Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Ülkemiz bir rekor daha kırdı

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Mayıs 2019 sayısında yayınlanmıştır.

Xbox’ın Türkiye’deki durumu hakkında ne düşüneceğimi bilemiyorum. Xbox 360’la ülkemize giriş yaptı Microsoft önce ama bunu konsolun çıkışından tamı tamına yedi yıl sonra yaptı, Xbox One’ın çıkışının bir yıl öncesinde yani. Xbox One’ın çıkışı öncesi ısınma ve insanları ısındırma hamlesi olarak görüldü bu; Xbox One çıktıktan sonra Xbox’ı sağda solda daha fazla göreceğimizi, Microsoft’un pazarlamaya büyük önem vereceğini, Sony’nin 10-15 yıldır edindiği kitlenin ve de PC’cilerin gönlünü çalmaya çalışacağını düşünmüştük. Öyle olmadı, Microsoft sessizliği tercih etti bugüne kadar çoğunlukla. Bunda tabii ki Xbox’ın dünya genelinde de konsola özel oyun ve satış rakamlarında Playstation’ın gerisinde kalması da etkiliydi, onun da altını çizmek lazım. Ha ama öte yandan dağıtım ağını titizlikle kurdu Microsoft, teknoloji satış noktalarında Xbox’a muhakkak denk gelirsiniz. Game Pass’in de ne derece büyük bir nimet olduğu malum, Xbox bu kart sayesinde yine kayda değer bir başarı elde etti.


Bunlar bir yana Microsoft’un en doğru hamlesi fiyatlarını Playstation’ınkilerden aşağıda tutmasıydı. Yani basit mantık: Eğer rakibiniz sizden marka değeri, özel oyun sayısı, satış vs. konusunda öndeyse fiyatlarınızı daha makul tutarak rekabet etmeye çalışırsınız. En azından ben bu şekilde mantıklı bir düşünce sonucunda alınan kararlar dolayısıyla fiyatların Playstation’dan daha aşağılarda seyrettiğini tahmin ediyordum. Belki de bunlar zar atılarak alınan kararlardı. 20’lik zar atılmış, 1 gelmiş, Microsoft oyunculara kritik hasar vurmak zorunda kalmış bu sefer de belki. Çünkü Xbox oyunlarına öyle bir zam geldi ki mantıklı bir yere oturtamıyorum, olmuyor.

Biliyorum konumuz Microsoft ama “Xbox kaka PS süper” diyormuşum gibi algılanmasın istiyorum söylediklerim, o yüzden önce bir Sony’e giydireceğim.

Sony’nin yerel fiyat politikasına bu derece soğuk oluşu anlaşılır gibi değil ama hiç de yerel fiyat politikası yok değil aslında. Türkiye’de uygulamıyor sadece. psn4.com adresinden kontrol edebilirsiniz, şöyle bir tablo söz konusu. 60 dolarlık Days Gone mesela:

Polonya335 TL
Hong Kong341 TL
ABD345 TL
Rusya400 TL
İngiltere411 TL
Türkiye429 TL

 

İşte bu manzarada Xbox’ın nispeten uygun fiyatlarla rekabet etmesi kadar doğru bir karar olamazdı ama son zamlarla değişen fiyatlara bir göz atalım mı:

 Eski FiyatYeni Fiyat
Control145 TL395 TL
The Division 2340 TL602 TL
Devil May Cry 5260 TL472 TL
Sekiro470 TL566 TL

 

Neredeyse her oyuna zam geldi. Bazılarında bu kadar abartı farklar yok, mesela Kingdom Hearts III 300’den 352’ye, Dirt Rally 2.0 145’ten 171’e çıktı, geçtiğimiz dönem çok artan kurlar düşünüldüğünde bir derece anlaşılabilir onlar ama 566 TL, 602 TL ne gerçekten?

PC fiyatlarıyla karşılaştırma bile yapmak garip geliyor artık günümüzde ama PS4 ve Xbox One’daki oyun fiyatlarının PC fiyatlarıyla aynı olmasını istemek gerçekten o kadar hayalcilik mi? Bakınız Sekiro (Steam fiyatları için kaynak steamdb.info, Xbox fiyatları için kaynak xbox-store-checker.com):

 PS4SteamX-One
Arjantin413 TL172 TL237 TL
Polonya270 TL385 TL434 TL
Hong Kong290 TL292 TL294 TL
ABD345 TL
Rusya355 TL178 TL346 TL
İngiltere450 TL376 TL446 TL
İsrail533 TL351 TL530 TL
Türkiye470 TL289 TL566 TL

 

Manzara korkunç, değil mi? Son derece değerli bir para birimine sahip İngiltere’yi bile geçmişiz maşallah. PC-konsol oyun fiyatları arasındaki fark açısından da zirveye oynuyoruz.

PS4 oyunlarının en pahalıya satıldığı iki ülkeden biri olma onuru bize yetmemiş, dünyanın en pahalı Xbox One oyunlarına sahip ülke madalyasını da topraklarımıza getirmişiz. Hem de öyle üç beş lira değil söz konusu olan, fark atmışız. Kendimizi dışlamayalım, Microsoft’un mantıksız yerel fiyat politikası uyguladığı tek pazar bizimki değil. Oyunun İngiltere’den daha pahalı satıldığı bizden başka iki ülke daha var: Çek Cumhuriyeti’nde oyun 450 TL, garibim İsrail’de 530 TL. Ama İsrail’i bile sollayıp geçmişiz ki İsrail kişi başına düşen ortalama milli gelir sıralamasında 28. sıradayken biz 76. sıradayız! Bilgi olarak paylaşayım; oyunun en ucuz olduğu yer de Arjantin: 237 TL. Yani 237 TL’ye satınca da kâra geçebiliyor Microsoft.

Haklarını kenardan teslim edeyim, Xbox’a özel oyunların fiyatları halen uygun. Forza Horizon 4’ü 260 TL’ye, Gears of War 4’ü 114 TL’ye, Halo 5’i 90 TL’ye almak mümkün.

Ama yine içinizi karartmak zorundayım. Sekiro gibi bir güncel, üçüncü parti oyuna daha bakalım. Neticede bundan sonra çıkacak oyunların fiyatlarında da bunlar baz alınacak. Asıl The Division 2’yi kıyaslamak istiyordum 602 TL gibi çılgın bir etiketi görünce ama PC’de Epic Store’un farklı ülkelerdeki yerel fiyatlarına ulaşmak çok zor şu aşamada. Capcom sağ olsun Steam’de öküz gibi zam yedikten sonra, kendisini PC’de en pahalıya alan ülkelerden biri haline geldiğimiz Devil May Cry 5’e bakalım:

 PS4SteamX-One
Arjantin413 TL219 TL217 TL
ABD345 TL
Rusya312 TL178 TL341 TL
İngiltere338 TL375 TL335 TL
İsrail456 TL456 TL456 TL
Türkiye400 TL400 TL472 TL

 

Bu sayılar ve burada yer vermediğim ama hepimizin her gün şahit olduğu oyun fiyatlarından edindiğimiz tablo, yerel fiyatlar konusunda bize ne gösteriyor? Steam fiyatları konusunda bizden daha iyi durumda olan ülkeler var ve çoğunluktalar ama bizden kötü durumda olanlar da az değil. Firmadan firmaya çok değişiyor. Kimi firmalar şahane yerel fiyatlar uygularken kimileri yardırıyor.

İş konsollara geldiğindeyse olay içler acısı. Microsoft’un son zammından önce konsollarda en kötü yerel fiyatlara sahip olan ikinci ülkeydik zaten. Hani şükürcü milletiz ve kendimizi en kötüyle kıyaslayıp “bak ne durumda olanlar var” demeyi severiz ya, yerel fiyat konusunda ikinci en kötü durumda olan ülke İsrail ve üçüncüyle arasında dağlar kadar fark var. Biz İsrail’i bile geride bıraktık son zamlarla beraber. Üçüncü sıradaki ülkeyi ufukta göremiyoruz bile!

Şimdi her şeyden önce bu durumun birinci sorumlusunun, kurların bu derece sapıtmasına neden olanlar olduğunu bir cebimize koyalım. Konumuz o değil. Konumuz dünyadaki tek kötü ekonomiye sahip ülkenin biz olmamamız ve konsollardaki oyunların zengin ülkelerdekinden bile pahalı hale gelmiş olması. Bu “vergiler çok” bahanesinin arkasına saklanılabilecek seviyeyi geçeli de çok oluyor ayrıca. Dünyada tek abartı vergi alan ülke bizimki de değil.

Bakın çok insanın göz ardı ettiği bir durum daha var: Ürünlerini döviz üzerinden satan firmalar, fiyatları direkt dövize göre koymazlar, biraz yukarı koyarlar. Atıyorum dolar 5 liraysa 60 dolarlık bir ürünü 300 değil 350 liraya satarlar ki kur her yükseldiğinde zam yapmak zorunda kalmasınlar. Bir üst fiyat belirlerler ki mantıklı bu. Ama şu an konsol oyun fiyatları bu sözünü ettiğim mantıklı çizgiyle açıklanabilecek seviyede de değil, alakası yok. Sekiro’nun standart fiyatı 60 dolardır, bizde 566 TL, yani 98 dolardan satıyorlar oyunu! DMC 5, 82 dolar! The Division 2 105 dolar! Abi ne oluyor!?

Peki neden? Bilmiyoruz. Microsoft bir açıklama yapmadı bu konuda. Ama ben hiç lafı dolandırmadan söyleyeyim nedenini: “Bu saatten sonra yeni çıkacak pek oyunumuz yok, Türkiye’de yeni konsol da satamayız, eh elinde bizim konsoldan olanlar da el mahkûm ne kadar zam yaparsak yapalım kuzu kuzu, ‘seve seve’ alacaklar oyunlarımızı.” Microsoft yeni konsolunu Türkiye’de zor satar bu saatten sonra. Oyunları normal fiyatlardan çıkarsa bile Microsoft’un bu politikasını bir sonraki konsola da uygulamayacağı ne malum? 2 yıl güzel fiyatlara satarlar, sonra şimdi yaptıkları gibi öyle bir bindirirler ki ağzımız açık kalır.

Aslında “bir yerlerden baskı gelmiştir” diye komplo teorilerine de girerdim ama desteksiz sallamayayım şimdi.

YORUMLAR
ugur_sezgun
26 Mayıs 2019 01:30

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

ugur_sezgun
26 Mayıs 2019 01:30

sizin de belirttiğiniz üzere bölgesel kilit ve yerel fiyatlandırmadan başka bir seçenek yok,ben gidin 100 liraya oyun satın demiyorum ama biraz olsun insaflı olsalar,sürümden daha fazla satışla kazanç yapsalar,bu şekilde daha fazla insana ulaşıp her şekilde kazançlı çıkmayı deneseler keşke ama bence yerelleştirme konusunda ülkemiz ne yazık ki hem kültürel hem de siyasi imaj olarak ciddiye alınmıyor,yani burada çok satmasa da pek umurlarında değil gözüken. Ek olarak bu ülkede öyle zenginler var ki 500 değil 1500 de olsa o oyunları alıyorlar ve inanın çok çok da az değil sayıları,o yüzden hiç uğraşmayalım alabilen alsın,alamayan 3 sene sonra indirimde alsın bize yeter mantığındalar.Son olarak ümit ederim ki en azından sonraki nesilde biraz olsun fiyatlar için çabalarlar ve burada xbox türkiye ve ps türkiyeye de büyük iş düştüğünü düşünüyorum. Ama ne yazık ki onlar saçma sapan yutıbır kırması adamlarla sabah akşam yayın yapıp,sonra yok marveldan izin alamadık yok şu olmadı o yüzden tr lokasyon ekleyemedik diyen insanlar.Ben çok vizyonsuz ve oyunculuktan özden gelmeyen çok fazla kişinin ne yazıkki türk pazarında yönetimlerde olduğunu düşünüyorum ve çogu zamanda bunu alanen gördüm. Hepimiz için daha hayırlı bir gelecek olması dileğiyle sevgili ogz

dspartacusd7
25 Mayıs 2019 19:46

sanırım dolarla euro ile yaşayan ülkelerdeki insanlar türkiye üzerinden oyun alıyormuş yani ingilterenin 20 dolar verdiğini düşün 60 yerine sanırım zamlar bu yüzden yüksek dolar + diğer ülkelerin tr bölümünden satın almasın diye ama yani engellenebilirdi sonuçta ip adresinden hangi ülkede olduğunu bilen microsoft her yolu kapatarak engelleyebilirdi onun yerine engellemeyip zamcıklarda master yapmayı tercih etmiş ama bu arada 2020/2021 arasında dolar 8/9 olacak gibi malum bop eş başkanın amacı ekonomiyi batırmak böyle olunca konsol oyun pc dünyası açıkçası teknoloji dünyası türkiyeden silinecektir.

İses
dspartacusd7
26 Mayıs 2019 01:30

Aha bilir kişi konuştu sen siyaset bilimci veya ekonomist i sin.Bop eş başkanlığı fi tarihindeydi ve yalan oldu. ABD bizi gözden çıkarttı rusyaya yanaştığımız için ve İsraili arzu mevduat projesini gerçekleştirmek için dünyayı karıştırmak istiyor dolar ondan yükseliyor olmasın. Bak etrafına Rusya ya saldırıyor Çine saldırıyor pkk yı destekliyor açıktan. Durum senin yazdığın gibi basit değil. Adamı sevmeye bilirsiniz mari görüşünüz de adil ol.

emrahcey
İses
31 Mayıs 2019 09:17

@İses İktisat-Ekonomi bilmediğinizi farz ediyorum. Size basit bir matematik hesabı veriyorum. Yıl sonu dolar kur tahmini için 1 Ocak 2019 dolar kuru + ( Yıllık Türkiye Enflasyonu - Yıllık Amerika Enflasyonu) = Yıl Sonu Dolar tahmini bu arada resmi verilerede pek güvenmeyin, Enflasyon beklentisi % 40 ile % 30 arasında gidip gelecek.

Akcan
İses
26 Mayıs 2019 14:15

Karşımızda yıne bır dıngıl var , sayın dıngıl dolar yükselmıyor TL değer kaybedıyor :D Ayrıca yıl sonu öngörülen dolar kuru 8 lıra yıl sonu 2020 adam yanlış bışıı yazmamış ama sen fazla kamılsın :D


Parolamı Unuttum