Türk Oyun Sektörü Başarıdan Başarıya Koşuyor

Ülkemizdeki oyun geliştirme sektörü, önemli ekonomik başarılara imza atıyor

Türk oyun geliştirme sektörünün özellikle de son zamanlarda son derece önemli başarılara imza attığı hepimizin malumu. Türkiye'deki ilk unicorn da (bir firmanın 1 milyar doların üzerinde değerleme alması) oyun sektöründen çıkınca haliyle şu sıralar gözler bu sektöre çevrilmiş durumda. Gerçekten de bugüne kadar Türkiye'den herhangi bir unicorn girişim çıkmamıştı, ancak İstanbul merkezli mobil oyun firması Peak Games'in 1.8 milyar dolara ABD'li oyun devi Zynga'ya satılmasıyla ülkemiz için de bir ilk gerçekleşmiş oldu.

Anadolu Ajansı'nın bu konudaki haberinde de Türk oyun sektörünün, devlet desteğinden de aldığı güçle dünyada ilgi gören oyunlara ve ekonomik başarılara imza attığı belirtilmiş ve şu detaylara yer verilmiş:

Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) verilerine göre, sektörün 2015'te 400 milyon dolar olan ihracat rakamı 2016'da 500 milyon dolara, 2017'de 700 milyon dolara, 2018'de 1 milyar 50 milyon dolara ulaştı ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sektörün ihracat rakamının 1,5 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Yenilikçi fikirlerin kolayca uygulanabildiği, lojistik maliyetinin neredeyse hiç olmadığı ve yüksek katma değere sahip bu sektör, "bir devlet politikası" yaklaşımıyla destekleniyor. Bu desteklerle art arda ihracat rekorlarına koşan sektörün küresel oyun pazarından daha fazla pay alabilmesi ve ihracat rakamının 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Türk oyun geliştirme sektörünün cirosunun yüzde 90'ından fazlasının ihracattan elde edilmesi nedeniyle en çok temas kurulan bakanlıklardan birini Ticaret Bakanlığı oluşturuyor. Özellikle Döviz Kazandırıcı Hizmet İhracatını Destekleme Tebliği, reklam, dijital pazarlara giriş, yazılım, istihdam başlıklarında sunulan destekler, oyun geliştiricilerinin güçlenmesine katkı veriyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da uzun süredir oyun geliştirme sektörüne destek sağlıyor. TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı ile KOSGEB destekleri, sektörün gelişiminde kullanılıyor.

Bakanlık, bağlı ve ilgili kuruluşlarla oyun sektöründeki start-up'lara yönelik son 10 yılda 426,7 milyon lira destekte bulundu. Bu kapsamda, Ar-Ge desteği olarak 92 start-up'a 292 milyon lira vergi ve SGK desteği sağlanırken, TÜBİTAK kanalıyla 77 start-up'a 76 milyon lira, 8 üniversiteye 3,5 milyon lira katkı verildi.

Ülkemizdeki oyun sektörünün gün geçtikçe daha da büyüyerek, daha da büyük başarılara imza atmasını diliyoruz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum