Oyun Dünyasının En Büyük Sırlarından Biri Çözüldü! - Bakın Doomguy Kimmiş?

Doomguy'ın kimliği tam bir sürpriz oldu

Orijinal Doom'un kapağını bilmeyen oyuncu yoktur. Yoktur değil mi? Tüm zamanların en ünlü, en ikonik kutu çizimlerinden birisidir bu resim ve Doom'un mantığını da inanılmaz güzel biçimde yansıtır. Elinde silahlar olan tek bir adam, iblis sürülerine karşı. 1993 yılında yayınlanan orijinal Doom'un kapak resmi işte bu kadar basit ve etkiliydi ama belki de oyun tarihinin en büyük sırlarından birini de beraberinde getirmişti. Kapaktaki Doomguy kimdi, neyin nesiydi

Aslında bu Doomguy ismi de bu karaktere oyuncuların taktığı bir isimdi. Doom'da isimsiz bir Space Marine'i oynuyor ve cehennemden fırlamış iblis sürülerinin canına okuyorduk. E oyunun ismi Doom olunca bu isimsiz elemanın adı da Doomguy oluvermişti. Yine de hakkında bunun dışında bir şey bilmiyorduk.

Aradan neredeyse 25 yıl geçti ve nihayet Doom deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan, oyunun tasarımcı ve programcılarından John Romeroblogunda bu sorunun cevabını verdi.

Doom'un ünlü kapağındaki Doomguy ilüstratör Don Punchatz tarafından "gerçek bir erkek modeli" temel alınarak çizilmiş. Bu "erkek model" öyle rasgele biri de değil. John Romero'nun ta kendisi! Romero o günü şu sözlerle anlatıyor:

"Resim için kullanacağımız vücut modeli tişörtünü çıkardı ve oyuncak plazma silahıyla pozlar vermeye başladı. Don bizim de önerilerimizi duymak istiyordu, ben de ona Marine'in sayısız iblis tarafından saldırıya uğradığını söyledim. Adamımız bir tepeden onlara ateş ediyor olsa bu oldukça havalı olacaktı. Model silahı çeşitli pozlarda tutup duruyordu ama bunların hiçbiri de bana ilgi çekici gelmedi."

Yaklaşık 10 dakika falan poz vermeye devam etti ama kapakta kullanacak kadar ilginç bir poz göremedik. Modele sürekli olarak ne yapması gerektiğini söylüyordum ama bir türlü kafasında bu sahneyi canlandırmaya başaramadı.

Sonunda o kadar bıktım ki tişörtümü çıkarıverdim, bana silahı vermesini, yere uzanıp aynı iblislerden biriymiş gibi kolumu tutmasını söyledim. Silahı farkı bir tarafa doğrulttum ve Don'a "işte bundan bahsediyorum!" dedim. Don bir çok fotoğraf çekti. Silahı farklı yerlere doğrulttum, iblis bacağımı da tuttu, diğer kolumu da. Ama sonunda kolumu tuttuğu pozun en iyisi olduğuna karar verdik.

İşte Doom'un kapağındaki resim böyle ortaya çıktı.

DOOMGUY BENİM!"

Tabi bu bilgiyi öğrenince şöyle de ilginç bir paradoks ortaya çıkmış oldu: John Romero, Doom serisinde bir başka rolde de karşımıza çıkmıştı. Doom 2'de kendisi bir Easter Egg olarak bulunuyordu ve Icon of Sin haritasındaki gizli bosslardan biriydi Romero's Head. Yani aslında Doom 2'de John Romero olarak John Romero'yu yok ediyor mu oluyorduk? Sorular, sorular.

Sonuç olarak John Romero'nun doğaçlama biçimde yaptığı bir hareket video oyunları tarihinin en önemli görsellerden birinin ortaya çıkmasına neden olmuş. Kim bilir oyunlar tarihinde buna benzer daha bilmediğimiz ne olaylar vardır, bunları öğrenmek açıkçası bana büyük keyif veriyor. Bilmem siz de öyle düşünüyor musunuz?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum