Yeni Bir Araştırmaya Göre Tek Kişilik Oyunlar Daha Çok Tercih Ediliyor

Hikâyeli oyunlar ölmüyormuş demek ki…

Oyun dünyasında yıllardır bitmeyen tartışmalar vardır. PC oyunculuğu ölüyor mu? Konsol oyunculuğu bitiyor mu? Strateji oyunlarını gömdük mü? vs. vs.

Bunlardan birisi de tek kişilik senaryolu oyunların sonunun gelip gelmediği, çok oyunculu yapımların piyasayı ele geçirip geçirmeyeceği konusu olsa gerek. Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre tek kişilik oyunlar halen ölmemiş.

MIDiA Research tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, oyuncuların %53’ü tek kişilik oyunları tercih ediyorlarmış. Araştırmada, 25 yaş ve üzerindeki oyuncuların tek kişilik oyunları, gençlerinse çok oyunculu yapımları tercih etme oranlarının daha yüksek olduğu gibi bir sonuca varılmış.

Araştırma ekibi, 6 farklı yaş grubu için ayrı ayrı ölçümler yapmış ve 4 farklı kategorideki oyunların tercih edilme oranlarını tespit etmeye çalışmış. Ortaya da böyle bir tablo çıkmış.

Araştırmacılar, hem oyuncular hem de oyun stüdyolarıyla ilgili bazı tespitlerde bulunuyorlar. Oyuncuların yaşları ilerledikçe çevrimiçi oyunlara ayırabilecekleri zamanın azaldığına, co-op oyunlar için de arkadaş gruplarını bir araya getirmenin zorlaştığına, buna karşın kısıtlı zamanlarını tek kişilik oyunlara ayırmalarının daha kolay olduğuna işaret ediliyor.

Daha önce tek kişilik oyunlar yapan bazı stüdyoların dahi canlı servis oyun geliştirme furyasına kendilerini kaptırdıklarının fakat bekledikleri sonucu alamadıklarının da altı çizilmiş. Normalde tek kişilik senaryo modu bulunan oyunları bile bir şekilde servis oyununa çevirme girişimleri, firmalara pahalıya patlamış gibi görünmekte. Raporda bunun örneklerine de yer verilmiş.

Her ne kadar başlangıçta önemli bir oyuncu havuzu ve dolayısıyla ciddi bir gelir potansiyeli gibi yorumlansa da canlı servis oyunlardaki grupların “adanmış oyuncular” olması aslında bu alandaki stüdyoların başarılı olabilmelerinin önündeki en büyük engellerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu gruptaki oyuncuları halihazırda oynamakta oldukları, ciddi emek ve zaman harcadıkları bir oyundan yeni bir oyuna çekmek oldukça zor görünüyor. Fakat bu gruptaki oyuncular arada açıp tek kişilik bir oyun oynayabiliyorlar. Dolayısıyla bu havuz beklendiğinin aksine live-service / GAAS grubundaki oyunları değil de yine tek kişilik oyunlar pazarını besliyor.

Sonuç olarak, tek kişilik oyunlar halen varlıklarını sürdürüyorlar ve önümüzdeki dönemde de sürdürmemeleri için pek bir neden yok gibi. Siz ne dersiniz sevgili Oyungezerler, takriben ne zaman öldürürüz bu oyunları?

YORUMLAR
Atlas Estrella
8 Ekim 2024 14:45

Sinema öldü, Tanrı öldü, tek kişilik oyunlar öldü, strateji öldü, bilmem ne öldü... Bu öldü ölecek laflarını bir kenara bırakıp yaşamaya odaklanalım arkadaşlar.

Mert
8 Ekim 2024 13:27

Ben ölene kadar devam etsin de sonrasını bilemem :P

Parolamı Unuttum