Path of Exile 2: Dawn of the Hunt – İlk Bakış

Erken erişimde güncelleme nasıl olmalının kitabını yazmışlar

Grinding Gear Games'in devasa aksiyon-RPG'si Path of Exile 2, Erken Erişim sürecine girdikten sadece üç ay sonra ilk büyük içerik güncellemesi olan Dawn of the Hunt'ı oyunculara sunmaya hazırlanıyor. Biz de 40 dakikalık detaylı tanıtım videosunu (şuradan izleyebilirsiniz) önceden izleme ve oyunun direktörü Jonathan Rogers ile sohbet etme şansı yakaladık. Bu güncellemenin içeriğinden ve PoE 2'nin erken erişim sürecine dair aklımızdaki sorulara aldığımız cevaplardan detaylı bir makale hazırlayacağımızı söylemiştik. Ancak Dawn of the Hunt tanıtımında gördüğümüz içerik bizi oldukça şaşırttı; güncellemenin boyutu ve derinliği beklediğimizin çok ötesindeydi.

LayeredKeyArt_HighRes2.png

Bu yüzden yazımızı üç parçaya bölmeye karar verdik. Jonathan Rogers ile yaptığımız özel röportajı buradan, kalabalık bir basın grubuyla yaptığımız diğer sohbeti ise şuradan okuyabilirsiniz. Bu iki röportajda bugüne kadar oyun hakkında açıklanmamış onlarca detay bulabilirsiniz. Ama gelin önce Dawn of the Hunt'ta yeni neler var ona bakalım ve işe bu büyük güncellemeye adını veren yeni sınıfımız Huntress'tan başlayalım.

Yeni Huntress Sınıfı ve Hibrit Yakın-Uzak Dövüş Oynanışı

Dawn of the Hunt güncellemesiyle Path of Exile 2, Erken Erişim sürecindeki ilk yeni sınıfını oyuncularla buluşturuyor: Huntress. Huntress, Azmeri kültürüne mensup mızrak kullanan bir savaşçı olarak karşımıza çıkıyor. Kendi toplumunun katı geleneklerine meydan okuyarak köyünü savunmak için yetenek taşı (Skill Gem) kullanmak zorunda kalan ve bu nedenle sürgüne gönderilen Huntress'ın hikâyesi de oynanışı kadar ilgi çekici.

Huntress_Skills_UI.png

Bu yeni sınıf, temelde yakın ve uzak dövüş mekaniklerini birlikte kullanmaya odaklanan hibrit bir yapı sunuyor. Huntress, mızrağı sayesinde diğer yakın dövüş silahlarından farklı olarak düşmanlarına hem yakın mesafeden saldırabiliyor hem de mızrağını fırlatarak uzak mesafeden ciddi hasarlar verebiliyor. Mızrakların kendine özgü bir avantajı daha var: Daha uzun menzile sahip olmalarının yanı sıra kısa bir atılma (dash) yeteneği de sağlıyorlar. GGG ekibi, hibrit bir dövüş sistemini eğlenceli hale getirmek için ciddi mesai harcamış ve sonuçta hem yakın mesafeye girip çıkmayı hem de farklı saldırı türlerini kombine etmeyi teşvik eden yepyeni bir oyun tarzı ortaya çıkmış.

Huntress'ın sahip olduğu ilk yeteneklerden biri olan Whirling Slash, karakterinizin çevresinde dönerken düşmanları kör eden bir rüzgâr (hortum) oluşturuyor. Bu hortumdan çıkış yaptığınızda ise büyük bir patlamayla düşmanlarınız hasar görüyor. Bu yeteneği ne kadar uzun süre kullanırsanız, ortaya çıkan hortumun boyutu ve dolayısıyla patlamanın hasarı o kadar artıyor. Hortumdan çıktıktan sonra hemen uzak mesafeli bir saldırıyla kombonuzu devam ettirebiliyorsunuz. Örneğin, mızrağınızı sallayarak düşmanlarınıza doğru hareket eden, duvarlardan sekip düşmana tekrar tekrar vurabilen küçük hortumlar (twisters) gönderebiliyorsunuz. Eğer bu küçük hortumları Whirling Slash'in oluşturduğu büyük hortumun içine gönderirseniz, ortaya çıkan daha güçlü tornadolarla ekstra hasar vermeniz mümkün.

Huntress_Gameplay.png

Huntress'ın sol elinde genellikle küçük bir kalkan (Buckler) taşıması tavsiye ediliyor çünkü bu kalkan sayesinde Parry adı verilen yeni bir yeteneği aktive edebiliyorsunuz. Parry aktif haldeyken gelen düşman saldırılarını karşılayıp onlara güçlü bir kontratak yaparak düşmanlarınızı sersemletebiliyorsunuz. Üstelik sersemlemiş düşmanlar, sonraki saldırılarınızdan daha fazla hasar alıyor. Bazı özel yetenekler, Parry ile başarılı bir savunmanın ardından kullanıldıklarında ekstra etkilere sahip oluyor. Disengage yeteneği sizi hızla geriye doğru fırlatarak önünüzdeki düşmanlara hasar verirken, Parry sonrası kullanıldığında düşmanlarınızda patlama yaratıp Frenzy Charge kazanmanızı sağlıyor. Ancak dikkatli olunmalı; çok sık Parry kullanırsanız karakteriniz sersemleyip savunmasız kalabilir.

Huntress'ın saldırı yetenekleri sadece fiziksel hasarla sınırlı değil; çeşitli element saldırılarına da sahip. Örneğin, Lightning Spear yeteneği düşmanlar arasında seken yıldırımlar yaratırken, Explosive Spear yeteneği zemine fırlattığınız mızrakların bir süre sonra patlayarak düşmanlarınızı yakmasını sağlıyor. Huntress'ın tüm mızrak atış yetenekleri, Frenzy Charge ile güçlendirilerek daha yıkıcı etkiler yaratabiliyor. Örneğin, Explosive Spear'ın güçlendirilmiş versiyonu daha büyük patlamalar yaratıp zemini ateşe verirken, Lightning Spear güçlendirildiğinde daha çok düşmana sekip zeminde elektrik alanları oluşturuyor.

Yetenekler arasında birçok sinerji bulunuyor ve Huntress'ın oyun tarzı tamamen bu sinerjilere dayanıyor. Örneğin, Whirling Slash yeteneğini ateşli zeminde kullanırsanız bu ateşi içine çekip patlamasını daha ölümcül hale getirebiliyorsunuz. Ayrıca ateş hortumlarının içine küçük kasırgalar göndererek ateş tornadoları oluşturmanız mümkün. Aynı kombinasyonlar buz ve elektrik elementleriyle de gerçekleştirilebiliyor, bu da oyunculara geniş bir kombinasyon ve oynanış çeşitliliği sunuyor.

Huntress sınıfının temel dövüş mekaniklerinden bir diğeri de düşmanların kan kaybı (Blood Loss) mekanikleri üzerine kurulu. Rake yeteneğiyle düşmanlarınıza hızla yaklaşarak derin yaralar açabilir, ardından Disengage kullanarak onları size doğru koşarken kan kaybından öldürebilirsiniz. Düşmanların can barlarında kan kaybını gösteren bir mekanik mevcut ve Huntress'ın bazı yetenekleri bu mekanikten daha fazla faydalanabiliyor. Örneğin Blood Hunt, kan kaybı yaşayan düşmanlara saldırıldığında büyük bir kan patlaması oluşturuyor. Daha büyük kan kaybı yaratmak içinse Rapid Assault adlı yeteneği kullanıp kombonuzun son darbesinde düşmanın içinde kalan mızrağınızla büyük bir kanama yaratabiliyorsunuz.

Huntress'ın yetenek seti içinde mızrakları düşmanların içinde ya da zeminde bırakan pek çok farklı yetenek de bulunuyor. Örneğin Storm Lance, elektrik yüklü bir mızrak bırakarak düşmanlara yıldırımlar gönderiyor. Ardından bu mızrakları Thunderous Leap yeteneğiyle üzerlerine atlayıp patlatarak devasa hasar verebilirsiniz.

Son olarak, Huntress sadece yaratıkları avlamakla kalmıyor, aynı zamanda onları evcilleştirip yoldaşı olarak kullanabiliyor. Bir yaratıkla savaşırken onu evcilleştirerek kalıcı yoldaşınız haline getirebiliyorsunuz. Bir seferde sadece tek bir yoldaşınız olabilir, ancak seçtiğiniz yaratık evcilleştirildiğinde üzerinde bulunan tüm modları koruyor. Bu yüzden avantajlı modlara sahip nadir yaratıkları arayıp onları yanınıza almanız oldukça stratejik bir önem kazanıyor.

Huntress sınıfının oyuna eklenmesiyle Path of Exile 2, daha önce hiçbir sınıfta bulunmayan türde dinamik, akıcı ve derin bir oynanış tarzına sahip oluyor. Çok fazla komboya sahip ve bu yüzden de ustalaşması vakit alacak ancak oynadıkça daha ölümcül hale gelen ve oynaması çok keyifli bir sınıf olacak gibi duruyor.

Yeni Ascendancy Sınıfları: Ritualist, Amazon, Smith of Kitava, Tactician ve Lich

Path of Exile 2: Dawn of the Hunt güncellemesi, yeni Huntress sınıfının yanı sıra mevcut sınıflara beş yeni Ascendancy ekleyerek oyun içindeki çeşitliliği daha da artırıyor. Ritualist ve Amazon, Huntress sınıfına özgü Ascendancy seçenekleri olurken; Smith of Kitava Warrior sınıfına, Tactician Mercenary sınıfına ve Lich de Witch sınıfına eklenen Ascendancy'ler olarak karşımıza çıkıyor.

AllClasses.png

Ritualist

Ritualist, Azmeri kültürünün daha karanlık geleneklerini benimseyerek hayvan kurbanları ve veba güçlerini kullanan karanlık bir sınıf. "Corrupted Lifeforce" yeteneği, etrafınızdaki tüm düşmanların derilerinde kan dolu kabarcıklar oluşmasına sebep oluyor. Bu düşmanlar öldüğünde kabarcıklar patlayarak corrupted kanı çevre düşmanlara bulaştırıyor. Ritualist ayrıca "Unfurled Finger" yeteneğiyle boynuna ek bir yüzük takabilmenizi sağlıyor. "Mystic Attunement" ise takılı olan yüzük ve kolyelerin gücünü artırıyor. Buna bir de çok nerf yemediyse Ingenuity Belt eklemek Huntress'ı herhalde oyundaki en güçlü sınıflardan biri yapacaktır. Ritualist'in belki de en dikkat çekici yeteneği ise "As the Whispers Ask" ile öldürülmüş nadir düşanların cesetlerinden geçici süreyle modlar kazanabiliyorsunuz. Yani öldürdüğünüz modlu her düşman size bir nevi shrine oluyor.

Amazon

Amazon ise geleneksel dövüş tekniklerini mükemmel hale getirerek elit Azmeri liderlerinin koruyucuları olarak yetiştirilmiş güçlü bir Ascendancy. "Predatory Instinct" yeteneği, Rare ve Unique düşmanların savunmalarında zayıf noktalar açığa çıkararak onlara ekstra hasar vermenizi sağlıyor. "Elemental Infusion" yeteneği sayesinde harcadığınız charge'lar, silahınıza elemental güç ekliyor ve mızraklarınızın patlayarak hasar vermesine sebep oluyor. Bir sürü güçlendirmesi olsa da oyun çeşitliliği olarak Ritualist kadar zengin gelmiyor kulağa.

Smith of Kitava (Warrior)

Warrior sınıfına eklenen yeni Ascendancy olan Smith of Kitava, adından da anlaşılacağı üzere bir demirci ustası olarak karşımıza çıkıyor. Ben bu sınıfı henüz denemediğimden ilk defa duyuyorum ama Warrior'u babası Renly eğitmiş zaten. Şimdi Kitava'nın sonsuz açlığının gücünü kullanarak silah ve zırhlarını güçlendiriyor. "Against the Anvil" yeteneğiyle silahlarınıza ateş hasarı ekleyebilir ve düşmanlarınıza saldırılarınızla yıkıcı patlamalar yaşatabilirsiniz. Ayrıca silahınızın canlı bir kopyasını yaratıp yanınızda destek elemanı olarak savaşmasını sağlayabiliyorsunuz.

SmithofKitavaAscendancyNodes.png

Smith of Kitava'nın Ascendancy ağacı oldukça farklı bir tasarıma sahip. Çünkü Body Armor'unuzu adım adım yeni Ascendancy puanları ekleyerek güçlendirebiliyorsunuz. Eğer puanlarınızı buraya harcarsanız can veya elemental direnç gibi geliştirmelerle zırhınızı çok daha güçlü hale getirebiliyorsunuz. Ancak bunun bir dezavantajı var: Sadece Normal (yani beyaz) bir zırh giyebiliyorsunuz. Çok değişik bir fikir bu ama daha avantajlı mı olacak yoksa getirisi götürüsü yanında zayıf mı kalacak göreceğiz.

Tactician (Mercenary)

Tactician ise eski bir Blackguard elit savaşçısı olarak karşımıza çıkıyor. "Suppressing Fire" yeteneğiyle düşanlarınıza fırlattığınız tüm uzak saldırılar onları yere sabitliyor (Pin). "Right Where We Want Them" yeteneğiyle bu pinlenmiş düşanlar saldıramaz hale de geliyor. Tactician ayrıca takım oyununa da çok uygun bir sınıf; "Whoever Pays Best" sayesinde aynı anda birden fazla banner (bayrak) kullanabilirken, "Watch How I Do It" ile silah hasarınızın bir kısmını takım arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca savaş sırasında ekran dışından okçu birliği çağırarak "Unleash Hell" yeteneğiyle düşanlarınızı ok yağmuruna tutmanız mümkün oluyor.

Lich (Witch)

Witch sınıfına eklenen Lich ise ölüm ve kaos büyülerinde uzmanlaşmış, kendi yaşam enerjisini feda ederek enerji kalkanını (Energy Shield) güçlendiren bir Ascendancy. "Crystalline Phylactery" yeteneği, ruhunuzun bir kısmını seçtiğiniz bir Jewel'in içine yerleştirerek onu büyük ölçüde güçlendirme olanağı tanıyor. Ancak bu güçlendirme, enerji kalkanınız kalmadığı anda mana maliyetlerinizi ciddi biçimde artırıyor. "Necromantic Conduit" yeteneğiyle siz ve yakınınızdaki takım arkadaşlarınız, saldırılarına ekstra kaos hasarı ekleyen Unholy Might kazanıyor. "Rupture the Soul" yeteneği ise lanetlediğiniz düşanların öldüklerinde büyük kaos hasarı patlamaları yaratmalarını sağlıyor. Ayrıca "Dominion over Flesh" ile fazladan bir lanet daha uygulayabiliyorsunuz. Lich, kaos büyüleri ve lanetler üzerinde büyük kontrol sahibi olan, oldukça stratejik ve farklı oynanış tarzlarına olanak sağlayan bir Ascendancy olarak dikkat çekiyor.

LichAscendancyNodes.png

Bu yeni Ascendancy sınıflarıyla, Path of Exile 2'nin karakter gelişim ve build çeşitliliği inanılmaz derecede zenginleşiyor. Özellikle Smith of Kitava ve Lich'in getirdiği derinlik ve yeni oynanış mekanikleri, bu sınıfları oynamış olsanız bile bir daha denemeye değer gibi gözüküyor.

Önemli Oynanış Yenilikleri: Yeni Skill'ler, Support Gem'leri ve Unique Eşyalar

Dawn of the Hunt güncellemesi, yeni sınıflar ve Ascendancy seçenekleri dışında, Path of Exile 2'nin temel oynanışını ve karakter gelişimini de derinden etkileyen önemli yenilikler getiriyor. Bunlar arasında en öne çıkanlar, oyuna eklenen yepyeni Support Gem'leri ve çok sayıda yeni Unique eşya. Bu yenilikler sadece basit eklemeler değil; karakterlerinize yaratıcı yeni özellikler ekleyerek çok daha fazla build çeşitliliği ve stratejik derinlik sağlıyor.

Yeni Support Gem'leri

Support Gem'leri, Path of Exile 2'nin beceri sisteminin önemli bir parçası. Karakterlerin kullandığı yeteneklere farklı etkiler ekleyerek oynanışı ciddi ölçüde şekillendiren bu gem'ler, Dawn of the Hunt ile birlikte büyük bir genişleme yaşıyor. Güncelleme ile tam olarak 100'den fazla yeni Support Gem'i ekleniyor ve bu gem'ler, şu ana kadar var olan seçeneklerden çok daha geniş ve ilginç etkiler yaratıyor.

Bu gem'lerden bazıları gerçekten sıra dışı ve spesifik build'lere hitap ediyor. Örneğin, Alignment adlı yeni Support Gem'i, ok saldırılarında pozisyonlamasını iyi yapan oyunculara ek bonuslar sağlıyor. Haemocrystals isimli gem ise kanama (bleed) hasarı üzerinden ilerleyen yeni tür bir patlayıcı oynanış mekaniği getiriyor; normalde uygulayacağınız Damage-over-Time etkisini patlayıcı kristallere dönüştürerek bambaşka bir oynanış sunuyor. Caltropsgem'i ile savaş alanını düşanların hareketini kısıtlayan dikenli tuzaklarla kaplayabiliyorsunuz. Bu tuzaklar sayesinde düşanları yavaşlatırken aynı anda mızrak ve diğer saldırılarınızla avantaj elde etmeniz mümkün hale geliyor.

Bunların yanı sıra Enormity, Unsteady Tempo, Profanity, Retaliate ve Syzygy gibi gem'ler, şu an oyunda mevcut olmayan tamamen yeni mekanikler ve oynanış biçimleri yaratıyor. Ama bir yandan da hâlihazırda ne kadar çok seçenek olduğunu düşününce biraz abartmışlar mı acaba diye sormadan geçemiyoruz. Çünkü artık her yeni slot eklediğinizde Support Gem seçmek daha da zor olacak.

Yeni Unique Eşyalar

Bu sunumda şunu da anladık ki GGG oyuna her ne eklese yüzer yüzer ekliyor, çünkü Dawn of the Hunt güncellemesiyle birlikte 100'ün üzerinde yeni Unique eşya da geliyor. Jonathan Rogers ile yaptığımız röportajda da belirttiği gibi, bu Unique'lerin çoğu endgame'e uygun eşyalar. Oyunda belki campaign sırasında işe yarayabilen çok Unique vardı ama endgame'de Pinnacle'lardan düşenler dışında çok az Unique eşya kullanıyorduk. Belli ki bu artık değişecek, build'lerde daha fazla Unique kullanımı göreceğiz.

Bu yeni Unique'ler arasından ilginç örnekler de gösterdiler. Chernobog's Pillar kalkanı, sahip olduğunuz block şansınız oranında yüksek miktarda ateş hasarı veriyor ve böylece savunmayı hücuma dönüştürmenize olanak tanıyor. The Coming Calamity isimli zırh ise üç farklı Elemental Herald yeteneğini ruh maliyeti olmadan aynı anda kullanabilmenizi sağlarken, düşanların elemental direncini ciddi şekilde azaltıyor. Bu türden eşyalar, oyunculara alışılmışın dışında yeni oynanış mekanikleri sunarak karakter gelişimini oldukça ilginç kılıyor.

ChernobogsPillar.png

Yine çok dikkat çekici olan Waistgate kemeri, tek kaynak kullanan build'ler için (örneğin Blood Magic veya Archmage) özel bir eşya. Bu kemer sayesinde aynı anda iki adet Life Flask veya iki adet Mana Flask kullanabiliyorsunuz, böylece tek kaynak odaklı oynanışlar ciddi avantaj elde edebiliyor.

Ayrıca Huntress sınıfının çıkışıyla birlikte, erken oyun aşamasından oyun sonuna kadar kullanılabilecek bir dizi Unique mızrak da ekleniyor. Bunlardan biri olan Saitha's Spear, kanama (bleed) ve yanma (ignite) etkilerini birleştirerek ateş hasarınızı büyük ölçüde artırıyor. Benzer şekilde, Calgyra's Arc adlı özel buckler sayesinde herhangi bir mesafeden size gelen projectile saldırılarını Parry yaparak savuşturabiliyorsunuz.

İlk kez Unique Charm'lar da oyuna ekleniyor. Bu charm'lardan biri olan Beira's Anguish, Ignited olduğunuzda çevrenize güçlü bir ateş patlaması yayıyor ve sizi Ignited olmaktan koruyor. Bu tarz yenilikçi Unique'ler, oyuncuların yaratıcı build'ler oluşturmasına imkân tanıyarak oyun deneyimini zenginleştiriyor.

Azmerian Wisps: Yeni Bir Mekanik

Güncelleme ile birlikte gelen en dikkat çekici yeni oyun mekaniği Azmerian Wisps. Bu mekanik, hem hikâye hem de oyun sonunda sürekli karşınıza çıkacak yeni bir oynanış öğesi olarak tasarlanmış. Hikâyenin ilk Act'inde, Grelwood bölgesinde Delwyn adlı Azmeri bir avcı ile karşılaşıyor ve Wisplerin neden ortaya çıktığını anlamaya çalışıyorsunuz. Wispler ilk başta sizden kaçıyorlar ve siz onları takip ettikçe, yollarına çıkan düşanları ele geçirerek onları çok daha güçlü hale getiriyorlar. Siz yaklaştıkça Wispler hızlanıp kaçıyor; uzaklaşırsanız ise yavaşlayarak sizi bekliyorlar, çok uzaklaşırsanız tamamen kaybolup ormana geri dönüyorlar. Bu kovalamaca Wisp'in bir yaratığın içine girip alt edilmesine kadar sürüyor.

AzmeriSpiritCinematic.png

Her Wisp'in kendine özgü özellikleri ve mekanikleri var. Wispler, Azmeri kültüründeki belirli kutsal hayvanları temsil ediyorlar ve ele geçirdikleri düşanlara o hayvanların özelliklerini aktarıyorlar. Örneğin Great Bear Wisp, ele yol üzerinde yaratıkların canını artırıp onlara stun yeteneği veriyor. Sonunda yaratık ele geçirdiğinde ise periyodik olarak devasa spektral bir ayıyı çağırarak sizi daha da zorlayan bir mücadele sunuyor. Winter Owl Wisp ise primal bir tür ve etkilediği yaratıklara ekstra soğuk hasarı, enerji kalkanı sağlıyor ve yaratıklar öldüklerinde rüzgâr girdapları oluşturuyorlar. Bu Wisp, düşanı ele geçirdiğinde ise onları koruyan devasa tornadolar yaratıyor. Wild Cat Wisp, yaratıklara kritik saldırı şansı ve kaçınma (evasion) sağlarken, ele geçirdiği yaratıklara da yırtıcı kedi ruhları göndererek savaş alanını kaosa sürüklüyor.

Daha da sıra dışı Wispler olan Sacred Wisps ise oyunun kurallarını değiştirebilecek düzeyde etkiler yaratıyor. Örneğin, Cunning Fox Wisp (Kurnaz Tilki Wisp'i), normal düşanları Magic seviyesine, Magic düşanları Rare seviyesine, Rare düşanları ise doğrudan Boss seviyesine dönüştürebiliyor. Böylece, oyundaki sıradan savaşlar bir anda büyük boss mücadelelerine dönüşebiliyor. Bu da oyuncuları Wisplerle karşılaşırken çok daha dikkatli ve stratejik olmaya itiyor.

Azmerian Wispler'den yeni soketlenebilir eşyalar düşüyor. Her biri sadece belirli bir eşya türüyle kullanılabiliyor ve oyuncuların build çeşitliliğini artırıyor. Ayrıca Azmeri Ranges adlı yeni bir endgame haritamız var ve çok sayıda farklı Wisp ile karşılaşıyorsunuz. Hem takip mekanizması hem düşanlara sağladığı özel güçlendirmeler hem de sunduğu yeni crafting imkânları ile bu yeni mekanik, yeni bir deneyimi sağlıyor.

Yenilenen Tower Sistemi

Path of Exile 2'nin Dawn of the Hunt güncellemesindeki önemli değişikliklerden biri de Kule (Tower) ve Tablet sisteminin neredeyse baştan sona yenilenmesi. Öncelikle, güncellenmiş kuleler artık sayı olarak çok daha azlar, eskisinin yalnızca üçte biri kadar kule bulunuyor. Diğer yandan tabletlerin etkisi artıyor, her bir Tablet iki kat daha fazla mekanik ekliyor, bu Tier 15 seviyesine ulaştığınızda dört kata çıkıyor.

Sonuç olarak, daha az sayıda Kule ve Tablet ile uğraşmamız gerekecek. Ancak, Kule sayısı azaldığından, eskiden olduğu gibi birden çok Kule'nin etki alanlarının kesiştiği durumlar da azalıyor. Bu sorunu aşmak için, Kulelere artık üç Tablet birden koyma özelliği geliyor. Kule'ye girdiğiniz Waystone üzerindeki mod sayısını artırarak ikinci ve üçüncü Tablet yuvalarını da açma şansınız oluyor. Sonunda her kule eskisine göre 12 kat daha güçlü hale gelebiliyor.

NewTowerUI.png

Ayrıca Kule haritaları, artık çok daha heyecanlı ve zorlu, hem oyun mekaniklerini hem de özel boss savaşlarını Kule'lerde de bulacağız. Her Kule haritasının, tamamen kendine özgü yeni bir boss'u var. Örneğin Alpine Ridge haritasında, bölgelerini kontrol etmek için mücadele eden iki güçlü cadıyla karşılaşıyorsunuz. Bu cadılardan biri Buz büyüsünde ustayken, diğeri Ateş büyülerini kullanıyor. Haliyle biz aralarında kalıyoruz. Sinking Spire haritasının boss'u, yıldırım gücüyle yüklü eski bir Vaal yaratığı.

Bu yeniliklerle birlikte Tower sistemi hem çok daha akıcı ve kullanışlı hale geliyor.

Ölmek Artık Daha Az Acıtıyor

Hayır, %10 deneyim kaybını kaldırmıyorlar, röportajda detayı var niyetleri de yok. Ama en azından Pinnacle Boss'larda ölmek deneyim kaybı yaratmıyor ve öldüğünüz haritalara geri dönüp kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Yani ölmek tüm dünyanın başınıza yıkılması olmuyor artık, sadece kahrediyor.

Endgame haritaları başlangıçta size toplam altı yeniden doğma hakkı veriyor. Yani ölünce portallar kapanmamış oluyor. Ancak Waystone'a eklediğiniz mod sayısı arttıkça yeniden doğma hakkınız ve portal sayınız azalıyor. Özellikle Rare seviyedeki Waystone'ları çalıştırırken daha dikkatli olmanız gerekecek. Grup hâlinde oynadığınızda ise, herkes belirtilen sayıda doğma hakkına sahip olacak.

Boss dövüşüne başladığınızda, mevcut respawn sistemi yerine Pinnacle boss dövüşlerindeki sistem devreye giriyor. Böylece, grup lideri tüm takımı aynı anda yeniden canlandırabiliyor. Boss odasına erişebilmek için haritadaki tüm kritik içerikleri—örneğin Rare düşanlar, Breach, Expedition, Ritual veya Delirium gibi yan içerikler—önceden tamamlamış olmanız gerekiyor. Pinnacle içerikleri sizi cezalandırmadığı gibi artık bu dövüşlerden deneyim de kazanamıyorsunuz.

Bunun yanı sıra Endgame'in giriş görevleri ve Atlas puanlarımız da komple değişiyor. Artık Doryani, "15 harita temizle gel" demek yerine size özel görevler veriyor. Atlas üzerinde yeni Corrupt alanlar var ve bunların merkezinde, Corruption'ın kaynağı olan bir "Corrupted Nexus" bulunuyor. Yani Corrupted haritalar ve yaratıkları artık daha ilgi çekici bir sisteme dönüşüyor. Nexus haritasında son Rare düşanı öldürdüğünüzde, üç farklı güçlü boss'tan biri ortaya çıkıyor. Bu boss'ları alt ettikten sonra Doryani gelip (sağ olsun) bölgeyi temizliyor. Temizlenen yolsuzluk ise kristalleşmiş enerjiye dönüşüyor ve bunu Atlas Passive Skill Tree için puan kazanmakta kullanıyorsunuz. Ayrıca her bir boss, sadece kendisine özel yeni Unique eşyalar da düşürüyor.

Atlas_Corruption_UI.png

Nexus çevresinde temizlenmemiş Corrupted haritalar kaldıysa bunlar da kristal haritalara dönüşüyor ve oyuna yepyeni bir mekanik olarak ekleniyor.

Yeni Unique Strongbox Türleri

Dawn of the Hunt güncellemesinde, oyun sonu içeriklerini zenginleştiren çok fazla şey var gerçekten. Bunlardan biri de artık daha zengin ve çeşitli hale gelen Strongbox'lar. Bu yeni Unique kutuların her biri farklı oyun tarzına sahip. Yeni Strongbox'lar arasında ilk dikkat çekenlerden biri "Ogham's Legacy". Bu Strongbox'ın önünde, rune taşının üzerine serilmiş bir yaratığın cesedi yer alıyor. Rune taşına dokunduğunuz anda, yasaklanmış Ezomyte büyüsü aktif oluyor ve ceset, çok güçlü bir Rare yaratık olarak diriliyor. Kutunun üzerindeki modlara bağlı olarak yaratık defalarca tekrar canlanabiliyor. Her yeniden canlanışında yaratık yeni bir mod kazanıyor; dolayısıyla her dirilişte daha da zorlu ve ölümcül hale geliyor. Elbette, karşılığında kazandığınız ödüller de katlanarak artıyor.

OghamsLegacy.png

Bir diğeri "Ixchel's Torment", içinde güçlü bir eşya barındırıyor ve kaos tarafından korunuyor. Kutudan çıkan canavarları yenerseniz, size özel corrupted özelliklere sahip yeni Unique eşyalar düşüyor. Bunlara ek iki Unique Strongbox daha olacakmış.

Yeni Unique Haritalar ve Essence Haritalar

Yeni Unique Strongbox'ların yanı sıra, Atlas üzerinde önceden olan Vaults of Kamasa ve Untainted Paradise'a ek olarak keşfedilebilecek beş yeni Unique harita da var.

Yeni haritalardan ilki "Fractured Lake". Bu sürrealist haritada oyuncu ilerledikçe, zemin aşağıdan yükselip üzerinde yürüyebileceğiniz alanları oluşturuyor. Haritadaki her Rare düşanın yansıması bulunuyor; yani sürekli olarak aynı Rare düşanla iki kez savaşıyorsunuz. Haritanın sonundaki boss'u yenerseniz, kırık bir ayna sizi bekliyor. Bu ayna içinde özel bir eşya barındırıyor, bu eşyalara daha fazla prefix ya da suffix modları ekleyebilme imkânı sunuyor.

ShatteredLakeGameplay.png

Bir diğer ilgi çekici Unique harita "Phaaryl Megaliths", Ezomyte ormanlarında başlıyor. Haritanın içinde enerji yayan gizemli rune taşları bulunuyor. Tüm taşları aktive ettikten sonra, enerjinin toplandığı büyük bir alana gidiyorsunuz. Burada ardı ardına, toplamda on dalga boss mücadelesiyle karşılaşıyorsunuz. Bu mücadeleleri başarıyla tamamladığınızda, size sadece değerli boss ödülleri değil, aynı zamanda sadece bu haritadan elde edilebilen yeni Runeler veriliyor.

Son olarak, Essence mekaniklerine odaklanan bir Unique harita da mevcut. Bu haritada kristal mağaraya girip ortasında hapsedilmiş güçlü bir boss buluyorsunuz. Boss'un çevresi Essence'lar içinde hapsedilmiş Rare canavarlarla dolu. Rare canavarları serbest bırakıp yenmeniz gerekiyor. Her serbest bıraktığınız Rare canavarın Essenceboss'a eklenerek güçleniyor. Yani ne kadar cesur olursanız, boss'u o kadar güçlendirebilir, ödülü artırabilirsiniz; fakat riski de artıyor. Seçim size ait.

Essence demişken, yeni güncellemede Essence sisteminde de önemli değişiklikler var. Artık Essence'lara Vaal Orb uygulayıp onları corrupted hale getirebilirsiniz. Bu işlem sonucunda Essence'ların sayısını artırabilir, hepsini aynı türe dönüştürebilir veya Greater Essence'a yükseltebilirsiniz. Zaten Greater Essence ise, yeni eklenen dört güçlü Corrupted Essence'tan birine yükseltebilirsiniz: Hysteria, Delirium, Horror ve Insanity.

Essence sisteminin genişletilmesinin yanı sıra, Dawn of the Hunt güncellemesinde tamamen yeni bir crafting mekaniği olan Recombination da ekleniyor. Böylece Path of Exile 2'nin crafting sistemleri her zamankinden daha çeşitli ve stratejik hale geliyor.

Crafting Yenilikleri: Runes, Recombination ve Corrupted Essences

Path of Exile 2'nin Dawn of the Hunt güncellemesiyle birlikte crafting sisteminde de önemli yenilikler ve iyileştirmeler yapılıyor. Crafting, Path of Exile'ın her zaman temel mekaniklerinden biri olmuş, oyuncuların karakterlerini optimize ederken en çok zaman geçirdiği alanlardan biri olarak öne çıkmıştır. Bu yeni güncelleme, mevcut crafting mekaniklerini daha zengin hale getirirken, oyuna tamamen yeni boyutlar da ekliyor: özellikle Runes, Recombination mekaniği ve Corrupted Essences gibi yeniliklerle oyuncuların eşya geliştirme stratejileri ciddi anlamda genişliyor.

Yeni güncelleme ile birlikte oyunda değişen crafting yeniliklerinden biri Rünler. Eskiden çok da fark yaratmayan ve Chaos Trial ödülleri yanında çok zayıf kalan rünlere yeni daha güçlü alternatifler ekleniyor.

SpecialRunes.jpg

Crafting alanındaki bir diğer önemli yenilik ise Recombination. Expedition'a eklenen ve onun ödüllerini artık anlamlı hale getiren (nihayet) bu yeni mekanik sayesinde oyuncular, artık iki farklı eşyayı birleştirerek yepyeni ve güçlü kombinasyonlar yaratabiliyorlar. Yani iki eşyanın en iyi özelliklerinin birleşip çılgın bir şeye dönüşme (tersi de mümkün) şansınız var ve bunu Expedition'dan topladığınız token'larla yapıyorsunuz. Hem yepyeni bir crafting sistemi eklenmiş oluyor hem de, büyük ihtimalle, token'lar pazarda satılabilir hale geliyor.

Dawn of the Hunt'ın bir diğer büyük crafting yeniliği ise Corrupted Essences. Bu dört yeni Essence öncekilerden farklı çalışıyor. Örneğin, Essence of Insanity kemerlere uygulandığında, kemere bir sonraki kullanacağınız Vaal Orb'un garantili olarak iki adet Enchantment eklemesini sağlayan özel bir mod ekliyor. Böylece rastgelelik ortadan kalkıyor ve oyuncular crafting stratejilerini daha güvenle planlayabiliyorlar.

Rogue Exiles: Yeni ve Dinamik Bir Oyun Sonu Mekaniği

Path of Exile 2'nin Dawn of the Hunt güncellemesinin getirdiği yeniliklerden belki de en heyecan verici ve dinamik olanlarından biri Rogue Exiles. Aslında Path of Exile evreninde uzun zamandır var olan Rogue Exiles, Dawn of the Hunt ile birlikte tamamen yeniden tasarlanmış, daha zengin, daha ilginç ve çok daha tehlikeli hale gelmiş durumda. Kimileri kötücül, kimileri çıldırmış, kimileri ise sadece loot peşinde koşan maceracılar olacak.

RogueExilesCinematic.png

Yeni Rogue Exile sistemi, artık sadece rastgele ortaya çıkan basit düşanlar değil, endgame haritalarında oyunculara ciddi anlamda meydan okuyan, güçlü ve özel düşanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu karakterlerin her biri farklı yetenek setlerine, oyun tarzlarına, hatta farklı yapay zekâ davranışlarına sahip. Jonathan Rogers ile yaptığımız röportajda da belirtildiği üzere, Dawn of the Hunt güncellemesinde toplam 12 farklı Rogue Exile bulunuyor ve her biri oldukça dikkat çekici özelliklerle donatılmış durumda.

Rogue Exile'ların en belirgin özelliği, oyuncular gibi davranmaları. Karşınıza çıkan bu sürgün karakterler, oyuncuların kullandığı yetenekleri kullanarak PvP tarzı mücadeleler ortaya çıkarıyorlar. Sadece bu değil, Rogue Exile'ların sahip olduğu tüm eşyalar, oyuncuların kullandığı Unique eşya havuzundan geliyor. Rogers'ın belirttiği gibi, bu karakterlerin kullandığı eşyalar tamamen rastgele değil, her bir Rogue Exile'ın kendine özel belirlenmiş geniş bir eşya havuzu var. Böylece oyuncular, karşılarındaki düşanın ne tür yeteneklere sahip olduğunu, kullandığı eşyalara bakarak anlamaya çalışmak durumunda kalıyorlar.

Bu yeni Rogue Exile sistemiyle oyuncular, oyun sonunda daha önce hiç olmadığı kadar dinamik ve sürprizlerle dolu bir içerikle karşılaşıyorlar. Bu Exile'lar, oyuncuların sahip olduğu yeteneklerin aynısını kullanıyorlar; hatta doğrudan oyuncuların kullandığı eşyaları kuşanıyorlar. Bu eşyalar sadece görsel değil, gerçekten etkili ve işlevsel olarak kullanılıyor. Dolayısıyla bu karşılaşmalar gerçek bir PvP mücadelesine dönüşüyor.

Huntress_Rhoa_Gameplay.png

Dawn of the Hunt ile oyuna eklenen o kadar çok şey var ki sayfalardır bahsetmeme rağmen her şeye değinemediğimi fark ettim. Mesela şu büyük kuşlara (Rhoa) at gibi binip kuş üzerinden savaşmak gibi. Üstelik oyundaki hemen her şey yeniden dengeleniyor, build'ler değişiyor. Tamam, daha fazla anlatmayacağım çünkü artık benim de beynim yanmaya başladı. Bir güncellemeye ilk bakış atalım dedik ama yazı çoğu AAA oyunun incelemesinden uzun oldu. Siz en iyisi sunumu ve röportajları da güzel bir inceleyin. Ama belli ki bu dev güncelleme 4 Nisan'da çıkıp da oynanabilir hale geldiğinde daha keşfedecek pek çok yenilik olacak.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum