Zamanınızdan Çalacak 7 Wordle Klonu!

Spesifik zevklere özel Wordle'lar

Son iki yılda hepimiz zorunlu bir değişim geçirdik. Hobilerimiz ve sevdiğimiz şeyler değişirken, uzun bir süre evde kalan insanoğlu kendini oyunlara verdi. 2021 yılında hiç olmadığı kadar oyun oynarken, pek çok oyunu da adeta küllerinden dirilttik.

İşte yıllardır aramızda olmasına rağmen bir anda patlayıveren oyunlardan biri Wordle. Josh Wardle’ın ufak bir proje olarak planladığı bu kelime oyunu, yıllar sonra adeta bir bağımlılık haline geldi. Wordle kısa sürede o kadar büyük bir çılgınlık haline dönüştü ki yolun sonunda The New York Times tarafından satın alındı.

Bu çılgınlığı kendi fikirleri ile süslemek isteyen bazı geliştiriciler ise kendi “Wordle klonlarını” yaratarak damara göre şerbet vermeyi sürdürüyor.

Bugün de sizlerle Wordle’ı aratmayacak 7 farklı klonu paylaşacağız.

Wordle TR

Tabii ki ilk adımda Wordle’ın Türkçe versiyonundan bahsetmek gerek. Bazı oyuncuların hala bilmediği bu versiyon, her gün değişen Türkçe kelimelere ev sahipliği yapıyor. Wordle’ın kendi sistemini kullanan oyunda 5 harfli kelimeyi bulabilmek için doğru harfleri kullanmanız gerekiyor. Bu harflerin yeri doğru ise kutucuklar yeşil, yerleri yanlışsa sarı, kelimenin içerisinde bulunmuyorlarsa ise gri renkleri görebiliyorsunuz.

Dungleon

Listedeki ikinci favorim Dungleon’ın ise kelimelerle uzaktan yakından ilgisi olmadığını belirteyim. Eğer “dungeon crawler” türünü seviyorsanız bu oyun size hitap ediyor. Toplamda 19 farklı eşya, karakter ve düşmana sahip klavyede, içerisine girdiğiniz zindanın türünü bulmanız gerekiyor.

Dungleon’ın kendi kurallarına sahip olması da ilgi çekici. Örneğin her zindanda mutlaka bir kahraman ve bir düşman bulunuyor. Aynı şekilde bazı eşyalar sadece bazı özel karakterler ile birlikte gelebiliyor -ki bu da zaman zaman çözüme bir adım yaklaştırıyor sizi. Oyunu hakkında daha fazla spoiler vermeden sizi şu linke alalım.

Nerdle

Matematik ile aram hiçbir zaman iyi olmadı fakat Nerdle sayesinde şu sıralarda birbirimize alıştık diyebilirim. Adından da anlaşılabileceği üzere sadece matematik odaklı bir oyun olan Nerdle, Wordle’ın klasik DNA’sını epey değiştiriyor.

Nerdle içerisinde 5 değil, 8 kare olduğunu göreceksiniz. Yapmanız gereken şey ise buralara dört işlem içeren (çarpma, bölme, çıkartma ve toplama) formüller yazarak cevaba ulaşabilmek. Aynı Wordle’da olduğu gibi yazdığınız formülün ve rakamların doğruluğu renklerle belirleniyor. Örneğin “=” ambleminin üzeri kırmızı yanarsa formülünüzü ona göre küçültüp artırabiliyorsunuz. Oyunu kazanabilmek için 6 deneme hakkınız var.

Worldle

Matematiğim kötü olsa da her sözelci gibi coğrafya bilgime bir hayli güveniyorum. İşte tam da bu sebeple listedeki favori oyunum Worldle oldu. Size her gün yeni bir ülkenin ya da kıtanın siluetini gösteren Worldle, bu bölgeyi tahmin etmenizi istiyor. Çoğu Wordle klonunun aksine bu oyunda harfler değil, yazdığınız ülkeler size ipucu veriyor.

Örneğin günün haritası Meksika ve siz İtalya yazdınız. Oyun size hangi yönde kaç kilometre mesafe ilerlemeniz gerektiğini söylüyor. Siz de çıkarımlarınızı bu yöne göre yapıyorsunuz. Özellikle GeoGuessR severlerin kaçırmaması gereken bir oyun.

Bikle

Bisiklet yarışları ülkemizde günden güne popülarite kazanan spor dalları arasında. Bunda Eurosport ailesinin emeği büyük elbette. İşte Bikle da tam bisiklet çılgınlarına göre bir oyun.

Aynı Wordle sistemi ile çalışan Bikle’da amaç, doğru bisikletçinin soyadını bulabilmek. Bulmaca için seçilen bisikletçiler, yaşlı efsaneler ya da güncel yıldızlardan oluşuyor. Kısacası tahmin edebilmek için iyi bir bisiklet bilgisine sahip olmak gerek. Belki bunu Caner Eler’e iletebiliriz…

Squirdle

“Spesifik zevklere hitap eden Wordle klonları” isimli bir liste hazırlasak kesinlikle listeye alacağımız bir diğer oyun ise Squirdle. Bikle’ın aksine Squirdle, adını aldığı Pokemon’lar ile çözülebiliyor. Jenerasyon, tip 1, tip 2, boyut ve ağırlık kategorilerinin tamamı size ipucu vermek için tasarlanmış.

Tahmin hakkınızı kullandığınızda her kategorinin üzerinde farklı bir işaret çıkıyor. Örneğin Pikachu yazdınız fakat cevap, 8. Nesilden Toxen. Elektrik tipi eşleşiyor olsa da nesli ve diğer bilgileri üzerinde yukarı ok işareti görebiliyorsunuz. Bu da aynı Worldle’da olduğu gibi sizi doğru rotaya yönlendiriyor.

Yine de 898 adet Pokemon’un adını ezbere bilmek pek kolay değil…

Crosswordle

Wordle’ı alıp ters çeviren Crosswordle aslında oldukça yaratıcı bir konsepte sahip. Bu oyunda sıfırdan cevaba gitmek yerine, cevaptan sıfıra gitmeniz bekleniyor. İlk adımda size cevabı ve hemen üstündeki blokların rengini veren Crosswordle, zamanı bir nevi geriye almanızı bekliyor.

YORUMLAR
mit1980
4 Mart 2022 13:08

Dungleon ilginçmiş, teşekkürler :)

Parolamı Unuttum