Rus İnternet Firması, Twitch'e 3 Milyar Dolarlık Dava Açtı

Yasadışı futbol yayınları sorun yaratmış

VGC'nin haberine göre Rusya'nın üçüncü en büyük internet firması olan Rambler Group, Twitch'e 3 milyar dolarlık bir dava açtı. Davanın sebebi, Twitch üzerinden yayınlanan İngiliz Premiere Ligi maçları :) Rambler, yaklaşık 36000 yayınla haklarının ihlal edildiğini iddia ediyor ve bunun karşılığında firma olarak gördükleri zararın tazmini için 3 milyar dolar tazminata ek olarak Twitch'in Rusya'da kalıcı olarak yasaklanmasını da talep ediyor.

Bildiğiniz gibi yasadışı maç yayınları her ülkede olan bir şey, gerek Twitch, gerek Periscope, gerek Instagram yoluyla normalde abonelikle izlenebilecek maçların yayınlarını bulabiliyorsunuz ve bu da bu yayınların haklarını büyük paralarla satın almış olan firmaların işini zorlaştırıyor. Ancak Rambler'ın açtığı dava başarılı sonuçlanır ve mahkeme Twitch aleyhine karar verirse bundan en çok Rus oyuncuların zarar göreceği de bir gerçek.

Rus oyun medya firması Kanobu'nun kurucusu Haji Makhtiev, Twitch ve YouTube'un Rus oyuncular için başlıca sosyalleşme mekanları olduğunu ve eğer Twitch bu davayı kaybederse YouTube'un da riske gireceğini belirtmiş.

Rusya'da daha önce de Gazprom Media'nın açtığı telif ihlali davası sonucunda 2017 yılında video paylaşım sitesi DailyMotion'a engel getirilmişti. Bu tür engellemelerin hiç de hoş şeyler olmadığıysa malumunuz, bunu biz de özellikle Wikipedia konusunda yaşıyoruz. Rambler Group'un davası başarılı olursa, Twitch gibi platformların diğer ülkelerde de benzer sorunlarla karşılaşması olası.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum