Sea of Thieves'in Yeni Sezonlarında Oyuncuları Neler Bekliyor?

Heyecanımız arttı

2024 yılı, Sea of Thieves ve denizdeki korsanlar için bir hayli hareketli geçecek. Henüz birkaç gün önce Rare’in yayınladığı video ile bu yıl karşımıza çıkacak 3 yeni sezonun detayları paylaşıldı. Ben de kaçıranlar için önümüzdeki ilk iki sezonun detaylarını derlemek istedim. Çünkü 2024 yılı, SoT’un tüm temel mekaniklerinin değişeceği bir yıl olacak gibi görünüyor.

Sezon 12

Öncelikle gelin, bize en yakın sezonun detaylarından başlayalım. 11. sezon, Mayıs ayının sonlarına doğru tamamlamış olacak. Yılın ikinci sezonu ile birlikte ise oyunun en temel sandbox mekanikleri güçleniyor.

12. sezon, beraberinde 2 yeni silah ve 3 yeni kullanılabilir ekipman getirecek. Bu yıl boyunca oyunun temel mekaniklerini güçlendirmek isteyen stüdyo, oyuncuların da metadan uzaklaşmasını istiyor.

Her Sea of Thieves yazımda oyunun artık “kemikleşmiş” bir metaya sahip olduğunu dile getiriyorum. Deniz savaşlarından tutun da, oyuncularla direkt girdiğiniz kara savaşlarına kadar kullanılan her türlü yöntem yıllar içerisinde rafine hale getirilmiş durumda. Yani bir grup bu metaya sizden daha fazla hakimse, savaşı kazanma imkanınız neredeyse sıfıra iniyordu.

İşte yeni silahlar ve ekipmanlar, metanın bir kez daha değişmesine olanak sağlayacak.

İlk olarak silahlardan ve benim şahsi favorim olan çift namlulu flintlock’tan başlayalım. Sıkı bir çakmaklı tabanca tutkunu olarak bu yeni silaha oldukça sıcak bakıyorum elbette. Oyuna eklenecek çift namlulu çakmaklı tabanca sayesinde artık oyuncular mermi doldurmadan iki kez ateş edebilecek. İsterseniz bu silahın iki namlusunu da aynı anda ateşleme şansına sahipsiniz.

Anlatılara bakılırsa yeni çakmaklı tabanca, standart kardeşine nazaran daha az güce sahip olacak. Fakat Rare, bu silahın yakın mesafelerde tehlikeli olacağının altını çiziyor. Özellikle bire bir savaşlarda her iki mermiyi de aynı anda rakibinize isabet ettirebilirseniz, kılıcınızın tek darbesiyle kendisini yere indirebileceksiniz.

Tabii silahın gücünü ancak oyuna eklendiğinde test edebileceğiz.

Diğer silah ise Ezio’yu bile kıskandıracak bir fırlatma bıçağı. Bu bıçağın mekanikleri, kesinlikle çift namlulu çakmaklı tabancadan çok daha ilginç. Oyuncular bu silahı ellerinde bir hançer gibi kullanabildiği gibi, rakiplerinin üstüne de fırlatabilecek. Elbette, adı üstünde, fırlatma bıçağının kılıç kadar hasar vereceğini düşünmemek gerek. Kendisinin asıl tehlikeli olduğu an, fırlatıldığı an olacak.

Videodan anladığım kadarıyla bıçak oldukça ciddi hasar da verebiliyor. Lakin dediğim gibi gücünü ancak oyuna eklendiğinde test etmiş olacağız.

Fırlatma bıçağının bir diğer ilginç yanı ise, isabetsiz bir atışın size zarar verebilecek olması. Rakibiniz, yere düşen bıçağı alarak size fırlatabiliyor anlayacağınız. Bu nedenle ilginç bir risk/ödül sistemine de sahip olacak gibi.

Burada geliştiricilerin ufacık da olsa değindiği bir konu daha var. O da fırlatma bıçağının “charge” ederek atabileceğiniz güçlü saldırısı. Bu saldırıyı, oyuncuların arkasından gerçekleştirdiğinizde hasar oranı artacak gibi görünüyor. 13. Sezon için bahsedilen “gizlilik” yenilikleri, fırlatma bıçağı ile çok iyi bir kombinasyon yaratacak gibi.

Gelelim 12. sezonu çok ama çok özel kılan yeni kullanılabilir ekipmanlara. İlk olarak Scatter Shot isimli yeni gülle çeşidinden başlayalım. Bildiğiniz üzere Sea of Thieves’de, büyülü topları dışarıda bırakırsak, toplamda 2 adet güllemiz var. Biri standart gülle, diğeri ise zincirli gülle. İşte bu ikilinin yanına artık scatter shot eklenecek.

Scatter Shot’ı, standart güllenin birden fazla parçaya bölünmüş hali gibi düşünebilirsiniz. Yani topunuzdan artık “saçma” atabileceksiniz. Elbette scatter shot, standart bir gülle kadar güçlü değil. Fakat yakın savaşlarda rakibinizin gemisinde birden fazla 1. seviye delik açarak karşı gemideki mürettebatın elini sürekli olarak meşgul edecek.

İkinci sırada ise Bone Caller isimli yeni bir fırlatılabilir var. Bu yeni “bombayı” fırlatan oyuncular, kendileri için savaşan iskeletler yaratabilecek. İskeletlerin sayısını tam olarak çözemedim ama bunun da metayı ciddi anlamda değiştireceği kesin. Örneğin bu bombayı da misket ve alev bombası gibi topunuzdan atabiliyorsunuz. Diğer gemiyi vurduğunuzda ise rakipleriniz bir de iskeletler ile savaşmak zorunda kalıyor.

Videoda bombanın “kontra” yapısından da bahsedilmiş. Örneğin iskeletlerle uğraşmamak için yere kendi bombanızı atarak kendi iskeletleriniz ile rakibin iskeletlerini savaştırabileceksiniz.

12. sezonun son ve en önemli eklentisi ise “windcaller” isimli yeni ekipman olacak. Adından da anlaşılabileceği gibi bu ekipman, rüzgarı kontrol etmenize olanak sağlıyor.

Öncelikle ekipmanın en basit kullanımından bahsedeyim. Windcaller ile rüzgarı kullanarak geminizi daha hızlı hareket ettirebileceksiniz. Diyelim birinden kaçmak ya da birini yakalamak istediniz. Windcaller’ınızı çıkartıyor ve üfleyerek rüzgarın gücüne kavuşuyorsunuz. Gemi tam hızda gidiyor olsa bile bu ekipman ile hızınızı öteye taşıyabiliyorsunuz.

Dedim ya, bu ekipman rüzgarın tüm gücünü kullanmanızı sağlıyor. O yüzden imkanlar sınırsız. Windcaller ile gemide çıkan yangını da çok hızlı bir şekilde söndürebileceksiniz. Yetmedi mi? Oyuncuları windcaller’ın gücü ile uzaklara fırlatabileceksiniz. Özellikle geminize çıkan oyuncuları bu ekipman ile itebilmek elinizi rahatlatacak.

Tabii ki burada bitmiyor. Windcaller ile kendinizi de fırlatabiliyorsunuz. Aynı bir jet motoru gibi suyun içinde ekipmanı kullanarak, aksi yönde bir itiş sağlayabiliyorsunuz. Hatta bu ekipmanla kayıkları da birer süper bota çevirebiliyorsunuz.

12. sezon ile geleceği açıklanan bir diğer yenilik de halat hatları oldu. Pek çok adada karşımıza çıkacak bu hatlar sayesinde artık adalarda çok daha hızlı seyahat edebileceğiz.

Buna paralel olarak gemilerdeki zıpkınların da kullanışlığı artacak. Bundan böyle oyuncular, zıpkın hatlarında dengelerini koruyarak yürüyebilecek. Yüksek bölgelerden, bu ipleri kullanarak geminize ulaşabileceksiniz.

Yani yeni sezonda özellikle deniz savaşlarındaki meta bir hayli değişecek. Karşı karşıya geldiğiniz gemiyi ilk olarak scatter shot ile dövebilecek, ardından iskeletler çıkartarak tamirat işlerini yavaşlatabileceksiniz. Kendinizi gemiye fırlatmak yerine zıpkın ipi üzerinden yürüyebilecek, rakiplerinizi de yeni silahlarınız ile indirebileceksiniz.

Sezon 13

13. sezon ile birlikte ise Flameheart geri dönüyor. Rare, bu sezona özel ve oldukça eğlenceli bir etkinlik tasarlamış.

Flameheart’ın yeniden doğması ile birlikte gemisi Burning Blade de Hırsızlar Denizi’ne geri dönecek. Sea of Thieves tarihinde ilk kez bir World Event, yerinde sabit şekilde durmayacak.

Oyuncular, denizlerde rastlayabilecekleri Burning Blade ile savaşma imkanına sahip. Elbette bu dev gemi, standart gemilere benzemiyor. Her iki tarafında da beşer tane top bulunan bu canavar, burun tarafından da alev püskürtebilecek. Fakat gemiyi özel kılan sadece yetenekleri değil.

Eğer oyuncular gemiyi ele geçirmeyi başarırsa, Burning Blade’in tek hakimi olabilecek. Yani Flameheart’a bağlılık yemini ederek, gemiyi kullanabileceksiniz. Bu da Burning Blade’in tüm yeteneklerini parmaklarınızın ucuna seriyor.

Tabii bu durum aynı zamanda “sizin” bir world event’e dönüşmenize neden olacak. Yani diğer oyuncuların avlamak için geldiği Burning Blade’i, siz kullanıyor olacaksınız. Bu da PvP etkileşimini artıracak.

Bu arada Burning Blade’i kullanan tayfaların iskeletlerden de yardım alacağını belirteyim. Yani mürettebatınızın küçüklüğü gözünüzü korkutmasın.

Peki Burning Blade’i kullanmak ne işimize yarayacak? Öncelikle gemiyi ele geçirdiğiniz andan itibaren Flameheart’ın bazı isteklerini yerine getirmek zorunda kalacaksınız. Bazı yeni bölgeleri ziyaret ederek, yeni loot’lar bulabileceksiniz. Fakat peşinde olduğunuz asıl şey “Orb of Secrets” isimli yeni loot çeşidi olacak.

Bu kırmızı küreleri keşfettikçe, Burning Blade’in değeri de artacak. Yani gemiyle direnebileceğiniz kadar direnip, bol bol küre toplayıp her şeyi Flameheart’a gönderebileceksiniz.

Tabii bu sırada batmamaya da dikkat etmeniz gerekecek. Çünkü oyundaki tüm oyuncular sizin peşinizde olacak…

YORUMLAR
Parolamı Unuttum