Steam Oyun Festivali Sonbahar 2020’den Demo Önerileri

Oyun festivali olur da listesiz geçilir mi hiç :)

Bu sene pek çok kez karşılaştığımız oyun festivallerin son üyesi Steam Oyun Festivali  Sonbahar 2020 geldi çattı. Yine yüzlerce demo bizleri bekliyor; haliyle arada hangi birisine bakacağımızı şaşırıyoruz. Festivalin 13 Ekim’de sona ereceğini de düşününce, mecbur aralarından birkaç tane seçmemiz gerek. Biz de öyle yaptık, göz atma fırsatı bulduğumuz demoları sizlerle paylaşalım istedik.

Burada bir parantez açıp, ufak bir açıklama yapmak istiyorum. Daha önceki Steam Oyun Festivali’nde önerdiğimiz 10 oyunu bu listeye dahil etmedik. Bu yazıda yer vermediğimiz bu oyunlar arasında çıkış yapmış Röki, Spiritfarer, Libetared ve Iron Harvest gibi oyunlar yanında önümüzdeki dönemde bizlerle buluşacak Cris Tales, Partisan 1941, Raji: An Ancient Epic ve Ghostrunner gibi yapımlar da bulunuyor. Dolayısıyla o listeye de bir göz atmanızı tavsiye ederim.

> Steam Oyun Festivali'nden 10 Demo Önerisi

Bu faslı da aradan çıkardığımıza göre, artık listemize geçebiliriz (Oyunların görsellerine tıklayıp Steam sayfalarına ulaşabilirsiniz)

9 Monkeys of Shaolin

Yakın dönemde oyun severlerle buluşacak bir oyun 9 Monkeys of Shaolin, 16 Ekim’de çıkış yapacak. Dolayısıyla çıkışının hemen öncesinde göz atma fırsatı buluyoruz. Yapımcıları, kung fu temalı bir oyun yapmaya karar verirken bir yandan da klasik “beat ‘em up” tarzında bir oyun geliştirmeye niyetlenmişler. Sonuç olarak ortaya böyle bir oyun çıkmış. Çin’de ufak bir kasabada balıkçılıkla uğraşan Wei Cheng’in hayatı, kasabasının bir korsan saldırısında yerle yeksan olması ile kökünden değişir. Bu saldırı sonrasında kendisini kanlar içinde bulan Shaolin rahipleri onu iyileştirir ve yanlarına alırlar. Bir yandan bu rahiplere yardım edip bir yandan da intikamını almak için maceraya atılır kahramanımız Wei Cheng. Karakterimizi geliştirebileceğimiz bir sistem de sunulan, ama özünde soldan sağa ilerlediğimiz klasik beat ‘em up oyunlarından birisi olan bir oyun bizleri bekliyor demodan gördüğümüz kadarıyla. Bu arada oyunun tuş atamaları bana sıkıntılı geldi (WASD, yön tuşları ve fareyi aynı anda kullanmak mı, bu nasıl bir sınavdır böyle:)), kontrolcü ile oynamak daha kolay.

Çıkış Tarihi: 16 Ekim 2020

Geliştirici: Sobaka Studio

Yayıncı: Buka Entertainment

Incantamentum

Victoria Devri İngilteresi'nin kırsallarında geçen bir macera oyunu. İngiliz folkloruna dayanan karanlık bir hikayeye sahip oyunda, Thomasina Bateman isimli bir karakteri yönetiyoruz. Karakterimiz kendisini etrafından yalıtılmış ve ziyaretçilerin pek de hoş karşılanmadığı Bewlay adlı bir köye davet eden bir mektup alıyor. Bu kadim topraklarda vuku bulan bir dizi garip olay, bu seferki görevinin Thomasina için sıradan bir kazı olmaktan öteye geçeceğine işaret ediyor. Klasik macera oyunlarını anımsatan bu yapım, bu tarza uygun pikselize grafiklerle geliyor. Önümüzdeki yılın başlarında çıkış yapacak.

Çıkış Tarihi: 2021’in İlk Çeyreği

Geliştirici: Cloak and Dagger Games

Yayıncı: Cloak and Dagger Games

Tohu

Yine bir macera oyunu. Gizemli bir kızı ve onun robotvari alt benliği Cubus’u yönetiyor; karakterimiz (ve bir yandan da bu dünyaya güç veren Sacred Engine) hakkındaki gizemi keşfetmeye çalışıyoruz. Küçük kızımızla başkalarının erişemediği yerlere erişmek, bulmacaları çözmek ile uğraşırken, alt-egosu Cubus ile bu minik kızımızın kaldıramayacağı yükleri kaldırıyor, kuvvetli kollarıyla güç gerektiren vazifeleri yerine getiriyoruz. Oyunun grafik tarzı çok hoş, bulmacaları da dünyası da ilgi çekici. Açıkçası aklıma Machinarium gibi örnekleri getirdi -ki bu bence gayet güzel bir şey.

Çıkış Tarihi: Sonbahar 2020

Geliştirici: Fireart Games

Yayıncı: The Irregular Corporation

Observer: System Redux

Normalde yeni ve görece daha az duyulmuş oyunlara yer veriyorduk listemizde. Ama Observer’ın yeni nesil için elden geçirilmiş haline göz atma fırsatını da es geçmek istemedik. Oyunu zaten genel olarak bildiğinizi düşünüyorum ama yine de özet geçmiş olalım. 2084’te bir “nöral polis” (Observer) rolünü üstleniyor ve diğer insanların zihinlerine giriyor; hissettikleri, düşündükleri, hatırladıkları şeylerden istifade ederek vakaları çözmeye ve katili yakalamaya çalışıyoruz. Observer, Bloober Team’in başarılı yapımlarından birisiydi; şimdi de yeni nesil için yenilenmiş şekilde oyun severlerle buluşacak. System Redux’ta yeni oyun mekanikleri, keşfedilecek yeni sırlar, yeniden tasarlanmış gizlilik unsurları, ek nöral sorgulamalar gibi yenilikler yer alacak. Dolayısıyla orijinal oyunu oynamış olanların da bir kez daha dönüp bakabilecekleri bir yapım olacak gibi görünüyor. Bir ay sonra böyle olup olmadığını göreceğiz.

Çıkış Tarihi: 10 Kasım 2020

Geliştirici: Bloober Team

Yayıncı: Bloober Team

Crowalt: Traces of the Lost Colony

Listeye bir de ülkemizden bir oyun eklemiş olalım, öyle değil mi :) Bundan yaklaşık 1 yıl önce kurulan Madcraft Studios, ilk oyunları Crowalt ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyorlar. 1587’de Amerika’da ilk koloniyi kurmak üzere yola çıkan bir grup insan, kıtaya varmalarını müteakip gizemli bir şekilde ortadan kayboluyorlar. Bu gizemli kayboluştan geriye bir ağaç üzerine kazınmış bir ada ismi kalıyor, tahmin edebileceğiniz üzere bu isim Crowalt. Olayın üzerinden 150 yıl geçtikten sonra, hırslı maceracımız Hugh Radcliff, ilk büyük keşfini yapmak için bu kayıp koloninin izini sürmek üzere Crowalt’a gidiyor ve maceramız da böylece başlamış oluyor. Piksel grafik tarzıyla da oynanışıyla da klasik macera oyunlarındaki havayı yaşatmaya namzet bir oyun olarak karşımıza çıkan Crowalt, önümüzdeki yıl bizlerle buluşacak.

Çıkış Tarihi: 2021’in 2. Çeyreği

Geliştirici: Madcraft Studios

Yayıncı: Madcraft Studios

Of Bird and Cage

Metal müzikten hoşlananlar için “müzik tabanlı bir macera oyunu” olarak tanımlanan Of Bird and Cage, güzel bir alternatif olacak sanki. Oyunda yer alan müzisyenlerden birkaçını sayarsak belki fikir verebilir: Ron “Bumblefoot” Thal (eski Guns N’ Roses üyesi), Rocky Gray (eski Evanescence üyesi), Kobra Paige (Kobra and the Lotus), Rob van der Loo (Epica), Ruud Jolie (Within Temptaion) ve dahası… Oyunda kendisini fiziki ve zihinsel olarak hapseden Bres’ten kaçmaya çalışan Gitta isimli genç bir kızı canlandırıyoruz; bir nevi “Güzel ve Çirkin” uyarlaması diyebiliriz yani. Oyunda müzik merkezi bir rol oynuyor, hem tema olarak hem de oynanışın bir parçası olarak. Kimi yerlerde point&click tarzında bir macera kimi yerlerde QTE sahneleriyle bezenmiş bir oyun. Oynanış kısmı için çok da iddialı ifadeler kullanamam, ama müzikleriyle ilgi çekmeyi başaracak gibi.

Çıkış Tarihi: 2021

Geliştirici: Capricia Productions

Yayıncı: All in! Games

F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch (暗影火炬城)

Listeye bir de metroidvania eklemek fena olmaz herhalde. Machine Legion tarafından işgal edilen Torch City’de, direniş mücadelesine katılan eski bir asker olan Rayton adlı bir tavşanı yönetiyoruz (Evet, bir tavşan :)) Arkadaşları tutuklandıktan sonra Rayton, mekanik yumruğuyla önüne çıkan düşmanları alt etmeye çalıştığı bir maceraya atılıyor. Ama bu yolculuk başladığından daha büyük bir macera haline geliyor; mafyanın, direnişçilerin ve işgalcilerin içinde yer aldığı büyük bir macera bizleri bekliyor. Tavşan savaşçımızı yönetmek zevkli, oyunun görsel tarzı da alışıldık metroidvania tarzının dışına çıkmış diyebiliriz. Takip listenize gönül rahatlığıyla eklenebilecek oyunlardan. Çıkışına daha bir yıl kadar bir süre var, o yüzden fırsat bulmuşken demosuna bir göz atın derim.

Çıkış Tarihi: 2021’in Son Çeyreği

Geliştirici: TiGames

Yayıncı: bilibili

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum