PewDiePie DMCA İstismarına Karşı Uyarıda Bulundu

Oklar bu sefer de Campo Santo'ya dönmüş durumda

Hani belki geçen hafta tatildesinizdir, olayları falan kaçırmışsınızdır diye durumu size kısaca özetleyeyim. Geçen hafta PewDiePie canlı yayında ağzından kaçan bir hakaret kelimesi yüzünden eleştiri yağmuruna tutuldu ve Firewatch ile tanıdığımız Campo Santo stüdyosunun kurucusu Sean Vanaman kendisini yalnızca kınamakla kalmadı, Firewatch videolarını kanalından kaldırması için DMCA ihtarı çekti. Bu aşamada bunun DMCA'nın uygunsuz kullanımı olduğuna dair fikirler ön plana çıktı ama konuyla ilgili görüş bildiren hukukçular bunun gerçekten de mümkün olduğu yönünde açıklamalar yaptılar. Zaten daha sonra da DMCA ihtarının kabul edildiğini öğrendik, yani gerçekten de böyle bir durumda oyun geliştiricileri DMCA yoluyla yayıncıların içerik silmesini sağlayabiliyorlarmış.

Peki nedir bu DMCA? Uzun ismiyle Digital Millennium Copyright Act, Birleşmiş Milletler yasalarından hareketle başlamış, İnternet üzerinde olan bir koruma programı. DMCA'ya üye sitelerin içerikleri otomatik olarak koruma altına alınır ve yasal süreçlerde bu içeriklerin savunulması konusunda da hak sahiplerine yardımcı olur. Yani aslında temel amaçlardan biri size ait olan bir içeriğin başka yerlerde paylaşılmasını engellemek ve bu içeriğin size ait olduğunu göstermektir.

PewDiePie bu olaylardan sonra yayınladığı yeni videosunda telif hakkı talebinin kabul edildiğini ve her ne kadar yaptığı şeyden pişman olsa da bu sonucun kendisine yapılan bir saldırı olduğunu ve bir uyarı daha alırsa kanalının kapatılabileceğini söyledi. PewDiePie Let's Play videoları çeken yayıncıların telif hakları konusunda "gri alanda" bulunduklarını ama oyun geliştiricilerinin bu videolar sayesinde satışlarını arttırdıkları için sessiz kaldıklarını ve işlerin böyle yürüdüğünü söylüyor.

"Minecraft'ın milyar dolarlık bir oyun olmasının sebebi bu oyunla ilgili yayın yapan yayıncılardır, aynı şey PUBG için de geçerli. Yayıncılar olmasaydı bu oyunların bu kadar büyük olacaklarını sanmıyorum. Geliştiriciler de bunun farkında." diyen PewDiePie konuyu buradan Firewatch ve Campo Santo'ya getiriyor. Stüdyonun video yayınları ile ilgili politikasında açık biçimde isteyen herkesin oyunu oynarken yayın yapabileceklerinin söylendiğini belirten PewDiePie, bu hak iddiasının ne kadar yasal olduğuna dair de görüş bildiriyor.

Firewatch videosunu Campo Santo'nun tepkisine saygı duyarak kaldırdığını ama telif hakkı iddiasının kabul edilmesinin kendisini büyük hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen PewDiePie "bu kanunların içerik kaldırtma gücünü suistimal edenler olacaktır; özellikle de benim örneğimde görüldüğü gibi içeriğin kaldırılması talebinin telif hakkıyla uzaktan yakından alakası yoksa. Bu kanunlar son derece önemli, sanatçıların çalışmalarını korumalarını sağlıyor ve ortada geçerli bir sebep yokken bu tür telif hakkı iddialarında bulunmak son derece tehlikeli. Bu kanunların istismar edilmemesi lazım, bunlar sanatçıları korumak için var, sansür amaçlı kullanmak için değil" demiş.

PewDiePie bu konuda haklı, çünkü gerçekten de DMCA bir kez telif hakkı sahiplerinin yayınlanan içeriği beğenmediklerinde o içeriği kaldırtmak için kullanabilecekleri bir araca dönüşürse o noktadan geri dönüş son derece zor olacak. Sonuçta isteyen herkesin, istediği oyunla ilgili düşüncesini özgürce belirtebilmesi güzel bir şey.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum