Yılın (Şimdilik) En İyi 10 Indie Oyunu

Yılın ilk beş ayında çıkan indie oyunlardan kaçırmamanız gerekenleri listeledik

Biz Oyungezer olarak indie oyunları çok seviyoruz, elimizden geldiğince oynuyoruz, yeri geliyor inceliyor, yeri geliyor tanıtmaya çalışıyoruz. Elbette tüm oyunlara yetişmek mümkün değil ama yine de aralarında bazıları var ki gerçekten de ıskalamamak, en azından istek listesine atıp göz önünde tutmak gerekiyor

Henüz Mayıs ayında olduğumuzun farkındayım, ama Engin'le birlikte çok da geç olmadan bizce yılın şimdiye kadar çıkmış en iyi indie oyunlarından ufak bir derleme yapalım dedik. Zaten sayıları artınca seçim yapması da zor olmaya başlıyor :) Sıralamada "en kötüden en iyiye" diye bir şey göz etmedik, karışık olarak yazdık sevdiklerimizi. Aralarında mutlaka oynadıklarınız vardır; belki çok sevmişsinizdir, belki de size tam hitap etmemiştir. Olsun, yorumlarınızı paylaşırsanız mutlu oluruz. Belki bizim gözden kaçırdıklarımızı da siz yakalamışsınızdır, karşılıklı tavsiyeleşme gibi olur.

Oyunların isimlerine tıklayarak mağaza sayfalarını görebilirsiniz.


Touhou Luna Nights - Eser

Geliştirici: Team Ladybug
Yayıncı: AGM PLAYISM
Tür: Metroidvania
Fiyatı: 28 TL

Ömer'in iteklemesiyle oynadığım bir oyunu bu kadar beğeneceğim aklıma gelmezdi aslında, ama işte buradayız. Touhou Luna Nights, bir metroidvania diyebilirim ama alışık olduğumuzun dışında mekanikleriyle dikkat çeken bir yapım. Bu mekaniklerin başında da zaman üzerindeki hakimiyetimiz geliyor. İstediğimiz an zamanı durduruyor, istediğimiz an yavaşlatıyoruz. Zamanı durdurup düşmanların üzerinde yirmi tane bıçak bırakmak, sonra da zamanı normale döndürüp ölmelerini izlemek tuhaf biçimde keyifli. Üstelik boss savaşları da harika dizayn edilmiş. Piksel grafiklerinin de dört dörtlük olduğunu ekleyeyim.


Pikuniku - Engin

Geliştirici: Arnaud De Bock
Yayıncı: Devolver Digital
Tür: Bulmaca Macera
Fiyatı: 22 TL

Şimdi şu oyunun grafiklerine baktığınızda distopik bir hikaye anlattığına ihtimal verir misiniz? Peki oyunda bir robotla dans yarışması veya top yerine karpuz kullandığınız ve o topu kontrol etmek için kollarınız olmadığını düşünüldüğünde o garip bacaklarınızı kullandığınız bir basketbol (ya da oyundaki adıyla Baskick) maçı yaparken? Ama derin bir komployu çözmek konusunda önemli bir rol üstlenmek üzere olduğunuzu söyleyebilirim. Bu renkli canavar dünyasında absürt bir maceraya atılmak için pek çok gerekçeniz var, sizi temin ederim :)


Katana Zero - Eser

Geliştirici: Askiisoft
Yayıncı: Devolver Digital
Tür: Aksiyon/Platform
Fiyatı: 25 TL

Benim bu tür aksiyon-platform oyunlarına olan zaafım belli, bir de grafikleri bu kadar tatlı olduğunda dayanamıyorum. Aksiyon ağırlıklı bir oyun gibi görünüyor Katana Zero, ama hikayeyi de ikinci plana atmıyor. İşin içinde katana kılıcı var ve tüm aksiyon sizin ustalığınıza odaklanmış durumda. Öyle karşıma çıkan düşmanı 3-5 vuruşta keseyim, 2-3 darbe alıp kaçayım diye bir şey yok. Tek vuruşta adam öldürüyor, tek vuruşta ölüyorsunuz. O darbeyi yiyerek öldüğünüzde ise geriye sarıp tekrar deniyorsunuz. Çok stilize, çok eğlenceli bir düşünce bu. Çok zorlu anlarda bu oyunda da zamanı yavaşlatma yeteneğini kullanıp çok düşmanlı odaları kanlar içinde temizleyebiliyorsunuz.


Ape Out - Engin

Geliştirici: Gabe Cuzzillo, Bennett Foddy, Matt Boch
Yayıncı: Devolver Digital
Tür: Aksiyon
Fiyatı: 24 TL

Devolver Digital ilgi çekici bağımsız oyunlar konusunda herhalde ilk akla gelen firmalardan olsa gerek. Ape Out da bu konuda bir istisna olmadı. Bir gorilin kafesinden kaçışı ne kadar keyifli olabilirse o kadar keyifli bir oyun, belki biraz daha fazla :) Hem sade tarzı hem müzikleriyle damakta hoş bir tat bırakıyor. Eğer ilginizi çekiyor ve oyun hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz; Emir’in inceleme yazısına göz atabilirsiniz.


Sunless Skies - Eser

Geliştirici: Failbetter Games
Yayıncı: Failbetter Games
Tür: RYO
Fiyatı: 39 TL

Failbetter Games'in Sunless oyunları cidden ayrı bir dünya. Sunless Sea de çok iyiydi ama Sunless Skies olayı farklı bir noktaya taşımış. İşin içinde kaynak yönetimi de var, bolca rol yapma öğesi de, sayfalarca yazı da... "Sayfalarca yazı" kısmında bazılarınızın irkildiğini görür gibiyim ama Sunless oyunları hikaye anlatmayı ve bunu son derece detaylı biçimde yapmayı seven oyunlar. Haliyle iyi derecede İngilizce gerektiriyorlar ama kendinizi kaptırınca ne kadar da 'diğerlerine benzemeyen' bir deneyimle karşı karşıya olduğunuzu fark ediyorsunuz. Herkese göre olmadığı kesin ama kendine has indie oyunları sevenlerin radarında olmalı derim. Haziran'da da büyük bir güncelleme gelecek oyuna.


Shakedown: Hawaii - Engin

Geliştirici: Vblank Entertainment
Yayıncı: Vblank Entertainment
Tür: Aksiyon Macera
Fiyatı: 32 TL

Grand Theft Auto denildiğinde aklınızda canlanan sahneler 3. oyun ve sonrasına ait olabilir ama orijinali nasıldı merak ediyorsanız Shakedown: Hawaii’ye buyurun. Zaten yapımcısı Brian Proninciano tarafından yapılan ilk oyun Retro City Rampage de GTA’dan esinlenen bir oyundu. Proninciano geleneği bozmamış, ama bazı değişikliklerle; 8 bit yerine 16 bit grafikler ve maceranın bu sefer Hawaii’de geçmesi gibi. Yine sağa sola çılgınca ateş ediyor, arabalara el koyuyor, cüzdanımızı dolduruyor, dükkanlardan alış veriş yapıyor, yeni işler peşinde koşturup duruyoruz. Açık dünya aksiyonu bir de 80’lerin (veya 90’ların) arcade salonlarındaki haliyle tecrübe etmek isteyenlerin şu son dönemde göz atabilecekleri oyunlardan.


Unruly Heroes - Eser

Geliştirici: Magic Design Studios
Yayıncı: Magic Design Studios
Tür: Aksiyon, Macera
Fiyatı: 49 TL

Çin edebiyatının klasik eserlerinden Batı'ya Yolculuk'u kendisine temel alan Unruly Heroes bir rahip, bir maymun, bir domuz, bir de keşişi yönettiğimiz bir oyun. Bu dört benzemeze, Rayman Legends'a selam çakan grafikler ve platform öğeleriyle birlikte eşlik ediyoruz. Her biri kendine has özelliklere sahip bu ana karakterler arasında istediğimiz an geçiş yapabiliyor, hangisinin oynanış tarzını daha çok beğendiysek ona odaklanabiliyoruz. Zorlu platform bölümlerine tasarım harikası boss'larla birleştiren Unruly Heroes özellikle de '%100'cü' oyuncular için oldukça da tekrarlanabilirlik sunan bir yapıya sahip.


Heaven’s Vault - Engin

Geliştirici: inkle Ltd
Yayıncı: inkle Ltd
Tür: Macera
Fiyatı: 40 TL

Bağımsız yapımları ilgi çekici kılan noktalardan birisi de farklı şeyleri denemek konusunda daha rahat hareket edebilmeleri, nitekim Heaven’s Vault da bunlardan birisi olarak değerlendirilebilir. Daha önce başka örnekleri var mı, şu anda hatırlamasam da bir arkeolog rolüne büründüğümüz Heaven’s Vault, bu konuda gayet hoş bir deneyim vadediyor. Bir yandan eski bir uygarlığa ait tarihi bir alanı keşfederken, öte yandan kayıp bir dili çözmeye çalışıyoruz. Birkaç cümleyle anlatmak belki zor olabilir, o yüzden dilerseniz Steam sayfasından demosunu indirip kendiniz deneyebilirsiniz.


God's Trigger - Eser

Geliştirici: One More Level
Yayıncı: Techland Publishing
Tür: Aksiyon
Fiyatı: 25,50 TL

Eskiden bir Crimsonland vardı, hatırlar mısınız? Artık nereden aklıma geldiyse... God's Trigger kuşbakışı kamerayla oynanan ve aksiyonun bir saniye bile dinmediği bir "önüne çıkanı öldür" oyunu. Buna benzer çok oyun oynadık aslında, mesela hafif izometrik de olsa Ruiner vardı, hatta Hotline Miami da sağlam bir örnek olarak verilebilir. Ancak God's Trigger cidden hızlı karar vermeyi, iyi nişan almayı ve ortalığı acımasızca kan gölüne döndürmeyi gerektiren bir oyun. Oyunda bulacağınız dergilerden de oldukça hoşlanacağınızı tahmin ediyorum :)


A Plague Tale: Innocence - Engin

Geliştirici: Asobo Studio
Yayıncı: Focus Home Interactive
Tür: Aksiyon Macera
Fiyatı: 130 TL

Uzun süredir tanıtımlarından takip ettiğim ve merakla beklediğim oyunlardandı. Neyse ki lanetim bu sefer kendisini göstermedi ve ortaya gayet iyi bir oyun çıktığını gördük:) 14. Yüzyıl Fransa’sında siyasi bir komplonun ortasında kalan iki kardeşin hayatta kalma mücadelesine ortak olduğumuz oyunda; engizisyonun peşimize taktığı adamlar kadar tehlikeli bir diğer tehdit de veba salgını ve bunun bir parçası olan sürüsüne bereket fareler. Etraftan malzeme toplamak, craft işlerine dalmak, gizlilikle ilerlemek ve hayatta kalmak artık pek çok oyunda karşımıza çıkabiliyor, ama bunu düzgün iyi bir hikaye anlatımı yapmak konusunda A Plague Tale iyi bir iş çıkarmış. Bize de ona bir şans vermek düşüyor haliyle.

YORUMLAR
emrahcey
28 Mayıs 2019 08:47

"The Last Night" bekliyorum.

emrahcey
28 Mayıs 2019 08:47

[Bu yorum kullanıcı tarafından silinmiştir]

waltran
27 Mayıs 2019 12:02

2 boyutlu oyunların adını bile okumadan atlayıp geçen tek ben miyim?

emrahcey
waltran
28 Mayıs 2019 08:45

galiba...


Pixlik
waltran
28 Mayıs 2019 00:08

Kaliteli oyun oynama gibi bir amacın varsa bu huyundan vaz geçmeni öneririm.


Mert
26 Mayıs 2019 19:38

Bu sene şu ana kadar niyeyse "Güzel gidiyor ya" diyemedim, sürpriz yapımlar çıkmadığından da olabilir. Ama sene uzun, elbet yeni gözbebekler belirecektir.

LothricinSefiri
Mert
26 Mayıs 2019 21:15

Marttan sonra sene öldü resmen.


Kaan
26 Mayıs 2019 19:02

A Plague Tale'i bende çok sevdim ama indie mi emin değilim.

ilke_kurtlutepe
Kaan
26 Mayıs 2019 23:11

indie demek 'düşük bütçeli' değil, 'az kişi tarafından yapıldı' demek.

mert_tikac
ilke_kurtlutepe
27 Mayıs 2019 01:57

Bende İndie yi bir dağıtımcı olmadan oyununu cıkaranalr olarak biliyorum.


SentinelEru
26 Mayıs 2019 18:37

A Plague Tale: Innocence indie değil AA bir oyun.

Decypher
SentinelEru
26 Mayıs 2019 19:27

A Plague Tale neredeyse tüm indie haber ve inceleme sitelerinde de 'indie' olarak geçiyor. Hellblade: Senua's Sacrifice'ın da indie olup, bütçesinin yüksek olması gibi bir durum var ortada.


LothricinSefiri
SentinelEru
26 Mayıs 2019 19:00

Indie bütçeyle alakalı bir kavram değil. "Independent" demek, kısıtlı sayıda insandan oluşan görece küçük bir stüdyonun elinden çıkan oyunlara deniyor.

Pixlik
LothricinSefiri
28 Mayıs 2019 00:19

Tanımı yanlış yapmışsın. Indie, bağımsızlık kavramından gelir evet, ama bu kavram üretim sürecindeki bağımsızlığı anlatmak için kullanılır. Indie oyunları; oyunun üretiminde bağımsız olan ve bu bağımsızlığı korumak için, bir kaç istisnası olmakla beraber, yayıncıdan üretim süreci için maddi destek almayan bu sayede de üretim sürecinde dış müdahalelere maruz kalmamış oyunlardır. Oyunu yapan kişilerin kendi bütçesi veya bağımsızlıklarını bozmayacak bir kaynaktan gelen bütçe ise bir oyunun indie olması üzerinde harcanan paranın yada oyun üzerinde çalışan kişi sayısının kategorizasyonda bir parametre olarak etkisi yoktur.

Mert
LothricinSefiri
26 Mayıs 2019 19:35

Aynen öyle, independentin sözlük karşılığı olan "bağımsız" anlamından daha farklı.


Parolamı Unuttum