Oyun Tarihinde Bu Hafta: 1 Nisan - 7 Nisan

Nisan ayına sakin bir başlangıç

Nisan ayının ilk gününden hepinize merhabalar değerli Oyungezerler. Kış aylarını resmi olarak geride bıraktığımız günleri, sakin bir “Oyun Tarihinde Bu Hafta” yazısı ile karşılıyoruz. Gelin, bu hafta oyun dünyası tarihinde yaşanan gelişmelere bir göz atalım.

1nisan1-big

Listemizin ilk sırasında, oyun dünyasının atalarından olan Pac-Man var. Bir dönemler Atari salonlarının vazgeçilmezi olan bu efsanevi oyun, Toru Iwatani tarafından üretilerek Namco aracılığı ile piyasaya sürülmüştü. Atari konsollarının yavaş yavaş evlere girmesi ile birlikte sevilen oyunun kartuş versiyonu üzerinde çalışan Atari, 6 Nisan 1982 tarihinde istediğini başararak Pac-Man’i Atari 2600 adını verdiği sistem için satışa sunmuştu. 37 dolar olarak fiyatlandırılan Pac-Man kartuşları, Atari 2600 tarihinin en çok satan oyunu olmayı başarmıştı.

Pac-Man’in başlattığı oyun furyası dünyayı kasıp kavurarak kocaman bir sektör haline evrilmeye başlıyordu. Pac-Man’den ve Atari’den tam 12 yıl sonra piyasaya çıkan PlayStation, şimdilerde bildiğimiz deve dönüşeceğinin sinyallerini vermekteydi. Yavaş yavaş yerini Nintendo ve Sega gibi konsollara bırakan Atari, Jaguar CD adını verdiği CD’li konsolu ile yeni nesle geçiş yapmaya çalışsa da aradığını bulamadı. Yeni nesil CD’li konsolu ile piyasayı kasıp kavuran Sony, PlayStation’ın ilk neslinin sadece 4 yılda Kuzey Amerika’da 10 milyon adet satış yaptığını 2 Nisan 1998 tarihinde açıklamıştı. 23 Mart 2006’ya kadar üretilmeye devam edecek konsol, toplamda 100 milyon satış rakamını aşan ilk ev konsolu olacaktı.

Takvimlerimiz 1 Nisan 2003’ü gösterdiğinde ise iki büyük Japon oyun firmasının güçlerini birleştirerek bir dev yaratmasına şahit olacaktık. O dönemlerde Final Fantasy serisi ile ismini duyurmayı başarmış olan Squaresoft, Star Ocean serisi ile gönüllerde taht kuran Enix ile birleşmeye hazırlanıyordu. Squaresoft’un yüzde 55’lik kontrol hissesini alan Enix, firmaların isimlerini de birleştirerek şimdilerde hepimizin yakından tanıdığı Square Enix’i oluşturmayı başardı. Hikayenin geri kalanını hepimiz çok iyi biliyoruz…

Bir dönemler Türk gençliğinin “grup kurma” hayallerini ihya eden Guitar Hero 2’nin Xbox versiyonu da bu hafta çıkış yapan oyunlar arasında. 40’ı lisanslı toplam 64 adet yeni şarkıya ve yeni gitar tasarımlarına sahip olan oyunda; Van Halen’dan You Really Got Me, Guns N' Roses’dan Sweet Child O' Mine, Black Sabbath’tan War Pigs ve Lynyrd Skynyrd’dan Free Bird gibi şarkılar yer almıştı. Bununla birlikte 6 Nisan 2007 tarihinde çıkan Xbox 360 versiyonunda PS2 versiyonunda bulunmayan The Trooper, Billion Dollar Babies ve Rock and Roll, Hoochie Koo gibi 10 özel şarkı da bulunuyordu.

1nisan3-big

2000’lerin sonunda konsol sektöründen tamamen elini ayağını çeken Atari, oyun üretme işine başlamıştı. Özellikle yayınladığı oyunlar ile dikkat çeken köklü firma; Unreal Tournement, Driver ve RollerCoaster Tycoon gibi serileri ile popülarite kazanmıştı. Fakat bu oyunların arasından sıyrılmayı başaran The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, oynayanlardan ve eleştirmenlerden tam not alsa da istediği kadar satamadı. Gizlilik elementlerini oldukça başarılı kullanan TCoR, kendisine has bir hayran kitlesi elde etmişti. İlk oyundan tam 5 sene sonra, 7 Nisan 2009’da gelen devam oyunu The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena, Riddick’in macerasına bıraktığı yerden devam etmişti. İlk oyun kadar övgü toplayamasa da yine hayranlar tarafından sevilmeyi başaran oyun, Riddick serisinin son oyunu olarak biliniyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum