumuz oyun ise elbette yine Cyberpunk 2077 olmuş. Cyberpunk 2077 ile ilgili 100'ün üzerinde içerik yazmışız, kendisini Assassin's Creed Valhalla ve Mount & Blade II: Bannerlord takip ediyor.

Yılın en çok okunan 3 haberi Mount & Blade II: Bannerlord, Assassin's Creed Valhalla ve FIFA 21 üzerine. Başta Kültürler Rehberi olmak üzere Bannerlord çıkışında hazırladığımız yazıları yıl boyunca çok büyük ilgi görmüş, ballı Norveçlilerin Assassin's Creed Valhalla'yı sudan ucuza almaları da bizim gibi indirim ve bedava oyun haberlerini sevenleri cezbetmiş :) FIFA 21'e karşı haklarını aramaya karar veren futbolcular haberimiz ise yine yılın en çok okunan haberlerinden biri olmuş. Futbolun ülkemizdeki en popüler spor dalı olduğunu düşünürsek bu ilgi de hiç şaşırtıcı değil.

Facebook tarafına baktığımızdaysa yılın en çok yorum alan haberi Epic Games Store'un GTA V vereceği iddiası olmuş. 106 bin kişiye ulaşan bu haberdeki yorum sayısı, paylaşımlardaki yorumlarla birlikte 265'in üzerinde.

En çok etkileşim alan haberimiz ise yine yukarıda da bahsettiğim FIFA 21 haberi. 333 bin kişiye ulaşan bu haberdeki etkileşim sayısı 32 binin üzerinde, yorum sayısı ise 59.

Henry Cavill'in bilgisayar toplama videosu da bu yılın en popüler içeriklerinden biri oldu (nasıl olmasın ki?). Cavill'in tüm yeteneklerini sergilediği bu haber de 225 bin kişiye ulaşarak 80'den fazla yorum almış.

Gelecek senenin daha da iyi geçmesi dileğiyle :)

YORUMLAR
tugbek_olek
28 Aralık 2020 16:17

Arkadaşlar öncelikle hepinizin yeni yılı kutlu olsun...

Daha önce de çok yazdım bunları ama ara ara hatırlatmak gerekiyor. Biz Oyungezer dergiyi de, online'ı da, youtube'u da, sosyal medyasını falan da sevdiğimiz için yapıyoruz. Açıkçası bir "iş" olarak da görmüyoruz. Bu yüzden "iş" olarak da yönetmiyoruz.

Çünkü bu markaya bir "iş" olarak bakarsanız güzel bir "iş" değil bu, para kazandırmayan, emeğinizin karşılığını "mangır" olarak vermeyen... Maaşlar düşük, yazılımcıya ayrılabilen para belli... Bugüne dek ayrılan arkadaşlar da en çok bundan muzdarip ayrıldılar. Emin olun milyonlar milyonlar kazanıyor olsaydık hepsi buradaydı halen.

Neyseki bizim yaptığımız ve maddi açıdan güzel başka "iş"ler de var, zaten Oyungezer bu sayede yaşayabiliyor. Ama takdir edersiniz bu sefer de tüm vaktimizi veremiyoruz Oyungezer'e. 

Şimdi tutup da Central Park manzaralı ofisinden içerik yapan Polygon'u eleştirir gibi eleştirmeyin bizi. Durduk yere editör arkadaşların motivasyonunu bozuyorsunuz.

Bu şartlar altında bir senede 4.076 içerik hazırlamış arkadaşlar . Bunu paylaşmışlar sizinle... Hepsinin emeğine sağlık. Eğer severek yapmasalar bu kadar üretilmezdi. Bu içeriklerle ilgili yorumlarınız varsa başımızın üzerine. Yok bağcı dövecekseniz rica ediyorum başka bir bağ bakın.

Exile
tugbek_olek
28 Aralık 2020 20:11

Sinan abi varken milyonlar kazanılıyodu da, ayrılınca mı "mangır vermeyen" iş oldu? Tepe yönetimi olarak başarısızlığınızı kabul edip daha iyi nasıl olur diye düşüneceğinize bir de kalkıp burda görüşlerini (-ki bunlar gerçekler) paylaşan insanları "Durduk yere editör arkadaşların motivasyonunu bozuyorsunuz." diye azarlıyorsunuz. Bu yüzden Sinan Akkol herkesin "Sinan abi"si olarak kalacak, sizi de kimse iplemeyecek.

Kaldı ki problemin editöryel değil yönetimsel olduğunda aşağı yukarı herkes hemfikir. Kimse yazılan yazılara dil uzatmamış. Bir de kalkmış "içerikle ilgili yorum yapın" demişsiniz. Söylediğinizin meali resmen "editörlerle uğraşın, yönetime dil uzatmayın." Yok öyle İstanbul Tuğbek Olek...


Feyling
27 Aralık 2020 19:25

Adamlar rakamla 100bin 300bin tıklanmış diyor siz ölmüş diyorsunuz anlamadım. Her sayfası aynı rakamda değildir illa ki, hatta kimisi 0 tıklanmış bile olabilir. Fakat siz kafanızda bitirmişsiniz lol.

fatih
27 Aralık 2020 11:47

Elimde ilk sayınızdan Sinan abi imzalı 100. sayınıza kadar tüm dergileriniz var. Kendimi yıllardır bu topluluğun parçası olarak gördüm, bir bağım varmış gibi hissederdim. Ancak diğer yorum yazanlar gibi ben de bu bağın koptuğunun farkındayım.

Burası sadece oyun dünyasından haberleri takip ettiğim bir yer oldu. Belki sizin de istediğiniz buydu. Gelen "hit" sizin için yeterli. Bi açıdan da haklısınız, topluluk yönetmek de kolay değil.

Bundan sonrası için de başarılar diliyorum, rakamlar katlanarak artar umarım. 

Exile
26 Aralık 2020 23:22

Açıkçası yazıya "ulan OGZ online'da ne olmuş olabilir ki?" diye girdim. Çünkü Sinan abi'nin ayrılmasından sonra OGZ'nin online tarafı (youtube dahil) tamamen bitti. Seti media'nın kalan 2 ismi yönetemedi mi yoksa "kim sallar online'ı" mı dediler bilmiyorum ama ortada büyük bir çöküş olduğu kesin. Bir de üstüne sitenin ve yorum sisteminin yenilen(eme)me faciası eklenince benimde dahil olduğum büyük bir kesim siteyi bıraktı gitti. Umarım bu sene bişeyleri değiştirebilirsiniz.

Berkay Dursun
Exile
27 Aralık 2020 02:04

Hayır yani bir de hala site hayattaymış gibi 2020'de neler yaptık diye haber giriyor olmaları da bir garip. Şurda kalmışız 10-20 kişi. Kime yapıyorsunuz haberleri? Madem sitenin hayatta olduğunu düşünüyorsunuz, o zaman siteyi niye düzeltmiyorsunuz? Artık yüzsüzlük seviyesine ulaştı bu umursamazlıkları.

Hiç öyle tatlış tatlış yorum giremeyeceğim kimse kusura bakmasın. Siteye haber girecek kadar umursuyorsanız siteyi düzeltin, ya da düzeltmeyecek kadar umursamıyorsanız da fişini çekin gidin. Neyin kafasını yaşıyorsunuz anlamıyorum gerçekten.

ByGus
Berkay Dursun
27 Aralık 2020 15:56

Beni de üzen zaten yavaşça yok olması OGZ'nin. Youtube büyüyecek gibiydi Sinan abi gidince çöktü. Sonra burası çok iyi oldu ama yeni düzenden sonra burası da gidiyor. Hani dergi var ama yazılı basının geleceğide belli. Hatta belkide bundan sonra yazılıya hiç dönemeyebilirlerde. Benim yegane Türkçe içerik tükettiğim bir OGZ bir de Enis'in kanalı var. Gerikalanı komple ingilizce. Bu ülke koşullarında daha iyisi üretmek mümkün de değildir sanırım. İnsanlar borç, işsizlik, açlık gibi bügün nasıl yaşayacam derdindeyken bizim burada oturup "Cyberpunkda 30 fps alamıyorum" derdine düşmek çok saçma. Bu yüzden kızgında değilim sadece üzgünüm. Zaten daha korona ile durmuş olan ekonominin hasarını bile tam olarak görmedik. Neden bu hale geldiğimizi anlıyorum ama biraz düzelip pratikleşse şu yorumlar çok iyi olur gerçekten. Hiç değilse şurada bir grup insan muhabbet eder kaliteli zaman geçiririz. Ama tabi neye niyet neye kısmet.

Edit: Bu yorumu @onurcanceleb e yazmaya çalışıyorum ama sistem Berkay'a yazmışım gibi gösteriyor. İşte şunlar düzgün olsa ne güzel olurdu.

ByGus
Berkay Dursun
27 Aralık 2020 15:55

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

onurcanceleb
Berkay Dursun
27 Aralık 2020 11:45

Bu yorumları gerçekten üzüntüyle okudum. Bir grup arzulu oyun gazetecisinin Level'dan ayrılıp bağımsız bir dergi kurma arzusuyla başlayan Goyun'un serüvenini ilk sayıdan beri takip ediyorum. 2011'den 2015'e kadar düzenli olarak her sayısını alıyordum. Tuğbek ve Gök++'ın Dodge Viper'li E3 günceleri, Sinan Akkol'un şimdi ismini hatırlayamadığım arka sayfalardaki köşesi, Cem ve Mertcan'ın (isimleri yanlış hatırlıyor olabilirim. Ama Cem kazulet gibi bir adamdı) donanım incelemeleri, Serpil'in inceleme arasına iliştirdiği editör notları, İnceleme sayfasının girişinde yazarken çalıyordu kısmı... Say say bitmez. Hayatımdaki en keyifli anlardan birkaçını vaadediyordu OGZ bana.

Ancak Türkiye'de oyun gazeteciliği yeni medyayı kaldıramadı. OGZ ise çok fena çuvalladı. Enis Kirazoğlu geldi, fifa videosu çekip gitti, bağımsız kanalında gerçek oyun gazeteciliği yapmaya başladı. Sinan Akkol'un "ilk 10 dakika" ları gerçekten izlenen tek içerikti. Ama muhtemelen Sinan abi de yoruldu.

Umarım 2021 OGZ için güzel bir yıl olur. Gençliğimde çok önemli yer tutan ve karakterimin şekillenmesinde bu denli yer tutan bir kurumun yavaşça erimesini görmek üzüyor beni.


yasinkaracivi
26 Aralık 2020 19:03

2014 yılından beri her gün, bugün ne haberler var acaba diye merakla takip ettiğim, günde en az 4-5 kere açıp baktığım, yer imlerimin en başlarında yer alan, Technopat'tan sonra, özellikle oyun içeriği olarak en çok takip ettiğim yayınsınız. Derginizle çok geç tanıştım, düzenli olarak takip edemesem de okuduğum kadarıyla bile o da iyiydi.

Yeterince övdüysem gömme safhasına geçiyorum müsaadenizle 😃 Yorum sistemi ve YouTube konusunda @ByGus 'a katılıyorum. Maalesef mevcut yorum sistemi çok kullanışsız ve birçok kullanıcı bu sıkıntılar yüzünden yorum yapmıyor veya yapmak istemiyor. Bu yüzden etkileşim düşüyor ve bu da yazınızda olduğu gibi istatistiklerinize olumsuz yansıyor. Disqus sistemi çok güzeldi aslında. Düzeltilmiş şekilde geri döndürülebilirse tadından yenmez bence 😉

Her şeyin özetinde, iyisiyle kötüsüyle beraber bir yılı daha devirdik. Yayın hayatınızda nice yıllar diliyorum. ✋😊

ByGus
26 Aralık 2020 16:14

Sizi yaklaşık 2015 den beri takip ediyorum. Önce youtube kanalı sonra dergi ve OGZ online ı takip etmeye başladım. Youtube kanalının hali belli zaten. Sanırım en son Tuğberk abinin rtx 2000 serisi kart videolarından sonra düzenli takibi bıraktım. Dergiyi biraz zamansızlıktan okuyamıyorum ama halen güzel durumda (sanırım?). OGZ online ı bir aralar acayip takip ediyordum (ulan ben bile yorum yazmaya başlamıştım) ama artık o eski havası kalmadı. Özellikle bu yeni sayfa ile yorum sisteminin katledilmesi çok yazık oldu. Çok büyük bir potensiyeliniz vardı. Düzelteceğiz felan dediniz ama gel gör cepten girersem halen yorumları okunamıyor. Hani umarım düzelir ama artık çokta umudum kalmadı. Tabiki umarım seneye düzelir ve daha iyi bir durumda olur. Sonuçta halen günlük girip bakıyorum haberlere ama daha az haberi açıp okuyorum.

 

Edit: Kusura bakmayın cep telefonundan yorumlar görünüp okunabiliyormuş. Ben sadece yorum yazma yerindeki gri tabakıyı görünce buga girdi sanıp geri dönüyormuşum:D. Meğersem yorum yazmak için griye değil ortadaki küçük kitap simgesine basmak gerekiyormuş ve biraz altında yorumlar görünüyormuş. Özür dilerim. Ama bu halen yorum sisteminin sıkıntılı olmadığı anlamınada gelmiyor yani.

Parolamı Unuttum