Ve Karşınızda E3 Detaylarıyla: PlayStation 4

E3’ten naklen!

Oyungezer ailesi olarak E3 için ne kadar heyecanlı olduğumuzu tahmin edebiliyorsunuzdur! Şu an Los Angeles’tan bize anlık olarak haberleri ileten Tuğbek Ölek, Faruk Furkan Akıncı ve Göktuğ Yüksel’in da katılımıyla birlikte dün geceki E3 canlı yayınımız Oyungezer tarihinin en katılımlı canlı yayınlarından biri oldu bile. Fakat dün bir sorunumuz vardı, PlayStation 4 yayını sabaha karşı 4’te ve Oyungezer ailesi yorgundu. Bu yüzden yapamadığımız canlı yayın devamını, sizlere E3’te açıklanan tüm PlayStation 4 bilgilerini derleyerek telafi ediyoruz. Bakalım PS4’ün yeni açıklanan özellikleri beklentilerinizi karşılayacak mı?

E3 bize PlayStation 4 ile ilgili yeni neler öğretti?

Microsoft’un uzun sunumundan sonra sahneye çıkan Sony, hem heyecanlı hem de heyecanlı gözlerin odağıydı. SmartGlass ve Kinect ile mest olmuş gözlerimiz tam huzuru XBOX’da buluyordu ki Amerika fiyatının 499 Dolar, Avrupa fiyatının 499 Euro oluşu, boğazımızda hafif bir düğüm oluşturmadı desek yalan olur. Sony’den hem büyülenen gözlerimizi daha da büyülemesini hem de cebimizi daha az yakmasını diliyorduk, dönülmez akşamın ufkundaydık, vakit çok geçti… (Vallahi bak, sabaha karşı dört)

Gelelim E3’ün bizlere PlayStation 4 ile ilgili öğrettiklerine;

KUTU!

PlayStation 4 hakkındaki en büyük garipliklerden biri, hiç şüphesiz aylarca görmediğimiz bir tasarım üzerine konuşmamızdı. Prototip tasarımların hızla viralleştiği bu evrede, durumu ateistlerin bile açıklayamadığı aşikar. PlayStation 4’ün tasarımı, ilk dedikodular eşliğinde “Xbox One ve PlayStation 2 karması” bir görünümde. Tasarımın adı ise “Jet Black”. Göze batan en önemli ayrıcalık ise Sony’nin XBOX’ta sağlanan teknolojinin muadilini çok daha küçük bir kutuda birleştirmesi. Gönül konsantreyi sever, bilirsiniz.

NE ZAMAN?

PlayStation 4 konferansının en beklenen anlarından biri de, konsolun tam olarak ne zaman piyasaya çıkarılacağı sorusuna verilecek cevaptı. Sony bizi tatmin etmeyerek şimdilik yuvarlak bir tarih veriyor. “Holiday Season” denilen Kasım sonu-Aralık ortası çıkış tarihi henüz kesin bir çıkış gününe sahip değil.

ps4-fiyat

UCUZLUK!

PlayStation 4’ün XBOX One’dan kayda değer bir biçimde ucuz olması konferans sırasında verilmiş bir karar mı bilinmez (tabii ki şaka) ama son kullanıcının tercihinde büyük rol oynayacağı gün gibi ortada. XBOX One’ın tüm fiyatlarından 100 birim daha ucuz olarak sahneye çıkacak PlayStation 4, Amerika için 399 Dolar, Avrupa için 399 Euro, İngiltere için ise 349 Sterlinlik fiyatı ile geliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER?

AMD Jaguar işlemcisinin 8 çekirdekli sürümüne sahip olacak yeni konsol 8 Gigabyte RAM ve yine AMD tarafından üretilecek Radeon bir ekran kartına sahip. İki USB 3.0 slotuna sahip olacak konsolun ağırlığı ise 2.8 KG olacak. Tümleşik 500 GB sabit disk ile birlikte muhtemelen harddisk konusunda bir sorun yaşamayacağız.

Teknik özelliklere daha derin değindiğimiz haberimize ise buradan ulaşabilirsiniz.

İNTERNETE BAĞLANMA ZORUNLULUĞU?

(Ya da Türkçe mealiyle; “abi bende TTNet var da…”)

Sony bu noktada da karmaşayı avantajına çevirecek hamleyi yaparak bir kez daha gözümüzde büyüyor. PlayStation 4 internete bağlanmak zorunda değil ve size bu yönde bir zorunluluk tavrı içerisinde olmayacak.

ps4-yenikol 


KAMERA?

Yeni PlayStation 4 kontrolörünün “ışık” bölgesini algılayacak ve tüm kamera ihtiyaçlarımızı giderecek yeni PlayStation 4 kamerası, konsol ile birlikte gelmiyor. Ekstra olarak satılacak yeni PS4 kamerası 49 Euro fiyata sahip olacak.

İKİNCİ EL?

Ve Sony dedikoduları sona erdirecek nihai kararı açıklıyor: Eğer elinizde oyunun CD’si var ise, komşularınızla aranız bozulmasın! PlayStation 4 oyunlarını dilediğimiz gibi arkadaşlarımıza verebiliyor, CD’yi istediğimiz şekilde ikinci el pazarlığın objesi yapabiliyor, oyun dükkanlarında sıkıntısız bir şekilde takas edebiliyoruz. Sony bu konuda yeni hiçbir kural koymayarak Microsoft’un fazla disiplinli tutumunu kendi lehine çevirmiş gibi görünüyor.

ps4-stream

STREAM?

Sony’nin şimdilik tek tarih zamanlı PlayStation 4 hamlesi olarak gözüken bu konu, 2014’te çözülüyor. Şimdiden hoşgeldin Gaikai!

 ps4-oyunlar

YENİ OYUNLAR?

Destiny: Bütün gözleri üzerine çeviren Multiplayer tarzı shooter Destiny, ilk lansmanda olduğu gibi bu lansmanın da odağındaydı. Oyun basınına “sınırsız bütçeyle Halo ve WoW’u birleştirmek bu olsa gerek” şeklinde yansıyan Destiny, PlayStation 4’e özel olarak geliyor.

Final Fantasy XV ve Kingdom Hearts III: Her ne kadar PlayStation 4’e özel gibi görünmeseler de Square Enix bombayı PlayStation 4 konferasında patlatmayı tercih etmiş gibi gözüküyor. Firma yeni jenerasyonun nimetlerini eksiksiz kullanacak anlaşılan!

The Dark Sorcerer: Karşımıza şimdilik bir teknoloji demosu olarak çıkan Dark Sorcerer, prototip aşamasındaki bir Quantic Dream ürünü. Sony bugünkü sunumlarda oyun hakkında daha çok bilgi verileceğinin sözünü veriyor.

The Order 1866: Sci-fi bir evreni, steampunk ile birleştirmek mi? Doğru yerdesiniz! Uzaylı kurtadam(honk!)lar ile vakit geçireceğimiz oyun PlayStation 4’e özel olarak çıkıyor.

Bağımsız Yapımlar: AAA oyunların domine ettiği lansmanda bağımsız yapımcılar da unutulmadı elbet. Böylelikle kısa kısa tanıtımlara sahip birçok bağımsız yapımcılı oyun da PlayStation 4 için açıklanmış oldu; Ray’s the Dead, Secret Ponchos, Octodad: Dadliest Catch, Mercenary Kings, Don’t Starve, The Witness, Oddworld: Abe’s Odyssee, Galak-Z

Yeni Jenerasyon Oyunları: Birçok exclusive oyun kendini açığa çıkarırken bir de işin “ortak kullanılacaklar” tarafı var elbet. Bu konuda PC, XBOX One ve PlayStation 4’ün ortak nemalanacağını hesaba katarak oyunlara baktığımızda, en kötü ihtimalde bile hepimizin mutlu olacağı açık! Bunun yanında kimi oyunların bazı özelliklerini bazı konsollara özel yaptığını da biliyoruz. Ortak olarak yeni jenerasyon konsollara çıkacak oyunlardan bazıları şöyle; Watch_Dogs (Extra bir saatlik PlayStation 4’e özel içeriğe sahip olacak), Assassin’s Creed IV: Black Flag, Mad Max, Elder Scrolls Online (PlayStation 4 üzerinden exclusive bir şekilde Beta etkinliği düzenlenecek)

ps4-vita

VITA’DAN HABER VAR MI?

Sony Vita’dan umudu kesenler için tokat gibi bir haberle geliyor; Vita 85 yeni isim ile buluşacak! Arasında yeni isimler olmasıyla birlikte, eski klasikleri de Vita’da görecek oluşumuz, şimdiden biz Vita sahiplerini sevindirdi. Batman Arkham Origins, Destiny of Spirits, Doki-Doki Universe, Killzone Mercenary ve Tearaway gibi yeni isimlerle birlikte, God of War, Final Fantasy X ve X-2, Flower ve Dead Nation gibi klasikler de Vita ile buluşuyor.

PLAYSTATION 3?

PlayStation 3 ile ilgili haberler ise hem azlığı yüzünden üzücü, hem de “hiç yoktan iyi” tarafından sevindirici. The Last of Us, Rain, Beyond ve Gran Turismo 6 gibi oyunların PlayStation 3’e de çıkacağı bilinirken, Sony yeni jenerasyonun ilk akım oyunlarının PlayStation 3’ü de unutmayacağına dair söz veriyor. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum