Peter Jackson, Lord of the Rings’in 4K Versiyonunda Yaptığı Değişiklikleri Anlattı

4K Mordor

Warner Bros ve Peter Jackson, tam da yeni yıl döneminde hem Lord of the Rings hem de The Hobbit üçlemelerini 4K UHD ve Dolby Atmos ile elden geçirdi, bir nevi remaster yaptı diyebiliriz. Tabii insanın aklına George Lucas'ın ilk Star Wars üçlemesinde yaptıkları geliyor ama Peter Jackson yaptığı açıklamada 4K'ya geçiş sırasında filmlerin orijinal hallerine dokunmadıklarını anlattı.

Jackson, yayınlanan altı dakikalık videoda "bu filmlere geri dönmek ilginç bir deneyimdi, çünkü görsel olarak ne kadar tutarsız olduklarının farkına vardım, bunun da sebebi Lord of the Rings üçlemesinin çekim tarzından kaynaklanıyordu" diyor.

Jackson ve WETA Workshop üçleme çekilirken mevcut teknolojilerden sonuna kadar yararlanmayı tercih etmişler. Üç film de 35 mm olarak çekilmiş olsa da Jackson ilk filmin renk zamanlamasını eski usül, fotomekanik şekilde gerçekleştirilmiş. İkinci ve üçüncü filmlerde ise gelişmiş dijital renk zamanlaması tekniklerini kullanmışlar, böylece Jackson her karenin ışık ve renk ayarlarını dijital olarak belirleyebilmiş. Tabii bu da on yıl sonra The Hobbit zamanında sahip oldukları teknolojinin yanında hiçbir şey. Jackson, Bilbo Baggins'in hikayesini 4K dijital kameralarla çekmiş, post-prodüksiyonda da son teknoloji ürünü renk zamanlamaları kullanılmıştı.

Jackson'ın yeni 4K Remaster'da yapmak istediği de tüm filmlerin "aynı zamanda çekilmiş gibi görünmesini" sağlamakmış. Bunu da 4K HDR remaster işlemleriyle yapmışlar.

"4K'daki amaç görüntü keskinliğini artırmak değil, görüntüler daha net görünürken filmin sinematik görünüşünü de korumak" diyor Jackson. Filmdeki efektleri tamamen elden geçirmişler, çünkü 4K çözünürlükte efektlerdeki kusurlar daha belirgin hale gelmiş. "Görsel efekt teknolojisi son 20 yılda çok ilerledi, 4K'ya geçtiğimizde de bu sahnelerin pek de iyi yaşlanmadıklarını fark ettik. Böylece tek tek sahneleri dolaşarak kusurları giderme imkanımız oldu"

Ünlü yönetmen, efekt sahnelerini "upgrade" etmediklerini, görmeye alıştığımızın dışında efektler görmeyeceğimizi de söylüyor. Bunun yerine bu efektler 20 yıl önce değil de şimdi hazırlanmış gibi görünecekmiş.

Yüzüklerin Efendisi üçlemesini kaç kez izledik, ama yine de aşağıdaki fragmanı seyrederken insan yine heyecanlanmıyor mu?

 

YORUMLAR
egesgt
7 Aralık 2020 14:56

Ben storeları kesmeye başladım bile.Tr ye ne zaman gelir acaba.

Parolamı Unuttum