Tarihi Değiştiren Emir: Order 66!

Execute Order 66

Star Wars evreni sadece filmler ve dizilerden oluşan bir evren değildi, oldukça büyük bir genişletilmiş evrene sahipti. Geçmiş zaman şeklinde konuşuyorum çünkü Disney tüm bu genişletilmiş evren kısmını "Legends" adı verilen bir kısım olarak ayırdı ve canon olmaktan çıkardı. Tabii bu kısımlar olmasa bile Star Wars evreni hala çok büyük ve çok fazla olay yaşanmış şekilde karşımızda duruyor. 

Star Wars hayranlarının büyük çoğunlukla sevdiği Clone Wars dönemi ise Star Wars tarihindeki en büyük savaşlardan birisini anlatıyordu. İşte bu savaşın sonunda bir emir, bir cümle tüm evrenin kaderini değiştirdi. Şansöyle Palpatine'in ya da Sith adıyla Darth Sidious'un söylediği "Execute Order 66." cümlesiyle birlikte tüm Star Wars evreninde devasa bir Jedi kıyımı başladı. Peki bu Order 66 neydi? 

Ne Yaptın Dyas Usta?!

Order 66'in ne olduğunu anlatmadan önce kısaca bir Sifo-Dyas'tan bahsetmek gerek diye düşünüyorum. Zira bu olayların yaşanmasındaki başlangıç noktası ona ait. Bir Jedi Ustası olan Sifo, geleceği görebilmek gibi bir yeteneğe sahipti. Büyük bir savaşın yaklaştığının farkında olan Dyas Usta, Kamino gezegenine gidip bir Klon ordusu sipariş etti. Böylelikle yaklaşan savaşta Jediların eli güçlenecek ve belki de savaş önlenebilecekti. Ancak tabii ki işler Sifo-Dyas'ın ön gördüğü gibi gitmedi. Yani aslında ön gördüğü savaş gerçekleşti ancak hayalini kurduğu Klon ordusu, istediğini yapmadı. 

Klon ordusu bir süre Jediların yanında ayrılıkçılara karşı savaşsa da, Jediların bilmediği bir şey vardı. Palpatine'in uzun zamandır planladığı bir durum olan Order 66 için tüm Klon ordusu üyelerine yerleştirilen kontrol çiplerine böyle bir emir eklenmişti. Klon Protokolü 66 olarak da bilinen bu emir sonrasında, o sırada ayrılıkçılara karşı savaşta olan neredeyse tüm Jedi ustaları Klonlar tarafından avlanmaya başladı. Ortada kendisine karşı gelebilecek bir Jedi tehditi kalmayınca da Şansöyle Palpatine, İmparator olarak karşımıza çıktı ve Star Wars tarihinin en karanlık dönemlerinden birisi başlamış oldu. 

"Demek Özgürlük Böyle Ölüyormuş"

Prequel üçlemesi büyük eleştirilere maruz kalsa da, Star Wars'ın özellikle politik yapısıyla ilgili muhteşem bir bilgi kaynağıydı. Tamam Jar-Jar Binks gibi gereksiz detaylar vardı ama sadece Anakin Skywalker'ın Darth Vader'a dönüşmesi değil, tüm galaksinin nasıl karanlığa hakim olduğunu ve bunun politika yoluyla da nasıl rayına sokulduğunu bu üçleme sayesinde öğrenmiş olduk. 

Padme'nin söylediği "Demek özgürlük böyle ölüyormuş" cümlesi en az Obi Wan ile Anakin Skywalker'ın efsanevi düellosu kadar önemli. İşte tüm bu özgürlüğün ölmesi, galaksideki Jediların avlanması ve karanlık tarafın yükselmesi bir cümleye bakıyordu, "Execute Order 66." 

Şimdi sırada yeni bir Star Wars oyunu var. Jedi: Fallen Order tam olarak bu dönemde geçiyor. Ustası öldürülmüş genç bir Padawan'ın hem hayatta kalma, hem de etrafındaki dünyanın yeni düzenine baş kaldırma dönemine tanıklık edeceğiz. Koskocaman bir tarihin en kritik dönemlerinden birisinde geçtiği için bile bu oyundan beklentiler çok yüksek, şu ana kadar izlediğimiz fragmanlar ve oynanış videoları da bu beklentilerin boşa çıkmayacağını işaret ediyor gibi. Cal Kestis ve yoldaşı BD-1 ile birlikte kararmaya başlayan bir dünyaya yolculuğa çıkacağız. 
 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum