Beklediğimiz İndie’ler – Gamedec

Siberpunk dedektiflik işleri...

Bir süredir beklediğimiz indie oyunlardan bahsetmiyorduk, tekrar dönelim istedik. Bu seferki oyunumuz Gamedec, radarıma geçtiğimiz yıl Ağustos ayında takılmış; tek kişilik, izometrik görünümlü ve siberpunk temalı bir dedektiflik oyunu olarak özetleyebiliriz kendilerini (nasıl da özetledim ama:)). Bir süre önce yine beklediğimiz bağımsız yapımlardan birisi olarak Evolutis’ten bahsetmiştim ve o da siberpunk temalı bir oyundu. Kaldığımız yerden devam edelim o vakit.

> Anshar Studios tarafından geliştirilen Gamedec; tek kişilik, izometrik görünümlü bir siberpunk RYO. Oyun, bizleri 22. Yüzyıla, Warsaw City’ye götürüyor. “Gerçek” kelimesinin artık muğlak bir hal aldığı, “yaşam” ve “ölüm” kelimelerinin pek çok anlama geldiği, oldukça gelişmiş bir teknoloji çağındayız. Sanal dünyalar beraberinde yeni gündemler, yeni sorunlar getirmiş. Oyun dünyalarındaki insanlar yeni uzmanlara, yani “Gamedec”lere ihtiyaç duyuyorlar. Bu sanal dünyalar hakkında bilgi sahibi ‘Gamedec’ler, müşterileri için bu dünyalardaki gizemleri çözüyorlar. Biz de bu oyun dedektiflerinden birisini canlandıracağız.

> Masaüstü RYO’lardan esinlenen bir karakter gelişimi sistemi sunulacak, karakterimiz verdiğimiz kararlarla şekillenecek. Oyunda, olaylara farklı açılardan yaklaşma imkânı sunulacak ve aldığımız kararlar bizleri farklı yollara yönlendirecek. Eylemlerimizin olumlu veya olumsuz etkileri olabilecek karakterimizin gelişimi üzerinde.

> NPC’ler ile etkileşime geçip bilgi toplayacak, tercihlerimize, elde ettiğimiz bilgilere ve yeteneklerimize göre farklı diyalog seçeneklerine erişim sağlayabileceğiz. ‘Realium’ ve ‘Virtualium’da farklı karakterlerle bir araya gelebileceğiz ve bu karakterler aldığımız kararlara göre bize karşı dostça veya düşmanca bir tutum içerisine girebilecekler. Yani diğer kişiler tarafından karakterimizin nasıl algılandığı bizim kararımızla şekillenecek ve bu da oyun stilimizi etkileyecek.

> Oyunda “dark-noir” siberpunk alemlerden fantastik evrenlere çok farklı sanal dünyalar yer alacak. Bizler de bu dünyaları ziyaret edip her birisinden yeni bilgiler edinecek, ipuçları toplayacak ve olayları çözmek için biriktirdiğimiz bu bilgilerden istifade edeceğiz.

> Oyuna Türkçe desteği eklenmesi için ciddi bir girişim var aslında ve yapımcı ekip de oyunlarının ülkemizden yeterli ilgiyi görmesi halinde bu konuya sıcak bakacaklarını belirtiyorlar. Tabii ki burada dikkate alacakları nokta oyunun istek listelerine eklenme sayısı, böylece oyunun Türk oyuncuların radarında olduğunu görerek yerelleştirme için adım atabilecekler. Sonuçta bu bağımsız stüdyolar için külfet-nimet dengesini gözetmek gereken noktalardan birisi. Zaten kısıtlı imkanlarını kullanıp oyunu geliştirmeye çalışan ekipler, bir de yerelleştirmeyle uğraşıp, sonucunda oyunun yerelleştirildiği ülkelerden yeterli talebi göremeyince ister istemez hayal kırıklığına uğruyorlar. Dolayısıyla, bu işlerin organik bir şekilde gelişmesi, oyunun ne kadar satılacağının görülmesinin ardından yerelleştirilme aşamasına geçilmesi yapımcılar açısından en makul tercih gibi görünüyor. Yine de Kickstarter için hazırlanan oynanış videosuna Türkçe altyazı eklenmiş durumda, bu da ilerisi için gelecek vaat ediyor :)

Siz de bu güzel oyunun Türkçe desteğine kavuşmasına destek olmak isterseniz oyunu Steam istek listenize ekleyebilirsiniz.

YORUMLAR
Ghost AssassiN
31 Temmuz 2020 02:33

Videodan anladığım kadarıyla Cyberpunk ile Elysium'un karşımı gibi bir şey olacak.Yine bir RPG dedektif oyunu ama bu sefer Cyberpunk evreninde.Sevdiğim tarzda bir oyun değil ama umarım ülkemizde iyi satar da sonradan da olsa TR dil desteğini eklerler.

allalla
29 Temmuz 2020 17:00

+1

sexotic40
29 Temmuz 2020 16:59

Umarım kampanya amacına ulaşır. Lütfen desteğimizi esirgemeyelim. Yama çalışmaları paralı olunca herkes yorum atıyor ama bu tarz kampanyalara gerçekten yeterli destek verilmiyor. Kendi dilimizde oyun oynamak için lütfen destek olalım.

Parolamı Unuttum