Oyun Tarihinde Bu Hafta: 13 Mayıs - 19 Mayıs

Bullet time'a doyacaksınız...

Sizleri oyun tarihindeki önemli anlara tekrar götüren yazı dizimiz “Oyun Dünyasında Bu Hafta” son hızıyla devam ediyor. Bu haftaki menümüzde sektörün en kült oyunları bulunuyor. Hazırsanız başlayalım.

Bu hafta ilk uğrayacağımız tarih 15 Mayıs 1996. İkincisi düzenlenen E3’ten hemen önce sahneye çıkan Nintendo, yeni oyun sistemi olan Nintendo 64’ün örtüsünü kaldırır. Sony ile anlaşarak CD-ROM kullanacak bir sistem üzerinde çalışacağı iddia edilen Japon firma, bu anlaşma bozulduktan sonra kartuşlu konsolları kullanmaya devam edecektir. Konsol üzerinde gösterilen ilk oyunlar da Nintendo’nun maskotu Super Mario 64 ve Pilot Wings olur. Hala kullanılan bir konsol olan Nintendo 64, dönemine göre oldukça yenilikçi olan kumandası ile de dikkat çekmeyi başarmıştı.

Star Wars “prequel” serisini başlatan Episode 1: The Phantom Menace’ın akılda kalan sahnelerini sorsak, aklınıza pod yarışlarının gelmesi oldukça yüksek bir ihtimale sahip. Bu tehlikeli yarışlar o kadar ilgi çekmişti ki bazılarınızın hala hatırladığı Star Wars Episode 1 – Racer oyununun çıkmasına sebep olmuştu. 18 Mayıs 1999 tarihinde Windows ve Nintendo 64 için Amerika’da çıkış yapan oyun farklı araçlar ve filmden karakterler ile pod yarışlarının tadına varmamıza olanak sağlıyordu. Bu oyun ilk gününden itibaren kült bir isme dönüşmüş, 2002 yılında ise 2. bir oyuna kavuşmuştu.


MMORPG’lerin popülerliğinin giderek arttığı yıllarda sektöre giriş yapmak isteyen Final Fantasy serisi, herkes tarafından Final Fantasy Online olarak bilinen FF XI’i piyasaya sürdü. Takvimlerimiz 16 Mayıs 2002’yi gösterirken çıkan oyunda Vana’diel üzerinde geçen bir senaryoya eşlik ediyorduk. Çapraz platform desteğinin sunulduğu nadir MMORPG’lerden biri olan Final Fantasy Online, 6 farklı ek paket ile 2016 yılına kadar hayatta kalmayı başarmıştı. PS2 ve Xbox 360 üzerindeki sunucuları hala kapalı olan oyun PC üzerinden hala oynanabiliyor.

Şimdilerde dördüncü filminin yolda olduğu söylenen Matrix serisinin ilk oyunu olan Enter the Matrix, 15 Mayıs 2003'te piyasaya giriş yapmıştı. The Matrix Reloaded’ın kaldığı yerden devam eden Enter The Matrix, Wachowski kardeşler tarafından yazılmış ve yönetilmişti. Evde bir Matrix oyunu oynamanın heyecanı herkesi sarmış ve Enter The Matrix’in ilk 18 gününde 2.5 milyon fiziksel kopya satmasına olanak sağlamıştı. Fakat bu satış rakamları oyunun kötü incelemelerinin gölgesinde kalıyordu. Pek çok bug ile piyasaya sürülmüş olan Enter the Matrix, çok fazla kötü eleştiri alacak ve toplamda sadece 5 milyon satış rakamına ulaşabilecekti.

Geçtiğimiz haftalarda Red Dead Redemption serisinin başlamasını sağlayan Red Dead Revolver’dan bahsetmiştik, bugünse önümüzde efsanenin kendisi Red Dead Redemption bulunuyor. 18 Mayıs 2010’da piyasaya sürülen iki kült oyundan ilki olan RDR, eski bir kanun kaçağı olan John Marston’ın hikayesini anlatıyor. Devlet tarafından zorlanarak eski defterleri kapatması için görevlendirilen Marston, geçtiğimiz sene çıkan ikinci oyunda da kendine yer bulmuştu.

Aynı tarihte çıkan bir diğer oyun ise Prince of Persia serisinin - maalesef - son oyunu olan The Forgotten Sands. Yeni “element” tabanlı mekaniklerine ve yüksek inceleme notlarına rağmen aradığı başarıyı elde edemeyen Prince of Persia serisi, kafamızda pek çok soru işareti bırakarak aramızdan ayrıldı.

Günümüzde hala oyun endüstrisinin yaşadığı en büyük skandallar arasında kendine yer bulan L.A Noire da bu hafta aramıza katılan oyunlar arasında. 17 Mayıs 2011’de, söz verildiği tarihten tam 7 yıl sonra piyasaya sürülen oyun, kaliteli bir dedektiflik hikayesi anlatıyor olsa da geliştirme ekibinin yaşadığı süreç çok daha ilginç. Team Bondi’nin geliştiricileri haftada 100 saat çalıştırdığına dair ortaya atılan spekülasyonlar, firma içi e-postaların ortaya çıkması ile doğrulanmıştı. Çıkış süresi gittikçe uzayan oyun, daha sonra Rockstar geliştiricileri tarafından tamamlanmış ve Team Bondi’nin kapılarını kapatmasına sebep olmuştu.

Ziyaret edeceğimiz son tarih ise 18 Mayıs 2012. Ailesini ve sevdiklerini kaybederek derbeder olmuş Max Payne’in hikayesinin devamı niteliğindeki Max Payne 3, bu tarihte ilk önce PS3 ve Xbox 360 üzerinde çıkış yapıyor. 2. oyundan 9 sene sonrasını anlatan MP 3’te, acısını alkol şişelerine ve ağrı kesicilere gömen bir Max ile karşılaşıyoruz. Çeşitli olayların ardından Raul Passos adlı zengin bir iş adamının güvenlik teklifini kabul ederek eski hayatını geride bırakan kahramanımız, Brezilya’da kendini bekleyen tehlikelerden habersiz şekilde yeni bir hayata başlıyordu.

YORUMLAR
Mert
13 Mayıs 2019 18:20

Edit: Vay be yedi sene olmuş Max abimizin üzerinden, hala gönlümde bir numara. 35 GB boyutu var diye de gündem de fazlaca yer etmişti

Parolamı Unuttum