Yeşilay'a Göre Esporlar Teknoloji Bağımlılığını Tetikliyormuş

Sonra da gelsin kumar bağımlılığı

Yeşilay'ın dün akşam resmi Twitter hesabından yaptığı kurumsal paylaşım hepimizi şaşırttı. Yeşilay, esporun teknoloji bağımlılığını tetiklediğini, kumar bağımlılığına giden bir yol olduğunu söyleyerek gençleri (ve ailelerini) espora karşı uyarmayı kendine görev edinmiş.

Yeşilay'ın konu hakkındaki düşüncesi iki tweet halinde paylaşılmış ve aynen şu sözler kullanılmış:

"Dijital oyunların spor olarak isimlendirilmesi zararlarının göz ardı edilmesine neden oluyor. Oysa bu oyunlar teknoloji bağımlılığını tetikliyor, kumar bağımlılığına giden yolu kolaylaştırıyor."

"Çok uzun saatler bilgisayar başında kalınması sonucu obezite ve kas iskelet sistem bozuklukları riskini artırıyor. Akademik başarısızlıklara sebep oluyor. Dijitali değil, yaşamayı hayatınızın merkezine alın. Teknoloji bağımlılığının karşısında durun."

Bu paylaşıma başta Türkiye'deki espor takımları ve oyuncuları, içerik üreticileri, oyun dünyasının tanınan isimleri ve oyuncular tepki gösterdi elbette ama Yeşilay'ın bu tek yanlı düşüncesinden geri adım atacağını sanmıyorum kendi adıma. Paylaştıkları görsel içinse yorum bile yapmak istemiyorum.

Türkiye E-Spor Federasyonu da bu paylaşıma karşı yayınladığı mesajda "Olimpiyatlara kabul edilme safhasına gelmiş, dünyanın her yerinde federasyonlaşmış ve spor olarak kabul edilmiş espor ile ilgili Yeşilay’ın yaptığı yorumlara katılmıyoruz. Arzu ederlerse esporun neden spor olduğunu anlatmak, kişisel gelişime ve gençlerimize katkıları hakkında bilgilendirmek ve bu sayede konuyla ilgili daha sağlıklı bir görüş kazanmalarına yardımcı olmak isteriz." dendi.

Tamam, oyun bağımlılığını konu alabilirsiniz, gençleri buna karşı uyarabilirsiniz. Ama sapla samanı karıştırıp bambaşka bir alan olan Esporu bu mesajın temeline oturtunca, aslında konuya ne kadar uzak olduğunuzu göstermiş oluyorsunuz. Hele bir de espor ile kumarı ilişkilendirmeye ne demeli bilmiyorum :) Sizlerin de bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum, acaba aranızda Yeşilay'la hemfikir olan var mıdır?

YORUMLAR
brutalis
9 Eylül 2020 18:32

futbol diye bir şey var

mescut
9 Eylül 2020 17:24

@sSnake Hocam her kelimesine katılıyorum, çok güzel özetlemişsin teşekkür ediyorum, çoğu çocuk arkadaşlarıyla bir araya gelip gezmek, aktiviteler katılmak, sporla geçirmek yerine oyun başında kalıyor, günlük birkaç saatlik oyuna kimsenin zaten bir şey diyebileceğini zannetmiyorum ama yıllardır televizyonun başında saatlerce izlemeyi eleşirdiğimiz gibi bu durumu da eleştirmeliyiz, daha geçen yıl loot box kumar mı muhabbeti dönüyordu ki zaten kumardan uzak bir durum değil bir verip 100 çıkmasını bekliyorduk loot box'tan, daha da önemlisi e-spor oyuncuların günlük antreman saatlerinin ne kadar yüksek ve zorlayıcı olduğundan dem vuran bir haber bile yayınlamıştı site, oyuncuyuz diye yanlışa yanlış dememek ikiyüzlülük olur, kimseye de uzun süreli oyun oynamayı önermiyorum, özellikle belli bir yaştan sonra, şunu ekleyeyim, iyi yanları var diyenler oluyor, olabilir ama yemek yemeyi çok fazla yaparsanız kilo alma ve obezitenin yolu açılıyor...

sSnake
9 Eylül 2020 14:14

Şöyle de bir şey var, ister e-spor federasyonu olsun ister e-spor camiasındaki isimler olsun elbet bu insanlar tepki verir çünkü bu sektör üzerinden para kazanıyorlar aksini demeleri beklenemez. Bunu Yeşilay'ın söylemine karşı antitez olarak sunmak pek mantıklı değil.

E-spor'a teşvik olan bir genç bir kaç saatle o e-spor'da şampiyon olanların seviyesine erişmiyor maalesef. Bir turnuva seviyesine gelebilmek için binlerce saatini bir oyuna gömmek ve konsantrasyonunu sürekli o oyuna kanalize etmek durumunda. Bu da bir gencin o binlerce saati birebir sosyalleşme, kitap okuma, dersine çalışma ya da fiziksel spor aktivitelerine harcamak yerine koltuğa çakılı kalması demek.

Kumar alışkanlığı konusunda da şöyle söylenebilir ki bir çok e-spor oyunu kutu açma üzerine dayalı sistemlere sahip. CSGO, FIFA, NBA2K ve nice popüler e-spor oyunları sürekli kesinlikten uzak olan içeriklere yatırım yapmayı teşvik eden oyunlar. Doğrudan kumar veya kumar alışkanlığına zemin oluşturması da değil, sürekli bir harcama alışkanlığı aşılanmakta. Bunun sakıncası da bu oyunların genel kitlesi gençler olduğu için ortaya böyle bir sorun çıkıyor.

Ghost AssassiN
9 Eylül 2020 13:31

Maalesef ki doğru!bore:.

[Eksiyi basabilirsiniz sıkıntı yok, en azından ''dokuz köy'' atasözü boşa söylenmemiş olur. :)]

Decypher
Ghost AssassiN
9 Eylül 2020 15:59

Karşıt görüşlere de tabii ki saygı duymak lazım :)


Parolamı Unuttum