Xbox Series X’in Özellikleri Yüz Güldürüyor

Özellikle Smart Delivery!

Gelecek nesil konsollarla bu yıl sonunda buluşmaya hazırlanıyoruz. Xbox Series X mi döver PlayStation 5 mi tartışmalarının başlamasına biraz daha var tabii, en azından konsolların özellikleri netleştirilip de kıyaslama imkânı doğana kadar.

PlayStation 5 ile ilgili detaylı açıklamalar ne zaman gelir, şu an belirsiz. Ama Microsoft, gelecek nesil konsolunda ne gibi özellikler sunulacağına ilişkin yeni bilgiler paylaştı. Açıkçası bazı özellikler oldukça dikkat çekici.

Paylaşılan başlıca özelliklerden bir kısmını şöyle aktarmış olalım:

Gelecek Nesle Özel İşlemci: AMD’nin en yeni Zen 2 ve RDNA 2 mimarilerini temel alan ve konsola özel olarak geliştirilen işlemci, Xbox One’ın işlemci gücünün dört katı kadar bir güç sunacak. 12 TFLOPS gibi bir GPU (Grafik işlemci) performansından bahsediliyor ki bu değer Xbox One X’in iki, orijinal Xbox One’ın sekiz katına tekabül ediyor.

Donanım Tabanlı Işın İzleme (Raytracing) Teknolojisi: DirectX Raytracing yeni nesil konsolların temel özelliklerinden birisi olarak karşımıza çıkacak. Ama bunun donanım destekli mi yoksa yazılım marifetiyle mi sunulacağı merak ediliyordu. Xbox bu konuyu da net bir şekilde açıklamış durumda, konsolun donanımı raytracing özelliğine sahip olacak.

SSD: Yeni neslin beklenen özelliklerinden birisi de SSD kullanılmasıydı nitekim öyle de olacak. Bu sayede daha geniş dünyalar sunulabilecek, yükleme süreleri gerçekten de hızlanacak.

Hızlı Devam Etme (Quick Resume): Yeni bir özellik olarak sunulan Quick Resume ile birden çok oyunu askı durumunda bekletip, istediğimizde neredeyse anında başlatabilecek, kaldığımız yerden devam ettirebileceğiz.

HDMI 2.1: Xbox, HDMI ve TV üreticileri ile iş birliğine giderek, “Otomatik Düşük Gecikme Modu (Auto Low Latency Mode - ALLM)” ve “Değişken Yenileme Oranı (Variable Refresh Rate - VRR)” gibi teknolojilerle oyuncu tecrübesini iyileştirmeye yönelik adımlar atmış. ALLM ile konsolunuz bağlandığı görüntü birimini en düşük gecikme moduna alacak. VRR ise, görüntü yenileme oranını oyunun kare oranı (frame rate) ile eşitleyip görüntüyü iyileştirecek.

120 FPS Desteği: Xbox Series X, 120 fps desteği ile gelecek.

Dört Nesilde Oyun Deneyimi: Geriye uyumluluk konusunda verdikleri sözün arkasında duruyor Microsoft cephesi. Xbox ve Xbox 360 oyunlarını daha iyi grafiklerle oynamak mümkün olurken, Xbox Game Pass’te yer alan oyunlar da dahil olmak üzere, daha istikrarlı fps değerleri, daha hızlı yükleme süreleri, daha yüksek çözünürlükle sunulacak.

Akıllı Dağıtım (Smart Delivery): En dikkat çekici özelliklerden birisine geldi sıra. Bir oyunu satın aldığınızda ister Xbox One ister Xbox Series X’te oynayabileceksiniz, aynı oyuna iki defa para vermek gerekmeyecek. Bu özelliğin Xbox Game Studios oyunlarının tamamında sunulacağı belirtilmiş. Geliştiricilerin ve dağıtımcıların da kullanıma sunulacağı, Xbox One’da çıkıp daha sonra Xbox Series X’e gelecek oyunlar için bu teknolojinin kullanılabileceği de eklenmiş. Nitekim Cyberpunk 2077 Twitter hesabından bununla ilgili bir paylaşım yapıldı; buna göre Xbox One için oyunu satın alanlar, Xbox Series X güncellemesine de ücretsiz olarak sahip olabilecekler.

Microsoft, Xbox Series X ile rekabette yepyeni bir sayfa açacak gibi görünüyor. Sony cephesinden nasıl bir hamle gelecek bakalım.

YORUMLAR
sSnake
25 Şubat 2020 10:35

Akıllı dağıtım olayı Microsoft daha bu duyuruyu yapmadan önce Tim Sweeney'nin Dice konuşmasında oyun endüstrisi geleceği ile ilgili düşüncelerini paylaşırken üzerinde durduğu bir konuydu. Bu konuda savaş verecek taraflar şimdiden belli olmaya başlıyor. Öyle görünüyor ki Microsoft ve Epic tarafında perde arkasında piyasaya dair ciddi bir ortak vizyon geliştirilmiş.

Parolamı Unuttum