ROG serisi, artık Asus adının epeyce önüne geçmiş ve adeta bir alt marka haline gelmiş durumda. Özellikle de yüksek yenileme hızlı oyun monitörlerine meraklı bir donanım sever olarak, ROG deyince aklıma her zaman kaliteli ve daha üst segment ürünler geliyor. Çünkü özellikle de monitörlerde, Asus ürün gamının tepesindeki modelleri ROG, orta ve düşük modelleri de Asus olarak etiketliyor.
Peki bu dizüstü oyun bilgisayarları içinde geçerli mi? Tam olarak değil.
İncelediğimiz Asus ROG Strix GL553VD (ne isim ama), oyuncu laptopları sınıfının giriş segmentinin bir üyesi. GL 553VD’nin sol tarafında bir adet Ethernet ve HDMI; iki adet USB 3.0 Type-A portu, bir adet Type-C portu ve standart kulaklık girişi var. Ön tarafta, touchpad’in hemen altına yerleştirilmiş kart okuyucunun yerini beğendim. GL 553VD’nin sağ tarafında ise, bir tane USB 2.0 portu ve hazır olun, bir adet de DVD okuyucu var. Tüm dosya transferlerini internet üzerinden yaptığımız şu günlerde, bu tercih bana son derece ilginç geldi.
GL553VD’nin üzerinde, bu sınıftaki dizüstü bilgisayarların vazgeçilmezi olan i7 HQ 7700 işlemci ve 16GB ram var. Bunlara 128 GB’lık bir SSD ve 1TB’lık bir sabit disk eşlik ediyor. İlginç olan ise şu: Genelde bu segmentte ekran kartı olarak GTX 1050TI görürüz; burada ise 4GB’lık GTX 1050 tercih edilmiş. Bu yaklaşık olarak yüzde 8-12 arası bir performans farkı demek. Oyundan oyuna değişkenlik gösterse de, TI modeli ile 60 fps alacağınız yerde yaklaşık 52-54 fps alacaksınız demektir.
Fiyatların birbirine genelde son derece yakın olduğu bu segmentte, yüzde 10’luk bir performans farkı, belirleyici bir kriter. Durun ama hemen gitmeyin; buna karşılık GL553VD’nin birazdan değineceğimiz büyük bir farkı da var.
GL553VD’yi bir bakışta tanımak hiç de zor değil; dış kısımda kocaman bir ROG logosu, altta ise daha küçük şekilde yazılmış “Rebuplic of Gamers” ifadesi var. Yine klavyede de Asus’un vazgeçediği RGB ışıklandırma var. Şahsi fikrime göre bu segmentteki bir üründen bekleneceği üzere parça kalitesi “ortalama”, ancak klavye ve touchpad ikilisi ergonomik açıdan başarılı. Kullanımı rahat olsa da, klavyedeki tuşların biraz daha sert, nasıl desem, “tepkili” olmasını beklerdim Tuşlar, benim zevkime göre gereğinden biraz fazla içeri gömülüyor.
Tasarımı, kalitesi ve ergonomisi ortalama, hatta belki de ortalamanın üstünde bir modelden bahsediyoruz. Eğer RGB seviyorsanız, sizin için şık bir seçenek olabilir. Ama bu model, rakiplerinden biraz daha zayıf bir ekran kartıyla geliyor. O halde farkı nerede?
Bu segmentin en çok tasarrufa gittiği yerlerden birisi de ekrandır. GL553VD’nin en güçlü olduğu nokta ise burası. Renk skalası rakiplerine kıyasla çok daha iyi; üstelik parlaklık konusunda da bir sıkıntısı yok. Tabii ki en iyi laptop monitörü değil (bu konuda Alienware’in daha üst segmentteki modelleri hep öndedir), ancak giriş sınıfında en iyilerden birisi olduğu kesin.
Şimdi yine bir tercihle karşı karşıyayız. Ufak performans eksiğine rağmen, oyunları laptop ekranında oynuyorsanız, GL553VD sizin için iyi bir tercih olabilir. Keza RGB hastasıysanız da bu modelin “şekliyle” size cezbetmesi mümkün. Gitmeden fiyat da söyleyelim: GL553VD, şu an Medimarkt’ta 5097 TL’lik bir fiyatla satılıyor.
Artılar
- Ekran kalitesi
- Ergonomi
- Seveni için “ROG” ve “RGB”
Eksiler
- GTX 1050 ile gelmesi
- Klavyedeki tuşların biraz yumuşak olması