AB Komisyonu, Valve ve 5 Dağıtıcıya 7.8 Milyon Euro Ceza Kesti

Bölge kilitleri baş ağrıtacak gibi duruyor

Avrupa Komisyonu, tekelleşme yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home Interactive, Koch Media ve ZeniMax'e toplam 7.8 milyon euro ceza kesti.

Valve, Komisyon ile işbirliği yapmadığı için 1.6 milyon euro ceza alırken, diğer dağıtımcılarının cezaları işbirliği yaptıklarından dolayı %10 ile %15 arasında düşürülmüş. Yine de Focus Home Interactive'in düşürülmüş cezası bile Valve'ınkinden fazla.

2017 yılında başlayan soruşturmanın sonucunda Komisyon, Valve ve diğer dağıtıcılarının bazı PC video oyunlarının sınır ötesi satışlarını, kullanıcının Avrupa Ekonomik Bölgesi içerisindeki coğrafi konumlarına dayanarak kısıtladığını ve "coğrafi engelleme" uygulaması yaptığına kanaat getirerek bunun da AB tekelleşme yasalarına aykırı olduğunu belirtmiş. AB'nin Dijital Ortak Pazar yönergeleri "haksız yere coğrafi engellemeyi" sonlandırmayı hedefliyor. Yani "Avrupalılar, kendileri veya kredi kartları farklı bir ülkeden diye web sayfalarının kendilerini engelleyeceği endişesini yaşamamalılar" diyor.

Soruşturmada konu edilen uygulamalarda bazı Steam anahtarlarının Çekya, Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya, Estonya, Letonya ve Litvanya dışında aktifleştirilmesinin engellendiği ve bunun da diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlar için haksız bir engelleme olduğu belirtilmiş. Elbette komisyonun bu kararı sadece AB ülkeleri genelinde, yoksa dağıtımcıların Avrupa dışındaki fiyatlandırmaları tamamen kendilerini ilgilendiren bir durum.

Soruşturma sonucunda kesilen cezalar şöyle:

Valve - 1.624 milyon euro

Bandai Namco - 340 bin euro

Capcom - 396 bin euro

Focus Home - 2.888 milyon euro

Koch Media - 977 bin euro

ZeniMax - 1.664 milyon euro

Valve kararı temyize götüreceğini ve bu işin peşini bırakmayacağını açıkladı. Diğer dağıtımcılar ise işbirliğine gittiklerinden dolayı cezayı ödemek durumundalar.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum