Rocksteady, Şirket İçi Taciz Vakalarına Kayıtsız Kalmakla Suçlanıyor

Firmanın sessiz kaldığı tek konu geliştirdiği oyunlar değilmiş

Güncelleme: Rocksteady sosyal medya hesaplarından, stüdyo bünyesinde halen çalışmakta olan kadın personele ait bir beyanat yayınladı. Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz beyanatta, 2018'deki mektubun altına imzasını atan ve hala stüdyonun çalışanı olan 8 kadının Rocksteady hakkında çıkan haberlerden memnuniyetsizliklerini dile getirişleri var. Onların ifadesine göre Rocksteady bir firma olarak, bir problemleri olduğunda dile getirebilmeleri adına ellerinden geleni yapmış ve 2018'deki mektubun stüdyo dışında sözünün edilmemesi de mektubu yazanların talebi üzerineymiş. Halihazırda gizli tutulmasını talep ettikleri bir durumun şirketten ayrılan bir kişi tarafından herhangi bir görüş veya izin almaksızın açığa vurulmasından da rahatsızlarmış. 

 

Geçtiğimiz günlerde ünlü stüdyo, yayıncı ve yapımcılar hakkında ortaya çıkan cinsel istismar suçlamaları, Arkham serisini geliştiren Rocksteady’yi de vurmuş vaziyette.

The Guardian’ın ortaya çıkardığı üzere, 2018’in Kasım ayında, yani 2 sene kadar önce şirketin o dönemki 16 kadın çalışanından 10 tanesinin imzasını taşıyan bir şikâyet mektubu şirketin yöneticilerine iletilmiş. Mektupta kadınları aşağılayıcı sözler kullanmaya ve transseksüel topluluğa yönelik hakaretlerde bulunmaya ek olarak, “istenmeyen askıntılıklarda bulunmak, dikizlemek ve uygunsuz sözler söylemek suretiyle” tacizde bulunulduğu yönünde şikâyetler dile getirilmiş.

İddiaya göre yönetimin bu konuya müdahale etmek adına yaptığı tek şey, tek seferlik bir eğitim semineri düzenlemek olmuş. Bunun ötesinde suya sabuna dokunulmayınca da birden fazla çalışan şirketten ayrılmışlar. Mektubun altında imzası olan ve kimliğini açıklamak istemeyen bir çalışanın konuyla alakalı yaptığı açıklama şu şekilde:

“Kulağıma elle tacizden üst mevkiden erkek çalışanların karıştığı mevzuları kadar pek çok şey geldi. Bunların sonucuna tek gördüğümüz şirket çapında verilen, bir saatlik bir seminer oldu. Seminere katılan herkesten bunu onaylayan bir beyanın altına imza atmaları istendi. Alınan bir önlemden ziyade kendilerini sağlamak almak adına yapılmış bir şey gibi hissettirdi.”

Aynı çalışanın söylediğine göre çalışanların yönetime yolladığı şikâyet mektubu şirketin gizliliğe verdiği önem kapsamında gizli tutulmuş ve çalışanların herhangi biri de ismi çalıştıkları yeni oyundan, Suicide Squad’dan çıkarılması korkusuyla bu mevzuyu dile getirmeye yeltenenemiş.

The Guardian’ın konuyla alakalı Rocksteady ile iletişime geçmesinin ardından stüdyo bu konuda aldığı şikâyetleri doğrulamış. Rocksteady sözcüsünün konuyla alakalı yaptığı açıklama ise şöyle:

“2018 yılında kadın çalışanlarımızdan o dönemki sıkıntılarına ilişkin bir mektup aldık ve derhal bize iletilen problemlerin çözülmesi doğrultusunda şirket çapında eyleme geçtik. Takribi iki sene içerisinde çalışanlarımızı dinledik, onlardan öğrendik ve ekibimizdeki herkesin aradığı desteği almasını garanti altına aldık. 2020 yılında da herkesi kucaklayan kültürümüzü geliştirme tutkumuzu ve bütün çalışanlarımızın arkasında durmaktaki kararlılığımızı koruyoruz.”

Yine The Guardian’ın durumu sorgulamasının ardından Rocksteady bünyesinde genel bir toplantı yapılıp 2 yıl önceki mektup ilk defa çalışanlar ile tartışılmış ve bu konuda daha sıkı önlemler alınacağı sözü verilmiş.

The Guardian’a konuşan anonim eski Rocksteady çalışanı bu açıklamaları şimdi yapmasının sebebi olarak yakın zamanda Ubisoft’u vuran cinsel istismar skandalını gösteriyor ve “ne kadar büyük bir şirket olursanız olun, ne kadar çok kültürlü geçinirseniz geçinin, kafanızı kuma gömerseniz bir gün ihmalkârlığınızı ortaya çıkaracaklarını” düşündüğünü belirtiyor.

YORUMLAR
Srinelli
20 Ağustos 2020 08:36

Artık yalanin yalan olarak degil, ben dogruyum dogru gecinen yalandır dedigi bir donemdeyiz. kendinize dikkat edin.

Pixlik
19 Ağustos 2020 23:08

Olaylarla alakası "kulağıma geldi" seviyesinde birinin çıkıp bir markanın değerine bu seviyede risk oluşturması ve bunun duyarlılık adı altında kabul edilebilir kılmaya çalışması...

Ticaret savaşlarında yeni bir dönem mi açacağız? Rakip firmaların karşı tarafın çalışanlarına yüklü paralar verip iftira attırmasına nasıl engel olunacak?

Kaan
Pixlik
20 Ağustos 2020 20:54

ingiltere muz cumhuriyeti değil, savcılar gerekli incelemeyi yapar. iftira ile iş dönmez merak etme. Marka fanboylugu yapayım derken, marka bünyesinde çalışan 1000 kişiye kefil olmak aptalliktir. 

Pixlik
Kaan
21 Ağustos 2020 18:26

Senden birşey rica edeceğim. İnsanların fikirlerine karşılık ortaya bir antitez koymak yerine gördüğü yorumlara persona ad hominem yapmak sureti ile saldırarak dolaşan kişilerle muhatap olmaktan, akıllı mantıklı her insan gibi bende hoşlanmıyorum. Bu yüzden en azından benim yorumlarımın altında düzgün bir üslupla ortaya bir fikir koyamıyorsan kendine küfür ettirmek için türemezsen sevinirim.


sSnake
Pixlik
20 Ağustos 2020 00:48

Brain Mitsoda'nın kovulduğu saçma sapan günlerden geçiyoruz. Daha neler göreceğiz acaba.

sSnake
sSnake
20 Ağustos 2020 10:41

Söylediğine göre kendisine bile söylememişler nedenini. Öylece çat diye çıkarmışlar kendisini ve gene Bloodlines 2'nin kreatif yönetmeni Ka’ai Cluney'yi. Haberin ardından Epic Sotre'da oyunu geçen sene 32₺'ye almama rağmen geri iade talebi oluşturdum. Böyle saçmalıkları hiçbir koşulda desteklemeyeceğim artık.

Pixlik
sSnake
20 Ağustos 2020 01:04

Haydaaa; onu niye kovmuşlar?


Parolamı Unuttum