Switch Emülatörü Ryujinx'e De Veda Ettik

Yuzu'dan sonra diğer büyük kayıp

Nintendo bu yılın başlarında ünlü Switch emülatörü Yuzu'nun peşine düşmüş ve dava tehdidiyle Yuzu'nun tüm geliştirilmesinin durdurulmasını ve yazılımın kaldırılmsını sağlamıştı. Her ne kadar Yuzu'nun kaynak kodlarını kullanan birkaç emülatör daha çıksa da bunlar Yuzu'nun yerini tutabilecek ölçüde olamadı.

Geriye yine Yuzu kadar kuvvetli tek bir emülatör kalmıştı, Ryujinx. Nintendo dün akşam Ryujinx'in de işini bitirdi, ama bu sefer tehditle değil.

Ryujinx açık kaynaklı bir projeydi ama yaratıcısı gdkchan Patreon üzerinden geliştirme için fon topluyor ve yazılımı böyle finanse ediyordu. Dün erken saatlerde Ryujinx'in Github sayfası çevrimdışı oldu, Discord sunucusunda ise bunun bir hatadan kaynaklandığı konuşuluyordu. Geliştirici ekipten bazı isimler "ortada bir DMCA yok, sorunun ne olduğunu araştırıyoruz" deseler de gerçek sonradan ortaya çıktı: Nintendo, gdkchan'ı satın almıştı.

Projenin eş geliştiricilerinden riperiperi "Dün Nintendo gdkchan ile irtibata geçerek projeyi sonlandırması, organizasyonun ve kontrolünde bulunan ögelerin internetten kaldırması için bir anlaşma teklif etmiş. Bizler anlaşmayı kabul edip etmeyeceğine dair onay beklerken organizasyonu siliverdi, yani sonucun ne olduğunu artık biliyoruz. Sizi panik veya spekülasyonla baş başa bırakmak yerine kapanış için bu kısa mesajı yazmaya karar verdim" dedi.

Ryujinx'in son versiyonu Legend of Zelda: Echoes of Wisdom da dahil olmak üzere çoğu güncel Switch oyununu sorunsuzca çalıştırabiliyordu. Proje açık kaynaklı olduğu için birileri illa ki yeni bir fork açacaktır ama gerek Yuzu gerek Ryujinx gerçekten de son derece yetenekli geliştiricilere sahipti ve bu son gelişmeler bu isimlerin de soğumasına neden oldu; dolayısıyla başka isimle ortaya çıkacak versiyonların aynı gelişimi gösterebileceğini düşünmüyorum kendi adıma.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum