Tchia’nın Seslendirmeleri, Yeni Kaledonya Sakinleri Tarafından Yapılmış

Drehu dili kulağımıza nasıl gelecek bakalım

Tchia, tanıtımını gayet tatlı bulduğum, hoş bir oyun olacağını düşündüğüm bağımsız yapımlardan. Bizleri tropikal bir maceraya davet eden oyun, Güney Pasifik’te yer alan Yeni Kaledonya’dan esinleniyor. Bunda tabii ki firmanın kurucu ortaklarından Phil Crifo’nun Yeni Kaledonya’dan olmasının da büyük etkisi var.

Oyunu geliştiren stüdyo olan Awaceb’in kurucuları Phil Crifo ve Thierry Boura; Tchia’ya kendilerinden bir dokunuş katmışlar. Play Magazine ile bir röportaj gerçekleştiren Crifo; kendisinin anavatanı olan Yeni Kaledonya’nın oyun üzerinde nasıl etkileri olduğundan da bahsetmiş. Oyuncuları oyuna çekebilmenin temel yollarından birisi olarak oyunda ülkenin yerel dilinin ve müziğinin kullanılması ön plana çıkıyor.

Oyundaki karakterler, ada sakinleri tarafından seslendirilmiş ve karakterler yerel dilde (Drehu) konuşuyorlarmış. Drehu, adanın en çok konuşulan diliymiş. “Yeni Kaledonya, Fransa’nın kolonilerinden birisi. Fakat bu, ülkenin milli dilinin Fransızca olduğu anlamına gelmiyor. Her ne kadar Fransızca resmi dil olarak varlığını sürdürse de adaya rengini ve canlılığını Kanak dilleri verir. Drehu Avusturya-Asya köklerinden türeyen ve sadece on iki bin kişi tarafından konuşulmakta olan bir Kanak dili” deniliyor açıklamada.

Bu kadar az kişi tarafından konuşulan bir dil kullanılınca, haliyle seslendirme sanatçısı bulmak da zorlu bir uğraş haline geliyor. Yapımcı ekip bu sıkıntıyı, seslendirmeleri yerel halka yaptırarak aşmış.

Crifo'ya göre; "dil, oyun için çok benzersiz bir ortam yaratıyor ve karakterlere gerçekten hayat veriyor." Oyuna ayrı bir hava katacağına şüphe yok. Seslendirmeleriyle, müzikleriyle, doğasıyla bizlere Yeni Kaledonya'yı yaşatmaya niyetlenmişler belli ki. Bu konuda ne kadar başarılı olduklarını görebilmek için bir süre daha beklememiz gerekecek. Tchia için henüz net bir çıkış tarihi paylaşılmadı ama bu yıl içerisinde oyun severlerle buluşması bekleniyor. Takipteyiz.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum