Destiny 2'ye, Mass Effect Kozmetikleri Eklendi

Eververse yaşadı

Destiny 2 ve Bungie'nin üstünde bir süredir kara bulutlar dolaşıyor. Oyuncu sayısında ciddi düşüş yaşayan Destiny 2, yeni crossover etkinliği ile bir kez daha ilgiyi üstüne çekme niyetinde. Daha önce Witcher serisi ile etkinlik gerçekleştiren Destiny 2, şimdi de Mass Effect ile güçlerini birleştirecek.

Eververse üzerinden 13 Şubat'a kadar "Normandy Crew Bundle'ı" satın alabilirsiniz. Bu paketin içerisinde Titan'lar için Shepard'a ait N7 kozmetiği, Hunter'lar için Garrus'a ait Vakarian seti, Warlock'lar için ise Liara'nın Shadow Broker seti bulunacak. Hepsi birbirinden güzel görünüyor.

Buna ek olarak Alliance Requisitions Bundle isimli ücretsiz paketi de Eververse üzerinden alabilirsiniz. Bu pakette Ghost'unuza özel Enhanced Defence Shell, geminiz için Alliance Scout Frigate kozmetiği ve Sparrow'unuz için Alliance Drop Ship kozmetiği bulunacak.

YORUMLAR

Persona 3 Reload – İnceleme Puanları

Güzel bir geri dönüş daha

Persona 3 Reload – İnceleme Puanları

Bana göre Persona serisi her oyun severin en azından 1 kez şans vermesi, en azından 1 oyununu oynaması gereken bir seri. Atlus da bu konuda elimizi rahatlatıyor sağ olsun, her ne kadar Persona 6 bir türlü gündeme gel(e)miyorsa da, ya Persona 5 yeni bir oyunla çıkıyor karşımıza ya da serinin önceki oyunları yeniden oyun severlerle buluşuyorlar.

Persona 3 Reload da bunlardan birisi, 2 gün sonra bizlerle olacak. İnceleme ambargosunun kalkmasıyla bu oyunun da başarılı yeniden yapımlar arasında adı anılabilecek oyunlardan olduğunu görmüş olduk.

Opencritic’te paylaşılan 60 incelemenin ortalaması 89 puan. Metacritic’te oyunun PC versiyonu için paylaşılan 14 incelemenin ortalaması 90 puan, PS5 versiyonu için paylaşılan 50 incelemenin ortalaması 89 puan ve Xbox Series versiyonu için paylaşılan 23 incelemenin ortalaması 86 puan.

İnceleme puanlarından bazıları şu şekilde:

  • PlayStation Universe – 10/10
  • Dexerto – 5/5
  • Atomix – 95/100
  • God is a Geek – 9,5/10
  • XboxEra – 9,5/10
  • Hobby Consolas – 92/100
  • DualShockers – 9/10
  • GameSpot – 9/10
  • IGN – 9/10
  • Shacknews – 9/10
  • VideoGamer – 9/10
  • Game Rant – 4,5/5
  • Twinfinite – 4,5/5
  • Game Informer – 8,8/10
  • COGconnected – 87/100
  • Spaziogames – 8,7/10
  • PCGamesN – 8/10
  • Eurogamer – 4/5
  • TheGamer – 4/5
  • VG247 – 4/5
  • Gamer Guides – 75/100

İnceleme puanları Atlus’un bu işin altından layıkıyla kalktığına işaret ediyor. Böyle bir tabloyla karşılaşma serinin hayranlarını sevindirmiş olsa gerek. Bizler de sabırsızlıkla bekliyoruz. Persona 3 Reload, 2 Şubat'ta bizlerle olacak.

Diablo, Warcraft Ve Warcraft 2 Battle.net'e Eklendi

Tabii ki ücreti mukabilinde alabiliyorsunuz

Diablo, Warcraft Ve Warcraft 2 Battle.net'e Eklendi

Blizzard, üç klasik oyununu Battle.net'e ekledi. Oyuncular Diablo, Warcraft: Orcs and Humans ve Warcraft 2: Tides of Darkness'ı platform üzerinden satın alabilecek. Evet, yanlış duymuyorsunuz. En eskisi 1994 yılında çıkış yapan oyunları, Battle.net üzerinden "satın alabileceksiniz".

1997 yılında çıkış yapan Diablo, belki de tarihin en önemli oyunlarından biri olmayı başardı. Tam 27 yıl sonra bile hayatına devam eden serinin orijinal oyununu oynamak isteyenler, maalesef, 259.99 TL'yi gözden çıkartmak zorunda. Hellfire DLC'si ile gelen oyunun ABD fiyatı ise 9.99 dolar olarak belirlenmiş.

Yine Blizzard'ın önemli IP'lerinden olan Warcraft serisinin ilk oyunu Warcraft: Orcs and Humans ise 1994 yılında çıkış yaptı. Horde ya da insanları seçerek girdiğiniz bu gerçek zamanlı strateji oyunu, 21 farklı haritada yapay zeka düşmanlara karşı savaşmanıza izin verecek. Fiyatı ise, 155.99 TL.(ABD fiyatı: 5.99 dolar)

1995 yapımı serinin ikinci oyunu Warcraft 2: Tides of Darkness ise Beyond the Dark Portal DLC'si ile birlikte geliyor. Bu sayede yeni haritalara erişebileceğiniz oyunun fiyatı da 259.99 TL. ABD fiyatı Diablo gibi 9.99 dolar olan oyunda, özel harita editörünü de kullanabiliyorsunuz.

Eğer bu klasik sete sahip olmak istiyorsanız, toplamda 679,77 TL ödemeniz gerekiyor.

Frost Giant'ın Heyecan Uyandıran RTS'si Stormgate, Kickstarter'da 2 Milyon Doları Geçti

2023'ün bir numaralı Kickstarter oyunu

Frost Giant'ın Heyecan Uyandıran RTS'si Stormgate, Kickstarter'da 2 Milyon Doları Geçti

StarCraft II ve Warcraft III'ün geliştiricilerinin içerisinde yer aldığı Frost Giant'ın yeni RTS oyunu Stormgate, 100.000 dolarlık Kickstarter hedefine sadece 15 dakikada ulaşmış, iki gün sonunda ise 1 milyon dolar toplamıştı. Kampanyanın bitmesine artık saatler kaldı ve toplanan para 2 milyon doları aştı.

İşin ilginç yanı ise bu paranın tamamen ekstra olması, çünkü Stormgate zaten daha Kickstarter kampanyası açılmadan önce bile tamamen fonlanmış bir oyundu. Hatta şöyle söyleyeyim, Frost Giant Kickstarter'a çıkmadan önce ilk fonlama turunda 35 milyon dolar toplamıştı.

Frost Giant'ın iletişim direktörü Gerald Villoria "35 milyon dolar çok büyük para gibi görünse de büyük stüdyoların harcadıklarının yanında çok cüzi bir miktar" diyor. Kickstarter'a çıkmalarının sebebi ise daha büyük yayın bütçeleriyle mümkün olabilecek ekstralara da gitmek istemeleri, örneğin kutulu Collector's Edition gibi.

Kickstarter'da yaklaşık 4700 kişi 40 dolarlık Deluxe Founders Pack satın almış, bu paket betaya da erişim hakkı veriyor. 13 binden fazla kişi ise 60 dolarlık Ultimate Founders Pack tercih etmiş, bunda da betaya ek olarak yeni Vanguard Campaign görevleri vs bulunuyor.

200 dolarlık Stormgate Collector's Edition için para ödeyenler ise yaklaşık 2000 kişi.

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Ülkemiz bir rekor daha kırdı

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Mayıs 2019 sayısında yayınlanmıştır.

Xbox’ın Türkiye’deki durumu hakkında ne düşüneceğimi bilemiyorum. Xbox 360’la ülkemize giriş yaptı Microsoft önce ama bunu konsolun çıkışından tamı tamına yedi yıl sonra yaptı, Xbox One’ın çıkışının bir yıl öncesinde yani. Xbox One’ın çıkışı öncesi ısınma ve insanları ısındırma hamlesi olarak görüldü bu; Xbox One çıktıktan sonra Xbox’ı sağda solda daha fazla göreceğimizi, Microsoft’un pazarlamaya büyük önem vereceğini, Sony’nin 10-15 yıldır edindiği kitlenin ve de PC’cilerin gönlünü çalmaya çalışacağını düşünmüştük. Öyle olmadı, Microsoft sessizliği tercih etti bugüne kadar çoğunlukla. Bunda tabii ki Xbox’ın dünya genelinde de konsola özel oyun ve satış rakamlarında Playstation’ın gerisinde kalması da etkiliydi, onun da altını çizmek lazım. Ha ama öte yandan dağıtım ağını titizlikle kurdu Microsoft, teknoloji satış noktalarında Xbox’a muhakkak denk gelirsiniz. Game Pass’in de ne derece büyük bir nimet olduğu malum, Xbox bu kart sayesinde yine kayda değer bir başarı elde etti.


Bunlar bir yana Microsoft’un en doğru hamlesi fiyatlarını Playstation’ınkilerden aşağıda tutmasıydı. Yani basit mantık: Eğer rakibiniz sizden marka değeri, özel oyun sayısı, satış vs. konusunda öndeyse fiyatlarınızı daha makul tutarak rekabet etmeye çalışırsınız. En azından ben bu şekilde mantıklı bir düşünce sonucunda alınan kararlar dolayısıyla fiyatların Playstation’dan daha aşağılarda seyrettiğini tahmin ediyordum. Belki de bunlar zar atılarak alınan kararlardı. 20’lik zar atılmış, 1 gelmiş, Microsoft oyunculara kritik hasar vurmak zorunda kalmış bu sefer de belki. Çünkü Xbox oyunlarına öyle bir zam geldi ki mantıklı bir yere oturtamıyorum, olmuyor.

Biliyorum konumuz Microsoft ama “Xbox kaka PS süper” diyormuşum gibi algılanmasın istiyorum söylediklerim, o yüzden önce bir Sony’e giydireceğim.

Sony’nin yerel fiyat politikasına bu derece soğuk oluşu anlaşılır gibi değil ama hiç de yerel fiyat politikası yok değil aslında. Türkiye’de uygulamıyor sadece. psn4.com adresinden kontrol edebilirsiniz, şöyle bir tablo söz konusu. 60 dolarlık Days Gone mesela:

Polonya 335 TL
Hong Kong 341 TL
ABD 345 TL
Rusya 400 TL
İngiltere 411 TL
Türkiye 429 TL

 

İşte bu manzarada Xbox’ın nispeten uygun fiyatlarla rekabet etmesi kadar doğru bir karar olamazdı ama son zamlarla değişen fiyatlara bir göz atalım mı:

  Eski Fiyat Yeni Fiyat
Control 145 TL 395 TL
The Division 2 340 TL 602 TL
Devil May Cry 5 260 TL 472 TL
Sekiro 470 TL 566 TL

 

Neredeyse her oyuna zam geldi. Bazılarında bu kadar abartı farklar yok, mesela Kingdom Hearts III 300’den 352’ye, Dirt Rally 2.0 145’ten 171’e çıktı, geçtiğimiz dönem çok artan kurlar düşünüldüğünde bir derece anlaşılabilir onlar ama 566 TL, 602 TL ne gerçekten?

PC fiyatlarıyla karşılaştırma bile yapmak garip geliyor artık günümüzde ama PS4 ve Xbox One’daki oyun fiyatlarının PC fiyatlarıyla aynı olmasını istemek gerçekten o kadar hayalcilik mi? Bakınız Sekiro (Steam fiyatları için kaynak steamdb.info, Xbox fiyatları için kaynak xbox-store-checker.com):

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 172 TL 237 TL
Polonya 270 TL 385 TL 434 TL
Hong Kong 290 TL 292 TL 294 TL
ABD 345 TL
Rusya 355 TL 178 TL 346 TL
İngiltere 450 TL 376 TL 446 TL
İsrail 533 TL 351 TL 530 TL
Türkiye 470 TL 289 TL 566 TL

 

Manzara korkunç, değil mi? Son derece değerli bir para birimine sahip İngiltere’yi bile geçmişiz maşallah. PC-konsol oyun fiyatları arasındaki fark açısından da zirveye oynuyoruz.

PS4 oyunlarının en pahalıya satıldığı iki ülkeden biri olma onuru bize yetmemiş, dünyanın en pahalı Xbox One oyunlarına sahip ülke madalyasını da topraklarımıza getirmişiz. Hem de öyle üç beş lira değil söz konusu olan, fark atmışız. Kendimizi dışlamayalım, Microsoft’un mantıksız yerel fiyat politikası uyguladığı tek pazar bizimki değil. Oyunun İngiltere’den daha pahalı satıldığı bizden başka iki ülke daha var: Çek Cumhuriyeti’nde oyun 450 TL, garibim İsrail’de 530 TL. Ama İsrail’i bile sollayıp geçmişiz ki İsrail kişi başına düşen ortalama milli gelir sıralamasında 28. sıradayken biz 76. sıradayız! Bilgi olarak paylaşayım; oyunun en ucuz olduğu yer de Arjantin: 237 TL. Yani 237 TL’ye satınca da kâra geçebiliyor Microsoft.

Haklarını kenardan teslim edeyim, Xbox’a özel oyunların fiyatları halen uygun. Forza Horizon 4’ü 260 TL’ye, Gears of War 4’ü 114 TL’ye, Halo 5’i 90 TL’ye almak mümkün.

Ama yine içinizi karartmak zorundayım. Sekiro gibi bir güncel, üçüncü parti oyuna daha bakalım. Neticede bundan sonra çıkacak oyunların fiyatlarında da bunlar baz alınacak. Asıl The Division 2’yi kıyaslamak istiyordum 602 TL gibi çılgın bir etiketi görünce ama PC’de Epic Store’un farklı ülkelerdeki yerel fiyatlarına ulaşmak çok zor şu aşamada. Capcom sağ olsun Steam’de öküz gibi zam yedikten sonra, kendisini PC’de en pahalıya alan ülkelerden biri haline geldiğimiz Devil May Cry 5’e bakalım:

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 219 TL 217 TL
ABD 345 TL
Rusya 312 TL 178 TL 341 TL
İngiltere 338 TL 375 TL 335 TL
İsrail 456 TL 456 TL 456 TL
Türkiye 400 TL 400 TL 472 TL

 

Bu sayılar ve burada yer vermediğim ama hepimizin her gün şahit olduğu oyun fiyatlarından edindiğimiz tablo, yerel fiyatlar konusunda bize ne gösteriyor? Steam fiyatları konusunda bizden daha iyi durumda olan ülkeler var ve çoğunluktalar ama bizden kötü durumda olanlar da az değil. Firmadan firmaya çok değişiyor. Kimi firmalar şahane yerel fiyatlar uygularken kimileri yardırıyor.

İş konsollara geldiğindeyse olay içler acısı. Microsoft’un son zammından önce konsollarda en kötü yerel fiyatlara sahip olan ikinci ülkeydik zaten. Hani şükürcü milletiz ve kendimizi en kötüyle kıyaslayıp “bak ne durumda olanlar var” demeyi severiz ya, yerel fiyat konusunda ikinci en kötü durumda olan ülke İsrail ve üçüncüyle arasında dağlar kadar fark var. Biz İsrail’i bile geride bıraktık son zamlarla beraber. Üçüncü sıradaki ülkeyi ufukta göremiyoruz bile!

Şimdi her şeyden önce bu durumun birinci sorumlusunun, kurların bu derece sapıtmasına neden olanlar olduğunu bir cebimize koyalım. Konumuz o değil. Konumuz dünyadaki tek kötü ekonomiye sahip ülkenin biz olmamamız ve konsollardaki oyunların zengin ülkelerdekinden bile pahalı hale gelmiş olması. Bu “vergiler çok” bahanesinin arkasına saklanılabilecek seviyeyi geçeli de çok oluyor ayrıca. Dünyada tek abartı vergi alan ülke bizimki de değil.

Bakın çok insanın göz ardı ettiği bir durum daha var: Ürünlerini döviz üzerinden satan firmalar, fiyatları direkt dövize göre koymazlar, biraz yukarı koyarlar. Atıyorum dolar 5 liraysa 60 dolarlık bir ürünü 300 değil 350 liraya satarlar ki kur her yükseldiğinde zam yapmak zorunda kalmasınlar. Bir üst fiyat belirlerler ki mantıklı bu. Ama şu an konsol oyun fiyatları bu sözünü ettiğim mantıklı çizgiyle açıklanabilecek seviyede de değil, alakası yok. Sekiro’nun standart fiyatı 60 dolardır, bizde 566 TL, yani 98 dolardan satıyorlar oyunu! DMC 5, 82 dolar! The Division 2 105 dolar! Abi ne oluyor!?

Peki neden? Bilmiyoruz. Microsoft bir açıklama yapmadı bu konuda. Ama ben hiç lafı dolandırmadan söyleyeyim nedenini: “Bu saatten sonra yeni çıkacak pek oyunumuz yok, Türkiye’de yeni konsol da satamayız, eh elinde bizim konsoldan olanlar da el mahkûm ne kadar zam yaparsak yapalım kuzu kuzu, ‘seve seve’ alacaklar oyunlarımızı.” Microsoft yeni konsolunu Türkiye’de zor satar bu saatten sonra. Oyunları normal fiyatlardan çıkarsa bile Microsoft’un bu politikasını bir sonraki konsola da uygulamayacağı ne malum? 2 yıl güzel fiyatlara satarlar, sonra şimdi yaptıkları gibi öyle bir bindirirler ki ağzımız açık kalır.

Aslında “bir yerlerden baskı gelmiştir” diye komplo teorilerine de girerdim ama desteksiz sallamayayım şimdi.

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Ülkemiz bir rekor daha kırdı

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Mayıs 2019 sayısında yayınlanmıştır.

Xbox’ın Türkiye’deki durumu hakkında ne düşüneceğimi bilemiyorum. Xbox 360’la ülkemize giriş yaptı Microsoft önce ama bunu konsolun çıkışından tamı tamına yedi yıl sonra yaptı, Xbox One’ın çıkışının bir yıl öncesinde yani. Xbox One’ın çıkışı öncesi ısınma ve insanları ısındırma hamlesi olarak görüldü bu; Xbox One çıktıktan sonra Xbox’ı sağda solda daha fazla göreceğimizi, Microsoft’un pazarlamaya büyük önem vereceğini, Sony’nin 10-15 yıldır edindiği kitlenin ve de PC’cilerin gönlünü çalmaya çalışacağını düşünmüştük. Öyle olmadı, Microsoft sessizliği tercih etti bugüne kadar çoğunlukla. Bunda tabii ki Xbox’ın dünya genelinde de konsola özel oyun ve satış rakamlarında Playstation’ın gerisinde kalması da etkiliydi, onun da altını çizmek lazım. Ha ama öte yandan dağıtım ağını titizlikle kurdu Microsoft, teknoloji satış noktalarında Xbox’a muhakkak denk gelirsiniz. Game Pass’in de ne derece büyük bir nimet olduğu malum, Xbox bu kart sayesinde yine kayda değer bir başarı elde etti.


Bunlar bir yana Microsoft’un en doğru hamlesi fiyatlarını Playstation’ınkilerden aşağıda tutmasıydı. Yani basit mantık: Eğer rakibiniz sizden marka değeri, özel oyun sayısı, satış vs. konusunda öndeyse fiyatlarınızı daha makul tutarak rekabet etmeye çalışırsınız. En azından ben bu şekilde mantıklı bir düşünce sonucunda alınan kararlar dolayısıyla fiyatların Playstation’dan daha aşağılarda seyrettiğini tahmin ediyordum. Belki de bunlar zar atılarak alınan kararlardı. 20’lik zar atılmış, 1 gelmiş, Microsoft oyunculara kritik hasar vurmak zorunda kalmış bu sefer de belki. Çünkü Xbox oyunlarına öyle bir zam geldi ki mantıklı bir yere oturtamıyorum, olmuyor.

Biliyorum konumuz Microsoft ama “Xbox kaka PS süper” diyormuşum gibi algılanmasın istiyorum söylediklerim, o yüzden önce bir Sony’e giydireceğim.

Sony’nin yerel fiyat politikasına bu derece soğuk oluşu anlaşılır gibi değil ama hiç de yerel fiyat politikası yok değil aslında. Türkiye’de uygulamıyor sadece. psn4.com adresinden kontrol edebilirsiniz, şöyle bir tablo söz konusu. 60 dolarlık Days Gone mesela:

Polonya 335 TL
Hong Kong 341 TL
ABD 345 TL
Rusya 400 TL
İngiltere 411 TL
Türkiye 429 TL

 

İşte bu manzarada Xbox’ın nispeten uygun fiyatlarla rekabet etmesi kadar doğru bir karar olamazdı ama son zamlarla değişen fiyatlara bir göz atalım mı:

  Eski Fiyat Yeni Fiyat
Control 145 TL 395 TL
The Division 2 340 TL 602 TL
Devil May Cry 5 260 TL 472 TL
Sekiro 470 TL 566 TL

 

Neredeyse her oyuna zam geldi. Bazılarında bu kadar abartı farklar yok, mesela Kingdom Hearts III 300’den 352’ye, Dirt Rally 2.0 145’ten 171’e çıktı, geçtiğimiz dönem çok artan kurlar düşünüldüğünde bir derece anlaşılabilir onlar ama 566 TL, 602 TL ne gerçekten?

PC fiyatlarıyla karşılaştırma bile yapmak garip geliyor artık günümüzde ama PS4 ve Xbox One’daki oyun fiyatlarının PC fiyatlarıyla aynı olmasını istemek gerçekten o kadar hayalcilik mi? Bakınız Sekiro (Steam fiyatları için kaynak steamdb.info, Xbox fiyatları için kaynak xbox-store-checker.com):

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 172 TL 237 TL
Polonya 270 TL 385 TL 434 TL
Hong Kong 290 TL 292 TL 294 TL
ABD 345 TL
Rusya 355 TL 178 TL 346 TL
İngiltere 450 TL 376 TL 446 TL
İsrail 533 TL 351 TL 530 TL
Türkiye 470 TL 289 TL 566 TL

 

Manzara korkunç, değil mi? Son derece değerli bir para birimine sahip İngiltere’yi bile geçmişiz maşallah. PC-konsol oyun fiyatları arasındaki fark açısından da zirveye oynuyoruz.

PS4 oyunlarının en pahalıya satıldığı iki ülkeden biri olma onuru bize yetmemiş, dünyanın en pahalı Xbox One oyunlarına sahip ülke madalyasını da topraklarımıza getirmişiz. Hem de öyle üç beş lira değil söz konusu olan, fark atmışız. Kendimizi dışlamayalım, Microsoft’un mantıksız yerel fiyat politikası uyguladığı tek pazar bizimki değil. Oyunun İngiltere’den daha pahalı satıldığı bizden başka iki ülke daha var: Çek Cumhuriyeti’nde oyun 450 TL, garibim İsrail’de 530 TL. Ama İsrail’i bile sollayıp geçmişiz ki İsrail kişi başına düşen ortalama milli gelir sıralamasında 28. sıradayken biz 76. sıradayız! Bilgi olarak paylaşayım; oyunun en ucuz olduğu yer de Arjantin: 237 TL. Yani 237 TL’ye satınca da kâra geçebiliyor Microsoft.

Haklarını kenardan teslim edeyim, Xbox’a özel oyunların fiyatları halen uygun. Forza Horizon 4’ü 260 TL’ye, Gears of War 4’ü 114 TL’ye, Halo 5’i 90 TL’ye almak mümkün.

Ama yine içinizi karartmak zorundayım. Sekiro gibi bir güncel, üçüncü parti oyuna daha bakalım. Neticede bundan sonra çıkacak oyunların fiyatlarında da bunlar baz alınacak. Asıl The Division 2’yi kıyaslamak istiyordum 602 TL gibi çılgın bir etiketi görünce ama PC’de Epic Store’un farklı ülkelerdeki yerel fiyatlarına ulaşmak çok zor şu aşamada. Capcom sağ olsun Steam’de öküz gibi zam yedikten sonra, kendisini PC’de en pahalıya alan ülkelerden biri haline geldiğimiz Devil May Cry 5’e bakalım:

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 219 TL 217 TL
ABD 345 TL
Rusya 312 TL 178 TL 341 TL
İngiltere 338 TL 375 TL 335 TL
İsrail 456 TL 456 TL 456 TL
Türkiye 400 TL 400 TL 472 TL

 

Bu sayılar ve burada yer vermediğim ama hepimizin her gün şahit olduğu oyun fiyatlarından edindiğimiz tablo, yerel fiyatlar konusunda bize ne gösteriyor? Steam fiyatları konusunda bizden daha iyi durumda olan ülkeler var ve çoğunluktalar ama bizden kötü durumda olanlar da az değil. Firmadan firmaya çok değişiyor. Kimi firmalar şahane yerel fiyatlar uygularken kimileri yardırıyor.

İş konsollara geldiğindeyse olay içler acısı. Microsoft’un son zammından önce konsollarda en kötü yerel fiyatlara sahip olan ikinci ülkeydik zaten. Hani şükürcü milletiz ve kendimizi en kötüyle kıyaslayıp “bak ne durumda olanlar var” demeyi severiz ya, yerel fiyat konusunda ikinci en kötü durumda olan ülke İsrail ve üçüncüyle arasında dağlar kadar fark var. Biz İsrail’i bile geride bıraktık son zamlarla beraber. Üçüncü sıradaki ülkeyi ufukta göremiyoruz bile!

Şimdi her şeyden önce bu durumun birinci sorumlusunun, kurların bu derece sapıtmasına neden olanlar olduğunu bir cebimize koyalım. Konumuz o değil. Konumuz dünyadaki tek kötü ekonomiye sahip ülkenin biz olmamamız ve konsollardaki oyunların zengin ülkelerdekinden bile pahalı hale gelmiş olması. Bu “vergiler çok” bahanesinin arkasına saklanılabilecek seviyeyi geçeli de çok oluyor ayrıca. Dünyada tek abartı vergi alan ülke bizimki de değil.

Bakın çok insanın göz ardı ettiği bir durum daha var: Ürünlerini döviz üzerinden satan firmalar, fiyatları direkt dövize göre koymazlar, biraz yukarı koyarlar. Atıyorum dolar 5 liraysa 60 dolarlık bir ürünü 300 değil 350 liraya satarlar ki kur her yükseldiğinde zam yapmak zorunda kalmasınlar. Bir üst fiyat belirlerler ki mantıklı bu. Ama şu an konsol oyun fiyatları bu sözünü ettiğim mantıklı çizgiyle açıklanabilecek seviyede de değil, alakası yok. Sekiro’nun standart fiyatı 60 dolardır, bizde 566 TL, yani 98 dolardan satıyorlar oyunu! DMC 5, 82 dolar! The Division 2 105 dolar! Abi ne oluyor!?

Peki neden? Bilmiyoruz. Microsoft bir açıklama yapmadı bu konuda. Ama ben hiç lafı dolandırmadan söyleyeyim nedenini: “Bu saatten sonra yeni çıkacak pek oyunumuz yok, Türkiye’de yeni konsol da satamayız, eh elinde bizim konsoldan olanlar da el mahkûm ne kadar zam yaparsak yapalım kuzu kuzu, ‘seve seve’ alacaklar oyunlarımızı.” Microsoft yeni konsolunu Türkiye’de zor satar bu saatten sonra. Oyunları normal fiyatlardan çıkarsa bile Microsoft’un bu politikasını bir sonraki konsola da uygulamayacağı ne malum? 2 yıl güzel fiyatlara satarlar, sonra şimdi yaptıkları gibi öyle bir bindirirler ki ağzımız açık kalır.

Aslında “bir yerlerden baskı gelmiştir” diye komplo teorilerine de girerdim ama desteksiz sallamayayım şimdi.

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Çapraz platform desteği dikkat çekti demek ki...

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Beta sürecini geride bırakan Dauntless, 24 saat gibi kısa bir süre içerisinde oyuncu sayısını 500.000 civarı arttırmayı başardı. Oyunun beta sürecindeyken ulaştığı toplam oyuncu sayısının 3 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde, 1 gün içerisindeki bu artışın oranı da daha net anlaşılabiliyor.

Bunda etkili olan pek çok unsur olabilir. Bir kere Dauntless ücretsiz bir oyun, dolayısıyla bunun oyuncu sayısına mutlaka etkisi vardır ama bir gün içerisinde yaklaşık %20'lik bir artış sağlar mı, düşünmek lazım. Burada muhtemelen en önemli detay oyunun tam anlamıyla bir çapraz platform deneyimi sunması.

Dauntless, 'One Dauntless' konseptiyle PC ve konsollarda ortak bir oyun tecrübesi yaşatıyor. Bu ifade hem diğer platformlardaki oyuncularla aynı oyun içerisinde oynamak anlamında kullanılıyor, hem de dilediğiniz zaman farklı platformlardan oyuna girip daha önce kaldığınız yerden devam etme imkanınız olduğunu anlatıyor. Oyuncular gerçek anlamda çapraz-platform deneyimi sunan bu özelliğini benimsemiş ve oldukça da sevmiş görünüyorlar. PC'de başladığınız bir oyuna PS4 veya Xbox One'dan devam edebiliyor olmak gerçekten de güzel bir şey ve bu, benzer oyunların da örnek alması gereken bir özellik.

Dauntless'ın bu yükselişi önümüzdeki günlerde de aynı şekilde devam edecek mi bakalım. Takipteyiz.

Artık Discord'a Forum Kanalları Ekleyebileceksiniz!

Müthiş bir özellik geliyor

Artık Discord'a Forum Kanalları Ekleyebileceksiniz!

İnternet forumlarının sonunu getiren Discord, kendi forumlarını açmaya hazırlanıyor. Uzun süredir pek çok oyuncunun tek iletişim uygulaması olarak kullandığı Discord, özellikle büyük yayıncılar veya oyunlar için bir nevi forum hizmeti görüyordu. Forum Channels isimli yeni eklenti ise, bu de fiili görüntüyü resmi hale getirecek.

Özellikle büyük kanallar için oldukça işe yarayacak gibi görünen sistem, Discord'un güncel ekosistemi içerisinde çalışacak. Sunucu adminleri forum kanalları kurarak spesifik konular hakkındaki soruları ve cevaplarını tek bir başlık altında toplayabilecek. Standart yazı kanallarının aksine bu kanallar farklı başlıklara ev sahipliği yapacak.

Discord bu yeni eklenti ile sunucuların çok daha organize ve düzenli hale geleceğine inanıyor. Yayınlanan ekran görüntülerine bakıldığında Discord'un bu iddialarını desteklemek daha mümkün hale geliyor diyebiliriz. Bakalım Forum Channels sistemi beklenen etkiyi yaratabilecek mi?

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Ülkemiz bir rekor daha kırdı

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Mayıs 2019 sayısında yayınlanmıştır.

Xbox’ın Türkiye’deki durumu hakkında ne düşüneceğimi bilemiyorum. Xbox 360’la ülkemize giriş yaptı Microsoft önce ama bunu konsolun çıkışından tamı tamına yedi yıl sonra yaptı, Xbox One’ın çıkışının bir yıl öncesinde yani. Xbox One’ın çıkışı öncesi ısınma ve insanları ısındırma hamlesi olarak görüldü bu; Xbox One çıktıktan sonra Xbox’ı sağda solda daha fazla göreceğimizi, Microsoft’un pazarlamaya büyük önem vereceğini, Sony’nin 10-15 yıldır edindiği kitlenin ve de PC’cilerin gönlünü çalmaya çalışacağını düşünmüştük. Öyle olmadı, Microsoft sessizliği tercih etti bugüne kadar çoğunlukla. Bunda tabii ki Xbox’ın dünya genelinde de konsola özel oyun ve satış rakamlarında Playstation’ın gerisinde kalması da etkiliydi, onun da altını çizmek lazım. Ha ama öte yandan dağıtım ağını titizlikle kurdu Microsoft, teknoloji satış noktalarında Xbox’a muhakkak denk gelirsiniz. Game Pass’in de ne derece büyük bir nimet olduğu malum, Xbox bu kart sayesinde yine kayda değer bir başarı elde etti.


Bunlar bir yana Microsoft’un en doğru hamlesi fiyatlarını Playstation’ınkilerden aşağıda tutmasıydı. Yani basit mantık: Eğer rakibiniz sizden marka değeri, özel oyun sayısı, satış vs. konusunda öndeyse fiyatlarınızı daha makul tutarak rekabet etmeye çalışırsınız. En azından ben bu şekilde mantıklı bir düşünce sonucunda alınan kararlar dolayısıyla fiyatların Playstation’dan daha aşağılarda seyrettiğini tahmin ediyordum. Belki de bunlar zar atılarak alınan kararlardı. 20’lik zar atılmış, 1 gelmiş, Microsoft oyunculara kritik hasar vurmak zorunda kalmış bu sefer de belki. Çünkü Xbox oyunlarına öyle bir zam geldi ki mantıklı bir yere oturtamıyorum, olmuyor.

Biliyorum konumuz Microsoft ama “Xbox kaka PS süper” diyormuşum gibi algılanmasın istiyorum söylediklerim, o yüzden önce bir Sony’e giydireceğim.

Sony’nin yerel fiyat politikasına bu derece soğuk oluşu anlaşılır gibi değil ama hiç de yerel fiyat politikası yok değil aslında. Türkiye’de uygulamıyor sadece. psn4.com adresinden kontrol edebilirsiniz, şöyle bir tablo söz konusu. 60 dolarlık Days Gone mesela:

Polonya 335 TL
Hong Kong 341 TL
ABD 345 TL
Rusya 400 TL
İngiltere 411 TL
Türkiye 429 TL

 

İşte bu manzarada Xbox’ın nispeten uygun fiyatlarla rekabet etmesi kadar doğru bir karar olamazdı ama son zamlarla değişen fiyatlara bir göz atalım mı:

  Eski Fiyat Yeni Fiyat
Control 145 TL 395 TL
The Division 2 340 TL 602 TL
Devil May Cry 5 260 TL 472 TL
Sekiro 470 TL 566 TL

 

Neredeyse her oyuna zam geldi. Bazılarında bu kadar abartı farklar yok, mesela Kingdom Hearts III 300’den 352’ye, Dirt Rally 2.0 145’ten 171’e çıktı, geçtiğimiz dönem çok artan kurlar düşünüldüğünde bir derece anlaşılabilir onlar ama 566 TL, 602 TL ne gerçekten?

PC fiyatlarıyla karşılaştırma bile yapmak garip geliyor artık günümüzde ama PS4 ve Xbox One’daki oyun fiyatlarının PC fiyatlarıyla aynı olmasını istemek gerçekten o kadar hayalcilik mi? Bakınız Sekiro (Steam fiyatları için kaynak steamdb.info, Xbox fiyatları için kaynak xbox-store-checker.com):

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 172 TL 237 TL
Polonya 270 TL 385 TL 434 TL
Hong Kong 290 TL 292 TL 294 TL
ABD 345 TL
Rusya 355 TL 178 TL 346 TL
İngiltere 450 TL 376 TL 446 TL
İsrail 533 TL 351 TL 530 TL
Türkiye 470 TL 289 TL 566 TL

 

Manzara korkunç, değil mi? Son derece değerli bir para birimine sahip İngiltere’yi bile geçmişiz maşallah. PC-konsol oyun fiyatları arasındaki fark açısından da zirveye oynuyoruz.

PS4 oyunlarının en pahalıya satıldığı iki ülkeden biri olma onuru bize yetmemiş, dünyanın en pahalı Xbox One oyunlarına sahip ülke madalyasını da topraklarımıza getirmişiz. Hem de öyle üç beş lira değil söz konusu olan, fark atmışız. Kendimizi dışlamayalım, Microsoft’un mantıksız yerel fiyat politikası uyguladığı tek pazar bizimki değil. Oyunun İngiltere’den daha pahalı satıldığı bizden başka iki ülke daha var: Çek Cumhuriyeti’nde oyun 450 TL, garibim İsrail’de 530 TL. Ama İsrail’i bile sollayıp geçmişiz ki İsrail kişi başına düşen ortalama milli gelir sıralamasında 28. sıradayken biz 76. sıradayız! Bilgi olarak paylaşayım; oyunun en ucuz olduğu yer de Arjantin: 237 TL. Yani 237 TL’ye satınca da kâra geçebiliyor Microsoft.

Haklarını kenardan teslim edeyim, Xbox’a özel oyunların fiyatları halen uygun. Forza Horizon 4’ü 260 TL’ye, Gears of War 4’ü 114 TL’ye, Halo 5’i 90 TL’ye almak mümkün.

Ama yine içinizi karartmak zorundayım. Sekiro gibi bir güncel, üçüncü parti oyuna daha bakalım. Neticede bundan sonra çıkacak oyunların fiyatlarında da bunlar baz alınacak. Asıl The Division 2’yi kıyaslamak istiyordum 602 TL gibi çılgın bir etiketi görünce ama PC’de Epic Store’un farklı ülkelerdeki yerel fiyatlarına ulaşmak çok zor şu aşamada. Capcom sağ olsun Steam’de öküz gibi zam yedikten sonra, kendisini PC’de en pahalıya alan ülkelerden biri haline geldiğimiz Devil May Cry 5’e bakalım:

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 219 TL 217 TL
ABD 345 TL
Rusya 312 TL 178 TL 341 TL
İngiltere 338 TL 375 TL 335 TL
İsrail 456 TL 456 TL 456 TL
Türkiye 400 TL 400 TL 472 TL

 

Bu sayılar ve burada yer vermediğim ama hepimizin her gün şahit olduğu oyun fiyatlarından edindiğimiz tablo, yerel fiyatlar konusunda bize ne gösteriyor? Steam fiyatları konusunda bizden daha iyi durumda olan ülkeler var ve çoğunluktalar ama bizden kötü durumda olanlar da az değil. Firmadan firmaya çok değişiyor. Kimi firmalar şahane yerel fiyatlar uygularken kimileri yardırıyor.

İş konsollara geldiğindeyse olay içler acısı. Microsoft’un son zammından önce konsollarda en kötü yerel fiyatlara sahip olan ikinci ülkeydik zaten. Hani şükürcü milletiz ve kendimizi en kötüyle kıyaslayıp “bak ne durumda olanlar var” demeyi severiz ya, yerel fiyat konusunda ikinci en kötü durumda olan ülke İsrail ve üçüncüyle arasında dağlar kadar fark var. Biz İsrail’i bile geride bıraktık son zamlarla beraber. Üçüncü sıradaki ülkeyi ufukta göremiyoruz bile!

Şimdi her şeyden önce bu durumun birinci sorumlusunun, kurların bu derece sapıtmasına neden olanlar olduğunu bir cebimize koyalım. Konumuz o değil. Konumuz dünyadaki tek kötü ekonomiye sahip ülkenin biz olmamamız ve konsollardaki oyunların zengin ülkelerdekinden bile pahalı hale gelmiş olması. Bu “vergiler çok” bahanesinin arkasına saklanılabilecek seviyeyi geçeli de çok oluyor ayrıca. Dünyada tek abartı vergi alan ülke bizimki de değil.

Bakın çok insanın göz ardı ettiği bir durum daha var: Ürünlerini döviz üzerinden satan firmalar, fiyatları direkt dövize göre koymazlar, biraz yukarı koyarlar. Atıyorum dolar 5 liraysa 60 dolarlık bir ürünü 300 değil 350 liraya satarlar ki kur her yükseldiğinde zam yapmak zorunda kalmasınlar. Bir üst fiyat belirlerler ki mantıklı bu. Ama şu an konsol oyun fiyatları bu sözünü ettiğim mantıklı çizgiyle açıklanabilecek seviyede de değil, alakası yok. Sekiro’nun standart fiyatı 60 dolardır, bizde 566 TL, yani 98 dolardan satıyorlar oyunu! DMC 5, 82 dolar! The Division 2 105 dolar! Abi ne oluyor!?

Peki neden? Bilmiyoruz. Microsoft bir açıklama yapmadı bu konuda. Ama ben hiç lafı dolandırmadan söyleyeyim nedenini: “Bu saatten sonra yeni çıkacak pek oyunumuz yok, Türkiye’de yeni konsol da satamayız, eh elinde bizim konsoldan olanlar da el mahkûm ne kadar zam yaparsak yapalım kuzu kuzu, ‘seve seve’ alacaklar oyunlarımızı.” Microsoft yeni konsolunu Türkiye’de zor satar bu saatten sonra. Oyunları normal fiyatlardan çıkarsa bile Microsoft’un bu politikasını bir sonraki konsola da uygulamayacağı ne malum? 2 yıl güzel fiyatlara satarlar, sonra şimdi yaptıkları gibi öyle bir bindirirler ki ağzımız açık kalır.

Aslında “bir yerlerden baskı gelmiştir” diye komplo teorilerine de girerdim ama desteksiz sallamayayım şimdi.

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Çapraz platform desteği dikkat çekti demek ki...

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Beta sürecini geride bırakan Dauntless, 24 saat gibi kısa bir süre içerisinde oyuncu sayısını 500.000 civarı arttırmayı başardı. Oyunun beta sürecindeyken ulaştığı toplam oyuncu sayısının 3 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde, 1 gün içerisindeki bu artışın oranı da daha net anlaşılabiliyor.

Bunda etkili olan pek çok unsur olabilir. Bir kere Dauntless ücretsiz bir oyun, dolayısıyla bunun oyuncu sayısına mutlaka etkisi vardır ama bir gün içerisinde yaklaşık %20'lik bir artış sağlar mı, düşünmek lazım. Burada muhtemelen en önemli detay oyunun tam anlamıyla bir çapraz platform deneyimi sunması.

Dauntless, 'One Dauntless' konseptiyle PC ve konsollarda ortak bir oyun tecrübesi yaşatıyor. Bu ifade hem diğer platformlardaki oyuncularla aynı oyun içerisinde oynamak anlamında kullanılıyor, hem de dilediğiniz zaman farklı platformlardan oyuna girip daha önce kaldığınız yerden devam etme imkanınız olduğunu anlatıyor. Oyuncular gerçek anlamda çapraz-platform deneyimi sunan bu özelliğini benimsemiş ve oldukça da sevmiş görünüyorlar. PC'de başladığınız bir oyuna PS4 veya Xbox One'dan devam edebiliyor olmak gerçekten de güzel bir şey ve bu, benzer oyunların da örnek alması gereken bir özellik.

Dauntless'ın bu yükselişi önümüzdeki günlerde de aynı şekilde devam edecek mi bakalım. Takipteyiz.

Artık Discord'a Forum Kanalları Ekleyebileceksiniz!

Müthiş bir özellik geliyor

Artık Discord'a Forum Kanalları Ekleyebileceksiniz!

İnternet forumlarının sonunu getiren Discord, kendi forumlarını açmaya hazırlanıyor. Uzun süredir pek çok oyuncunun tek iletişim uygulaması olarak kullandığı Discord, özellikle büyük yayıncılar veya oyunlar için bir nevi forum hizmeti görüyordu. Forum Channels isimli yeni eklenti ise, bu de fiili görüntüyü resmi hale getirecek.

Özellikle büyük kanallar için oldukça işe yarayacak gibi görünen sistem, Discord'un güncel ekosistemi içerisinde çalışacak. Sunucu adminleri forum kanalları kurarak spesifik konular hakkındaki soruları ve cevaplarını tek bir başlık altında toplayabilecek. Standart yazı kanallarının aksine bu kanallar farklı başlıklara ev sahipliği yapacak.

Discord bu yeni eklenti ile sunucuların çok daha organize ve düzenli hale geleceğine inanıyor. Yayınlanan ekran görüntülerine bakıldığında Discord'un bu iddialarını desteklemek daha mümkün hale geliyor diyebiliriz. Bakalım Forum Channels sistemi beklenen etkiyi yaratabilecek mi?

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Ülkemiz bir rekor daha kırdı

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Mayıs 2019 sayısında yayınlanmıştır.

Xbox’ın Türkiye’deki durumu hakkında ne düşüneceğimi bilemiyorum. Xbox 360’la ülkemize giriş yaptı Microsoft önce ama bunu konsolun çıkışından tamı tamına yedi yıl sonra yaptı, Xbox One’ın çıkışının bir yıl öncesinde yani. Xbox One’ın çıkışı öncesi ısınma ve insanları ısındırma hamlesi olarak görüldü bu; Xbox One çıktıktan sonra Xbox’ı sağda solda daha fazla göreceğimizi, Microsoft’un pazarlamaya büyük önem vereceğini, Sony’nin 10-15 yıldır edindiği kitlenin ve de PC’cilerin gönlünü çalmaya çalışacağını düşünmüştük. Öyle olmadı, Microsoft sessizliği tercih etti bugüne kadar çoğunlukla. Bunda tabii ki Xbox’ın dünya genelinde de konsola özel oyun ve satış rakamlarında Playstation’ın gerisinde kalması da etkiliydi, onun da altını çizmek lazım. Ha ama öte yandan dağıtım ağını titizlikle kurdu Microsoft, teknoloji satış noktalarında Xbox’a muhakkak denk gelirsiniz. Game Pass’in de ne derece büyük bir nimet olduğu malum, Xbox bu kart sayesinde yine kayda değer bir başarı elde etti.


Bunlar bir yana Microsoft’un en doğru hamlesi fiyatlarını Playstation’ınkilerden aşağıda tutmasıydı. Yani basit mantık: Eğer rakibiniz sizden marka değeri, özel oyun sayısı, satış vs. konusunda öndeyse fiyatlarınızı daha makul tutarak rekabet etmeye çalışırsınız. En azından ben bu şekilde mantıklı bir düşünce sonucunda alınan kararlar dolayısıyla fiyatların Playstation’dan daha aşağılarda seyrettiğini tahmin ediyordum. Belki de bunlar zar atılarak alınan kararlardı. 20’lik zar atılmış, 1 gelmiş, Microsoft oyunculara kritik hasar vurmak zorunda kalmış bu sefer de belki. Çünkü Xbox oyunlarına öyle bir zam geldi ki mantıklı bir yere oturtamıyorum, olmuyor.

Biliyorum konumuz Microsoft ama “Xbox kaka PS süper” diyormuşum gibi algılanmasın istiyorum söylediklerim, o yüzden önce bir Sony’e giydireceğim.

Sony’nin yerel fiyat politikasına bu derece soğuk oluşu anlaşılır gibi değil ama hiç de yerel fiyat politikası yok değil aslında. Türkiye’de uygulamıyor sadece. psn4.com adresinden kontrol edebilirsiniz, şöyle bir tablo söz konusu. 60 dolarlık Days Gone mesela:

Polonya 335 TL
Hong Kong 341 TL
ABD 345 TL
Rusya 400 TL
İngiltere 411 TL
Türkiye 429 TL

 

İşte bu manzarada Xbox’ın nispeten uygun fiyatlarla rekabet etmesi kadar doğru bir karar olamazdı ama son zamlarla değişen fiyatlara bir göz atalım mı:

  Eski Fiyat Yeni Fiyat
Control 145 TL 395 TL
The Division 2 340 TL 602 TL
Devil May Cry 5 260 TL 472 TL
Sekiro 470 TL 566 TL

 

Neredeyse her oyuna zam geldi. Bazılarında bu kadar abartı farklar yok, mesela Kingdom Hearts III 300’den 352’ye, Dirt Rally 2.0 145’ten 171’e çıktı, geçtiğimiz dönem çok artan kurlar düşünüldüğünde bir derece anlaşılabilir onlar ama 566 TL, 602 TL ne gerçekten?

PC fiyatlarıyla karşılaştırma bile yapmak garip geliyor artık günümüzde ama PS4 ve Xbox One’daki oyun fiyatlarının PC fiyatlarıyla aynı olmasını istemek gerçekten o kadar hayalcilik mi? Bakınız Sekiro (Steam fiyatları için kaynak steamdb.info, Xbox fiyatları için kaynak xbox-store-checker.com):

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 172 TL 237 TL
Polonya 270 TL 385 TL 434 TL
Hong Kong 290 TL 292 TL 294 TL
ABD 345 TL
Rusya 355 TL 178 TL 346 TL
İngiltere 450 TL 376 TL 446 TL
İsrail 533 TL 351 TL 530 TL
Türkiye 470 TL 289 TL 566 TL

 

Manzara korkunç, değil mi? Son derece değerli bir para birimine sahip İngiltere’yi bile geçmişiz maşallah. PC-konsol oyun fiyatları arasındaki fark açısından da zirveye oynuyoruz.

PS4 oyunlarının en pahalıya satıldığı iki ülkeden biri olma onuru bize yetmemiş, dünyanın en pahalı Xbox One oyunlarına sahip ülke madalyasını da topraklarımıza getirmişiz. Hem de öyle üç beş lira değil söz konusu olan, fark atmışız. Kendimizi dışlamayalım, Microsoft’un mantıksız yerel fiyat politikası uyguladığı tek pazar bizimki değil. Oyunun İngiltere’den daha pahalı satıldığı bizden başka iki ülke daha var: Çek Cumhuriyeti’nde oyun 450 TL, garibim İsrail’de 530 TL. Ama İsrail’i bile sollayıp geçmişiz ki İsrail kişi başına düşen ortalama milli gelir sıralamasında 28. sıradayken biz 76. sıradayız! Bilgi olarak paylaşayım; oyunun en ucuz olduğu yer de Arjantin: 237 TL. Yani 237 TL’ye satınca da kâra geçebiliyor Microsoft.

Haklarını kenardan teslim edeyim, Xbox’a özel oyunların fiyatları halen uygun. Forza Horizon 4’ü 260 TL’ye, Gears of War 4’ü 114 TL’ye, Halo 5’i 90 TL’ye almak mümkün.

Ama yine içinizi karartmak zorundayım. Sekiro gibi bir güncel, üçüncü parti oyuna daha bakalım. Neticede bundan sonra çıkacak oyunların fiyatlarında da bunlar baz alınacak. Asıl The Division 2’yi kıyaslamak istiyordum 602 TL gibi çılgın bir etiketi görünce ama PC’de Epic Store’un farklı ülkelerdeki yerel fiyatlarına ulaşmak çok zor şu aşamada. Capcom sağ olsun Steam’de öküz gibi zam yedikten sonra, kendisini PC’de en pahalıya alan ülkelerden biri haline geldiğimiz Devil May Cry 5’e bakalım:

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 219 TL 217 TL
ABD 345 TL
Rusya 312 TL 178 TL 341 TL
İngiltere 338 TL 375 TL 335 TL
İsrail 456 TL 456 TL 456 TL
Türkiye 400 TL 400 TL 472 TL

 

Bu sayılar ve burada yer vermediğim ama hepimizin her gün şahit olduğu oyun fiyatlarından edindiğimiz tablo, yerel fiyatlar konusunda bize ne gösteriyor? Steam fiyatları konusunda bizden daha iyi durumda olan ülkeler var ve çoğunluktalar ama bizden kötü durumda olanlar da az değil. Firmadan firmaya çok değişiyor. Kimi firmalar şahane yerel fiyatlar uygularken kimileri yardırıyor.

İş konsollara geldiğindeyse olay içler acısı. Microsoft’un son zammından önce konsollarda en kötü yerel fiyatlara sahip olan ikinci ülkeydik zaten. Hani şükürcü milletiz ve kendimizi en kötüyle kıyaslayıp “bak ne durumda olanlar var” demeyi severiz ya, yerel fiyat konusunda ikinci en kötü durumda olan ülke İsrail ve üçüncüyle arasında dağlar kadar fark var. Biz İsrail’i bile geride bıraktık son zamlarla beraber. Üçüncü sıradaki ülkeyi ufukta göremiyoruz bile!

Şimdi her şeyden önce bu durumun birinci sorumlusunun, kurların bu derece sapıtmasına neden olanlar olduğunu bir cebimize koyalım. Konumuz o değil. Konumuz dünyadaki tek kötü ekonomiye sahip ülkenin biz olmamamız ve konsollardaki oyunların zengin ülkelerdekinden bile pahalı hale gelmiş olması. Bu “vergiler çok” bahanesinin arkasına saklanılabilecek seviyeyi geçeli de çok oluyor ayrıca. Dünyada tek abartı vergi alan ülke bizimki de değil.

Bakın çok insanın göz ardı ettiği bir durum daha var: Ürünlerini döviz üzerinden satan firmalar, fiyatları direkt dövize göre koymazlar, biraz yukarı koyarlar. Atıyorum dolar 5 liraysa 60 dolarlık bir ürünü 300 değil 350 liraya satarlar ki kur her yükseldiğinde zam yapmak zorunda kalmasınlar. Bir üst fiyat belirlerler ki mantıklı bu. Ama şu an konsol oyun fiyatları bu sözünü ettiğim mantıklı çizgiyle açıklanabilecek seviyede de değil, alakası yok. Sekiro’nun standart fiyatı 60 dolardır, bizde 566 TL, yani 98 dolardan satıyorlar oyunu! DMC 5, 82 dolar! The Division 2 105 dolar! Abi ne oluyor!?

Peki neden? Bilmiyoruz. Microsoft bir açıklama yapmadı bu konuda. Ama ben hiç lafı dolandırmadan söyleyeyim nedenini: “Bu saatten sonra yeni çıkacak pek oyunumuz yok, Türkiye’de yeni konsol da satamayız, eh elinde bizim konsoldan olanlar da el mahkûm ne kadar zam yaparsak yapalım kuzu kuzu, ‘seve seve’ alacaklar oyunlarımızı.” Microsoft yeni konsolunu Türkiye’de zor satar bu saatten sonra. Oyunları normal fiyatlardan çıkarsa bile Microsoft’un bu politikasını bir sonraki konsola da uygulamayacağı ne malum? 2 yıl güzel fiyatlara satarlar, sonra şimdi yaptıkları gibi öyle bir bindirirler ki ağzımız açık kalır.

Aslında “bir yerlerden baskı gelmiştir” diye komplo teorilerine de girerdim ama desteksiz sallamayayım şimdi.

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Çapraz platform desteği dikkat çekti demek ki...

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Beta sürecini geride bırakan Dauntless, 24 saat gibi kısa bir süre içerisinde oyuncu sayısını 500.000 civarı arttırmayı başardı. Oyunun beta sürecindeyken ulaştığı toplam oyuncu sayısının 3 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde, 1 gün içerisindeki bu artışın oranı da daha net anlaşılabiliyor.

Bunda etkili olan pek çok unsur olabilir. Bir kere Dauntless ücretsiz bir oyun, dolayısıyla bunun oyuncu sayısına mutlaka etkisi vardır ama bir gün içerisinde yaklaşık %20'lik bir artış sağlar mı, düşünmek lazım. Burada muhtemelen en önemli detay oyunun tam anlamıyla bir çapraz platform deneyimi sunması.

Dauntless, 'One Dauntless' konseptiyle PC ve konsollarda ortak bir oyun tecrübesi yaşatıyor. Bu ifade hem diğer platformlardaki oyuncularla aynı oyun içerisinde oynamak anlamında kullanılıyor, hem de dilediğiniz zaman farklı platformlardan oyuna girip daha önce kaldığınız yerden devam etme imkanınız olduğunu anlatıyor. Oyuncular gerçek anlamda çapraz-platform deneyimi sunan bu özelliğini benimsemiş ve oldukça da sevmiş görünüyorlar. PC'de başladığınız bir oyuna PS4 veya Xbox One'dan devam edebiliyor olmak gerçekten de güzel bir şey ve bu, benzer oyunların da örnek alması gereken bir özellik.

Dauntless'ın bu yükselişi önümüzdeki günlerde de aynı şekilde devam edecek mi bakalım. Takipteyiz.

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Ülkemiz bir rekor daha kırdı

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Mayıs 2019 sayısında yayınlanmıştır.

Xbox’ın Türkiye’deki durumu hakkında ne düşüneceğimi bilemiyorum. Xbox 360’la ülkemize giriş yaptı Microsoft önce ama bunu konsolun çıkışından tamı tamına yedi yıl sonra yaptı, Xbox One’ın çıkışının bir yıl öncesinde yani. Xbox One’ın çıkışı öncesi ısınma ve insanları ısındırma hamlesi olarak görüldü bu; Xbox One çıktıktan sonra Xbox’ı sağda solda daha fazla göreceğimizi, Microsoft’un pazarlamaya büyük önem vereceğini, Sony’nin 10-15 yıldır edindiği kitlenin ve de PC’cilerin gönlünü çalmaya çalışacağını düşünmüştük. Öyle olmadı, Microsoft sessizliği tercih etti bugüne kadar çoğunlukla. Bunda tabii ki Xbox’ın dünya genelinde de konsola özel oyun ve satış rakamlarında Playstation’ın gerisinde kalması da etkiliydi, onun da altını çizmek lazım. Ha ama öte yandan dağıtım ağını titizlikle kurdu Microsoft, teknoloji satış noktalarında Xbox’a muhakkak denk gelirsiniz. Game Pass’in de ne derece büyük bir nimet olduğu malum, Xbox bu kart sayesinde yine kayda değer bir başarı elde etti.


Bunlar bir yana Microsoft’un en doğru hamlesi fiyatlarını Playstation’ınkilerden aşağıda tutmasıydı. Yani basit mantık: Eğer rakibiniz sizden marka değeri, özel oyun sayısı, satış vs. konusunda öndeyse fiyatlarınızı daha makul tutarak rekabet etmeye çalışırsınız. En azından ben bu şekilde mantıklı bir düşünce sonucunda alınan kararlar dolayısıyla fiyatların Playstation’dan daha aşağılarda seyrettiğini tahmin ediyordum. Belki de bunlar zar atılarak alınan kararlardı. 20’lik zar atılmış, 1 gelmiş, Microsoft oyunculara kritik hasar vurmak zorunda kalmış bu sefer de belki. Çünkü Xbox oyunlarına öyle bir zam geldi ki mantıklı bir yere oturtamıyorum, olmuyor.

Biliyorum konumuz Microsoft ama “Xbox kaka PS süper” diyormuşum gibi algılanmasın istiyorum söylediklerim, o yüzden önce bir Sony’e giydireceğim.

Sony’nin yerel fiyat politikasına bu derece soğuk oluşu anlaşılır gibi değil ama hiç de yerel fiyat politikası yok değil aslında. Türkiye’de uygulamıyor sadece. psn4.com adresinden kontrol edebilirsiniz, şöyle bir tablo söz konusu. 60 dolarlık Days Gone mesela:

Polonya 335 TL
Hong Kong 341 TL
ABD 345 TL
Rusya 400 TL
İngiltere 411 TL
Türkiye 429 TL

 

İşte bu manzarada Xbox’ın nispeten uygun fiyatlarla rekabet etmesi kadar doğru bir karar olamazdı ama son zamlarla değişen fiyatlara bir göz atalım mı:

  Eski Fiyat Yeni Fiyat
Control 145 TL 395 TL
The Division 2 340 TL 602 TL
Devil May Cry 5 260 TL 472 TL
Sekiro 470 TL 566 TL

 

Neredeyse her oyuna zam geldi. Bazılarında bu kadar abartı farklar yok, mesela Kingdom Hearts III 300’den 352’ye, Dirt Rally 2.0 145’ten 171’e çıktı, geçtiğimiz dönem çok artan kurlar düşünüldüğünde bir derece anlaşılabilir onlar ama 566 TL, 602 TL ne gerçekten?

PC fiyatlarıyla karşılaştırma bile yapmak garip geliyor artık günümüzde ama PS4 ve Xbox One’daki oyun fiyatlarının PC fiyatlarıyla aynı olmasını istemek gerçekten o kadar hayalcilik mi? Bakınız Sekiro (Steam fiyatları için kaynak steamdb.info, Xbox fiyatları için kaynak xbox-store-checker.com):

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 172 TL 237 TL
Polonya 270 TL 385 TL 434 TL
Hong Kong 290 TL 292 TL 294 TL
ABD 345 TL
Rusya 355 TL 178 TL 346 TL
İngiltere 450 TL 376 TL 446 TL
İsrail 533 TL 351 TL 530 TL
Türkiye 470 TL 289 TL 566 TL

 

Manzara korkunç, değil mi? Son derece değerli bir para birimine sahip İngiltere’yi bile geçmişiz maşallah. PC-konsol oyun fiyatları arasındaki fark açısından da zirveye oynuyoruz.

PS4 oyunlarının en pahalıya satıldığı iki ülkeden biri olma onuru bize yetmemiş, dünyanın en pahalı Xbox One oyunlarına sahip ülke madalyasını da topraklarımıza getirmişiz. Hem de öyle üç beş lira değil söz konusu olan, fark atmışız. Kendimizi dışlamayalım, Microsoft’un mantıksız yerel fiyat politikası uyguladığı tek pazar bizimki değil. Oyunun İngiltere’den daha pahalı satıldığı bizden başka iki ülke daha var: Çek Cumhuriyeti’nde oyun 450 TL, garibim İsrail’de 530 TL. Ama İsrail’i bile sollayıp geçmişiz ki İsrail kişi başına düşen ortalama milli gelir sıralamasında 28. sıradayken biz 76. sıradayız! Bilgi olarak paylaşayım; oyunun en ucuz olduğu yer de Arjantin: 237 TL. Yani 237 TL’ye satınca da kâra geçebiliyor Microsoft.

Haklarını kenardan teslim edeyim, Xbox’a özel oyunların fiyatları halen uygun. Forza Horizon 4’ü 260 TL’ye, Gears of War 4’ü 114 TL’ye, Halo 5’i 90 TL’ye almak mümkün.

Ama yine içinizi karartmak zorundayım. Sekiro gibi bir güncel, üçüncü parti oyuna daha bakalım. Neticede bundan sonra çıkacak oyunların fiyatlarında da bunlar baz alınacak. Asıl The Division 2’yi kıyaslamak istiyordum 602 TL gibi çılgın bir etiketi görünce ama PC’de Epic Store’un farklı ülkelerdeki yerel fiyatlarına ulaşmak çok zor şu aşamada. Capcom sağ olsun Steam’de öküz gibi zam yedikten sonra, kendisini PC’de en pahalıya alan ülkelerden biri haline geldiğimiz Devil May Cry 5’e bakalım:

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 219 TL 217 TL
ABD 345 TL
Rusya 312 TL 178 TL 341 TL
İngiltere 338 TL 375 TL 335 TL
İsrail 456 TL 456 TL 456 TL
Türkiye 400 TL 400 TL 472 TL

 

Bu sayılar ve burada yer vermediğim ama hepimizin her gün şahit olduğu oyun fiyatlarından edindiğimiz tablo, yerel fiyatlar konusunda bize ne gösteriyor? Steam fiyatları konusunda bizden daha iyi durumda olan ülkeler var ve çoğunluktalar ama bizden kötü durumda olanlar da az değil. Firmadan firmaya çok değişiyor. Kimi firmalar şahane yerel fiyatlar uygularken kimileri yardırıyor.

İş konsollara geldiğindeyse olay içler acısı. Microsoft’un son zammından önce konsollarda en kötü yerel fiyatlara sahip olan ikinci ülkeydik zaten. Hani şükürcü milletiz ve kendimizi en kötüyle kıyaslayıp “bak ne durumda olanlar var” demeyi severiz ya, yerel fiyat konusunda ikinci en kötü durumda olan ülke İsrail ve üçüncüyle arasında dağlar kadar fark var. Biz İsrail’i bile geride bıraktık son zamlarla beraber. Üçüncü sıradaki ülkeyi ufukta göremiyoruz bile!

Şimdi her şeyden önce bu durumun birinci sorumlusunun, kurların bu derece sapıtmasına neden olanlar olduğunu bir cebimize koyalım. Konumuz o değil. Konumuz dünyadaki tek kötü ekonomiye sahip ülkenin biz olmamamız ve konsollardaki oyunların zengin ülkelerdekinden bile pahalı hale gelmiş olması. Bu “vergiler çok” bahanesinin arkasına saklanılabilecek seviyeyi geçeli de çok oluyor ayrıca. Dünyada tek abartı vergi alan ülke bizimki de değil.

Bakın çok insanın göz ardı ettiği bir durum daha var: Ürünlerini döviz üzerinden satan firmalar, fiyatları direkt dövize göre koymazlar, biraz yukarı koyarlar. Atıyorum dolar 5 liraysa 60 dolarlık bir ürünü 300 değil 350 liraya satarlar ki kur her yükseldiğinde zam yapmak zorunda kalmasınlar. Bir üst fiyat belirlerler ki mantıklı bu. Ama şu an konsol oyun fiyatları bu sözünü ettiğim mantıklı çizgiyle açıklanabilecek seviyede de değil, alakası yok. Sekiro’nun standart fiyatı 60 dolardır, bizde 566 TL, yani 98 dolardan satıyorlar oyunu! DMC 5, 82 dolar! The Division 2 105 dolar! Abi ne oluyor!?

Peki neden? Bilmiyoruz. Microsoft bir açıklama yapmadı bu konuda. Ama ben hiç lafı dolandırmadan söyleyeyim nedenini: “Bu saatten sonra yeni çıkacak pek oyunumuz yok, Türkiye’de yeni konsol da satamayız, eh elinde bizim konsoldan olanlar da el mahkûm ne kadar zam yaparsak yapalım kuzu kuzu, ‘seve seve’ alacaklar oyunlarımızı.” Microsoft yeni konsolunu Türkiye’de zor satar bu saatten sonra. Oyunları normal fiyatlardan çıkarsa bile Microsoft’un bu politikasını bir sonraki konsola da uygulamayacağı ne malum? 2 yıl güzel fiyatlara satarlar, sonra şimdi yaptıkları gibi öyle bir bindirirler ki ağzımız açık kalır.

Aslında “bir yerlerden baskı gelmiştir” diye komplo teorilerine de girerdim ama desteksiz sallamayayım şimdi.

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Ülkemiz bir rekor daha kırdı

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Mayıs 2019 sayısında yayınlanmıştır.

Xbox’ın Türkiye’deki durumu hakkında ne düşüneceğimi bilemiyorum. Xbox 360’la ülkemize giriş yaptı Microsoft önce ama bunu konsolun çıkışından tamı tamına yedi yıl sonra yaptı, Xbox One’ın çıkışının bir yıl öncesinde yani. Xbox One’ın çıkışı öncesi ısınma ve insanları ısındırma hamlesi olarak görüldü bu; Xbox One çıktıktan sonra Xbox’ı sağda solda daha fazla göreceğimizi, Microsoft’un pazarlamaya büyük önem vereceğini, Sony’nin 10-15 yıldır edindiği kitlenin ve de PC’cilerin gönlünü çalmaya çalışacağını düşünmüştük. Öyle olmadı, Microsoft sessizliği tercih etti bugüne kadar çoğunlukla. Bunda tabii ki Xbox’ın dünya genelinde de konsola özel oyun ve satış rakamlarında Playstation’ın gerisinde kalması da etkiliydi, onun da altını çizmek lazım. Ha ama öte yandan dağıtım ağını titizlikle kurdu Microsoft, teknoloji satış noktalarında Xbox’a muhakkak denk gelirsiniz. Game Pass’in de ne derece büyük bir nimet olduğu malum, Xbox bu kart sayesinde yine kayda değer bir başarı elde etti.


Bunlar bir yana Microsoft’un en doğru hamlesi fiyatlarını Playstation’ınkilerden aşağıda tutmasıydı. Yani basit mantık: Eğer rakibiniz sizden marka değeri, özel oyun sayısı, satış vs. konusunda öndeyse fiyatlarınızı daha makul tutarak rekabet etmeye çalışırsınız. En azından ben bu şekilde mantıklı bir düşünce sonucunda alınan kararlar dolayısıyla fiyatların Playstation’dan daha aşağılarda seyrettiğini tahmin ediyordum. Belki de bunlar zar atılarak alınan kararlardı. 20’lik zar atılmış, 1 gelmiş, Microsoft oyunculara kritik hasar vurmak zorunda kalmış bu sefer de belki. Çünkü Xbox oyunlarına öyle bir zam geldi ki mantıklı bir yere oturtamıyorum, olmuyor.

Biliyorum konumuz Microsoft ama “Xbox kaka PS süper” diyormuşum gibi algılanmasın istiyorum söylediklerim, o yüzden önce bir Sony’e giydireceğim.

Sony’nin yerel fiyat politikasına bu derece soğuk oluşu anlaşılır gibi değil ama hiç de yerel fiyat politikası yok değil aslında. Türkiye’de uygulamıyor sadece. psn4.com adresinden kontrol edebilirsiniz, şöyle bir tablo söz konusu. 60 dolarlık Days Gone mesela:

Polonya 335 TL
Hong Kong 341 TL
ABD 345 TL
Rusya 400 TL
İngiltere 411 TL
Türkiye 429 TL

 

İşte bu manzarada Xbox’ın nispeten uygun fiyatlarla rekabet etmesi kadar doğru bir karar olamazdı ama son zamlarla değişen fiyatlara bir göz atalım mı:

  Eski Fiyat Yeni Fiyat
Control 145 TL 395 TL
The Division 2 340 TL 602 TL
Devil May Cry 5 260 TL 472 TL
Sekiro 470 TL 566 TL

 

Neredeyse her oyuna zam geldi. Bazılarında bu kadar abartı farklar yok, mesela Kingdom Hearts III 300’den 352’ye, Dirt Rally 2.0 145’ten 171’e çıktı, geçtiğimiz dönem çok artan kurlar düşünüldüğünde bir derece anlaşılabilir onlar ama 566 TL, 602 TL ne gerçekten?

PC fiyatlarıyla karşılaştırma bile yapmak garip geliyor artık günümüzde ama PS4 ve Xbox One’daki oyun fiyatlarının PC fiyatlarıyla aynı olmasını istemek gerçekten o kadar hayalcilik mi? Bakınız Sekiro (Steam fiyatları için kaynak steamdb.info, Xbox fiyatları için kaynak xbox-store-checker.com):

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 172 TL 237 TL
Polonya 270 TL 385 TL 434 TL
Hong Kong 290 TL 292 TL 294 TL
ABD 345 TL
Rusya 355 TL 178 TL 346 TL
İngiltere 450 TL 376 TL 446 TL
İsrail 533 TL 351 TL 530 TL
Türkiye 470 TL 289 TL 566 TL

 

Manzara korkunç, değil mi? Son derece değerli bir para birimine sahip İngiltere’yi bile geçmişiz maşallah. PC-konsol oyun fiyatları arasındaki fark açısından da zirveye oynuyoruz.

PS4 oyunlarının en pahalıya satıldığı iki ülkeden biri olma onuru bize yetmemiş, dünyanın en pahalı Xbox One oyunlarına sahip ülke madalyasını da topraklarımıza getirmişiz. Hem de öyle üç beş lira değil söz konusu olan, fark atmışız. Kendimizi dışlamayalım, Microsoft’un mantıksız yerel fiyat politikası uyguladığı tek pazar bizimki değil. Oyunun İngiltere’den daha pahalı satıldığı bizden başka iki ülke daha var: Çek Cumhuriyeti’nde oyun 450 TL, garibim İsrail’de 530 TL. Ama İsrail’i bile sollayıp geçmişiz ki İsrail kişi başına düşen ortalama milli gelir sıralamasında 28. sıradayken biz 76. sıradayız! Bilgi olarak paylaşayım; oyunun en ucuz olduğu yer de Arjantin: 237 TL. Yani 237 TL’ye satınca da kâra geçebiliyor Microsoft.

Haklarını kenardan teslim edeyim, Xbox’a özel oyunların fiyatları halen uygun. Forza Horizon 4’ü 260 TL’ye, Gears of War 4’ü 114 TL’ye, Halo 5’i 90 TL’ye almak mümkün.

Ama yine içinizi karartmak zorundayım. Sekiro gibi bir güncel, üçüncü parti oyuna daha bakalım. Neticede bundan sonra çıkacak oyunların fiyatlarında da bunlar baz alınacak. Asıl The Division 2’yi kıyaslamak istiyordum 602 TL gibi çılgın bir etiketi görünce ama PC’de Epic Store’un farklı ülkelerdeki yerel fiyatlarına ulaşmak çok zor şu aşamada. Capcom sağ olsun Steam’de öküz gibi zam yedikten sonra, kendisini PC’de en pahalıya alan ülkelerden biri haline geldiğimiz Devil May Cry 5’e bakalım:

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 219 TL 217 TL
ABD 345 TL
Rusya 312 TL 178 TL 341 TL
İngiltere 338 TL 375 TL 335 TL
İsrail 456 TL 456 TL 456 TL
Türkiye 400 TL 400 TL 472 TL

 

Bu sayılar ve burada yer vermediğim ama hepimizin her gün şahit olduğu oyun fiyatlarından edindiğimiz tablo, yerel fiyatlar konusunda bize ne gösteriyor? Steam fiyatları konusunda bizden daha iyi durumda olan ülkeler var ve çoğunluktalar ama bizden kötü durumda olanlar da az değil. Firmadan firmaya çok değişiyor. Kimi firmalar şahane yerel fiyatlar uygularken kimileri yardırıyor.

İş konsollara geldiğindeyse olay içler acısı. Microsoft’un son zammından önce konsollarda en kötü yerel fiyatlara sahip olan ikinci ülkeydik zaten. Hani şükürcü milletiz ve kendimizi en kötüyle kıyaslayıp “bak ne durumda olanlar var” demeyi severiz ya, yerel fiyat konusunda ikinci en kötü durumda olan ülke İsrail ve üçüncüyle arasında dağlar kadar fark var. Biz İsrail’i bile geride bıraktık son zamlarla beraber. Üçüncü sıradaki ülkeyi ufukta göremiyoruz bile!

Şimdi her şeyden önce bu durumun birinci sorumlusunun, kurların bu derece sapıtmasına neden olanlar olduğunu bir cebimize koyalım. Konumuz o değil. Konumuz dünyadaki tek kötü ekonomiye sahip ülkenin biz olmamamız ve konsollardaki oyunların zengin ülkelerdekinden bile pahalı hale gelmiş olması. Bu “vergiler çok” bahanesinin arkasına saklanılabilecek seviyeyi geçeli de çok oluyor ayrıca. Dünyada tek abartı vergi alan ülke bizimki de değil.

Bakın çok insanın göz ardı ettiği bir durum daha var: Ürünlerini döviz üzerinden satan firmalar, fiyatları direkt dövize göre koymazlar, biraz yukarı koyarlar. Atıyorum dolar 5 liraysa 60 dolarlık bir ürünü 300 değil 350 liraya satarlar ki kur her yükseldiğinde zam yapmak zorunda kalmasınlar. Bir üst fiyat belirlerler ki mantıklı bu. Ama şu an konsol oyun fiyatları bu sözünü ettiğim mantıklı çizgiyle açıklanabilecek seviyede de değil, alakası yok. Sekiro’nun standart fiyatı 60 dolardır, bizde 566 TL, yani 98 dolardan satıyorlar oyunu! DMC 5, 82 dolar! The Division 2 105 dolar! Abi ne oluyor!?

Peki neden? Bilmiyoruz. Microsoft bir açıklama yapmadı bu konuda. Ama ben hiç lafı dolandırmadan söyleyeyim nedenini: “Bu saatten sonra yeni çıkacak pek oyunumuz yok, Türkiye’de yeni konsol da satamayız, eh elinde bizim konsoldan olanlar da el mahkûm ne kadar zam yaparsak yapalım kuzu kuzu, ‘seve seve’ alacaklar oyunlarımızı.” Microsoft yeni konsolunu Türkiye’de zor satar bu saatten sonra. Oyunları normal fiyatlardan çıkarsa bile Microsoft’un bu politikasını bir sonraki konsola da uygulamayacağı ne malum? 2 yıl güzel fiyatlara satarlar, sonra şimdi yaptıkları gibi öyle bir bindirirler ki ağzımız açık kalır.

Aslında “bir yerlerden baskı gelmiştir” diye komplo teorilerine de girerdim ama desteksiz sallamayayım şimdi.

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Çapraz platform desteği dikkat çekti demek ki...

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Beta sürecini geride bırakan Dauntless, 24 saat gibi kısa bir süre içerisinde oyuncu sayısını 500.000 civarı arttırmayı başardı. Oyunun beta sürecindeyken ulaştığı toplam oyuncu sayısının 3 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde, 1 gün içerisindeki bu artışın oranı da daha net anlaşılabiliyor.

Bunda etkili olan pek çok unsur olabilir. Bir kere Dauntless ücretsiz bir oyun, dolayısıyla bunun oyuncu sayısına mutlaka etkisi vardır ama bir gün içerisinde yaklaşık %20'lik bir artış sağlar mı, düşünmek lazım. Burada muhtemelen en önemli detay oyunun tam anlamıyla bir çapraz platform deneyimi sunması.

Dauntless, 'One Dauntless' konseptiyle PC ve konsollarda ortak bir oyun tecrübesi yaşatıyor. Bu ifade hem diğer platformlardaki oyuncularla aynı oyun içerisinde oynamak anlamında kullanılıyor, hem de dilediğiniz zaman farklı platformlardan oyuna girip daha önce kaldığınız yerden devam etme imkanınız olduğunu anlatıyor. Oyuncular gerçek anlamda çapraz-platform deneyimi sunan bu özelliğini benimsemiş ve oldukça da sevmiş görünüyorlar. PC'de başladığınız bir oyuna PS4 veya Xbox One'dan devam edebiliyor olmak gerçekten de güzel bir şey ve bu, benzer oyunların da örnek alması gereken bir özellik.

Dauntless'ın bu yükselişi önümüzdeki günlerde de aynı şekilde devam edecek mi bakalım. Takipteyiz.

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Çapraz platform desteği dikkat çekti demek ki...

Betadan Çıkan Dauntless'ın Oyuncu Sayısı Hızla Artmaya Devam Ediyor

Beta sürecini geride bırakan Dauntless, 24 saat gibi kısa bir süre içerisinde oyuncu sayısını 500.000 civarı arttırmayı başardı. Oyunun beta sürecindeyken ulaştığı toplam oyuncu sayısının 3 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde, 1 gün içerisindeki bu artışın oranı da daha net anlaşılabiliyor.

Bunda etkili olan pek çok unsur olabilir. Bir kere Dauntless ücretsiz bir oyun, dolayısıyla bunun oyuncu sayısına mutlaka etkisi vardır ama bir gün içerisinde yaklaşık %20'lik bir artış sağlar mı, düşünmek lazım. Burada muhtemelen en önemli detay oyunun tam anlamıyla bir çapraz platform deneyimi sunması.

Dauntless, 'One Dauntless' konseptiyle PC ve konsollarda ortak bir oyun tecrübesi yaşatıyor. Bu ifade hem diğer platformlardaki oyuncularla aynı oyun içerisinde oynamak anlamında kullanılıyor, hem de dilediğiniz zaman farklı platformlardan oyuna girip daha önce kaldığınız yerden devam etme imkanınız olduğunu anlatıyor. Oyuncular gerçek anlamda çapraz-platform deneyimi sunan bu özelliğini benimsemiş ve oldukça da sevmiş görünüyorlar. PC'de başladığınız bir oyuna PS4 veya Xbox One'dan devam edebiliyor olmak gerçekten de güzel bir şey ve bu, benzer oyunların da örnek alması gereken bir özellik.

Dauntless'ın bu yükselişi önümüzdeki günlerde de aynı şekilde devam edecek mi bakalım. Takipteyiz.

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Ülkemiz bir rekor daha kırdı

Olay Mahalli - Xbox Oyunlarına Gelen Müthiş Zam

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Mayıs 2019 sayısında yayınlanmıştır.

Xbox’ın Türkiye’deki durumu hakkında ne düşüneceğimi bilemiyorum. Xbox 360’la ülkemize giriş yaptı Microsoft önce ama bunu konsolun çıkışından tamı tamına yedi yıl sonra yaptı, Xbox One’ın çıkışının bir yıl öncesinde yani. Xbox One’ın çıkışı öncesi ısınma ve insanları ısındırma hamlesi olarak görüldü bu; Xbox One çıktıktan sonra Xbox’ı sağda solda daha fazla göreceğimizi, Microsoft’un pazarlamaya büyük önem vereceğini, Sony’nin 10-15 yıldır edindiği kitlenin ve de PC’cilerin gönlünü çalmaya çalışacağını düşünmüştük. Öyle olmadı, Microsoft sessizliği tercih etti bugüne kadar çoğunlukla. Bunda tabii ki Xbox’ın dünya genelinde de konsola özel oyun ve satış rakamlarında Playstation’ın gerisinde kalması da etkiliydi, onun da altını çizmek lazım. Ha ama öte yandan dağıtım ağını titizlikle kurdu Microsoft, teknoloji satış noktalarında Xbox’a muhakkak denk gelirsiniz. Game Pass’in de ne derece büyük bir nimet olduğu malum, Xbox bu kart sayesinde yine kayda değer bir başarı elde etti.


Bunlar bir yana Microsoft’un en doğru hamlesi fiyatlarını Playstation’ınkilerden aşağıda tutmasıydı. Yani basit mantık: Eğer rakibiniz sizden marka değeri, özel oyun sayısı, satış vs. konusunda öndeyse fiyatlarınızı daha makul tutarak rekabet etmeye çalışırsınız. En azından ben bu şekilde mantıklı bir düşünce sonucunda alınan kararlar dolayısıyla fiyatların Playstation’dan daha aşağılarda seyrettiğini tahmin ediyordum. Belki de bunlar zar atılarak alınan kararlardı. 20’lik zar atılmış, 1 gelmiş, Microsoft oyunculara kritik hasar vurmak zorunda kalmış bu sefer de belki. Çünkü Xbox oyunlarına öyle bir zam geldi ki mantıklı bir yere oturtamıyorum, olmuyor.

Biliyorum konumuz Microsoft ama “Xbox kaka PS süper” diyormuşum gibi algılanmasın istiyorum söylediklerim, o yüzden önce bir Sony’e giydireceğim.

Sony’nin yerel fiyat politikasına bu derece soğuk oluşu anlaşılır gibi değil ama hiç de yerel fiyat politikası yok değil aslında. Türkiye’de uygulamıyor sadece. psn4.com adresinden kontrol edebilirsiniz, şöyle bir tablo söz konusu. 60 dolarlık Days Gone mesela:

Polonya 335 TL
Hong Kong 341 TL
ABD 345 TL
Rusya 400 TL
İngiltere 411 TL
Türkiye 429 TL

 

İşte bu manzarada Xbox’ın nispeten uygun fiyatlarla rekabet etmesi kadar doğru bir karar olamazdı ama son zamlarla değişen fiyatlara bir göz atalım mı:

  Eski Fiyat Yeni Fiyat
Control 145 TL 395 TL
The Division 2 340 TL 602 TL
Devil May Cry 5 260 TL 472 TL
Sekiro 470 TL 566 TL

 

Neredeyse her oyuna zam geldi. Bazılarında bu kadar abartı farklar yok, mesela Kingdom Hearts III 300’den 352’ye, Dirt Rally 2.0 145’ten 171’e çıktı, geçtiğimiz dönem çok artan kurlar düşünüldüğünde bir derece anlaşılabilir onlar ama 566 TL, 602 TL ne gerçekten?

PC fiyatlarıyla karşılaştırma bile yapmak garip geliyor artık günümüzde ama PS4 ve Xbox One’daki oyun fiyatlarının PC fiyatlarıyla aynı olmasını istemek gerçekten o kadar hayalcilik mi? Bakınız Sekiro (Steam fiyatları için kaynak steamdb.info, Xbox fiyatları için kaynak xbox-store-checker.com):

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 172 TL 237 TL
Polonya 270 TL 385 TL 434 TL
Hong Kong 290 TL 292 TL 294 TL
ABD 345 TL
Rusya 355 TL 178 TL 346 TL
İngiltere 450 TL 376 TL 446 TL
İsrail 533 TL 351 TL 530 TL
Türkiye 470 TL 289 TL 566 TL

 

Manzara korkunç, değil mi? Son derece değerli bir para birimine sahip İngiltere’yi bile geçmişiz maşallah. PC-konsol oyun fiyatları arasındaki fark açısından da zirveye oynuyoruz.

PS4 oyunlarının en pahalıya satıldığı iki ülkeden biri olma onuru bize yetmemiş, dünyanın en pahalı Xbox One oyunlarına sahip ülke madalyasını da topraklarımıza getirmişiz. Hem de öyle üç beş lira değil söz konusu olan, fark atmışız. Kendimizi dışlamayalım, Microsoft’un mantıksız yerel fiyat politikası uyguladığı tek pazar bizimki değil. Oyunun İngiltere’den daha pahalı satıldığı bizden başka iki ülke daha var: Çek Cumhuriyeti’nde oyun 450 TL, garibim İsrail’de 530 TL. Ama İsrail’i bile sollayıp geçmişiz ki İsrail kişi başına düşen ortalama milli gelir sıralamasında 28. sıradayken biz 76. sıradayız! Bilgi olarak paylaşayım; oyunun en ucuz olduğu yer de Arjantin: 237 TL. Yani 237 TL’ye satınca da kâra geçebiliyor Microsoft.

Haklarını kenardan teslim edeyim, Xbox’a özel oyunların fiyatları halen uygun. Forza Horizon 4’ü 260 TL’ye, Gears of War 4’ü 114 TL’ye, Halo 5’i 90 TL’ye almak mümkün.

Ama yine içinizi karartmak zorundayım. Sekiro gibi bir güncel, üçüncü parti oyuna daha bakalım. Neticede bundan sonra çıkacak oyunların fiyatlarında da bunlar baz alınacak. Asıl The Division 2’yi kıyaslamak istiyordum 602 TL gibi çılgın bir etiketi görünce ama PC’de Epic Store’un farklı ülkelerdeki yerel fiyatlarına ulaşmak çok zor şu aşamada. Capcom sağ olsun Steam’de öküz gibi zam yedikten sonra, kendisini PC’de en pahalıya alan ülkelerden biri haline geldiğimiz Devil May Cry 5’e bakalım:

  PS4 Steam X-One
Arjantin 413 TL 219 TL 217 TL
ABD 345 TL
Rusya 312 TL 178 TL 341 TL
İngiltere 338 TL 375 TL 335 TL
İsrail 456 TL 456 TL 456 TL
Türkiye 400 TL 400 TL 472 TL

 

Bu sayılar ve burada yer vermediğim ama hepimizin her gün şahit olduğu oyun fiyatlarından edindiğimiz tablo, yerel fiyatlar konusunda bize ne gösteriyor? Steam fiyatları konusunda bizden daha iyi durumda olan ülkeler var ve çoğunluktalar ama bizden kötü durumda olanlar da az değil. Firmadan firmaya çok değişiyor. Kimi firmalar şahane yerel fiyatlar uygularken kimileri yardırıyor.

İş konsollara geldiğindeyse olay içler acısı. Microsoft’un son zammından önce konsollarda en kötü yerel fiyatlara sahip olan ikinci ülkeydik zaten. Hani şükürcü milletiz ve kendimizi en kötüyle kıyaslayıp “bak ne durumda olanlar var” demeyi severiz ya, yerel fiyat konusunda ikinci en kötü durumda olan ülke İsrail ve üçüncüyle arasında dağlar kadar fark var. Biz İsrail’i bile geride bıraktık son zamlarla beraber. Üçüncü sıradaki ülkeyi ufukta göremiyoruz bile!

Şimdi her şeyden önce bu durumun birinci sorumlusunun, kurların bu derece sapıtmasına neden olanlar olduğunu bir cebimize koyalım. Konumuz o değil. Konumuz dünyadaki tek kötü ekonomiye sahip ülkenin biz olmamamız ve konsollardaki oyunların zengin ülkelerdekinden bile pahalı hale gelmiş olması. Bu “vergiler çok” bahanesinin arkasına saklanılabilecek seviyeyi geçeli de çok oluyor ayrıca. Dünyada tek abartı vergi alan ülke bizimki de değil.

Bakın çok insanın göz ardı ettiği bir durum daha var: Ürünlerini döviz üzerinden satan firmalar, fiyatları direkt dövize göre koymazlar, biraz yukarı koyarlar. Atıyorum dolar 5 liraysa 60 dolarlık bir ürünü 300 değil 350 liraya satarlar ki kur her yükseldiğinde zam yapmak zorunda kalmasınlar. Bir üst fiyat belirlerler ki mantıklı bu. Ama şu an konsol oyun fiyatları bu sözünü ettiğim mantıklı çizgiyle açıklanabilecek seviyede de değil, alakası yok. Sekiro’nun standart fiyatı 60 dolardır, bizde 566 TL, yani 98 dolardan satıyorlar oyunu! DMC 5, 82 dolar! The Division 2 105 dolar! Abi ne oluyor!?

Peki neden? Bilmiyoruz. Microsoft bir açıklama yapmadı bu konuda. Ama ben hiç lafı dolandırmadan söyleyeyim nedenini: “Bu saatten sonra yeni çıkacak pek oyunumuz yok, Türkiye’de yeni konsol da satamayız, eh elinde bizim konsoldan olanlar da el mahkûm ne kadar zam yaparsak yapalım kuzu kuzu, ‘seve seve’ alacaklar oyunlarımızı.” Microsoft yeni konsolunu Türkiye’de zor satar bu saatten sonra. Oyunları normal fiyatlardan çıkarsa bile Microsoft’un bu politikasını bir sonraki konsola da uygulamayacağı ne malum? 2 yıl güzel fiyatlara satarlar, sonra şimdi yaptıkları gibi öyle bir bindirirler ki ağzımız açık kalır.

Aslında “bir yerlerden baskı gelmiştir” diye komplo teorilerine de girerdim ama desteksiz sallamayayım şimdi.

Parolamı Unuttum