Street Fighter - E. Honda Kimdir?

Şampiyon Sumo Güreşçisi!

Street Fighter serisinde Japonya’nın medar-ı iftiharlarından birisi olan Honda, başlarda dövüş stili ile aynı olan ismi taşımaktaydı. Yani bizim yıllar yılı Honda olarak bildiğimiz bu iri cüsseli adamın adı Sumo idi. Geliştirici ekip, karakterin Japonya’da popüler olmasını ve Japonya’da olduğu kadar diğer ülkelerde de dikkat çekici olmasını istedi. Bu sebeple tasarlanan Sumo adlı karakter sonradan Honda’ya evrildi.

Kaynaklar Honda isminin; ‘Ortalama gücün üzerinde ancak ortalama hızın aşağısında’ anlamına geldiğini söylerken yüzüne yapılan kabuki makyajı ve benzeri gibi birkaç değişiklikle de bugünkü halini aldı. Eri Nakamura ve Akira Yasuda’nın imzasını taşıyan Honda karakteri, Ryu ve Akuma gibi isimlerle aynı ülkenin bir dövüşçüsü olarak ilk kez Street Fighter 2 oyunuyla biz oyun severlerin karşısına çıktı.  

1991 senesinde piyasaya sürülen efsane oyunda Honda, sahibi olduğu hamamın içerisinde (evet, aynı zamanda Honda’nın bir hamamı var) bir sumo güreşçisi olarak her zaman yalın ayak dövüştü. Serinin diğer karakterleri Zangief ve Sagat gibi uzun dövüşçüler kadar olmasa da Honda da uzun bir dövüşçüydü. Yaklaşık 1.90 olan boya sahip olan Honda sürekli kambur pozisyonda durduğu için akıllarda kısa bir karakter olarak yer etti. Ancak Honda karakteri uzun olduğu kadar da sıradan bir sumo güreşçisine göre oldukça da kaslıydı. Kaynak olarak Street Fighter 4'deki baklava dilimlerine bakabilirsiniz.

Honda’nın görünüşü ile ilgili bir diğer dikkat çekici özelliği ise altına giydiği peştemal vari şeydir. Bildiğimiz kadarıyla Sumo güreşi yapan sporcuların giydiği şeyin adı mawashi. Honda ise söylediğim üzere peştemal benzeri bir şey giyer. Hatta bazı kaynaklar bizzat Kimono giydiğini, dövüşürken üstü çıplak kalacak şekilde katladığını da ekler.

Street Fighter 2'de Honda ve Yükselen Güneş

Son olarak Honda’yı ilk kez gördüğümüz hamam ile ilgili bir ekleme daha yapalım.

Orjinal Street Fighter 2 oyununda Honda ile dövüşürken arka plandaki yükselen güneş sembolünü görmüşsünüzdür.

Bu sembol dövüş esnasında sönük renkli ve hareketsizken, kazanılan raund sonunda renkli ve hareketli bir hale gelir.

Peki 1991 senesinde çıkarılan bir oyunda niçin böylesine bir detay var? Sübliminal mesaj mı bilmiyorum ama bunun bir çeşit Japonya’nın askeri ve siyasi propagandası olduğu hakkında bazı görüşler var.

Hatta Nintendo Switch için yeniden port edilen Ultra Street Fighter 2 ve 2016 yılında piyasaya sürülen Street Fighter 5 oyunlarının hamam sahnelerindeki yükselen güneş sembolünün tamamen kaldırıldığını görebilirsiniz.

Capcom bu konu ile ilgili pek bir açıklama yapmasa da bunun hayranlar tarafından fark edildiğini de ekleyelim.

Honda'nın Hikayesi

Görünüm itibariyle her ne kadar sert ve ketum olduğu gibi bir düşünce olsa da Honda aslında kötü bir karakter değildir. İyi insanları sıcak ve samimi bir şekilde karşılayan onurlu biridir.  En büyük hayali, henüz küçük bir çocukken başladığı eğitimle beraber tüm zamanların en büyük sumo güreşçisi olmaktır. Kutsal olarak gördüğü Sumo sanatını tüm dünyaya gösterebilmektir.

Honda, önceki Street Fighter yazısında da bahsettiğim Türk güreşçi Hakan karakterinin yakın dostudur. İki karakterin dövüş tarzları kendilerini rakip gibi gösterse de, birbirleri ile iyi ilişkiler kurmayı başarmış, arkadaşlıklarına herhangi gölge düşürmemiştir. Ayrıca Hakan Street Fighter serisinde Honda’nın E.Honda olarak bilinen adını da açığa çıkaran karakterdir. 5. oyunda karşılaştığı eski dostuna Mr. Honda ve Edmond olarak seslenir. Özetle Sumo güreşinin adeta dünya genelindeki aynası olan bu iri kıyım abimizin adı Edmond Honda’dır!

Street Fighter Filminde Honda

1994 senesinde beyaz perdeye uyarlanan Street Fighter filminde Honda karakterini Amerikalı aktör Peter Tuiasosopo canlandırmıştır.

Tıpkı oyunla herhangi bir alakası olmayan diğer karakterlerde olduğu gibi, filmdeki Honda’nın da oyundaki hali ile pek bir ilgisi yoktur. Filme göre Honda, Chun-li’nin yakın arkadaşı ve haber ekibinde çalışan biri olarak tasvir edilir.

Hatta orijinalde halis mulis saf Japon olan Honda, yine filme göre Japon Amerikan karışımı bir melezdir.

Final

Velhasıl kelam, sumo denildi mi akla gelen ilk isim, aynı zamanda hamam sahibi, sert, tombik ama bir o kadar da kaslı olan Edmond Honda, birçoğunun favori karakteri olarak serideki yoluna hızla devam ediyor. Benim favori karakterim ise Muaythai imparatoru olarak isimlendirilen Sagat! Sizlerd e en sevdiğiniz karakteri ya da bir sonraki Street Fighter karakterinin kim olmasını isterseniz yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kendinize iyi bakın, sağlıkla kalın.

Bu yazıyı video olarak izlemek isterseniz o da hemen aşağıda sizi bekliyor:

Kaynaklar;
//streetfighter.fandom.com/wiki/E._Honda
//en.wikipedia.org/wiki/E._Honda
//www.eventhubs.com/news/2021/feb/19/capcom-removes-offensive-background-sf2/
//www.dunyabulteni.net/asya/nazilerin-gamali-haci-neyse-japonlarin-yukselen-gunes-bayragi-da-o-h448757.html

YORUMLAR
Parolamı Unuttum