Street Fighter - Chun-Li Kimdir?

Birçoğumuzun çocukluk aşkı

İtiraf edelim 90'lı yıllarda oyunlarla haşır neşir olan çoğu oyuncunun çocukluk aşkıdır Chun-Li. Erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü seride, kelimenin tam manasıyla kadının gücünü gösteren Chun-Li, aynı zamanda Street Fighter'ın ilk kadın karakteridir. Bir İnterpol ajanıdır ve tüm bunlarla beraber babasının intikamını arzulayan hırslı bir savaşçıdır.

Chun-Li Ne Demek?

Bir çok Street Fighter karakteri gibi serinin ikinci oyununda karşımıza çıkan Chun-Li nin isim olarak 'Bahar güzelliği' anlamına geldiği söylenir. 90'ların başlarındaki -eski- resmi kaynaklara göre Chun-Li nin soyadı Chung'dır. Yani Chun-Li Chung olarak da düşünülebilir.

Ancak Street Fighter serisi ile alakası olmayan Street Fighter filmine göre Chun-Li'nın soyadı Xiang'tır. Hatta bazı kaynaklarda Chun-Li'nin soyadından Feng ve Wang olarak da bahsedilir ama tüm bunlara rağmen Capcom söz konusu bu soy isimlerin hiçbirini resmi olarak kabul etmez.

Chun-Li'nin Tasarımı

Chun-Li'ye görünüm olarak baktığımızda iki taraftan topuz yapılan saçları ve mavi renkteki geleneksel Qipao elbisesinin modernize edilmiş halini görürüz. Karakterin bu elbiseyi tercih etmesindeki sebebin erken yaşlarda kaybettiği annesinin onurunu yaşatmak olduğu iddia edilir.

Bu bilgi belki tuhafınıza gidebilir ama Chun-Li'nin taktığı dikenli metal bilezikler yaklaşık 7 ila 10 kg ağırlığındadır. Amaç, şu meşhur tekme hareketini yaparken vücut dengesini korumak ve kasları aşırı düzeyde bir zorlamadan kaçınmaktır. Sivri dikenler ise karşı tarafı korkutmak içindir.

Bir çok Street Fighter karakteri tasarım sürecinde mangalardan esinlenmiştir fakat Chun-Li karakteri mangalardan öte, 1983 senesinde gösterime giren Harmagedon : Genma Wars adlı animedeki Tao karakterini baz alır. Hatta profesyonel bir polis memuru ve İnterpol ile olan ilişkisini de göz önüne alırsak yine 80'li yıllarda gösterime giren Assassination filmindeki Cha-Lee karakteri ile benzeştiği de söylenilebilir.. diyerek biraz da çocukluk aşkımızın arkaplan hikayesine bakalım.

Chun-Li'nin Hikayesi

Henüz beş yaşındayken Pekin operasının ve izlediği Bruce Lee filminin etkisi, Chun-Li için dövüş sanatlarına karşı bir merak uyandırır. Başlarda Tai Chi üzerinde yoğunlaşırken babası kızındaki potansiyeli fark eder ve farklı stillerde eğitir. Gün sonunda kendi stilini oluşturan Chun-Li, ilerleyen zamanlarda genç yaşına rağmen bir dedektif haline gelir ve İnterpolde çalışacak kadar deneyimli biri olur.

Son derece disiplinli, cesur ve çoğu zaman aklın sesi olan Chun-Li, hayatını masumları korumaya adamış onurlu bir kanun görevlisidir. Adalete olan bağlılığı sebebiyle, genel anlamda asker ve polis gibi mesleklerle arkadaşlık kurar. Tam tersi olarak Shadaloo gibi uluslararası bir suç örgütüne karşı da asla merhamet göstermez.

Street Fighter Alpha olaylarında Chun-Li, babasını yakın zamanda kaybeden bir İnterpol çalışanı olarak karşımıza çıkar. Babasının yakın dostu Gen'den aldığı bir ipucu doğrultusunda kendisini Shadaloo örgütü ve örgütün lideri M.Bison ile mücadele ederken bulur. Karakterin burdan sonraki motivasyonu da intikam almak ve suç örgütleriyle kanunlar çerçevesinde savaşmak üzerinedir. Bu onurlu yolculuğunda Charlie ve Guile gibi isimlerle zaman-zaman birlikte çalışırken, Ryu gibi saygı duyduğu dövüşçüler de olmuştur.

Son olarak Chun-Li nin ilk olarak Marvel vs Capcom oyununda karşımıza çıkan, M.Bison tarafından bir nevi mekanik hale getirililmiş Shadow Lady isminde farklı bir varyasyonu olduğunu da hatırlatalım.

Street Fighter Filminde Chun-Li

1994 yılında beyaz perdeye sunulan Street Fighter filminde Chun-Li karakterine Çinli oyuncu ve seslendirme sanatçısı olan Ming-Na-Wen hayat vermiştir. İsim olarak yazının başlarında da söylediğim gibi Chun-Li Xiang olarak karşımıza çıkar.  Öte yandan karakterin bir interpol ajanı olmasından ziyade bir haber muhabiri olduğunu görürüz. Fakat mesleğin değişmesi dışında oyunlardaki hikaye örgüsü ile benzerlikleri de yok değildir. Örneğin, babasının intikamı arzulayan biri olması gibi.

Chun-Li'nin başka bir uyarlama olarak, The Legend of Chun-Li adlı bir sinema filmi daha vardır. Buradaki Chun-Li karakterine ise Kristin Kreuk hayat vermiştir diyelim ve bu yazımızı da burada bitirelim.

Erkeklerin hüküm sürdüğü bir dünyada bizlere kadının gücünü gösteren Chun-Li nin öyküsü kısaca böyle sevgili arkadaşlar. Daha fazla Street Fighter ile ilgili içerikler görmek isterseniz aşağıdaki bağlantılara tıklayabilir, ayrıca bu yazıyı video olarak izlemek isterseniz yine aşağıda bağlantıya bir göz gezdirebilirsiniz.

Hoşçakalın.

Kaynaklar;
//streetfighter.fandom.com/wiki/Chun-Li
//streetfighter.fandom.com/wiki/Shadow_Lady

YORUMLAR
GwynBleidd
19 Eylül 2022 21:47

Dosya konularına toplu ulaşabileceğimiz bir sekme olsaydı harika olurdu.

Decypher
GwynBleidd
26 Eylül 2022 17:18

Hmmm mantıklı. Aslında seri yazılara toplu halde ulaşmak mümkün ama tüm dosyaların bir arada olduğu bir sayfa da hiç fena olmaz.


Parolamı Unuttum