Yıl Sonuna Doğru RAM ve SSD Fiyatları Düşebilir

Sevinç ve kursak ikilisi

Eskiden olsa herhangi bir donanımdaki fiyat düşüklüğü haberlerine ayrı sevinirdik ama artık bu tür haberlere bir kaşımız yukarıda yaklaştığımızın da farkındayım. Yine de ileride ne olacağı belli olmaz diyerekten haberimize geçelim sevgili Oyungezerler. Donanım pazarına dair son derece isabetli tahminler ve istihbarat bilgileri sunan TrendForce, bu yıl sonuna doğru RAM ve SSD fiyatlarında daha önce düşündüklerinden de büyük fiyat düşüşleri yaşanacağını öngördüklerini açıkladı.

Bu düşüşün sebebi ise aslında oldukça ilginç: Intel işlemcilerin var olan talebi karşılayamaması.

Intel normalde Whiskey Lake platformunu kullanarak CPU'ların seri üretimine bu yılın üçüncü çeyreğinde başlayacaktı, ancak yeterli sayıda üretimin yapılamaması dizüstü üreticilerini de zor duruma soktu ve üretilen dizüstü bilgisayar sayısında ciddi bir azalma meydana geldi.

Peki bu durum RAM ve SSD'leri nasıl etkileyecek dersiniz? TrendForce daha önce yılın son çeyreğinde RAM fiyatlarında yaklaşık olarak %2 civarında oranında düşüş beklediklerini açıklamıştı ama dizüstü bilgisayar üretiminin düşmesi yüzünden RAM stokları yığılmaya başladı. Arz talep dengesi bozulduğu için de RAM fiyatlarındaki düşüşün tahminlerin çok ötesinde olması bekleniyor. Aynı durum SSD'ler için de geçerli, beklenen miktarda dizüstü üretilememesi yüzünden yıl sonuna doğru SSD fiyatlarında da ciddi bir düşüş beklediklerini açıkladı TrendForce.

Elbette doların şimdiki durumuna baktığımızda bu düşüşün etkisini ne kadar hissedeceğimiz muamma. Bundan tam 3 ay önce dolar 4.55 liraydı, şu an ise 6.40 lira. Yani %40'lık bir artış söz konusu. Dolardaki artış, bu miktarda olmasa bile ürünlere de yansıdı ve yansımaya devam edecek. Dolayısıyla RAM ve SSD fiyatlarında yaşanacak düşüşe biz pek sevinemeyeceğiz gibi, ama ileride bir şekilde dolar makul seviyelere gerilerse o zaman işler değişebilir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum