Donanım İnceleme - Acer Nitro 5

Dünyanın en iyi oyuncu bilgisayarı aynı zamanda ucuz olabilir mi?

Acer geçen sene çıkardığı Predator Helios 300 modeli ile tam anlamıyla aklımızı aldı. Kullanışlılığı, geliştirme imkanları, üretim kalitesi, tasarımı, performansı her konuda rakiplerinin ilerisinde, üstelik fiyatı da saçma sapan seviyelere çıkmayan harika bir oyuncu diz üstü bilgisayarı. O zaman söylemiştik, fikrimiz halen değişmedi, Acer Predator Helios 300 piyasadaki en iyi oyuncu bilgisayarı.

Ama maalesef Helios 300 fiyatını fazlasıyla hak etse de halen çoğumuz için çok pahalı. İsterseniz ekonomiyi suçlayın ya da döviz kurlarını ya da vergileri sonuç değişmiyor. Çoğumuz için on bin liranın üzerinde bir bilgisayar almak sadece hayal. Ama karamsarlığa kapılmayın hemen, çünkü Acer bu şahane Helios’dan çıkardığı dersler ile daha ucuz olan Nitro serisini de yeniledi ve sadece 4.500TL’den başlayan fiyatlarla 15.6” modelleri piyasaya sürdü. Biz de bir tane kapıp denedik, acaba Helios’un büyüsü Nitro’da da devam ediyor mu, yoksa ucuz etin yahnisi tat vermiyor mu göreceğiz.

Maşallah Aynı Abisi

Nitro 5’i elinize alır almaz, Helios’un süper tasarımının etkilerini hissediyorsunuz. Arka taraftaki fütüristik petek dokusu, öndeki kırık kenarlar ve tüm üst gövdeyi saran yekpare kaplama, ince ekran kenarları, geniş touchpad… aradaki benzerlikler yadsınamaz. Arkada kullandıkları bayık bordo renk ve kapaktaki gereksiz doku olmasa neredeyse Helios kadar güzel gözüküyor. Eski Nitro serileri ile kıyaslarsanız tasarım fersah fersah ilerlemiş. Elinize aldığınızda bunun hesaplı bir model olduğuna, Predator serisine ait olmadığına inanmazsınız. Ayrıca üretim kalitesi de bu fiyat için muhteşem, çoğu parçası Helios 300 ile aynı. Farklı olarak sadece klavyenin olduğu üst yüzey metal değil, plastik ama sağlam bir malzeme.

Aynı fabrikadan çıkan iki sistemin aynı tasarım ve kaliteyi paylaşması normal. Ama benzerlikler burada bitmiyor. Nitro 5’de klavye ve touchpad de üst model ile aynı. Numerik tuşlara da sahip olan geniş klavye ve seramik dokunuşlu büyük touchpad bu sınıfta bulabileceğinizin en iyisi. Sistemin ekranı da oldukça kaliteli ve 120Hz gibi yüksek bir tazeleme oranı var. Ayrıca Helios 300’ün en sevdiğim özelliği çift M.2 SSD, üstüne bir de SATA toplam 3 sabit disk takılabilmesi, Nitro 5’de de aynen devam ediyor. Yani kullanışlılık olarak da neredeyse abisini yakalıyor Nitro 5. Üstelik daha da hafif sadece 2.3kg ve küçük pratik bir adaptörü var.

Peki Eksiği Ne?

Bu kadar hesaplı bir bilgisayarda, bu kadar üst düzey özellik çok da normal değil açıkçası. Bu yüzden diyeceksiniz ki yahu o zaman kim niye Helios 300 alsın, öyle değil mi? Bu yüzden biraz da neler eksik ondan bahsedelim. Birincisi konfigürasyon elbette. Nitro 5’in piyasadaki modelleri çok daha düşük konfigürasyonlu ve bu yüzden de daha az ısınıyor ve daha az pil tüketiyor. Bu yüzden daha basit bir soğutma kullanılmış Nitro 5’de. Sadece tek yönden çalışan çift fanı, abisi gibi yüksek teknoloji de değil. Ayrıca Nitro 5’de tek tuşla overclock yapan Turbo özelliği bulunmuyor. İşte dişe dokunur eksiği bu kadar.

Kısacası yüksek konfigürasyon istiyorsanız, mesela GTX 1660Ti ve üzeri, Helios 300’e, düşük ve hesaplı konfigürasyon bakıyorsanız Nitro 5’e gideceksiniz. Bence her iki model de kendi sınıfları içinde rakipsizler. Bizim incelediğimiz model Ryzen 7 3750H işlemci, 16GB bellek, Radeon 560x GPU, 256GB SSD ve 1TB HDD’e sahipti ve satış fiyatı 5.999TL. Popüler online oyunları sorunsuz oynatabilecek, AAA oyunların çoğunu da high ayarlarda idare ettirebilecek bir sistem. Ama bana sorarsanız AMD’nin işlemcileri dizüstünde masaüstü kadar başarılı değiller, ayrıca 560X’de bugün çalışsa seneye zorlanmaya başlayacak. O yüzden Nitro 5’e yakışan konfigürasyon Intel i5-9300H ve NVIDIA GTX 1650 ikilisi, AMD seçeneğine göre iki kata varan performans alırsınız.

Bu konfigürasyonun fiyatı 7.500TL ama ben bir ara %20 indirimle 5.999TL’ye düştüğünü gördüm, böyle bir şey yakalarsanız emin olun tadından yenmez.

YORUMLAR
zikinu
27 Mart 2020 20:03

"Acer Predator Helios 300 piyasadaki en iyi oyuncu bilgisayarı." He?

Parolamı Unuttum