Total War: Rome 2'deki Kadın Generaller Oyuncuları İsyan Ettirdi

Kuyuya atılan bir ufak taş

Total War: Rome 2 yeni bir oyun değil elbette, resmen 5 senelik bir oyundan bahsediyoruz. Geçtiğimiz günlere kadar oyunun Steam'deki not ortalaması "Çoğunlukla Olumlu" şeklindeydi ama ne olduysa geçen hafta oldu. Bir anda oyuna yüzlerce olumsuz inceleme yağmaya başladı, oyunun Son İncelemeler not ortalaması bir anda "Son Derece Olumsuz"a iniverdi.

Bu inceleme bombardımanının sebebi oyuna yeni gelen ücretsiz Ancestral güncellemesinin generaller üzerindeki etkisi, daha doğrusu bu konudaki bir iddia. Bu iddida da Erick ismindeki bir Steam kullanıcısının paylaştığı bir resimden kaynaklanmış, bu resimde sekiz general seçeneğinden beşinin kadın olduğu görülüyor, bu da haliyle oyuncuların 'oyunun tarihi gerçekçiliğini' sorgulamasıyla sonuçlanmış. Bunun için mod bile geliştirilmiş, Patriarchy Mod sayesinde kadın generallerin sayısını azaltabiliyorsunuz ama bu bile oyuncuların isyanını dindiremedi elbette.

Durumu kızıştıran bir diğer şey ise Creative Assembly'nin tepkilere vermiş olduğu cevap. Bir geliştiricinin tartışma başlığını kilitleyip "daha önce de söylediğimiz gibi Total War oyunları tarihi gerçekçiliğe değil tarihi otantikliğe önem veren oyunlar. Eğer kadın birimler hoşunuza gitmiyorsa oyunu modlayabilir veya oynamayı bırakabilirsiniz" diye cevap vermesi oyuncuların hiç de hoşuna gitmedi.

İşin komik kısmı ise "generallerin çoğu kadın" iddiasının aslında tam olarak gerçeği yansıtmıyor olması, tek bir ekran görüntüsü üzerinden herkesin birbirini gaza getirmesi olayı bu noktalara taşımış aslında. Bu konuda yayınlanan bir video generallerin kadın olma olasılığının %10 ile 15 arasında olduğunu (Kush fraksiyonu hariç, onlarda %50) gösteriyor. Sonuçta düşük ihtimalle de olsa oyunu oynayan onbinlerce kişiden elbet bazılarında 8 generalden 5'inin kadın olma durumu da yaşanıyor ama bu genele vurulabilecek bir şey değil.

Ama dediğim gibi işlerin bu noktaya gelmesinde Creative Assembly'nin kötü PR'nın büyük suçu var. "Oyunu almazsanız almayın" tavrı tepkiler üzerinde kartopu etkisi yapmışa benziyor.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum