Star Wars: The Rise of Skywalker Fragmanında Neler Gördük?

Skywalker Sülalesi gidici mi? Gelici mi?

Disney, Star Wars'ı aldıktan sonra çok fazla film gördük, belki gereğinden fazla film gördük. Gerçi 7 ve 8 dışında çıkan Solo ve Rogue One Disney'in seri filmlerinden daha fazla beğeni aldı, onlar da gişede bekleneni veremedi ve yan filmlere ara verildi. İşte şimdi yeni üçlemenin, yani ana serinin sonuna geliyoruz. Skywalker Efsanesi bitiyor (mu?!). Filmin ismi de oldukça "değişik" geldi bana. The Rise of Skywalker'ın ilk fragmanını izledik, fragmanda neler gördük bir bakalım.

Çöl Gezegeni Olmayan Star Wars, Yarım Kalmıştır

starwarsfragman1

Star Wars'un üç üçlemesinin de ortak özelliği dönemlerin kahramanlarının çöl gezegenlerinden çıkması. 1977'de A New Hope'da Luke Skywalker'ı Tatooine'de gördük, 1999'a geldiğimizde Phantom Manace'de genç Anakin Skywalker yine Tatooine'in kurağında bizlere umut verdi (Jar-Jar da verilen umudu geri aldı) ve son olarak 2015'de Rey, Jakku'da karşımıza çıktı. Çöl gezegeni olmayan bir Star Wars filmi biraz eksik kalmış gibi geliyor. Rahmetli Cem Karaca'nın da dediği gibi "Çöl, çöl, çöl, çöl babo! Su yok, yol yok, derman yok!"

Dokuzuncu filmin fragmanı da çölde başlıyor. Fakat hangi gezegen olduğunu kestirmek zor. Tek bir güneş battığı için Tatooine olmadığını söyleyebilirim fakat Jedha gezegeninde olabilirler ya da The Last Jedi'da yaşanan olayları düşünecek olursa Jakku'ya kaçmış da olabilirler. Gezegeni kesin olarak tahmin etmek zor.

starwarsfragman2

Fragmanda ilk olarak Rey'i görüyoruz, ışın kılıcını tamir etmiş, belinde silahı da var yine o hırslı bakışını atıyor. Rey, Kylo Ren'in yeni Tie Interceptor'ından kaçmaya başlıyor fakat sonrasında futboldaki röveşata hareketine benzer bir hareketle gemiye saldırıyor. Tabii Kylo Rey'i kovalarken herhangi bir saldırıda bulunmuyor. Bunun sebebi Interceptor'ın silah mekanizmasında yaşanan bir sorun olabilir ya da Kylo, Rey'i öldürmek istemiyor olabilir, ya da tamamen karanlık tarafa yenik düşüp Rey'i ezmek için üstüne saldırıyor olabilir. Cidden niye ateş etmeyip üstüne sürüyor ben de merak ettim, umarım filmde mantıklı bir açıklama getirirler bu duruma. Rey'in gücü kullanıp yaptığı röveşatamsı hareket de oldukça acayip, filmde bir zaman atlaması olacak yani The Last Jedi'nin sonundan biraz zaman geçmiş olacak. Muhtemelen burada iyi bir Jedi eğitimi yapacak zamanı bulmuştur, tıpkı Luke gibi!

Kahramanlar Bir Ölür, Bin Doğar!

starwarsfragman3

Filmin başında ekrana çıkan "Her jenerasyonun bir efsanesi vardır" yazısı tanıdık gelmiş olabilir. Zira bu lafı 1999 yılında Phantom Manace filminde de görmüştük. O jenerasyonun efsanesi Anakin Skywalker'dı. Orijinal üçlemenin efsanesi Luke Skywalker, yeni üçlemede de karşımızda Rey var. Yani Star Wars'da kahramanlar bitmez. Tabii bir de yan karakterler var. Prequel serisi Anakin, Obi-Wan Kenobi ve Padme arasında geçen olayları merkeze alıyordu (politika dışında), orijinal üçlemede Luke, Han Solo ve Leia karşımıza çıkıyordu. Son üçlemenin, üçlüsü ise Rey, Finn ve Poe. Fragmanın arka planında Luke'un dediği bir laf çok önemli geldi bana. Rey'e "İçinde artık bin jenerasyon yaşıyor" diyen Luke, sanırım Force hayaleti olarak Rey'e ciddi bir eğitim vermiş hatta belki tek başına değil başka karakterle de bu eğitimi vermiş olabilir. Burada Yoda ve Obi-Wan'ı yeniden görme ihtimalimizi düşünebilirsiniz!

starwarsfragman4

İşin bir de karanlık tarafı var. Güce denge gelmesi lazım, Kylo Ren'i de fragmanda gördük. Tie Interceptor'ı dışında savaşırken de gördüğümüz Kylo oldukça sinirli gözüküyor. Fakat benim en çok dikkatimi çeken sahne Kylo'nun maskesinin tamir ediliş sahnesi oldu. O maskenin sembolize ettiği Darth Vader imajını düşünecek olursak maskenin bir araya gelmesi(ki bazı yorumlarda Kylo'nun maskesi Vader'ın maskesiyle birleşiyor yazıyordu ama emin değilim.) Kylo'yu çok daha başka bir yola sokuyor olabilir. Skywalker sülalesinin Leia ile birlikte evrende sağ kalmış tek kişisi olan Ben Solo maskeyi yeniden takacak mı? Bilemiyoruz, zira fragmanda maskeyi taktığı bir sahne yok. Ayrıca maskeyi tamir eden kişi de kesinlikle Ben Solo değil, o eller kimin elleri?! Maskeyi kim neden tamir ediyor?! Belki yeni fragmanlarda bunu öğrenebiliriz ya da en azından Kylo Ren'i maskeyle dövüşürken görebiliriz.

Eski Hatıralar, Yürek Yakanlar

starwarsfragman5

Sonunda şükürler olsun ki Lando Calrissian'ı yeniden gördük. Billy Dee Williams olan Lando'dan bahsediyorum, Solo'da yer alan Donald Glover'ın Lando'su değil. Hatta fragmanı ilkk izlediğimde Lando'yu gördüğümde yüzümde bir tebessüm oluştu, çok güzel sahneydi bence fragmanın en güzel sahnesiydi. Lando yeniden çok değerli Millennium Falcon'un kokpitinde Rebellion'a destek veriyor. Fakat Han Solo'nun ölmüş olması Lando'yu nasıl etkileyecek? Bu durum filme nasıl yansıyacak? Leia ile Lando'nun ortak sahnesi olacak mı? Zira bildiğimiz gibi canımız, bir tanemiz, Prenses Leia'mız Carrie Fisher 27 Aralık 2016'da aramızdan ayrılmıştı. O yüzden bu filmde sadece 7 ve 8. film için çekilmiş ama kullanılmayan sahneler kullanılacaktı. Lando ile bir sahnesi var mı? Yoksa gerçekten ortaya saçma bir durum çıkacak belki de hologram ya da telsiz yoluyla bir konuşma gerçekleştirebilirler bu kısmı filmden önce görmeyi beklemiyorum.

starwarsfragman6

Fragmanın küçük ama etkili bir sahnesi de Leia'yı Han Solo'nun madalyasına bakarken görmek olmuştu. Battle of Yavin'in ardından Leia bizzat eliyle o madalyayı Han'a vermişti, duygu yükü oldukça ağır bir sahne oldu. Han Solo ölmüş olsa da hatırası hala bizimle mesajı için güçlü bir anlatım şekli olmuş. Leia'yı General Leia olarak görmek, Rey ile sarılma sahnesi ve Rey'in gözünden düşen bir damla yaş çok değişik hissettirdi. Leia gerçekten her anlamda çok özel bir karakter, Carrie Fisher'da o karaktere can vermiş harika bir oyuncuydu. Güç her zaman onunla olsun. Leia ve Rey'in sarılma sahnesinde Luke'un arkadan dediği "Her zaman seninle olacağız" lafı ise yürek yaktı. Bu söz de Force hayaleti olarak Luke ve başka eski Jedi Ustalarının Rey'i eğitmiş olabileceği gerçeğini gösteriyor. Acaba bu ekip kimler, Qui-Gon falan da var mı? Yoksa Return of The Jedi'da olduğu gibi filmin sonunda bir Force hayaleti kadrosunu gülerken mi göreceğiz hem de bu sefer Leia'nın da içinde olduğu daha geniş bir kadroyla...

Yeni Yüzler, Yeni Umutlar

starwarsfragman7

Fragmanın sonlarına doğru yukarıda bahsettiğim yeni jenerasyon üçlüsünü bir arada görüyoruz. Rey, Poe ve Finn'i Endor'da gördüğümüz sahnenin arka planında bir de C3PO var. Neyse ki o posterde gördüğümüz gibi arbalet falan taşımıyor. C3PO'yu her gördüğümde arbalet var mı diye detaylıca baktım, hiç arbalet görmedim. Tabii bu sahnede BB-8, yeni droid D-0 ve Chewie de var ama asıl kritik olan kısım yeni üçlü gibi geliyor bana. Bu üçlüyü Endor'da görmemiz oldukça ilginç, zira baktıkları yerde ikinci DEATH STAR var! Return of The Jedi'da Death Star patladıktan sonra Endor'da parti vardı, fakat Endor'a düşen Death Star yığınları gezegenin doğal habitatına zarar vermiş gibi gözüküyor. Orman olarak bildiğimiz Endor'un yeni bitki örtüsü bozkır. Acaba Endor'un yerel halkı olan Ewokların nesli tükendi mi? Yeni nesil Star Wars, Ewoklar olmadan mı olacak? Disney tüylü peluş oyuncak satışından gelecek geliri göz ardı mı edecek?

starwarsfragman8

Yukarılarda yazdığım Luke'un "İçinde artık bin jenerasyon yaşıyor" lafının devamı tam olarak burada devreye girecek gibi gözüküyor. Sözün devamında Luke "Fakat bu senin savaşın" diyordu. Rey'in mücadele edeceği tek şey First Order olmayacak, orası kesin. Muhtemelen dokuzuncu filmde Skywalker ile ilgili her şeyin irili ufaklı ayrıntılarını göreceğiz. Death Star harabeleri ve Endor gezegeni muhtemelen Kylo'nun daha Force Awakens öncesi Vader maskesini bulduğu yer, yani o yığınlarda çok fazla tarih ve yaşanmışlık var. Anakin Skywalker'ın Force hayaletini bile görebiliriz. Hiç de şaşırmam şu sahneden sonra hatta Kylo ve Anakin bir konuşma yaparsa oldukça acayip şeyler yaşayabiliriz, bu ihtimaller beni biraz heyecanlandırıyor.

Her Biri Mutsuz Ki Yerinden, Herkes Dönüyor Seferinden

starwarsfragman10

Luke'un "Kimse aslında gerçekten gitmez" sözü Star Wars Evreni için oldukça yerinde bir söz. Fakat bu sözün ardından Emperor Palpatine'i hiç düşünmemiştim. J.J. Abrams son koz olarak Palpatine'i kullanmış. Lakin Palpatine'in var olması demek First Order'ın ve Snoke'un bütün geçmiş hikayesini kökünden sarsılması demek. Snoke zaten The Last Jedi'da ortadan ikiye ayrılınca ne olup ne bittiğini hiç anlamamıştık. Oysa ben çok sevmesem bile Force Awakens filminde güzel bir alt yapı hazırlanmıştı. Rian Johnson bu ihtimali pek düşünmedi ve Snoke'u ortadan kaldırdı. Ortada Kylo Ren'in başında olduğu bir First Order kalınca J.J. Abrams da çareyi Emperor'u getirmekte bulmuş, çok haksız da sayılmaz zira o kahkaha oldukça iyi geldi!

starwarsfragman9

Emperor Palpatine'in geri dönüşü karakterin aktörü Ian McDiarmid tarafından da onaylandı. Fakat filmde nasıl olacak bilemiyorum. Yani vücudu olacak mı? Sadece sesi mi olacak? O da artık bir Force hayaleti olup Kylo'ya akıl mı verecek yoksa bıraktığı yerden imparatorluğun devamı olan First Order'ı devralıp evreni yönetmeye devam mı edecek? Palpatine'i hiç beklemiyordum. O yüzden fragmanın sonundaki kahkaha ve casting açıklaması beni çok şaşırttı. Lando'nun dönüşünü kesinlikle bekliyordum, Leia'nın eski sahnelerinin kullanılacağı açıklanmıştı, Luke Skywalker'ın da filmde olacağını Mark Hamill zaten söylemişti. Fragmanın bombası Palpatine olmuş. Umarım geri dönüşü de oldukça güzel olur ve sinema filmleri külliyatının en iyi yazılmış kötü karakterlerinden birini bir kere daha layığıyla izleriz.

Dokuzuncu filmin ilk fragmanında gözüme çarpan olaylar, beni etkileyen işler hemen hemen bunlardı. Filmin adının The Rise of Skywalker olması, Skywalker sülalesinin sonunun gelmeyeceği anlamına gelmiyor. Zira fragmanda yazan "Efsanenin sonuna geliyoruz" yazısı ve önceki açıklamalar artık Star Wars Evreni'nin içerisinde Skywalker isminin kalmayacağını gösteriyor. En azından yaşayan kişiler olarak. Tabii Kylo Ren'in soyadının Solo olduğunu unutmamak lazım, yani Kylo kesinlikle ölür demek oldukça güç ama Leia'nın duygusal bir vedası olacağı kesin. Bu kısım biraz üzücü gelse de Skywalker Efsanesi artık bitmek zorundaydı, tek isteğim bu efsaneye yakışan bir son olması. Zira elimizde "Skywalker Saga" diye baktığımızda 9 filmlik kocaman bir külliyat olacak ve bu külliyatın içerisinde muhteşem filmler var, muhteşem karakterler var. Tüm bu karakterlerin hatırına güzel bir son hepimizi mutlu eder.

İşin bir de Disney Üçlemesi kısmına bakacak olursak. Star Wars'un Disney dönemi beni ve birçok Star Wars hayranını hayal kırıklıkları içerisinde bıraktı. Yedi ve sekizinci filmler beklentileri karşılayamamasının yanı sıra hikayede büyük açıklar verilmesine neden oldu. Tüm bunlara rağmen yine de yeni bir Star Wars filmi geliyor diye heyecanlanmamak elde değil, en azından benim için. Fragmanı görene kadar bana "ya bu sefer biraz az beklentim olur, zaten Disney hikayeyi mahvetti" düşüncesi hakimdi. Fakat fragmanı izledikten sonra yeniden heyecanlandım, bazı şeyler hiç değişmiyor. Söz konusu bir Star Wars filmi olunca, ekranda kayan yazıları görmeye başladıktan sonra önceki tüm düşünceler filmin sonuna kadar akıldan çıkıyor, geriye sadece Star Wars kalıyor. Umarım bu son üçleme güzel biter, en azından ilk iki filmdeki cevapsız sorulara yanıt buluruz, iyi veya kötü fark etmez yeterki mantıklı bir izahı olsun olanların. Örneğin Snoke'un kim olduğunu ve nereden geldiğini öğrenebiliriz. Palpatine ile Snoke arasında bir bağ varsa, olay daha da netleşir. Bunların cevapları için belki de son kez (sanmıyorum) tüm umutlarımla birlikte The Rise of Skywalker'ı izleyeceğim. Güç hepimizle olsun.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum