Donanım İnceleme - Monster Abra A5 V15.2 Oyun Bilgisayarı

Bir tasarım harikası

Ülkemizin medarı iftihar donanım markası Monster yeni modellerini piyasaya sürdü, biz de inceleyelim istedik. İftihar falan derken de boşa söylemiyorum. Her geçen sene kendini bir adım daha geliştirip artık dünya devlerine kafa tutar hale geldi Monster. Yakında da Kıbrıs ve Orta Doğu’nun ardından Berlin’de ilk Avrupa mağazalarını açmaya hazırlanıyorlar.

Her sene gelişiyor dedik ya, Monster Abra A5 V15.2 açık ara şu ana kadar gördüğüm en güzel tasarıma sahip Monster modeli. Çok sade ama sade olduğu kadar havalı görünüyor. Hepsinden öte çok ufak bir gövdesi var, ki bu da makineyi çantanıza atıp yanınızda götürmeyi kolaylaştırıyor. Abra A5 V15.2’nin 15" büyüklüğündeki ekranının çerçevesi oldukça ince. Üstelik piyasadaki rakipleri gibi bu ince ekranın alt kısmında kocaman bir boşluk yok ve ekran menteşeleri kasanın bittiği noktada. Yani kasanın büyüklüğü 15”den çok az büyük, bu da onu piyasadaki en küçük dizüstü sistemlerden biri yapıyor. Üstelik ağırlığı da sadece 2.1kg, şaka gibi.

Anlayacağınız tasarım anlamında gerçekten güzel bir iş çıkarmış Monster. Ama iyi tasarım iyi üretim olmadan bir işe yaramıyor. Çok küçük ve hafif sistemlerin de Aşil Topuğu daima esneyen, yamulan, zayıf ve ucuz gözüken parçalardır. Ama Abra A5 V15.2’nin sağlam gözükmeyen bir yerini bulmak için hayli debelenmeniz gerekecek. Ben özenle her köşesini eğip bükmeye çalıştım, monitörün tam en alt noktasında Monster logosunun olduğu yer dışında hiçbir noktada bir esneme görmedim. Kısacası küçük, hafif ve şık olmasıyla yetinmemiş, taş gibi bir sistem de yapmışlar.

Performans idaresi

Performans kısmına geldiğimizdeyse, yukarıda bahsettiğim tasarım tercihleri ve cihazın boyutları bir anlamda performansının da limitlerini gösteriyor. Zira bu büyüklükteki bir kasaya GTX 2080 koyup onu yeterli derecede soğutmak fiziğe aykırı. Zaten Monster bu modeli giriş ve orta arası bir noktaya konumlamış, fiyatını da çok makul tutmuş. Bizdeki modelde tüm yeni seri Abra’lardaki gibi 4GB GeForce GTX 1650 var. İşlemci olarak biraz daha rahat davranıp Intel Core i7-9750H kullanmışlar, yanına da 8GB 2666MHz DDR4 eklemişler. Böylece ortanın bir altı bir performans yakalamışlar.

Bu konfigürasyon kulağa çok da süper gelmiyor ama 6.199TL’lik fiyata ve bu üretim kalitesine bana sorarsanız mucize gibi. O kadar uzun zamandır 10.000TL’nin altında bir sistem incelememiştim ki… Üstelik üzerinde 256GB’lık orta performans bir SSD’le geliyor. Cihazın üzerinde iki boş (M2 ve SATA) disk yuvası da var.

Biliyorsunuz Monster’ın en güzel yanlarından biri satın alırken özelleştirebiliyor olmanız. Mesela ben olsam 8GB’ı 16GB’a çıkarıp bir de 1TB sabit disk eklerdim. Fiyatı da 7.000TL’ye gelirdi.

Denediğim AAA oyunlarda yüksek ayarlarda 45-60 fps arası bir performans aldım. Online oyunlardaysa ortalamam kararlı olarak 60 fps’nin üzerindeydi.

Giriş ya da orta seviye oyun bilgisayarı arıyorsanız ve oyun bilgisayarınızı okula, ofise, yazlığa götürmek istiyorsanız Abra A5 V15.2 gayet iyi bir seçim. Hafta sonu evde monitörünüze bağlayarak arkadaşlarınızla The Division 2 oynayıp pazartesi günü de ofiste patrona sunum yapacaksanız bu bilgisayar işinizi görür. Üstelik okul ve iş için kullanacaksanız bu küçük gövdeye geniş geniş yerleştirilmiş numpad'i olan klavyeyi çok seveceksiniz. Tuşların hissiyatı ve yazması çok iyi, üstelik 4 bölgeli RGB ışıklandırması var. Touchpad'i kullanışlı ama fare butonları ayrı tuş olsa daha iyi olurmuş.

Kaç display port çok display port’tur?

Ayrıca 2 Watt'lık iki hoparlör ses seviyesi olarak bu boyutta bir laptop için çok başarılı, oyun oynarken, video izlerken duymak için debelenmiyorsunuz. Ürünün sağ tarafında 1 kart okuyucu, iki adet de USB 3.0 portu; sağ tarafta iki adet USB 3.1 Gen 1 portu, kulaklık, mikrofon ve RJ45 portu var. Arka tarafındaysa iki adet display port, bir HDMI, bir tane de Type-C bağlantısı bulunuyor. Bu ekran çıkışı bolluğunu çözemedim açıkçası, ilk defa bu kadar display portu olan sistem görüyorum. Ama fazlası göz çıkarmaz, bol olsun daha iyi.

Ama belki tüm bunlardan önemlisi Monster’ın teknik servis konusundaki vaatleri. Geçtiğimiz ay İstanbul Kadıköy’de yeni teknik servis merkezlerini açtılar ve ben de gezme şansı buldum. Mekânın uzay üssü gibi döşenmiş olması bir yana, kullanıcının hayatını kolaylaştırmak için tasarlandığı hissediliyor. Üstelik Monster ömür boyu ücretsiz bakım desteği veriyor. Her 6 ayda bir teknik servise götürüp veya gönderip cihazın temizliğini, kontrollerini ücretsiz olarak yaptırabiliyorsunuz. Arızalarda da en fazla 3 iş günü içerisinde sorunları çözdüklerini söylüyorlar. Altını çize çize “biz teknik servisten para kazanmıyoruz, mutlaka gerekmedikçe kullanıcıya hiçbir masraf çıkarmıyoruz” diyorlar.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum