Doctor Strange 2 Ve Diğer Yeni Marvel Filmleri Türkiye'de Disney+'ya Neden Hemen Gelmiyor?

Yasalar böyle diyor

Disney+ kütüphanesinin en sağlam cephanesi şüphesiz Marvel yapımlarına ait. Özellikle 2008 yılında başlayan Marvel Sinematik Evreni sayesinde film ve dizi konusunda takip etmenin bile epey zor olduğu bir içerik havuzuna sahibiz. MCU her yıl yeni yeni filmlerle kütüphaneyi genişletmeyi de ihmal etmiyor ama bu yeni filmler ülkemizde diğer ülkelerin aksine epey daha geç servise ekleniyor. Bu durumun sebebi ise 2019 yılında çıkan bir yasa.

22 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan "Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi Ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" esasınca sinemalarda vizyona giren filmlerin diğer mecralarda yayınlanmasıyla ilgili düzenlemeler yapıldı. Bu yönetmeliğin Değerlendirme ve Sınıflandırma ile İşaret ve İbareler bölümünde yer alan 10. maddenin ikinci fıkrası Disney+ ve vizyon filmlerini yayınlamak isteyen diğer yayın servislerini yakından ilgilendiriyor. Yasanın detayları şu şekilde; 

"Sinema salonlarında ilk kez ticari dolaşıma girecek değerlendirme ve sınıflandırması yapılmış sinema filmleri, gösterime girdiği tarihten itibaren ücretli yayın yapılan kablo, uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda beş ay geçmeden, ücretsiz yayın yapılan uydu, karasal, internet ve diğer ortamlarda altı ay geçmeden ticari amaçla yayınlanamaz veya umuma iletilemez."

Yani 6 Mayıs günü vizyona giren Doctor Strange in the Multiverse of Madness filmi en az 5 ay sonra ücretli, 6 ay sonra ise karasal yayınlar ve ücretsiz platformlarda gösterilebilir. Bu yönetmelik gereğince Doctor Strange 2'yi Disney+ üzerinden resmi olarak izleyebileceğimiz tarih 6 Ekim olacak. Benzer durum bundan sonra ülkemizde vizyona girecek tüm filmler için de geçerli. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum