2021’de Yıl Dönümü Olan Oyunlar

O kadar zaman oldu mu ya dedirtenlerde bu yıl…

Bazen durup bakıyorum da bir seri başlayalı 10-15 hatta 20-25 yıl olmuş, ama o serinin ilk oyunun çıkışı daha dün gibi aklımda. Eminim aranızda benim gibi hissedenler oluyordur. İşte bu yıl da bazı seriler için önemli yıl dönümleri var ve onları gördükçe “o kadar oldu mu ya” demekten kendimi alıkoyamıyorum. Sizler de aynı hislere kapılacak mısınız bakalım:

Overwatch (5. Yıl)

Şu listenin en genç, ama belki pek çok oyun severi en çok şaşırtacak oyununu Overwatch. Takım tabanlı rekabetçi oyunlar cephesine yepyeni bir soluk getirdi. Her geçen yıl olgunlaştı, gelişip güzelleşti, etkinlikleriyle renk kattı, şimdi de 2. oyunuyla bir sonraki aşamaya geçmeye hazırlanıyor. Ben de Torbjörn ile kaldığımız yerden devam etmek için sabırsızlıkla bekliyorum :)

The Elder Scrolls V: Skyrim (10. Yıl)

Şimdi o meşhur bayat espriyi yapacağım, kusura bakmayın: Skyrim, tost makinelerinden kettlelara kadar her cihaza çıkmaya ant içti sanki, çıkmadık platform bırakmadı :) Ama 10 yıl sonra bile halen oynanıyor, halen tükenmek bilmiyor; modlarla bambaşka bir çehre kazanıp yoluna devam ediyor. Hal böyle olunca 6. oyun için bekleyiş de bitmek bilmiyor tabii; daha kaç yıl bekleyeceğiz kim bilir! Bu arada serinin bir önceki oyunu Oblivion’ın da 15. yıl dönümü, onu da anmadan geçmeyelim.

Gears of War (15. Yıl)

2000’li yılların başında birisi çıkıp da “Önümüzdeki yıllarda konsollarımızda çılgınlar gibi aksiyon oyunu oynayacağız, hem de bu oyunlar için yeni standartlar getiren yine konsol oyunları olacak” dese, pek çok kişi “Yok artık” derdi herhalde :) Ama durum aynen böyle oldu. Gears of War serisinin bu konuda oynadığı rol de yadsınamaz. Gears of War, siper alma mekaniğini çok güzel bir şekilde işleyip konsollarımızda da çok akıcı bir aksiyon deneyimi yaşanabileceğinin en güzel örneklerinden birisini sunmuştu bizlere. “Mad World” fragmanı da sonrasında oyun içerisinde yaşadığımız pek çok sahne de hafızalarımıza kazındı. Halen Microsoft’un en önemli oyun markalarından birisi olması boşuna değil. Ah bir de Marcus Fenix ile yolumuza devam edebilseydik keşke… Yine de serinin son oyununu da severek oynadık ve yenilerini de merakla bekliyoruz.

Halo (20. Yıl)

Xbox denildiğinde akla gelen ilk serilerden birisi de tabii ki Halo. Master Chief de Cortana da hafızalarımıza yer eden figürler oldu. Xbox konsollarının fırtına gibi estiği dönemlerde buna en büyük katkıyı sunanlardan birisi bu seriydi, bir önceki nesilde konsolu canlandırabileceği düşünülen ve neden bir türlü gelmediği sorgulanan oyunlardan birisi de buydu. Belki biraz da bu yüzden Xbox Series için ilk duyurulan oyunlardan birisi Halo Infinite oldu. Ama ilk izlenim pek de olumlu olmayınca ve eleştiriler yükselince erteleme geldi. Serinin hakkını verecek bir oyun hazırlanmaya odaklandı geliştirici ekip. Bunu başarıp başaramayacaklarını da bu yıl içerisinde göreceğiz.

Devil May Cry (20. Yıl)

İşte çok güzel ve bunca yılı geride bıraktığını fark edemediğim bir seri daha; sanki daha dün başlamış gibi, bir tek ben mi böyle hissediyorum :) Oyun dünyasının önemli isimlerinden Hideki Kamiya’nın yapmak istediği ama imkân bulamadığı Resident Evil 4’ün biçim değiştirip aksiyonu had safhada bir oyun olarak karşımıza çıkmasıyla başlayan seri, hatırı sayılır bir hayran kitlesine ulaştı. Dante’nin İlahi Komedya’sına gönderme yapan seri; Dante, Vergil, Nero gibi karakterlerini de aklımıza kazıdı. Aksiyonundan aldığımız keyfi müzikleriyle de taçlandıran seri, bundan sonra da yoluna yeni oyunlarla devam eder, takipçilerinin yüzünü güldürür umarım.

Animal Crossing (20. Yıl)

2020’nin oyun dünyasına güzel hediyelerinden birisi de Animal Crossing: New Horizons oldu. Pandeminin ilk dalgasında millet evlere kapanırken, psikolojimiz ufak ufak sınanmaya başlarken imdada yetişti. O kadar sevildi, o kadar beğenildi ki, oyunlarla uzaktan yakından alakası olmayanları bile kendisine çekmeyi başardı, TV şovlarının yerini bile aldı :) İşte bu tatlı mı tatlı, şirin mi şirin serimiz başlayalı tam 20 yıl oluyor. Bize bu kadar güzel hediyeler sunmaya devam edeceği nice yıllara.

Crash Bandicoot (25. Yıl)

İlk PlayStation’ın akıllarda yer eden oyunlarından birisi Crash Bandicoot oldu, resmen PS maskotu haline gelmişti o yıllarda. Sonrasında platform türünün güzel ama bir o kadar da zorlu örnekleriyle karşımıza çıkmaya devam etti. Hatta yetmedi, yarış oyununda da aynı zorluğu sunmak için elinden gelen gayreti gösterdi. Ne kadar zorlanırsak zorlanalım, saç baş yoldursa da, halen en sevilen karakterlerden birisi, gönlümüzde yeri ayrı :)

Super Mario 64 (25. Yıl)

Pek çok oyuncunun ilk oynadığı oyun Mario olmuştur herhalde. İşte bu pos bıyıklı, tesisat ustası kahramanımız; bundan 25 yıl önce Super Mario 64 ile 3. boyuta taşınmıştı. Sonraki yıllarda da üzerine koyarak devam etti ve Super Mario Odyssey gibi gayet güzel bir oyuna kadar vardı hikayemiz. Geçtiğimiz yıl Mario serisinin 35. yılını kutlarken, Super Mario 3D All-Stars ile Super Mario 64’e geri dönüş imkânı bulduk. Bu sene de içimizdeki Mario aşkını 3D World ile dindireceğiz. Sizin anlayacağınız, Mario ile yolculuğumuz daha uzun yıllar boyunca devam edecek gibi görünüyor. Bundan şikayetçi miyiz? Niye olalım ki :) Mario’yu anıp da Luigi’den bahsetmeden geçmek de olmaz; Luigi’s Mansion’ın da 20. yıl dönümü bu sene.

Pokemon (25. Yıl)

Ülkemizde de pek çok insan için çocukluk yıllarının en güzel anıları arasında yer alır Pokemon. Televizyon karşısına geçip saatlerce izlendi, sonra oyuncaklarıyla oynandı, oyunlarıyla macera devam ettirildi. Yüzlerce pokemon yakalandı, özellikleri ezberlendi, rakip pokemonlar alt edildi, pokemon ustalığında yeni seviyeler edinildi. Yıllar içerisinde pokemon hayranlarının arasına yenileri eklendi, koskocaman bir topluluk haline geldi. Önümüzdeki yıllarda da “Gotta Catch 'Em All!” demekten geri duramayacak gibiyiz, ne dersiniz? Bu arada Pokemon Diamond & Pearl’ün 15.  ve Pokemon GO’nun da 5. yıl dönümü olduğunu belirtelim.

Resident Evil (25. Yıl)

Türün en kral örneklerinden bazılarını bizlerle buluşturan seri oldu. Yıllarca hop oturup hop kalktık, gerim gerim gerildik, Mr.X, Nemesis gibi ikonik düşmanlarla mücadele edip durduk. Halen daha fazlasını bekleyip duruyorsak boşa değil, bu işi tam da olması gerektiği gibi yaptılar. Şimdi de serinin 25. yıl dönümünü Resident Evil 8 ile kutlamaya hazırlanıyoruz. Bu sefer işin içine vampirler, cadılar, kurtadamlar giriyor; haliyle bizleri yine gerilim yüklü saatler bekliyor gibi, ne dersiniz?

Tomb Raider (25. Yıl)

Hazine avcımız Lara Croft ile ilk maceramıza başlayalı bu kadar zaman olduğunu fark etmiş miydiniz? Sanki daha dün gibi. Venedik bölümü gibi hafızalarımıza kazınan ne bölümler geldi geçti, bir yandan türlü türlü düşmanla (kaplanlar, dinozorlar bile girdi işin içine :)) uğraştık, bir yandan da dünyanın farklı coğrafyalarında gizemleri çözüp durduk. Seriyi yeniden başlatan son üçlemede Lara’nın maceralarına baştan başladık ve şimdi sıra Lara efsanesinin adım adım büyüyeceği yeni seriye geldi. Daha uzun seneler boyunca kendisine eşlik edecek gibiyiz, neden olmasın!

Persona (25. Yıl)

JRYO ile yakından uzaktan alakası olmayanları bile bu türe ısındırabilecek bir seri Persona. Tercih edilen görsel tarz, keyifli oynanış ve anlatılan hikayelerle zihlnlerde yer eden, hafızalara kazınan Persona, gelmiş geçmiş en iyi yan serilerden birisi olarak değerlendirilebilir. Elbette Shin Megami Tensei de önemli bir seri, ama Persona'nın bu ana seriyi gölgede bırakabilecek kadar popülerlik kazandığı dönemler gördük, yeri geldi onun sayesinde Megami Tensei dünyasıyla tanışanlar oldu. Bu seneyi de Persona 5 Strikers ile doldurup Persona 6 için de merakla beklemeye devam edeceğiz. Alternatif evrenine yol alıp personalarımızla karanlık zihinlerin ve kalplerin korkulu düşmanları olmaya devam edeceğimiz nice yıllar diliyoruz.

Sonic the Hedgehog (30. Yıl)

Mavi kirpimiz, Sonic’imiz de epey yaş almış; 30 olmuş. Ama maşallah enerjisinden hiçbir şey kaybetmiyor, sürekli bir aksiyon içerisinde, yine hız rekorları kırıp duruyor, yine türlü türlü oyunuyla karşımıza çıkmaya devam ediyor. İster bir platform-macera oyununa dalın, ister bir yarış yapmak için geçin ekran karşısına ister olimpiyat oyunlarına el atın; kadroda bir Sonic illaki bulunur tabii kendisi gibi renkli yol arkadaşlarıyla birlikte :) Filmleriyle, oyunlarıyla geçecek daha çok yılı var gibi görünüyor.

Street Fighter II (30. Yıl)

Dövüş oyunları serilerinden bahsederken ilk akla gelenlerden birisi elbette Street Fighter oluyor; bu serinin de en önemli üyelerinden birisi bundan 30 yıl önce çıkan Street Fighter II. “Ryu’yu mu seçeceksin Ken’i mi?” sorularına ne kadar muhatap oldunuz arcade salonlarında bilmiyorum ama bu oyunla pek çok anı biriktirdiğimiz yadsınamaz bir gerçek. Dövüş oyunlarına ilgi olduğu müddetçe Street Fighter da illaki bir yerlerden bize göz kırpacaktır, sizce de öyle değil mi?

Metroid ve Castlevania (35. Yıl)

Niye bu iki oyunu tek başlıkta ele alıyorum? Çünkü her iki seri kendi başlarına imza attıkları başarının yanında bir de ortaklaşa bir oyun türüne isim vermenin gururunu yaşıyorlar. Bugün metroidvania diye bir oyun türü varsa ve bu kadar sevilip her sene yeni örnekleriyle karşımıza çıkıp duruyorsa, bunu sağlayan 35 yıl önce atılan temeller olsa gerek. O temeller üzerinde yükselen yeni oyunları görmeyi de umuyor, merakla bekliyoruz. Bu arada Metroid Prime 4’ün yılan hikayesine dönen geliştirilme sürecinin de artık tamamlanıp oyun severlerle bu sene buluşabileceği söyleniyor, ne dersiniz, sonunda gelir mi?

The Legend of Zelda (35. Yıl)

Gerçekten adı gibi bir efsane haline gelmeyi başardığını söylesem abartmış olur muyum? Bence olmam :) Link ve Zelda ile çeşit çeşit maceraya atıldık, onlara farklı yol arkadaşları da katıldı. Ana seri bir yandan akıp giderken yanına yan seriler de eklendi. Her birisi kendinden söz ettirmeyi başardı. Breath of the Wild ile yeni bir zirve tanımladı. O kadar etkileyiciydi ki, kendisinden esinlenen kaç tane oyun daha gördük ve bundan sonra da görmeye devam edeceğimizi söylemek zor değil. Ama biz yine yeni Zelda oyununu bekleyip duracağız. Serinin 35. Yılında bir yandan Breath of the Wild’ı bekliyoruz, bir yandan da serinin önceki oyunlarından birisinin yeniden yapımıyla karşımıza çıkıp çıkmayacağını merak ediyoruz. Ne dersiniz, yaparlar mı böyle bir güzellik?

Donkey Kong (40. Yıl)

Listenin finalinde epey yaşlı bir dostumuz var, ama yaşını hiç göstermiyor :) Takvimler 1981’i gösterirken arcade makinelere gelen Donkey Kong, 40 yıl boyunca milyonlarca oyuncuya ulaşmayı başardı. Bunca yıl bizlere renkli maceralar sunan serinin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi şaşırtıcı olmaz.

Yukarıda paylaştıklarımız haricinde belirtilebilecek diğer bazı yıl dönümleri de şu şekilde:

  • Dark Souls – 10. Yıl
  • Super Smash Bros Melee – 20. Yıl
  • Pikmin – 20. Yıl
  • Fatal Frame – 20. Yıl
  • Runescape – 20. Yıl
  • Quake – 25. Yıl
  • F-Zero – 30. Yıl
  • Dragon Quest – 35. Yıl
  • Frogger – 40. Yıl

Bir de tabii konsollar açısından yıl dönümleri var:

  • Nintendo 3DS – 10. Yıl
  • Wii – 15. Yıl
  • PlayStation 3 – 15. Yıl
  • GameCube – 20. Yıl
  • Nintendo 64 – 25. Yıl

Bunca yıl dönümünün toplandığı 2021 yılı bizler için nasıl sürprizler hazırlıyor bakalım. 2020'den daha iyi bir yıl olması dileğiyle...

YORUMLAR
allalla
1 Şubat 2021 10:22

haydi bakalım Atlus, 25. yıl şerefine Persona 5'i PC'ye getir. Ama 600 TL fiyat çekme.

canımsın.

sevgiler.

Parolamı Unuttum