Rusya Korsan Yazılımları Yasallaştırmayı Gözden Geçiriyor

Yaptırım uygulayan firmalar hedef tahtasında

Rusya, Ukrayna'yı işgal ettiğinden beri tüm dünyadan ciddi yaptırımlar görüyor. Bu yaptırımların kaynaklarından biri de yazılım dünyası.

Aralarında Microsoft, Sony, Apple ve Adobe'nin de bulunduğu dev isimler ürünlerini ve hizmetlerini Rusya'dan geri çekerken, Electronic Arts, Activision Blizzard, Ubisoft, Take-Two, CD Projekt gibi isimler de oyunlarının Rusya sınırları içerisinde satışına izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Git gide daha fazla oyun stüdyosu da bu yaptırımlara ekleniyor ve oyunlarının satışlarını durduruyorlar.

Rusya hükümeti bu durumun halkını etkilemesinin önüne geçmek için radikal bir değişikliğe hazırlanıyor: Rusya'da bazı korsan yazılımlar artık yasal kabul edilebilir ve cezadan muaf olabilir.

Rusya Ekonomik Gelişim Bakanlığının hazırladığı "Dış Yaptırım Baskısı Altında Rus Ekonomisinin Gelişiminin Sürekliliğini Sağlamak İçin Acil Eylen Planı" içerisinde Rus ekonomisinin yaptırımlardan zarar görmemesi için çeşitli önlemler öneriliyor.

Bahsi geçen oyun ve uygulama yazılımlarının lisanssız kullanımının kullanıcıya herhangi bir sorumluluk yüklemeyeceğini belirten kanun geçtiği takdirde yaptırımları destekleyen firmaların yazılımlarını korsan kullanmak yasal olacak. Rusya tüm yazılımları değil, sadece yaptırımlara katılan firmaların yazılımlarını bu kapsama alacak. Her ne kadar buna video oyunları da dahil olsa da asıl hedefin Rus iş yerlerinin Microsoft ve Oracle gibi firmaların yazılımlarını sorunsuzca kullanmaya devam edebilmesi olduğu söyleniyor.

Rusya son yıllarda korsanı azaltmak için çeşitli girişimlerde bulunmuştu. Ama bunun tam tersine, korsanı teşvik edecek bir düzenleme herhalde dünyada ilk kez görülecek.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum