Shazam! Mı, Captain Marvel Mı? Kim Bunlar?

Davalar, telif hakları, Superman'in sallanan tahtı...

Malum çizgi roman uyarlaması filmler son dönemde aşırı popüler, hatta şu sıralar Hollywood'un en büyük kazanç kapılarından birisi bu uyarlamalar.Yarın, yani 5 Nisan'da bu filmlerin en yenilerinden biri, Shazam! vizyona giriyor.

Bildiğiniz gibi işin özünde tüm bu filmlerin temeli çizgi romanlara dayanıyor. Peki bu çizgi roman karakterleri kimler? Bugün Captain Marvel, Captain Marvel ve Shazam'a bakacağız. Yanlış okumadınız Captain Marvel'ı iki kere yazdım zira kendisinden iki adet var. Birisi DC'nin, birisi de Marvel'ın karakteri. Tabii DC'nin elinde olana artık Shazam diyoruz, bunun da nedenlerini söyleyeceğim.

Siz Birbirinizle Uğraşırken, Marvel İşi Bitirdi

captainmarvelhaberici1

Bildiğimiz ilk Captain Marvel, ne DC'nin ne de Marvel'ın karakteri: kendisi halis muhlis bir Fawcett Comics karakteri. Hatta çıktığı dönemlerde kendisi oldukça popüler, o kadar popüler ki Superman bile yanında sönük kalıyor. Tabii DC, Superman'in bu kadar geri planda olmasını pek kabullenemiyor. "Sizin bu Captain Marvel, bizim Superman'e çok benziyor ya!" diye davayı basıyor Fawcett Comics'e. Bu davanın açılma tarihi 1953! Sonrasında Fawcett Comics olur mu öyle şey, bu karakter pek öyle değil başka şeyleri de var falan derken aradan yaklaşık 20 sene geçiyor sevgili Oyungezerler. 1972 yılına geldiğimizde mahkeme sonunda bir karara varıyor ve DC Comics'i haklı buluyor. Bu kararın ardından DC, Captain Marvel'ı ve onla ilgili her şeyin haklarını ele geçiriyor. Fakat aradan geçen 20 senede Marvel çok uyanık bir hareketle Captain Marvel karakterinin isim haklarını alıyor. Nihayet ilk Captain Marvel'ı ele geçirdik diye sevinen DC, bu yeni çizgi roman serilerine bir isim arıyor ve bu isim de bugün de halen kullanılan Shazam olarak belirleniyor. Fakat Captain Marvel'ın Shazam ismine alışması biraz uzun sürüyor. Ara sıra ona Shazam dense ve uzun bir süre çizgi romanın kapağında yazmasa da Captain Marvel ismini kullanıyor. Neyse ki DC Comics'in çizgi roman evrenine reset attığı New 52 döneminden sonra artık çizgi romanlarda da karaktere Shazam denmeye başlıyor. Yani yakında filmini izleyeceğimiz Shazam'ın kökeninde birçok dava ve telif hakkı sorunları yatıyor.

Shazam'ınız Ne İşle Meşgüldür?

captainmarvelhaberici2

İşin orijinine indiğimizde yani 1939 yılında Fawcett tarafından çıkan ilk Captain Marvel çizgi romanına gittiğimizde Billy Batson adında kimsesiz, evsiz bir çocuk acayip birisi tarafından bir tünele sokulur. Bu tünel aslında büyücü Shazam'ın mağarasıdır, yaşlı başlı bir adam olan Büyücü Shazam, Billy'nin çok iyi bir çocuk olduğunu düşünür ve güçlerini ona verir. Billy'nin bu güçlere kullanabilmesi için yapması gereken tek şey "Shazam!" diye bağırmasıdır. Bu güç transferinin ardından yaşlı Shazam sizlere ömür oluyor. Billy de kendisine Captain Marvel demeye başlıyor. Artık ne zaman Shazam! diye bağırsa yetişkin bir birey olan Captain Marvel haline geçiş yapıyor. Tabii bu orijin hikayesi daha sonra New 52 döneminde değişti, fakat filmde göreceğimiz ve asıl olan orijin hikayesi Fawcett'in yazdığı hikaye. Bence oldukça güzel de bir hikaye olmuş. Keşke New 52 hiç yaşanmasaydı... Shazam'ın bir kelime anlamı yok fakat çeşitli sözcüklerin bir araya gelmesiyle oluşuyor, esasen mitolojik bir güce sahip kendileri, kelimeler de şu şekilde;

Solomon'un bilgeliği
Herkül'ün gücü
Atlas'ın dayanma kabiliyeti
Zeus'un kudreti
Aşil'in cesareti
Mercury'nin hızı

Yani bizim bildiğimiz ilk Captain Marvel, özünde mitolojik bir büyücü. Fawcett Comics bünyesinde 1939 yılında ortaya çıkan karakterin yaratıcıları ise Bill Parker ve C.C. Beck.

Marvel'ın Captain Marvel'ı

captainmarvelhaberici3

Yukarıda bahsettiğim yaklaşık 20 senelik dava sürecinde elini çabuk tutan Marvel Comics, Captain Marvel'ın isim hakkını almıştı. Fakat bu hakkı aldıkları ilk zamanlarda pek de kullandıkları söylenemez. Hatta isim hakkını korumak için en az iki senede bir Captain Marvel çizgi romanı çıkarmak zorunda olduklarından bazı çizgi romanlar zorunluluktan ortaya çıkıyor. Marvel'ın Captain Marvel'ı ilk kez 1967 senesinin sonlarında Stan Lee ve Gene Colan tarafından yaratılıyor. Kendisini gördüğümüz ilk çizgi roman ise Marvel Super-Heroes'un 12. sayısı. Tabii buradaki Captain Marvel bugün bildiğimiz Carol Danvers değil, dünyayı korumaya karar vermiş bir Kree Askeri olan Mar-Vell. Zaten isim bile telif hakkını almak için çıkmış gibi gözüküyor. Sonrasında hiç de şaşırtıcı olmayacak bir biçimde Mar-Vell'e Captain Marvel denmeye başlanıyor. Filmde göreceğimiz Captain Marvel olan Carol Danvers kimdir, nasıl Captain Marvel olmuştur diye merak ediyorsanız sizleri buraya alalım.

Hakkında yaklaşık 20 senelik bir dava süreci geçiren, 3 farklı çizgi roman firmasında çıkan Captain Marvel ismi bugün sadece Marvel Comics'in elinde bulunuyor. Tabii DC isterse kapakta yazmamak kaydıyla Shazam'a yeniden Captain Marvel demeye başlayabilir ama onca yaşanmışlığın ardından bir daha bu yola gireceklerini sanmıyorum. Artık elimizde İki tane Captain Marvel, üç çizgi roman firması ve iki tane film olacak. Günün birinde bu iki Captain Marvel karşı karşıya gelse kim kazanır merak ediyorum? MCU'nun zorla şişirdiği Carol Danvers'ın Shazam'a karşı pek bir şey yapabileceğini sanmıyorum ama her çizgi roman için olduğu gibi bu karşılaşma içinde olay tamamen yazara kalmış gibi duruyor. Fakat bu iki karakterin karşılaşmasının garip ve hoş olacağı hiç düşünülmemiş olacak ki, iki firma 1996 yılında ortak olarak çıkardıkları DC vs. Marvel çizgi romanında Shazam'a yer verirken onu Thor ile karşı karşıya getirmiş. Marvel'ın Captain Marvel'ı ise hikayede yer almamıştı. Sizce hangi Captain Marvel bu mücadeleden galip ayrılır?

YORUMLAR
Parolamı Unuttum