Steam'in Grand Prix Etkinliği Bağımsız Geliştiricilerin Tepkisini Çekti

Bu yılki indirim etkinliği hayal kırıklığı

Steam yaz indirimleri beraberinde yine bir mini oyun getirdi, bu oyunun ismi Grand Prix. Daha ilk günden karmaşık kuralları ve ne yapılacağının, neyin ne işe yaradığının tam belli olmamasıyla kafalarda soru işareti yaratan etkinlik bağımsız geliştiricileri de oldukça kötü etkilemiş durumda.

Yarış temalı bu mini oyunda Tavşan, Domuz, Papağan, Kaplumbağa ve Corgi takımlarından birini seçiyor ve çeşitli görevler yaparak kazandığınız puanları takımınızı hızlandırmak (veya rakip takımları engellemek) için kullanıyorsunuz. Bu görevler bazı oyunlarda belli başarımları almak üzerine kurulu, aynı zamanda yaptığınız harcamalar karşısında da ek puan kazanıyorsunuz.

Valve ilk gün bu oyunun kurallarını tam olarak açıklamayı beceremedi ama en büyük hatası oyunun ödülünü doğru ifade edememesi oldu. Buna göre her gün yarış kazanan takımlardaki oyunculardan bazıları İstek Listelerindeki oyunlardan birini ücretsiz olarak kazanacaktı.


Hal böyle olunca da çok sayıda oyuncu istek listelerinden ucuz oyunları ve genellikle de indie yapımları çıkararak listelerini pahalı oyunlarla doldurdular. Twitter'dan takip ettiğim bazı geliştiricilerin buna ciddi tepki gösterdiğini gördüm, hatta en komiklerinden biri de Wildfire'ın geliştiricisi Dan Hindes'dı. Wildfire'ı istek listelerinden çıkaran oyuncuların sayısını tavan yaptığını açıklayan Hindes, 'Wildfire daha çıkmadı bile, çıkmamış bir oyunu nasıl kazanacaksınız ki? Bu çılgınlık" demiş.

Bir başka geliştirici "ilk defa bir indirim döneminde oyuncular istek listesindeki oyunlarımızı almak yerine istek listelerinden oyunlarımızı siliyorlar" diye tepki göstermiş.

> Steam Yaz İndirimleri Oyun Tavsiyeleri

Bu gelişmelerin ardından Valve bir açıklama yaparak kuralları daha basitleştirdiklerini ve yaşananlardan dolayı üzgün olduklarını söyledi. Oyun kazanmayla ilgili de daha net bilgi veren Valve, "eğer takımınız ilk üçe girerse ve rasgele seçilen isimlerden biri olursanız, İstek Listenizdeki en üstte yer alan oyunu size hediye edeceğiz. Yapmanız gereken tek şey favori oyununuzu istek listesinin ilk sırasına çıkarmak, diğer oyunları silmenize gerek yok" dedi.

Ancak istek listesine yeni eklenen bilgilendirme notunda bu açıklamadan farklı bir bilgi var, orada "en çok istediğiniz üç oyunu sıralayın, bunlardan birini kazanabilirsiniz" deniyor.

Ben istek listeme sadece Cyberpunk 2077'yi ekledim ekstra olarak (daha önce eklediğimi sanıyordum ama eklememişim meğerse), hiçbir indie oyunumu da çıkarmadım. Kazananlar listelerine bakınca da en çok istenen oyunların Cyberpunk 2077 ve Sekiro: Shadows Die Twice görüyoruz.

Bakalım aramızdan bu indirim döneminde bir şey kazanan birileri çıkacak mı?

YORUMLAR
kirayHorda
1 Temmuz 2019 15:31

Cidden bu yarışmadan oyun kazanan var mı? Geçen senede en çok oy alan oyunlara büyük indirim gelecekti güya bir halt göremedik

waltran
29 Haziran 2019 11:15

belkide adam oyunu satın aldı o yüzden wishlistten çıkardı, wishlistlerin azaldığını söylüyorlar ama yaptıkları satışlardan hiç bahsetmiyorlar. bu indielerde gerçekten bir acayip, zaten adam senin oyunun gerçekten almak isteseydi çoktan alırdı belkide artık oynamaktan vazgeçti ve wishlistte görünce temizlik yaptı bunda ne var ?

zikinu
28 Haziran 2019 19:06

Valve iyice batıyorsun. Bu ne şimdi? Gaben yine arkasını yaya yaya para sayma sekansına geçmiş. Epic e bilerek fırsat verdiklerini düşünmemek için sebep yok artık bu nedir?

f.korkmazz94
28 Haziran 2019 17:01

ilk gün kazayla tavşan grubuna girdim nal toplayıp duruyor herkes köpekde çok saçma olmuş

waltran
f.korkmazz94
29 Haziran 2019 11:14

aynen köpek çok saçma olmuş, tavşanları sevdiğim için tavşan seçtim ama herkes köpekçi arkadaş. neymiş bu köpek sevdası ya... köpekte köpek olsa corgiymiş, genetiği bozuk organizma. köepke dediğin kurt gibi olmalı gerisi çöp


skyfall
28 Haziran 2019 16:33

Valve bu hareketiyle ne yapmak, nereye varmak istemektedir? İndirim zamanları eskisi gibi cazip değil, Epic Store ile rekabet desen o da yok. Ciddi ciddi ne yapmaya çalışıyorlar? Epic'in kendilerini geçmesini filan mı bekliyorlar?

anonymous
28 Haziran 2019 16:31

O istek listenizdeki ilk 3 oyunu kazanmak, en sonda genel kazanan icin gecerli. Yani her gun yaris oluyor ve her gun 1. icin 300 kisi, 2. icin 200. kisi ve 3. icin 100 kisi seciliyor ve istek listesindeki en ustteki 1. oyun veriliyor hepsine. Bu gunluk yarislarda 1. olan takim 3 puan, 2. olan takim 2 puan, 3. olan takim 1 puan aliyor ve bunlar toplaniyor. Grand Prix denilen sey bunlarin toplaminda tum 2 hafta icinde genel kazanan. Istek listesindeki 3 oyun kismi burada devreye giriyor: Bu sefer 1000'er kisi seciliyor hepsinden. Ancak 1. olan takimdaki 1000 kisi ilk 3 oyununu, ikinci olan takimdaki 1000 kisi ilk 2 oyununu ve 3. olan takimdaki 1000 kisi sadece ilk oyununu aliyor. Aslinda yarisma kurallarinda daha acik anlatilmis (Genelde daha karisik olur burasi): //store.steampowered.com/grandprix/rules

anonymous
28 Haziran 2019 16:29

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

Parolamı Unuttum