PlayStation'ın Patronu Jim Ryan, Game Pass Gibi Abonelik Sistemlerine Karşı

80 euro veren düdüğü çalar

PlayStation'ın patronu Jim Ryan, PlayStation 5 Showcase sunumunun ardından çeşitli açıklamalarda bulundu. Daha önce nesiller arası geçişe inanmadığını açıklayan, PlayStation 5'e özel birinci parti oyunların PS4'e gelmeyeceğini söyleyen Ryan; Showcase sunumunun ardından Spider-Man: Miles Morales, Sackboy ve hatta Horizon Forbidden West'in bile PS4'e geleceğinin açıklanmasının ardından bir yorum yapmamıştı.

Demek ki aradan geçen birkaç ay içerisinde Sony'nin katı tutumunda çeşitli değişiklikler olmuş, ama görünüşe göre bu vizyon değişikliği Game Pass benzeri abonelik sistemleri için geçerli değil.

Showcase'te gösterilen PlayStation Plus Collection sistemi ilk etapta Game Pass'in PlayStation ekosistemine uyarlanmış hali gibi görünüyordu çünkü PS+ aboneleri PS5'lerini satın alır almaz çok sayıda PS4 oyununu da ücretsiz olarak indirip oynayabilecekler. Ancak bu sistem sadece elle seçilmiş belli oyunlar içerecek ve sonradan yeni oyunlar da eklenmeyecek. Yani Game Pass'e o bakımdan hiç benzemiyor.

Çünkü, Sony içerisine ilk günden AAA oyunlar ekleyen abonelik sistemlerine tamamen karşı.

Jim Ryan, "Bu konuyu daha önce de konuştuk - yeni oyunlarımızı bir abonelik sistemi içerisine yerleştirme yolunu seçmeyeceğiz" demiş Games Industry röportajında. "Bu oyunları yapmak milyonlarca dolar tutuyor, bazıları 100 milyon doların üzerinde maliyete sahip oluyor. Bunları abonelik sistemine yerleştirmek sürdürülebilir bir şey değil" diye de devam etmiş Ryan.

Ryan, Worldwide Studios bünyesinde geliştirilen ve geliştirilecek olan birinci parti oyunların Game Pass tarzı aboneliklerle sunulmayacağının tekrar altını çizmiş. "Biz oyunlarımız daha büyük ve daha iyi olmasını istiyoruz. Bunları ilk günden abonelik sistemine koymanın hiçbir mantığı yok. Farklı koşullarda olan başkaları için bu mantıklı bir iş olabilir, bizim için değil" diyor Ryan. Amaçlarının ekosistemlerini büyütüp geliştirmek olduğunu, bu tür abonelik sistemine yeni oyun eklemenin de bu amaca uygun olmadığını söylemiş.

Yani uzun vadede bile olsa PlayStation'dan benzer bir abonelik sistemi gelir mi diye düşünmeye artık gerek bile yok. Xbox Series X|S sahipleri tüm birinci parti AAA oyunlarını ilk günden Game Pass sayesinde ayda 30 lira karşılığında oynayabilecekken, PlayStation 5 oyunları için cepten yaklaşık 80 euro çıkması gerekecek. Yurtdışında bile oyunların bu yüksek fiyatına tepkiler yükselirken, bunun ne kadar sürdürülebilir olacağını da zaman içinde göreceğiz bakalım.

 

YORUMLAR
costumID_Twitt
20 Eylül 2020 10:03

Birşey soracam. Diyelimki 3000 tl maaş alıyorsun ve dolar 8 tl. Parandan bir sıfırı atsan ve dolar 0,8 tl olsa maaşında 300 tl olsa ülkenin parası dolardan daha değerli diye sevinecek misin? Arkadaşlar asgeri ücretimiz 2004'ten beri 350-400 dolar arası gidip geliyor doların 1,3 olduğu günler dahil. Önemli olan satın alma gücünün artması maalesef artmadı o ayrı konu ama kurdan dolayı sony türkiyenin saçma politikalarını savunanlara anlam veremiyorum.

egesgt
20 Eylül 2020 02:15

Adamların 80 birime aldığı şeyi biz 700 küsür birime alıyorsak suç ülkemizde daha çok.Bu saatten sonra top Playstation Türkiyede sanırım..

doganium
19 Eylül 2020 16:02

sony çakalsın ya

Perseus
19 Eylül 2020 03:38

insanlar bu herifleri nasıl destekliyor hala lan benim aklım almıyor.

Feyling
18 Eylül 2020 18:27

Oyun yapımına milyonlarca dolar harcıyoruz bizi de anlayın :'( 

Çok yazık yav size.

Parolamı Unuttum