Spider-Man'in Kötüsü Mysterio Kimdir?

Yanlış devrin adamısın be Quentin...

Malum Spider-Man filmi yolda geliyor, hatta ilk fragman bile yayınlandı. Peter Parker'ın evinden uzakta, Avrupa semalarında ağ atacağı yeni Spider-Man filminin baş kötüsünü de fragmanda gördük, Mysterio. Peki ama kim bu Mysterio? Nereden çıktı bu kafası akvaryumlu garip arkadaş? Gelin Spidey'in deyimiyle "fanus-kafanın" geçmişine ve yapabileceklerine bir bakalım.

Acun Abi, Riverside'dan Geliyorum, Özel Efektçi Olacam

Mysterio ismini taşıyan birkaç farklı isim var ama ilk ve gerçek Mysterio'yu anlatmak daha önemli, yani Quentin Beck. Riverside, Callifornia'da doğan Quentin'in hayattaki en büyük amacı Hollywood'da başarılı bir görsel efekt uzmanı olup iyi bir kariyer yapmak. Fakat bu yolda çok fazla başarılı olamıyor, daha sonra dublörlük kariyerine yönelse de aktörlük alanında da istediği şeyleri yapamıyor. Yarattığı görsel efektler şirketleri pek fazla tatmin etmiyor. Nasıl oluyor da beğenmiyorlar anlamak güç, zira Quentin kötü yola düşüp süper-kötü olunca yarattığı görsel efektler ve ilüzyonlar oldukça başarılı.

Quentin Beck'in çizgi romanlarda ortaya çıkması ise oldukça ilginç, Spider-Man'in ilk yıllarında Stan Lee ve Steve Ditko tarafından yaratılan Mysterio, kafasındaki fanusuyla ve yaptıklarıyla 1960'lar için ilginç bir tasaraıma sahipti. İlk olarak The Amazing Spiderman #13'de, Haziran 1964'de gördüğümüz Mysterio, ilk başlarda tek başına takılan bir süper kötüydü, fakat daha sonra neredeyse tüm Spider-Man düşmanlarının bir araya gelip "Hadi hepimiz toplanıp Spider-Man'i yok edelim" demesiyle kurulan Sinister Six'in de bir parçası oldu. Doc. Ock'un Sinister 6'e onu dahil etmesi de Spider-Man'i durdurmaya yetmedi, zaten hayatının hayatının hiçbir alanında yaptığı işlerle insanları tatmin edemeyen Beck, süper kötüler arasında da istenmeyen karakter haline geldi. Fakat bu durum onu yıldırmadı ve zaman içerisinde sıkça Mysterio'yu Spidey karşısında gördük, tabii ki sonuç hep hüsrandı. Quentin Back, öz hakiki Mysterio olsa da, ondan başka bu ismi kullanan karakterler de oldu. Bunların en mühimi Quentin'in hapiste geçirdiği dönemde ortaya çıkan Daniel Berkhart idi. Hatta Berkhart Mysterio ismini ve cismini almadan kısa bir süre önce Quentin Beck intihar etti, tahmin edebileceğiniz üzere çok uzun süre ölü kalmadı. Berkhart'ın dışında Francis Klum da Mysterio olarak karşımıza çıkan bir başka karakterdi.

mysterio-1

Anne Kafam Yanıyor, Anne!

Mysterio'nun oldukça yaratıcı güçlere sahip olduğunu söylemek gerek. Özellikle 1960'lar için güçleri devrim niteliğindeydi. Herhangi bir süper-insan gücüne sahip değil fakat buna rağmen süper sezgileri olmayan bir insanı(neyse ki Spidey'nin Örümcek Sezgileri var) mahvedebilecek yeteneklere sahip. Amatör bir robot ustası olması da işin ekstra kısmı olarak yer alıyor. Fakat onu bu kadar tehlikeli kılan yaptığı manuplasyonlar. Hipnoz yeteneği de cabası. Yaratabildiği ilüzyonlar sayesinde gerçekliği unutturup insanları kaosa sürüklemesi de cabası. Zaten filmde eğer başarılı bir Mysterio portresi izleyebilirsek muhteşem görsel efektler görebiliriz. Mysterio bu konuda biçilmiş kaftan. Quentitn Beck ayrıca yakın dövüş konusunda da zaman içerisinde kendini oldukça geliştirdi. Tabii bunda sürekli Spider-Man'den dayak yemesinin de büyük bir etkisi var.

Quentin Beck, New York'un azılı suçlularından olduğu için zaman içerisinde yolu başka süper kahramanlarla da kesişmişti. Özellikle Daredevil da Mysterio ile zor zamanlar geçirdi. Neyse ki Daredevil'ın da insan üstü sezgileri vardı da Mysterio'nun ilüzyonlarından başarıyla kurtuldu. Belki de Mysterio kendisine biraz daha sezgisi az bir düşman edinse muvaffak olabilirdi. Tabii Marvel buna ne derece müsade ederdi bilemiyorum.

Yeşil Perde Beck

Mysterio, aynı zamanda süper kötüler arasında emekliliğini açıklayan nadir karakterlerden birisi. "Artık tamamım, Mysterio öldü ve belki de cehennem de yanıyor. Daha önce yaptıklarımı Tanrı bilir." cümlesiyle süper kötü kariyerini sonlandırmıştı. Zira kendisi kariyerinin son dönemlerinde birçok süper kahraman tarafından adeta şamar oğlanı haline gelmişti. Sanırım kendisi için bardağı taşıran son nokta Deadpool tarafından madara edilmek oldu. Filmde nasıl bir Quentin Beck figürü izleyeceğiz bilemiyorum fakat, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte Quentin'den iyi bir CGI performansı bekliyorum. Hem onu sinemaya yansıtacak ekip tarafından hem de onun film içerisinde yapacağı numaralar olarak. Artık eski usül görsel efektler kalmadı Beck, devir değişiyor. Bu yeteneklerini CGI ile birleştirebilirsen Hollywood'da bu sefer o çok istediğin ün ve başarı dolu kariyeri elde edebilirsin.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum