VR Alanında İlk Guinnes Rekoru Kırıldı!

Kafada gözlük varken uyumak sayılıyor mu sayılmıyor mu şimdi?

 Zamanında ilk VR101 yazımızı yazarken, Tolkien ve kaçış edebiyatı meselesine laf arasında dokundurmuştum. Sebep tabii bir yerde, zaman zaman sanal hayat ile eş anlamlı hale gelen oyunlar yüzünden oyuncu kültüründe oyunlar sayesinde farklı hayatlar yaşamaya atıfta bulunan şaka ve deyimlere sık sık rastlayabiliyor olmamızdı. Bu durumu en tepe noktasına çıkaracak olan şey o yüzden VR teknolojisinin oyun ve eğlence anlamındaki kullanımlarıydı. Öte yandan cihazların insanları hasta edebildiği gerçeği de vardı işin içinde.

Yine günlük yaşama bir alternatif olabilecek kadar kapsamı ve potansiyeli olan bir teknoloji çıkar da, Guinnessd Rekorlar kitabında birkaç girdi yaratmaz mı kendine? Tabii ki yaratır; an itibariyle, VR alanındaki ilk rekor kırılmış vaziyette! Super Deluxe adlı Youtube kanalının gediklilerinde Derek Westerman, 7 Nisan itibariyle HTC Vive’ı kafasından çıkarmadan Tilt Brush’da 25 saat geçirerek sanal gerçeklikte aralıksız en uzun zaman geçiren insan ünvanını elde etti. 25 saat çok uzun bir süre değil gibi görünebilir ama bu konuda sınırlarımızı hiç test etmediğimiz ve sanal gerçekliğin insanı duyarlılık seviyesine göre yavaş yada hızlı hasta edebildiği düşünüldüğünde, güzel bir rekor kırıldığını itiraf etme gerekliliği doğuyor. Peki, neden böyle bir şey yapma çabasına girilmiş? Westerman anlatsın;

“Pek çok insan, özellikle de oyuncular, sanal gerçeklikte çok fazla zaman geçirdi, sanal gerçekliğe meraklı iklim koşullarında resmi bir Guinness rekoru bulundurmak önemli gözüktü gözümüze. Bu sayede yükseltecek resmi bir çıtamız oldu. Zaman geçtikçe, gittikçe daha fazla insan sanal gerçeklikte zaman geçirir hale gelecek, bir yerde içinde yaşamaya başlayacak. Ben de bu sürecin başlangıcının bir parçası olmak istedim.”

Bunun yanında, 25 saatlik bir seans sonunda sanal gerçekliğin bir insana kesin ve ciddi yan etkileri olmayabileceğini de öğrenmiş olmak güzel. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum