Balkanlardan Gelen Warhammer Sağanağı

Warhammer Aşkına!

Bakmayın siz Balkanlar dediğime. Games Workshop 1975’de Londra merkezli kurulmuş, masa üstü savaş figürü oyunları üreten, İngiltere’nin medar-ı iftiharı bir firma. Bu ismi yaratıcısı olduğu Warhammer Fantasy ve Warhammer 40,000 evrenlerinden tanıyor olmanız muhtemel. Bu evrenlerden  birine ilginiz varsa ya lüks sayılabilecek meblağlara masa üstü ordularını kurup, kendi boyayıp savaştırdığınız bu elit hobiye sahipsinizdir,  ya romanlarını okuyor ya da dijital oyun dünyasındaki cevherlerini takip ediyorsunuzdur. Bense 1998’de Warhammer: Dark Omen ve W40K: Chaos Gate ile tanıştığım bu dünyaları uzun zaman oyunlardan ve yabancı dilimin oturmasıyla kitaplarından takip ettim. Takibim sırasında bu kadar popüler ve köklü olan bir serinin oyun sayısının nasıl bu kadar az ve çoğunlukla ortalamanın altında olduğunu hep merak ettim. Gerçekten de 2004 yılındaki Dawn of War’un yükselişine kadar kaliteli oyun sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Fakat ne olduysa son iki yılda oldu. Geçen sene itibariyle çıkan ve bu sene itibariyle duyurulan  Warhammer oyunları sayısı bugüne dek çıkanlardan çok daha fazla. Çok kısa sürede yapımcının büyüklüğüne, platforma ve oyun kalitesine bakmaksızın çok sayıda isim hakkı dağıttı Games Workshop. Bunun finansal nedenlerle olduğunu söylemek zor değil. Masa üstünde W40K oynayan arkadaşlarım bunu figür fiyatlarının uçmasına, satışların istendiği gibi gitmemesine ve yeni ordudan çok birim bazında eklentiler yapmasına bağlıyorlar. Games Workshop’ta birşeylerin doğru gitmediğini görmek için şirketin Londra Menkul Kıymetler Borsası’ndaki son 2 yılını inceleyebilirler. Geçtiğimiz Ağustos-Eylül arasını saymazsak hisselerinde sürekli ve sert düşüşler söz konusu. Böyle bir durumda yeni bir açılım olarak oyunlardan gelecek ek gelirlere sarılması çokta şaşırılacak bir durum olmasa gerek. Games Workshop kendini toparlaya dursun biz dağıttığı isimlerin neler olduğuna bakalım.

Not: Yazıyı bitirdiğimde farkettim. Horus Heresy’deki cevheri sadece mobil yapımcılar mı biliyor yani?

1) Total War: Warhammer

Total War toprakları Waaagh diye mi inleyecekti?

Total War: Warhammer gerçekten çok talihsiz bir oyun. Hayır, oyunun iyi veya kötü olacak olması ile hiç ilgisi yok bunun. Sadık TW oyuncuları Rome II üzerine artık güncel ve sağlam bir Medieval III bekliyorlardı ki Medieval ilk göz ağrım olduğundan bu kitleye ben de dahildim. Diğer yandan Games Workshop evrenlerini sevenler, tabiri caizse ipini koparanın lisans aldığı bir ortamda, karnesi kuvvetli bir yapımcının bu işe el atmasından mutlu, ama evrenin nasıl yansıtılacağını kestiremediklerinden şaşkındılar. Bana sorarsanız iki evreni de sevmem bir yana seriye katabileceği yenilikler nedeniyle memnunum. Zira oyuna daha iyi grafikler dışında birşey katılamayacaksa veya serinin ömründen çalacaksa varsın değişik birşeyler denensin, gerekiyorsa yanılıp doğruyu öğrensinler. Bu konudaki umudum senaryo ekibinin başına son 15 yılını Warhammer lore’una harcayan Andy Hall’un getirilmesiyle arttı.

Creative Assembly’in şimdiden 3 oyunluk bir seri planlaması da oyuna olan güvenlerini gösteriyor. Zira niş bir evren için niş bir oyuna böyle bir plan yapılması cesur bir karar.

TW:W’nin seçilebilir tarafları arasında İmparatorluk, yeşil derililer, cüceler ve vampir kontları bulunuyor. İmparatorluk sonuçta insan ırkı olduğundan yapı itibariyle bildiğimiz TW’ye nispeten yakın olacaktır. Asıl şamata ise diğer ırklarda başlıyor. Örneğin benim en çok merak ettiğim savaşacak bir şey bulamazsa kendi kendisine dalacak kadar manyak olan Ork toplulukları, nam-ı diğer yeşil derililer. Oyunda 30 seviyeli yetenek ağacı ve karakterler için 400 trait ön görülmekte.

Önyargılara rağmen,  Total War:Warhammer’ın Games Workshop’ın en akıllı anlaşmalarından biri olduğunu ve heyecanla beklediğimizi söyleyebiliriz.

Not: Waaagh orkların savaş çığlığı, savaş için toplanması ve bu şekilde haykırınca oluşturdukları psişik alandır. Ork oynamak çok eğlencelidir demiş miydim?

Tür: Strateji
Yapımcı: The Creative Assembly
Ne zaman oynarız: 2016

Detaylar için: //warhammer.totalwar.com/

warhammer-1

2) Warhammer 40,000: Eternal Crusade

Free to Play’i Bırak, Free to Waaagh’a Bak

W40K evreniyle tanıştığımdan beri bu seriye en yakışacak oyunların strateji ve MMO olduğuna inanırım. EA’nın Warhammer Online’ı yanlış stratejilere kurban gitmiş güzel bir oyundu, ancak W40K değildi. Bir MMO olarak hazırlanan W40K: Dark Millenium THQ’nun iflası ile iptal edildiğinde pek keyfimiz kaçmıştı. Buraya kadar okuduğunuzda Eternal Crusade’in bir MMO olduğunu düşündürdüysem üzgünüm, affedim.

Eternal Crusade’in son haline baktığımızda 40K evreninde geçen bir PlanetSide görmekteyiz. Oyunda göreceğimiz taraflar arasında Space Marines, Chaos Space Marines, Orklar, Eldar ve PvE düşmanı olarak göreceğimiz Tyranidler yer alıyor.

Bence oyundaki en orijinal fikirlerden bir tanesi ödeme modelinin Free to Waaagh olması, yani ork oyuncuları için ücretsiz ve diğer taraflar için ücretli bir model. W40K evreninde Orkların sonsuz sayılarından gelen avantajlarını göz önünde bulundurursak kulağaa son derece mantıklı ve eğlenceli geliyor. Oyunda zindan misali, kooperatif Tyranid mücadelesine girerken Arkhona’da büyük savaş araçlarının da bulunduğu kalabalık savaşlar yapabileceğiz. Bununla birlikte seviye sistemi yerine geliştikçe yeni yetenekleri açacağımız bir formül uygulanacak. Eternal Crusade yoldaki W40K oyunları arasında en merakla beklediklerimiz arasında yerini alıyor.

Tür: MMOTPS
Yapımcı: Behaviour Interactive
Ne zaman oynarız: 2016

Detaylar için: //www.eternalcrusade.com

3) Warhammer: The End Times – Vermintide

Fareli Köyün Çekiçcisi

The End Times, masa üstü Warhammer’ı sevenler tarafından yer yer sertçe eleştirilen, Warhammer dünyasının (lore açısından) kıyameti sayılabilecek bir seri. Buradaysa karşımızda sıçan-adam Skaven orduları, elimizde çekiç, silah, eldrich, kılıç, savurabilecek ne varsa kullanabileceğimiz Left 4 Dead tadında 4 kişilik bir FPS bulunuyor. Yeni bir Left 4 Dead hayali ile beklerken diğer taraftan bir Rat Ogre’den canını kurtarmaya çalışan Witch Hunter ve Bright Wizard’ı oynamak kulağa hiçte fena gelmiyor. Oyun atmosferinin Dark Messiah of Might and Magic’i andırması da artı bir puan.

Tür: Co-Op FPS
Yapımcı: Behaviour Interactive
Ne zaman oynarız: 2015 4. Çeyrek

Detaylar için: //www.vermintide.com/

4) Battlefleet Gothic: Armada

O Homeworld Buraya Gelecek

W40K’yı bilgisayar ekranlarından tanıyanlar omuz omuza ve diş dişe çarpışan karakterleri tanırken, warp boşluklarında birbirlerine bodoslama giren devasa gemileri ister istemez gözden kaçırırlar. Battlefleet Gothic: Armada arkasına Unreal Engine 4’ü alarak tam bu konuya odaklanan, bir 3D uzak stratejisi. Dolayısıyla W40K tadında bir Homeworld’ün geldiğini umut ediyorum. Henüz eldeki bilgiler sınırlı olsa da Imperial Guard gemilerini yönettiğimizi düşünmek heyecan verici.

Tür: Gerçek Zamanlı Strateji
Yapımcı: Tindalos Interactive
Ne zaman oynarız: 2016

Detaylar için: //www.battlefleetgothic-armada.com

warhammer-2

5) Space Hulk: Deathwing

Yeşil Dev’in Azeroth’ta İşi Ne?

Space Hulk uzayda dolaşan bir yeşil dev değildir. O Marvel evreninde takıla dursun. Söz konusu Space Hulk, W40K evreninde kayıp ve/veya hurdaya dönmüş, warp’a girip çıktığı için pek çok tehlike bulunduran devasa uzay gemileridir. İlki 1993’te EA tarafından PC’ye uyarlanan sıra tabanlı strateji oyunu özellikle 2014’te çıkan Ascension ile ümit vaat etmişti. 2015’te kapış kapış isim hakları giderken Space Hulk bir kez daha listelere girdi. Bu sefer bir FPS olarak. 2016’da gelecek pek çok Warhammer oyununda olduğu gibi  yine Unreal Engine 4 göreceğimiz oyunda, tek kişilik veya koop modunda, klostrofobik koridorlarda Genestealer avlayacağız. Ya da Power Armor giyen Terminatörler olmamıza bakmaksızın onlar bizi avlayacak.

Tür: FPS
Yapımcı: Streum On Studio
Ne zaman oynarız: 2016

Detaylar için: //www.spacehulk-deathwing.com/

6) Warhammer 40,000: Regicide

Tavlası da gelir mi acaba?

Leblebi fıstık gibi isim hakkı dağıtılınca FPS, strateji, MMO derken satranç oyununu yapan da çıktı. Oyun Space Marine ve Orkları taraf seçen klasik satranç modunun yanı sıra oyun özelinde Regicide moduna sahip. Bu modda taraflar iki fazlı şekilde saldırı ve taktiksel hareketler seçebiliyor. Güzel seslendirme ve grafiklere sahip oyun fiyat açısından da makul düzeyde olduğundan satranç severler tarafından zevkle oynanabilir. Warhammer Tavla ve damasını şimdilik beklemeye devam.

Tür: Sıra Tabanlı Strateji/Satranç
Yapımcı: Hammerfall Publishing
Ne zaman oynarız: Hemen

Detaylar için: //www.warhammer40Kregicide.com/

7) Mordheim: City of the Damned

Biraz da XCOM Sosu koyalım

Warhammer namına çıkmış her şeyin isim hakkı kapılırken Mordheim’ın kalması da düşünülemezdi. Warhammer’ın börtü böcek, iblis, cadı kaynayan Mordheim şehrini temizleyeceğimiz sıra tabanlı bir strateji oyunu M:CoD. Bir nevi XCOM ve Jagged Alliance soslu Warhammer oyunu. Oyunun bir iki aya hazır olması bekleniyor.

Tür: Sıra Tabanlı Taktik
Yapımcı: Rogue Factor
Ne zaman oynarız: 2015 4.Çeyrek

Detaylar için: //www.mordheim-cityofthedamned.com/

warhammer-3

8) Eisenhorn: Xenos

Cadımız kızarıncaya kadar döndürüyoruz

W40K romanlarını okuyanlar meşhur engizisyonun içinde yaşananları kendisi de bir engizatör olan Gregor Einsenhorn’un ağzından anlatan Einsenhorn serisini bir başka severler. Eisenhorn:Xenos diğer W40K oyunlarından türü ile ayrılıyor. Eisenhorn’un Mark Strong tarafından seslendirileceği oyun sinematik gerçek zamanlı serinin ilk kitabı zamanında geçecek ve Fallout’un VATS’ını andıran bir yapı sunacak. Bir grubun bizi izleyeceği oyunda savaşın yanında alternatif çözüm yollarımız olacak. Gelişmiş bir Unreal Engine 3 kullanacak oyunun 1-2 aya çıkması beklenmekte.

Not: W40K evreninde Xenos terimini Adeptus Terra insan ırkı dışında kalan yaratıklar için kullanır. Örneğin Tau, Eldar, Tyranic, Necron ve Ork  Xenos ırkları arasındadır.

Tür: Aksiyon/Macera
Yapımcı: Pixel Hero Games
Ne zaman oynarız: Ekim-Kasım 2015

Detaylar için: //pixelherogames.com/

9) ​Blood Bowl 2

“İn be Hakem!”

Yuh artık futbolu da mı yapılıyor demeyin. Zira Blood Bowl serisi aslen ilki 1987’de çıkan bir masa üstü strateji oyunu, oyun sırasında rüşvet (e yani goblini hakem yaparsan), şiddet, hile gibi her türlü şerefsizliği içeren bir Amerikan futbolu parodisi. İlki 1995 yılında MSDOS ile ekranlara aktarılan oyunun 2009 sürümünün tutmasıyla ikincisinin gelmesi kaçınılmazdı. Oyunun sıra tabanlı modu ciddi ciddi kafa patlatacağınız bir strateji iken, gerçek zamanlı modu kafa dağıtacağınız bir oyun haline geliyor. (O kafaya illa bir şey olacak.) Oyun bildiğimiz Amerikan futbolundan lore ve şiddet olarak farklılık gösterdiğinden Amerikan futbolu bilmemeniz eğlencenizden çok çalmıyor. Yeni oyun hakkında kararsızsanız güzel bir Steam indirimi ile Blood Bowl: Chaos Edition eski sürümünü de deneyebilirsiniz.

Tür: Spor/Strateji
Yapımcı: Cyanide
Ne zaman oynarız: Eylül 2015

Detaylar için: //www.bloodbowl-game.com/bloodbowl2/

10) Warhammer 40,000: Dark Nexus Arena

-DotA! -Hayır LoL! -Hayır DNA :(

Futbolu, satrancı, saklambacı, körebesi derken MOBA’sı olmasa olmazdı. Dark Eldar memleketi Commorragh gibi farklı mekanlar görebileceğimiz oyunda, Space Marines, Ork ve Tau taraflarından birinden dörder kişilik gruplar halinde kapılabileceğimiz oyunda Fire Warrior, Stormboy, Assault Terminator, Apothecary ve Scout karakterlerini yönetebileceğiz.

Tür: MOBA
Yapımcı: Whitebox Interactive
Ne zaman oynarız: 2016

Detaylar için: //www.darknexusarena.com/

11) Warhammer 40,000: Inquisitor - Martyr

Engizisyondan kaçış yok

Warhammer 40K: Inquisitor – Martyr, Incredible Adventures of Van Helsing’in arkasındaki isim olan NeocoreGames’den gelen sandbox tipi bir action RPG. Oyun hakkında çok az bilgi bulunmakta, fakat tahminimiz Diablo tipinde koop bir oyun olacağı yönünde.

Tür: Aksiyon RYO
Yapımcı: Neocore Games

Ne zaman oynarız: 2016

Detaylar için:   //www.neocoregames.com/w40k-inquisitor/

12) Warhammer 40,000:  Storm of Vengeance

Storm of Vengeance bir kule savunma oyunu. Maalesef zayıf görselliği ve kendini çok tekrarlaması açısından zayıf bir oyun. Fena halde harcanmış bir W40K lisansı söz konusu. Kimsenin oynamadığı bir çok oyunculu modu olması da cabası. Şahsen Plants vs Zombies’i tekrar bitirmeyi tercih ederim. Oyunda Dark Angels Chapter’ı olması bile sempatimi kazandıramadı.

Tür: Kule Savunma
Yapımcı: Eutechnyx

Ne zaman oynarız: Sevgilinizden ayrıldığınızda

Detaylar için://www.stormofvengeance.com/

warhammer-4

13) Warhammer 40,000:  Space Wolf

Ultra Marines dışında bir Chapter!

Sahi ya! Space Marines içeren bilgisayar oyunları arasında (kimilerinin şirinler yakıştırmasını yaptığı) Ultramarines o kadar popüler ki başka bir Chapter görünce heyecanlanıyor seviniyorum. Koy arkadaş Imperial Fists’i, Blood Angels’ı, Space Wolf’u, coşsun gönüller. Al işte küçüçük bir ekip oynanası bir mobil (IOS/Android) kart oyunu çıkarmışlar. Sıra tabanlı oyunda aksiyon puanlarınız yettiğince kartlarınızı harcıyor ve düşmana saldırıyorsunuz. Oyun grafik ve taktiksel açıdan tatmin edici. Space Wolf Chapter da var, daha ne olsun.

Tür: Sıra Tabanlı Strateji
Yapımcı: HeroCraft

Ne zaman oynarız: Tabletimizin şarjı olur olmaz

Detaylar için://www.spacewolfgame.com/

14) The Horus Heresy: The Drop Assault

Horus’un Çocukları, Clash of Clans Klonları!

Hrosu Heresy, meşhur 40K’dan 10K yıl öncesini, henüz Chapter’lar yerine büyük lejyonlar bulunan, İmparator’un meşhur seferinden sonra kendini geriye çektiği dönemde geçer ve de sağ kolu, oğlu, Warmaster Horus’un ihanetini ve sonrasını anlatır. Süer roman serilerine sahip, sağlam alt yapılı bir hikayedir. Öyledir de neden bugüne dek bir Horus Heresy oyunu anmadık? Peki bugün bir Clash of Clans klonundan bahsederken neden adını anmak zorunda kalıyoruz? Fena gözükmeyen Warhammer kaplamaları dışında özellikle oynamam için özel bir sebep bulamadım malesef. ($100’a makina ruhu mu alınır İmparator aşkına?)

Tür: Warhammer giydirmeli mobil üs kurmaca
Yapımcı: Complex Games

Ne zaman oynarız: Canımız mobil Horus çektiğinde

Detaylar için://dropassault.com/

YORUMLAR
Parolamı Unuttum