2022'de Beklediklerimiz: Rol Yapma Oyunları

Listelerin olmazsa olmazı

Yeni yılda beklediğimiz oyunlar deyince rol yapma türünden bahsetmesek olmaz. Son yıllarda bu tür biraz fazla değişime uğradı aslında, artık neredeyse her oyunda irili ufaklı rol yapma öğeleri mevcut. Öyle olunca da hangi oyun bu türe girer, hangisi girmez iyice karışmaya başladı. Ben listeyi yaparken biraz daha geleneksel seçimlerden yana kullandım tercihimi.

Yoksa PlayStation oyunlarında bahsettiğimiz Horizon: Forbidden West de bu listeye alınabilir, Soulslike oyunlarında bahsettiğimiz Elden Ring de.

Siz yine de kendi beklediklerinizi paylaşmaktan çekinmeyin, bu nefis türü birlikte anmış olalım.

2022'de Beklediklerimiz dosyasında yayınladığımız tüm listeleri toplu olarak şuradan görebilirsiniz.

Expeditions: Rome

Nedense bu oyunun ismini gören çoğu kişi bunun bir strateji oyunu olduğunu düşünüyor ama yanlış! Imperator: Rome ile karıştırılmak gibi bir talihsizliği olan bu oyun Digital Artists'in Expeditions: Conquistador ve Expeditions: Viking'den sonraki bu serideki üçüncü oyunu. 2013'ten beri geliştirilmekte olan oyunda yurdundan sürülmüş ve bir lejyona katılmak zorunda bırakılmış genç bir Romalıyı oynayacak, sıra tabanlı savaşlarda kendimizi kanıtlamaya çalışacağız. Görsel bakımdan ilk bakışta Divinity: Original Sin'i çağrıştırdığını da ıskalamamalı.

Vampire: The Masquerade - Swansong

Bloodlines 2'den umudu kestik belki ama Vampire: The Masquerade arkaplanını kullanan tek oyun o değil, Swansong burada imdadımıza yetişecek. Big Bad Wolf, The Council ile çok farklı bir oyun ortaya koymuş, verilen farklı kararların hikayeye etkisi konusunda başarılı olduğunu göstermişti. Üstelik gizli klanlar, kendi ajandası olan organizasyonlar gibi konularda da tecrübeli olduklarını söyleyebiliriz. Swansong umarım bize orijinal Bloodlines'taki gibi hisler yaşatabilir, güzel vampir oyunlarına hasret kaldık resmen.

Starfield

Starfield'ı aslında bir sürü farklı kategoriye koymak mümkün olurdu. Açık Dünya olur, Uzayda Geçen Oyunlar olur, Bilimkurgu olur. Ama işin içinde Bethesda Game Studios var, oyun için "uzayda geçen Skyrim" diyoruz da, Rol Yapma Oyunu'ndan daha uygun bir kategori seçemezdik bence. Benim şahsen bu yıl en çok merak ettiğim oyunların başında gelen Starfield, vaat ettiklerini gerçekleştirebilirse Skyrim gibi on seneden fazla oynanabilen bir oyun olabilir.

Broken Roads

Disco Elysium bize adeta 'rol yapma oyunu böyle olur' dedirtmişti. İşin içinde savaş, dövüş vs yoktu ama rol yapma unsurlarını adeta iliklerimize kadar hissettik. Beynimizin farklı bölgelerinin sürekli bizimle konuşması ve eylemlerimizi yönlendirmesi harika bir detaydı. Broken Roads da görsel olarak Disco'yu çağrıştıran ama asıl ilhamını orijinal Fallout'tan alan bir oyun. Avustralya'da geçecek olan bu oyunda Ahlaki Pusula özelliği ile verdiğimiz kararlar ve davranışlarımız bizi Faydacıl, Hümanist, Makyavelist veya Nihilist psikolojik öğelerine yaklaştıracak ve yetenekler kazandıracak.

Hogwarts Legacy

Harry Potter sevip de bu oyunu beklemeyen biri yoktur herhalde. Hogwarts'ta geçen devasa bir açık dünya rol yapma oyunu dediğiniz zaman zaten akan sular duruyor. İşin içinde Disney Infinity'nin de geliştiricisi olan Avalanche Software var ama oyun hakkında bunca zamandır elimize geçen bilgi kırıntısı çok az. Sızan görüntülerde oyuncumuzu büyüler öğrenirken, Hogwarts'un tanınmış bölgelerini gezerken, farklı canavarlarla etkileşirken görmüştük. Söylentilere göre Hogwarts'a 5. sınıftan transfer olan bir öğrenciyi canlandıracağız. Hikaye bizi Voldemort'un çıkışından 100 yıl öncesine götüreceği için baş tehdit de farklı olacak. Oyunda J.K. Rowling'in etkilerini de görmeyeceğiz ama kitaplarda kurulan dünyaya ve kurallarına sadık olacağını tahmin etmek güç değil.

YORUMLAR
allalla
6 Ocak 2022 17:13

Baldurs Gate 3 de bu sene erken erişimden çıkmayacak mıydı?

Decypher
6 Ocak 2022 14:48

Avowed niye yok sorusunun cevabını peşinen vereyim, henüz oyuna dair bu kadar az bilgi varken bu sene içinde çıkabileceğini düşünmediğimden :) Umarım yanılırım ama.

Parolamı Unuttum