Pascal Mimarili Yeni Titan X Kendini Gösterdi

Hepsine hükmedecek tek bir GPU

Geride bıraktığımız hafta GeForce GTX 1060 ile tüm ilgiyi üzerine toplayan Nvidia, bu sefer yeni nesil Titan X ile beraber uzunca bir süre daha adından söz ettirmeye devam edecek.

Dilerseniz lafı uzatmadan son kullanıcıya yönelik piyasaya çıkacak en güçlü ekran kartı olan Titan X'in teknik özelliklerine hemen geçiş yapalım. 16nm FinFET üretim süreci süzgecinden geçen Pascal mimarili GPU'da, 12 milyar transistör ve 12GB GDDRX bellek bulunuyor. Yeni kartın CUDA çekirdek sayısının ise 3584 olacağı açıklandı. Bir önceki nesil Titan X'te ise 3072 CUDA çekirdeği yer alıyordu.

Taban frekansı 1.41GHz seviyesinde olan yeni ekran kartı, 1.53GHz seviyesine kadar rahatlıkla çıkabiliyor. Hatta verilen bilgilere göre ekran kartı hız aşırtma ile beraber 2.5GHz gibi uçuk frekans değerlerine ulaşabiliyor. Bu demek oluyor ki yeni nesil Titan X, eski nesil Titan X'ten yüzde 60 daha hızlı olacak. Maksimum hesap performansı 11TFLOPS olan GPU'da ayrı bir değer daha olduğu belirtiliyor. 44 TOPS INT8 şeklinde belirtilen değerin, ekran kartının dijital öğrenme işlemlerinde kullanılacağı söyleniyor. Daha öncesinde Nvidia yetkilileri bu değeri sürücüsüz araçlar için geliştirdiği Drive PX 2 bilgisayarını tanıtırken dile getirmişti.

Oyun kısmında ise Pascal tabanlı Titan X, 4K ve 60FPS değerini akıcı bir şekilde sürdürebilen en iyi ekran kartı olma özelliğini taşıyacak. Diğer bir yandan ekran kartında DSR özelliği ile beraber 8K ve 60FPS özelliği de yer almakta. Tasarım kısmında diğer yeni nesil kartlarının ait olduğu Founders Edition ailesine benzetilen Titan X, soğutma kısmında maalesef pek fazla öne çıkamamış. Şahsen bana göre böylesi güçlü bir ekran kartının soğutma kısmına da özel Ar-Ge projeleri geliştirmeliydi. Bu yönden hız aşırtma tutkunlarının diğer üreticileri beklemesinde fayda var. Zira bu tasarımı hız aşırtma ile birleştirdiğinizde, ekran kartının maksimum performansını elde etmek oldukça zor olacaktır.

250W TDP değerine sahip ekran kartı için birer adet 8-pinli ve 6-pinli güç bağlantısı düşünülmüş. Görüşünüşe göre Titan X'in enerji ihtiyacı, şimdiye kadar tanıtılan diğer yeni nesil ekran kartlarına göre oldukça fazla olacak. 1.4 standardında 3 adet display port, 1 adet HDMI 2.0b ve 1 adet DVI girişine sahip olan Titan X'in Amerika fiyatının 1200$ seviyelerinde olacağı açıklandı. Fiyat konusunda yine beklenildiği gibi hevesleri kıran Nvidia, yeni ekran kartını 2 Ağustos 2016 tarihinde global olarak satışa çıkaracağını belirtti.

Son söz olarak Nvidia'nın eski nesilde olduğu gibi yeni nesilde de fiyat olarak aşırı pahalı ama alındığında fiyatının hakkını verecek bir ekran kartı geliştirdiğini kabul etmek gerekiyor. Fakat günün sonunda kağıt üstündeki değerleri bir kenara atıp fiyata odaklanan son kullanıcının Radeon RX 480 ve GeForce GTX 1060/1070 veya en fazla 1080 alabileceği gerçeği ise AMD ve Nvidia arasında süregelen bu rekabet yarışına pek fazla etki etmeyecektir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum